SARI SCHORR - NIEUWE VIDEO
‘THE NEW REVOLUTION’

In mei bracht Sari Schorr opnieuw 'Ordinary Life' uit: een single van haar debuutalbum 'A Force of Nature' (Manhaton Records, 2016). Hieraan voegde ze haar gloednieuwe zelfgemaakte en bewerkte video van New York onder de COVID-19 lockdown toe, die laat zien hoe het 'gewone leven' was veranderd. Het 'gewone leven' resoneerde met veel mensen over de hele wereld. Op Facebook bereikte de video 88.000 mensen! Sari's nieuwste video voegt nieuwe visuals toe aan haar nummer uit 2018, 'The New Revolution' (van haar album 'Never Say Never'): een nummer geschreven door Sari Schorr & Bob Fridzema. Het nummer is geschreven ter ere van Martin Luther King, Jr. - Amerika's iconische voorvechter van burgerrechten en geweldloosheid - een van de grootste geweldloze leiders in de wereldgeschiedenis. In het hart van het lied ligt de lijn: "Seems like only yesterday, a bullet blew the dream away, coloured by hate..". Bekijk de video en je ziet archief- en nieuwsbeelden van vreedzame protesten (verleden en heden) verweven raken met Sari die gepassioneerd zingt in een gekooide ruimte, terwijl de achtergrondbeelden van George Floyd, de politie en de protesten op de achtergrond spookachtig zijn. Sari zingt ook, met passie en overtuiging, in het openbaar, voor een regenboog in een donkergrijze lucht. De moord op George Floyd en de Black Lives Matter-beweging brachten dit jaar de kwesties waar Dr. King campagne voor uitkwamt weer in het voetlicht. Dit inspireerde Sari Schorr om 'The New Revolution' opnieuw vrij te geven en er een opzwepende nieuwe video voor te maken. Vandaag de dag zijn de boodschap en het voorbeeld van Martin Luther King net zo krachtig, relevant en resonerend als het ooit is geweest: "Stand up for righteousness. Stand up for justice. Stand up for truth."

 

KRISSY MATTHEWS – NIEUWE VIDEO
‘HAPPINESS IS THE KEY’

De Noors / Britse gitarist en zanger Krissy Matthews is zijn hele leven al bezig met muziek. Als driejarige stond hij op het podium samen met zijn vader Keith Matthews. Op zijn achtste kreeg hij zijn eerste gitaar en op zijn elfde ontdekte hij de blues. Kort daarna werd hij gevraagd door John Mayall om met hem samen te spelen, een paar jaar later kreeg hij dezelfde uitnodiging van zijn grote held Jeff Healey. Inmiddels is Matthews 27 jaar, bracht hij acht cd’s uit en speelde hij op honderden podia, met uiteenlopende artiesten als Toto, Gregg Allman, Tedeschi Trucks Band, Joe Satriani, Los Lobos and Joe Bonamassa. Krissy is uitgegroeid tot één van de meest unieke gitaristen van deze eeuw. Door de corona crisis schreef hij zijn eigen verhalen en een daarvan, "Happiness is the Key" verschijnt nu op video. Toen de wereldwijde pandemie toesloeg en de lockdown werd afgedwongen, stond Krissy op het punt om een tour door Europa met 50 optredens te beginnen. Zoals veel artiesten, liet hij al zijn shows zeer snel annuleren. Krissy wilde een manier vinden om samen met andere mensen te komen en de UK uit deze puinhoop te helpen. Gelukkig kwam hij in zijn Britse thuisstad Bicester (hij woont ook wel eens in Bremen) op de hoogte van een vrijwilligersoperatie met de titel "Salute The NHS" en ging hij zich aanmelden, waar hij nu reeds 2 maanden actief is.Deze is opgericht door voormalig Formule 1 McLaren baas Ron Dennis. Het doel is om 1 miljoen maaltijden te leveren aan Covid19 Frontline Workers in het hele Verenigd Koninkrijk. Tijdens het inpakken van de bananen in dozen besloot Krissy een liedje te schrijven over deze verbazingwekkende en unieke operatie waarbij veel ongelofelijke mensen hun tijd opgeven en over veel zeer gulle bedrijven die goederen leveren om te helpen. Het eindigde als een goed rock and roll nummer met de titel "Happiness is the Key". Het zal hopelijk iedereen inspireren om vaker vrijwilligerswerk te doen! 

 

interview met 
NICO en STEF (the BLUESBONES)
Versus Corona

In de huidige moeilijke Covid 19-dagen -waardoor heel wat voorstellingen en concerten zijn afgelast of uitgesteld- doet iedere creatieveling zijn best om te overleven en, als je beroepsmatig muzikant of artiest bent, om de weg te vinden die leidt naar andere mogelijkheden, om met je publiek in contact te blijven en zo alsnog ook wat cash te genereren. Een van deze omleidingen gaat via livestreams online die (o.a. via Facebook) mogelijk zijn en, waarmee een breed publiek de artiest live thuis kan volgen en virtueel “delen”. Ook Rootstime probeert hier iets aan bij te dragen door live vanuit zijn thuisbasis in Halen -vanuit vakantiewoning Bed ’n Blues- gratis concerten te organiseren, die live via de Facebookpagina van Rootstime te volgen zijn. Dit waren weekend twee Limburgse bands als eerste aan de beurt: het Stef Paglia Trio en het duo Big D & Captain Keys. De link tussen beide is de bluesband The Bluesbones, die in 2011 opgericht werd en waarvan o.a. Nico De Cock (zang) en Stef Paglia (gitaar) deel uitmaken. De band haalde in 2017 in Hell, NO, de finale van de Europese Blues Challenge. Hun (opgekropt) verhaal over de voorbije moeilijke corona-weken en hun toekomstplannen kan je horen in een interview dat we die namiddag met hen deden

bekijk hier het interview

SHEMEKIA COPELAND - UNCIVIL WAR

Dit nieuwe nummer is een moedige uitspraak die pleit voor eenheid in een tijd van verdeeldheid, en is anders dan alles wat Copeland eerder heeft opgenomen. 'Uncivil War' kiest geen kant en spreekt tot ieders verlangen om veilig en vrij te zijn. Met de iconische mandolinespeler Sam Bush, dobromeester Jerry Douglas en met achtergrondzang van de populaire alternatieve band The Orphan Brigade, is het nummer tegelijkertijd troostend en uitdagend, zoals Copeland zingt: "Same old wounds we've opened before / Nobody wins an uncivil war". Shemekia brengt deze song met passie en inzicht over de chaos en onzekerheid in de wereld, terwijl ze toch licht vindt in de duisternis en hoop voor de toekomst.

 

Bai Kamara Jr. & The Voodoo Sniffers
Nieuwe single - 'HOMECOMING'

Op 24 januari 2020 werd "Salone", het nieuwe album van Bai Kamara Jr., op CD uitgebracht en werd zeer goed ontvangen (zie recensie). Nu is het album eindelijk ook op vinyl overal verkrijgbaar. Om de vinyl-versie van "Salone" te vieren is nu de nieuwe video van het nummer "Homecoming" uit. De video is opgenomen in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. Voor Bai is "Homecoming" een heel bijzonder nummer: “The song "Homecoming " captures my first impressions and feelings about being back home in the country of my birth, after a long period of absence of 15 years. Due to the terrible civil war, that lasted for 10 years, I couldn't visit Sierra Leone required for security reasons. This song is about memories of peaceful times, hope, rebirth and celebrating life.”

 

URBEX nieuwe album
'Suspended' komt uit op 11 september

Een van de topmuzikanten in de Belgische jazz is drummer / componist Antoine Pierre , met zijn groep URBEX maakte hij twee albums die enthousiast werden ontvangen door de Belgische en internationale pers ( Choc Jazz Magazine, Indispendable Jazz News, Must TSF e.a.). Het derde album van URBEX “Suspended” komt uit op 11 september op het Outnote label, het album werd opgenomen in Flagey met een publiek van 600 mensen. De muziek is geïnspireerd door de “elektrische”periode van Miles Davis en in het bijzonder door “Bitches Brew”. De bezetting van het album is als volgt: Antoine Pierre (drs), Jean-Paul Estiévenart (tpt), Bert Cools (gtr, effecten), Bram de Looze (pno), Félix Zurtrassen (el. bs), Frédéric Malempré (perc.) en als gasten: Jozef Dumoulin ( Fender Rhodes en effects), Ben van gelder (ts) en Reinier Baas (gtr). Twee singles komen eerder uit als smaakmakers, de eerste “Steam”verschijn op 19 juni en de tweede komt uit in augustus. De video van “Steam” is alvast hier te zien.

 

WINTER WOODS
Jonge Belgische indiefolkband doet
een frisse wind waaien door de folkscene

De Jonge Belgische indiefolkband Winter Woods presenteert ons intieme nummers vol introspectie begeleid door heel wat instrumenten. Akoestische gitaar, banjo, contrabas, piano en viool groeien in hun songs samen uit tot meeslepende melodieën en opzwepende ritmes. Na het grote succes van hun single ‘Change is coming’ (1,7 miljoen streams and counting!), en met de steun van heel wat Belgische radiozenders nodigen ze het publiek nu uit in de Botanique om hun allereerste album "Rosewood" dat op 15 november zal verschijnen te ontdekken. Echter dit concert is reeds uitverkocht, en willen we hierbij ook de organisatoren in Vlaanderen even wakker schudden om deze band te boeken, want Winter Woods is gewoon een topband van Belgische bodem.

 

Mercy John, Jesse Malin
en Tim Knol & Blue Grass Boogiemen
op ROOTZZ festival 31 oktober

Tim Knol & Blue Grass Boogiemen, Mercy John en Jesse Malin zijn de eerste drie namen voor het vierde editie indoor ROOTZZ festival in Mezz Breda op zaterdag 31 oktober. Eerstgenoemden behoren tot de top van de Nederlandse rootsmuziekscene en zijn graag geziene gasten op de nationale podia en festivals. Malin is een New Yorkse singer-songwriter die grote indruk maakte met zijn laatste album ‘Sunset Kids’, wat doet uitkijken naar de live uitvoering ervan met zijn band. ROOTZZ is een indoor festival voor rootsmuziek dat plaats vindt in het Bredase poppodium Mezz, geïnitieerd en georganiseerd in samenwerking met het Eindhovense boekings- en perspromotiekantoor Harvest Music. Het affiche voor de aanstaande vierde editie is nog niet compleet, meer namen zullen in de aanloop naar het festival bekend gemaakt worden. Tickets zijn al wel te koop via de website van Mezz, voor € 20,- per stuk. De deuren van Mezz gaan om 19.00 u open, de eerste act speelt om 19.30 u.

interview met 
DUKE ROBILLARD
& Niko Riippa & Juho Kinaret

De Amerikaanse gitarist, zanger en songwriter Michael John 'Duke' Robillard werd geboren op 4 oktober 1948 in Woonsocket, Rhode Island. Reeds op de middelbare school richt hij zijn eerste band op en vanaf het begin is hij gefascineerd door de manier waarop jazz, swing en de blues met elkaar verbonden zijn. In 1967 richt hij Roomful Of Blues op, deze band was strak en sterk genoeg om als band te fungeren tijdens live optredens en in de studio voor twee van zijn helden, namelijk Big Joe Turner en Eddie 'Cleanhead' Vinson. Na tien jaar verlaat Duke Roomful Of Blues en wordt gitarist van de eerste versie van de Legendary Blues Band, die voornamelijk bestaat uit de toenmalige muzikanten van de Muddy Waters Band. Daarna richt hij zijn eigen band Duke Robillard & The Pleasure Kings op en in 1990 vervangt hij Jimmie Vaughan bij The Fabulous Thunderbirds. Tijdens deze Europese tournee laat hij zich begeleiden door de Finse Wentus Blues Band met wie hij vorig jaar het album "Too Much Mustard!" opnam. De kans is erg groot dat u als afficionado van de blues beide actoren al aan het werk zag en hoorde. Want zowel Duke Robillard als Wentus Blues Band waren en zijn belangrijke spelers op het bluesforum. Dat u ze samen zag, kan ook, maar die kans is dan weer klein. Het was voor Rootstime dus zaak om dit niet te missen en de heren Duke Robillard & Niko Riippa & Juho Kinaret even voor de camera te halen voordat ze in de MOD in Hasselt een spetterend optreden gaven.
zie hier het interview 

interview met 
THE TESKEY BROTHERS

De Australische Teskey Brothers zijn in korte tijd en met slechts twee platen op zak een hit geworden in onze lage landen. De soul- en bluesband speelde al op een paar festivals, keerde ongeveer een jaar geleden terug naar de AB in Brussel en komt nu voor uitverkochte concerten in Amsterdam en Antwerpen terug. Wat is hier aan de hand? Het antwoord op die vraag is simpel. De gebroeders Teskey en band, inclusief twee blazers, appelleren aan nostalgische muziekgevoelens en het verlangen naar de scherpe soul en rhythm and blues van Otis Redding en anderen uit, vooral de vroege jaren zestig. Josh Teskey is een fenomeen: zijn stem is rauw en rasperig en de gelijkenis met soullegende Redding is opzienbarend. De band speelt krachtig om de gepijnigde liedteksten heen, en vooral het spel op de elektrische gitaar van Sam Teskey is een genot om te horen. Het zeer goed ontvangen "Half Mile Harvest" (2017) wordt opgevolgd door 'Run Home Slow' (2019), albums waarbij alle leden hebben bijgedragen aan het schrijven van de muziek en teksten en zo hun collectieve stem laten horen. Als je het debuutalbum "Half Mile Harvest" voor het eerst hoort, zou je zweren dat het Otis Redding, Sam Cooke of Wilson Pickett is. Maar nee, dit is geen zwarte soul uit de sixties, maar soul uit 2017 van vier blanke Australiërs. De band, met de broers Josh Teskey (zanger-gitarist) en Sam Teskey (leadgitarist) aan het hoofd, speelt al tien jaar samen en dat is te horen: het is een geoliede machine die niet alleen de ene na de andere dampende soulgroove neerlegt, maar ook moeiteloos uitstapjes maakt naar blues en southern rock. De titel van het album "Run Home Slow" sluit precies aan op het gevoel dat deze plaat uitdraagt. Je gaat automatisch een standje trager huiswaarts bij het horen van de rustgevende, sfeervolle klanken van de plaat. The Teskey Brothers zijn al jaren een bijzonder fenomeen en de Australiërs bevestigen die status met "Run Home Slow". De raspende, in whisky gedrenkte stem van Josh tart alle verwachtingen en laat menig volle zaal vol verbazing achter. Na een rits uitverkochte shows in Australië, veroverden ze LA, New York, Londen, Brussel en kan Antwerpen niet achterblijven. Op vrijdag 31 januari gaf The Teskey Brothers een uitverkocht concert in de Trix in Borgerhout, tijd voor Rootstime om met deze heren van Down Under even voor hun optreden kennis te maken en hun te feliciteren met hun tweede plaats op onze Top 50 Jaarlijst 2019.
zie hier het interview 

interview met 
SLIM CESSNA & MIRCO GASPARRIN

Om te kunnen schetsen wie de muzikant Slim Cessna is, moeten we naar Denver, CO, trekken en teruggaan naar 1992, wanneer hij met zijn band Slim Cessna’s Auto Club begon. De muziek van deze experimentele rockband -in a nutshell- “documents a dark and weird goth-country punk America, bridging the gap between Hank Williams and the Misfits…”. Je moet hen m.a.w. zien als “een donkere en angstwekkende Gotische countrypunkband, die de kloof tussen countryzanger Hank Williams sr. en de Misfits (een in 1977, door Glenn Danzig in Lodi, New Jersey, opgerichte horror en hardcore punkband) overbrugt…”. Cessna herken je als frontman en als de zanger met een gouden tand en grote cowboyhoed, een volle baard en bril met lelijk hoorn montuur. De constante in de SCAC is Slim Cessna, voorheen, samen met David Eugene Edwards en Jeffery-Paul van 16 Horsepower, lid van The Denver Gentlemen. Slim Cessna is tevens de producer van ‘A Wolf & A Lamb’ (2018), het eerste album van de Luikse band Everyone is Guilty, dat ze in Lakewood, Colorado opnamen. Deze vijf muzikale Walen (Mirco Gasparrini, Charles Perrin, Jerome Mardaga, Pierre Mulder & Eric François) speelden nog op Roots & Roses 2019 in Lessines in de provincie Henegouwen. Slim Cessna komt naar België om hun tweede album te producen en gedurende die periode gaat hij hier optreden met Mirco (gitaar), Jerome (gitaar) en Pierre (drums). Op 24 januari staan ze -een initiatief van "De Noene" (Den Huibbe) en "Rootstown" (Kurt De Bont)- in Den Hemel in Zichem geprogrammeerd. Deze unieke line-up, die je misschien nooit meer samen op een podium zal krijgen, was voor Rootstime de reden om er op uit te trekken voor een live verslag en interview.
zie hier het interview 

interview met 
SAM BAKER

Sam Baker groeide op in Itasca , Texas, een dorpje net buiten Dallas. Zijn moeder speelde orgel in de kerk en zijn vader luisterde naar blueslegendes als Lightnin’ Hopkins, Brownie McGee en Sonny Terry. Een van de eerste platen die Sam hoorde als kind en enorm aansprak was er een van Johnny Cash, "Ride This Train", met name de verhalende manier van zingen, dat is waar het bij Sam Baker om gaat. Zijn rasperige bijna gesproken stijl van zingen is karakteristiek, daardoor komen zijn teksten dubbel zo hard aan. De poëtische, zorgvuldige verwoorde observeringen over schoonheid, complexiteit en tragedies hebben grote raakvlakken met Texaanse collega’s als Townes Van Zandt, Guy Clark en John Prine. In de zomer van 2017 verscheen het album "Land Of Doubt", een album vol spanning en suspense waarmee hij muzikaal ook weer een iets ander pad inslaat en de elektrische gitaar ter hand neemt. Eind vorig jaar verscheen ook "Horses & Stars" (zie recensie), een album met bijzondere live opnames van Sam Baker. Opgenomen op 20 juni 2018 in het Imagine Event Center in Buffalo, New York horen we puur, live en zonder opsmuk met slechts Sam Baker op zang, mondharmonica en elektrische gitaar met hier en daar een footstomp op een houten plank. Er passeren 12 songs afkomstig uit zijn gehele oeuvre met songs van "Mercy", "Pretty World", "Cotton" & "Land Of Doubt". Het blijft fascinerend hoe Sam met hele simpele middelen en een paar akkoorden en natuurlijk zijn teksten je toch weer tot op het bot kan raken, hetgeen we ook konden ervaren in het Cultuurhuis De Zeepziederij in Bree waar hij op 23 januari met Radoslav Lorkovic aan de piano, een exclusief en intiem concert ten beste gaf. Even voor dit geweldige optreden hadden we met deze warme verteller en songsmid een hartelijk gesprek.
zie hier het interview 

interview met 
STEVEN DE BRUYN

‘Never believe in a standing ovation.’ Het levensadvies van Toots Thielemans bleef jaren nazinderen bij Steven De bruyn. Dat je het publiek elke avond opnieuw voor je moet winnen, ondanks alle accolades. Zelfs al speelde je zeven jaar bij El Fish, één van België's beste rootsbands ooit. Of vijftien jaar bij The Rhythm Junks, één van de meest gewaagde groepen van de Lage Landen. Zelfs al heb je je eigen model bij een legendarisch harmonicamerk, want idd. Hohner bedankte hem door hem in 2014 het gezicht van hun nieuwe Hohner Rocket Progressive-harmonica te maken. Die eeuwigheid van twijfel heeft het sterkste, meest gelaagde album uit de carrière van De bruyn opgeleverd, een vaak filmisch, soms poëtisch, en boven alles een muzikale vertelling over de man die De bruyn is wanneer hij ’s ochtends in de spiegel kijkt. The Eternal Perhaps is een staande ovatie voor een onvatbaar instrument en verschijnt op 10 januari (Zie recensie). Het aftasten van de grenzen van de harmonica is voor Steven de normaalste zaak van de wereld. Zijn stijl is heel herkenbaar. Zijn muziek hopt tussen blues, jazz en wereldmuziek. Hij bezit een groot arsenaal mondharmonica’s en via allerlei effecten en loops creëert hij een heel eigen sound. Geen wonder dat hij al het podium mocht delen met de grote Toots Thielemans, Zap Mama, Raymond van het Groenewoud, Brussels Philharmonic... Steven De bruyn releast niet alleen zijn nieuwe album maar gaat ook op tournee. Live wordt hij tijdens een 30 tal concerten begeleid door Jasper Hautekiet, begenadigd muzikant en compagnon de route. Zeker niet te missen, en wij van Rootstime kunnen het weten, want we waren bij de première van zijn Eternal Perhaps tour in Heusden-Zolder aanwezig, waar we zeer aangenaam verrast werden door zijn nieuwe project dat eerder mikt op het hart dan op de benen. Mocht je nog op zoek zijn naar een ik-kom-uit-mijn-zetel-mogelijkheid mag je zeker één van deze concerten niet missen! Eerder de dag deden we met deze atypische harmonicavirtuoos, een zeer aangenaam interview dat je als liefhebber van muziekminnend België zeker moet bekijken.
zie hier het interview 

R.I.P. Little Jimmy
08.11.44 - 05.01.20
The Original Belgian Blues Tiger

Met spijt en ongeloof melden we het plotse overlijden van de 75-jarige bluesveteraan Little Jimmy. Jimmy (echte naam: Marc Claeys) was een icoon van de vaderlandse rock & roll en een bluesman pur sang. In 2019 vierde de Gentse zanger-gitarist zijn 75ste verjaardag, stond hij zestig jaar op de planken en bracht hij, onder impuls van Tiny Legs Tim, het goed onthaalde comeback-album ‘Blues Rebel’ uit (zie recensie). Little Jimmy stond destijds ook mee aan de wieg van de Belpop. Tiny Legs Tim omschreef Little Jimmy als "Jimmy was één van de weinige blanke bluesmannen die qua sound en sfeer dicht in de buurt kwam van de oerblues van R.L. Burnside en John Lee Hooker". Eind mei 2019 sprak Rootstime met Little Jimmy dat je hier met een kort carrièreoverzicht kunt bekijken.
zie hier het interview 

interview met 
DOUG MACLEOD

Doug MacLeod heeft het leven overleefd en de muziek beleefd in de beste traditie van de oude meesters van de blues. Geboren in the Big Apple en in zijn eerste puberjaren verhuisd naar St. Louis waar hij voor het eerst kennis maakte met de blues. Na zijn leven bij de Marine in de jaren 60 waar hij akoestische country blues speelde in de lokale koffiehuizen in Virginia en Maryland, werd hij opnieuw student. Hij mocht op school de bluesgitaar onder handen nemen voor de musical ‘Grease’ en ondertussen vond hij ook nog de tijd om concertjes te spelen samen met Mary MacGregor. In 1978 ging hij back to the roots om blues te spelen in de regio van L.A. Zijn reputatie als talentvolle gitaarspeler verspreidde zich snel gezien hij de gelegenheid kreeg om op te treden met grote namen als Pee Wee Crayton, Lowell Fulson, Big Mama Thornton, Eddie "Cleanhead" Vinson en Big Joe Turner. Hij praat, zingt en speelt op onvergelijkbare wijze de blues - met een mengeling van humor en pijn. Aan alles is te merken dat Doug MacLeod met de groten uit de blueswereld heeft gespeeld. Bluesgiganten Albert King, Eva Cassidy, Joe Louis Walker en Albert Collins hebben zijn werk geadopteerd: dat zegt genoeg over het niveau van deze bluesman. Doug MacLeod toert deze maand in Europa en houdt voor optredens in Nederland op meerdere plaatsen halt. Wij spraken met hem af in ’t Magisch Theatertje in Maastricht, waar de “The Fall Euro Tour” startte en, waar hij voor de show tijd had voor een interview.
zie hier het interview
 

interview met 
GEERT VERDICKT (BUURMAN)

Vijf platen ver in zijn carrière is Geert Verdickt, zanger en songschrijver van Buurman, eindelijk toe aan zijn breakup-plaat. Geen lachertje, maar zoals alle grote songschrijvers weet hij er naast vlijmscherpe observaties van het romantische falen, een boodschap van hoop en licht uit te laten opstijgen. "Einzelgänger" is de toepasselijke titel van zijn eerste soloalbum, en dan wil je weten waarom hij even afstand neemt van zijn groep en kan je ontdekken welke mooie liedjes dat oplevert, songs van hartzeer en hoop. Verdickt stript op dit nieuwe album, werkelijk alles, tot enkel de essentie overblijft. Wij hadden de kans een paar vragen te stellen aan deze woordenkunstenaar.
lees hier het interview
 

interview met 
GRAYSON CAPPS

Grayson Capps is een echte dichter van de straat. Zijn nummers worden bevolkt door hoeren, zwervers, vagebonden en alcoholisten. De rootsrock-, blues- en countryzanger groeide op in Alabama, waar zijn vader vrienden om het kampvuur verzamelde om verhalen te vertellen en muziek te maken en te luisteren. Zodoende werd Capps muzikaal gevormd door artiesten als Hank Williams en Woodie Guthrie. Met zijn rauwe stem zingt Grayson idealistische en droefgeestige teksten en zijn rauwe, rock ’n roll en country wordt bij vlagen getemperd door mooie gospel harmonieën en soulinvloeden met daarbij een mengsel van muziekstijlen. Grayson Capps laat zich niet meer leiden door de druk van deadlines. Voor "Scarlet Roses" (2017), zijn eerste soloalbum na een stilte van zes jaar, heeft hij zich op z’n dooie gemak teruggetrokken in zijn ‘schrijvershutje’ in de achtertuin. Daar liet hij de songs tot zich komen als in een droom om ze vervolgens compleet relaxed te gaan opnemen. Een van de meest rockende singer-songwriters heeft inderdaad de ontspanning gevonden. Het album is een warm pleidooi voor de totale onthaasting en losheid. Grayson Capps heeft idd. het roer omgegooid. Hij weigert nog langer zich onder druk te laten zetten. Dat betekent niet dat hij zijn voet van het gaspedaal afhoudt. Integendeel "Scarlet Roses" rockt als vanouds. Deze plaat is dan ook een intrigerend en meeslepend album geworden, waarmee hij bewijst dat hij een van Amerika's meest getalenteerde maar ondergewaardeerde artiesten is. Het is alsof ieder nummer leeft, wat de singer-songwriter zelf heeft beleefd. Zijn weigering om het bioritme van de muziekindustrie nog langer te volgen, heeft hem niet minder rock gemaakt. Het zit hem meer in de benadering van zijn werk als liedjesschrijver en uitvoerend artiest. ‘Laat de liedjes maar naar mij komen, in plaats van andersom,’ luidt zijn nieuwe credo. Hij vergelijkt het proces met dagdromen, alles laten gebeuren, om dat later uit te werken in songs. Je moet het wel kunnen natuurlijk. Dit en nog veel meer wist onze troubadour ons te vertellen in een interview dat we juist voor zijn optreden konden doen in Utecht tijdens het Ramblin' Roots festival, waar hij voor een overvolle zaal een top concert gaf: diep emotioneel en intens klonk het zeker en het zal weinig aanwezigen onberoerd hebben gelaten.
zie hier het interview
 

interview met 
SWAY WILD
(Dave McGraw & Mandy Fer)

Sway Wild is het nieuwe muzikale project van Dave McGraw & Mandy Fer. Na jaren onder hun eigen individuele namen aan de weg te hebben getimmerd is hun muziek behoorlijk geëvolueerd en werd het tijd voor een echte naam voor de band. Dave McGraw, die in een vorig leven vooral wildlife bioloog was & Mandy Fer, die ruime tijd in Spanje muziek en cultuur studeerde, zijn al sinds 2010 een Amerikaans folkrock singer-songwriters duo uit Evergreen State Washington. Voorheen hebben ze solo als singer-songwriter een eigen muzikaal leven gesleten. Als ze samen op het podium staan, zingt Dave McGraw en speelt hij akoestische gitaar & djembé. Mandy Fer zingt ook en speelt akoestische & elektrische gitaar. McGraw’s troostende, fluweelachtige bariton stem, gecombineerd met Fer’s hoge en subtiel krachtige vocale aanpak, polijsten de nummers die ze samen hebben gegenereerd. Tijdens het Ramblin' Roots festival in Utrecht bewees hun nieuwe projekt Sway Wild werkelijk dat hun concert enorm expressief is om naar te kijken. Een echte 'must see' voor elke liefhebber van folk, americana en singer-songwriters. Dave McGraw & Mandy Fer zijn dan ook de afgelopen jaren uitgegroeid tot een echte publiekslieveling. Ook sinds hun begin zijn we bij Rootstime.be grote fan! Vijf jaar geleden tijdens het Countryfestival in Sint- Truiden hadden we ons laatste interview met dit steeds plezierige duo, dit naar aanleiding van hun toen pas verschenen "Maritime" album, tijd dus om nu het trio in Utrecht na hun wervelend concert even voor de camera te halen, want inderdaad op 5 jaar kan wel veel gebeuren.

zie hier het interview 

interview met 
BONNIE BISHOP

Countryrockzangeres Bonnie Bishop werd geboren in Cincinnati, Ohio. Ze komt uit een muzikaal gezin: haar vader was bluespianist en haar moeder speelde cello. Een deel van haar jeugd bracht ze door in Houston, Texas. Bishop werd voor het eerst vermeld als co-auteur van twee liedjes die door Bonnie Raitt werden opgenomen: "Not Cause I Wanted To" uit 2012 waar ze een ‘Grammy Award’ voor mocht ontvangen en "Undone" uit 2013. Datzelfde jaar werd haar nummer "The Best Songs Come From Broken Hearts" opgenomen voor de soundtrack van de populaire televisieshow ‘Nashville’. Dit alles leverde Bishop helaas nog steeds niet het inkomen op waarvan ze fatsoenlijk kon rondkomen en ze dacht er al over de brui aan haar grote muzikale droom te geven.Maar begin deze maand oktober verscheen daar nieuwe album "The Walk". Op dit door Steve Jordan geproducete album staan zeven nummers die ze samen met collega-songschrijvers Gabe Dixon (3), Emery Dobyns (2) en Rebecca Lynn Howard (2) heeft gecomponeerd. Producer Steve Jordan is niet de eerste de beste, want hij stond eerder in die hoedanigheid ook al in de studio voor platen van o.a. Buddy Guy, Robert Cray en John Mayer. Op dit album blijft Bonnie de meer soul/blues georiënteerde richting van haar vorige plaat volgen, en laat countrysoul op zijn allerbest horen, al geeft de ontspannen sfeer in de songs op deze plaat ook voldoende ruimte voor alle instrumenten. We keken er al naar uit om haar show tijdens Ramblin' Roots 2019 in Utrecht te kunnen zien, en na dit prachtige optreden was onze Texaanse schone bereid wat tijd voor ons vrij te maken en wist ze meteen bij aanvang van het interview ook te vertellen waarom België haar zo nauw aan het hart ligt.

zie hier het interview 

interview met 
VICTOR WAINWRIGHT

Victor Wainwright is ‘GRAMMY NOMINEE 2019’ en 6 time MUSIC AWARD WINNER, 4 time BMA Piano Award Winner and BB KING Entertainer of the Year Award Winner and Band of the Year Award Winner! Een palmares om u tegen te zeggen. In Canada en Amerika verkoopt hij elke zaal uit. Sinds 2017 is Victor Wainwright de frontman van The Train. Hij werkte met co-producer Dave Gross aan het titelloos debuutalbum 'Victor Wainwright And The Train' dat hij vorig jaar samen met gitarist Pat Harrington, bassist Terrence Grayson en percussionist Billy Dean uitbracht voor Ruf Records. Het album bevat twaalf originele nummers die door Victor Wainwright werden geschreven. Rond het viertal schaarde zich tevens een groepje gastmuzikanten, waaronder de gitaristen Monster Mike Welch, Jeff Jensen en multi-instrumentalist Dave Gross zelf. Een duo hoornblazers geeft nog meer swing en drive aan de vaart van de symbolische hogesnelheid locomotief, die herinnert aan de vele hopeloze waaghalzen die er in het verleden ooit opsprongen, meestal met gitaarkoffer in de hand. Victor Wainwright is werkelijk at the top of his game! Live speelt Victor Wainwright & The Train een mix van diverse stijlen. Je kan deze boogie woogie-pianist met stem-als-een-klok gerust de jongere versie van Dr. John noemen. Van rhythm ‘n blues, soul over gospel naar boogie woogie je kon het allemaal beleven in GC De Wildeman in Herent, waar we een uurtje voordien een tof gesprek hadden met Victor en zijn band.

zie hier het interview 

interview met 
JOHN WATTS (FISCHER-Z)


Fischer-Z is een Engelse band die al werd opgericht in 1977. Als ‘brainy, quirky, energetic and hook-laden art punks’ pasten ze goed tussen generatie/genre-genoten als XTC, Talking Heads, Wire and Mission Of Burma. Spil van de band was en is nog altijd de componist / zanger John Watts. Ten tijde van de opkomst van new wave- en post-punk-groepen verschijnt in 1979 het debuut-album "Word Salad" met o.a. de hit-single “The Worker”. Een jaar later verschijnt "Going Deaf For A Living" met o.a. de live-klassiekers "Limbo" en "So Long" en in 1981 is er de release van hun bekendste album "Red Skies Over Paradise" met songs als "In England", "Berlin" en "Marliese". Dat jaar staan ze ook op het Pinkpop-podium. Een jaar eerder zijn ze al present op Torhout/Werchter. Fischer-Z vindt het nog steeds een uitdaging om hun live-publiek te trakteren op bevlogen en artistiek verantwoorde vertolkingen van de favoriete tracks uit hun inmiddels immense catalogus, maar de band is ook nog steeds hun eigen geschiedenis aan het herschrijven door nieuwe muziek te componeren. Op 13 september verscheen zijn album "Swimming In Thunderstorms, en bevat enkel nieuwe songs; ‘it’s an album of now in song and spirit, with beefy, dreamy and poppy rock guitars, celestial atmospherics and arty and imaginative touches’. Dat Fischer-Z leeft als nooit tevoren zullen deze mannen nu bewijzen met hun tour die op 16 oktober in Heist-op-den-Berg van start gaat en de band naast België ook naar Nederland en vooral naar tal van plaatsen in Duitsland zal brengen. Reden genoeg voor Rootstime om deze vriendelijke liedjessmid ook wat vragen te stellen, en dit even voordat hij in Heist-op-den-Berg een maanden op voorhand uitverkocht concert zal geven .

zie hier het interview 

 

CD's TE WINNEN

ALEX MARYOL – IN THE MEANTIME

10 CD's TE WINNEN

Zanger/gitarist en songwriter Alex Maryol, de zoon van Grieks-Amerikaanse ouders, groeide op in Santa Fe, New Mexico. Hij speelde al gitaar toen hij nog maar zeven jaar oud was. Nadat hij met zijn vader naar Chuck Berry, Fats Domino en Johnny Rivers had geluisterd, kreeg hij al vroeg op de middelbare school waardering voor de blues. Hij begon rootsmuzikanten als Robert Johnson, R.L. Burnside en Stevie Ray Vaugh en alles wat is terug te voeren naar de blues, te bestuderen. In 1999, op 18-jarige leeftijd, bracht Maryol zijn eerste cd ‘They Call Me Lefty’ uit en een jaar later, trad hij live op. Alex Maryol bracht ondertussen al zes cd’s, één ep en één live album uit. Voor zijn achtste album ‘In the Meantime’ -dat betekent dat ik al behoorlijk wat gemist heb!- nam hij tien eigen nummers en één van Anthony Newley & Leslie Bricusse op

Lees meer

 

CHRISTINA CROFTS – JUST HOW LOVE FEELS

10 CD's TE WINNEN

Voor een ontmoeting met gitariste Christina Crofts, moet je best helemaal Down Under zijn. Ze is geboren in de kustplaats Coffs Harbour in New South Wales, groeide op in Brisbane en verhuisde naar Sydney. Daar ontmoette ze haar mentor, gitarist Steve Crofts (The Bombers, Black Cat Moan, Topaz) bij wie ze gitaarlessen volgde en met wie ze later trouwde. Eind jaren negentig vormde ze Croftstown Traffic, een driekoppige blues/rock coverband, die later -met Steve op gitaar- Croftstown zou worden. De band genoot een aantal jaren van faam in Sydney en omgeving en bracht in 2006 het zelf gefinancierde album 'Unboogie' uit. Croftstown werd uiteindelijk opgeschort vanwege de impact van Huntington's Disease op Steve en zijn afnemende vermogen om gitaar te spelen.

Lees meer

 

DUFFY BISHOP – I’M GONNA DO WHAT I WANT!

10 CD's TE WINNEN

Duffy Bishop, geboren in Redding, Californië, begon op haar zestiende met optreden in rockbands. Roadside Attraction, Toulouse Lautrec en The Rhythm Dogs waren er enkele van. In 1975 verhuisde ze naar Los Angeles en later naar Seattle. Ze vormde in 1985 met Chris(topher) Carlson de Duffy Bishop Band. In 1991 speelde ze de rol van Janis Joplin in een toneelstuk en tourde ze door Japan met Big Brother & The Holding Company. The Duffy Bishop Band hervormde en toerde de wereld rond. Zij en Carlson trouwden in 1994 en verhuisden naar Portland. Bishop opende voor Roy Orbison, John Lee Hooker, Lou Rawls, Chicago en Etta James. Ze stond op het podium met Ruth Brown, Clarence "Gatemouth" Brown, Bonnie Raitt, Bo Diddley, Bobby "Blue" Bland en Shemekia Copeland.

Lees meer

 

BB FACTORY – LET THE GOOD TIMES ROLL

10 CD's TE WINNEN

Over BB Factory (BBF) vond ik -helemaal Down Under- het volgende op hun site: “Een knallende (ontbreekt: uitzonderlijke) live band met doorgewinterde internationale muzikanten die originele, eigentijdse en progressieve blues/roots spelen”. BB Factory situeert zich aan de Gold Coast in Australië en zijn de ex-NY’er Harold Jackson (zang, harmonica), de van oorsprong Nederlander Pedro “Pete” Verhoeven (gitaar), autodidact Bruce Crouch (keys), Craig Hamilton (bas), Cvitan Barac (drums) & Gary Mulholland (sax). Hun verhaal begon in 1975 wanneer ex-marinier Harold naar Red Oak, North Carolina verhuisde en Pedro (die begin jaren ‘80 naar Australië emigreerde) ontmoette die hem in zijn studio uitnodigde na een blues jam.

Lees meer

 

ZACH AARON – FILL DIRT WANTED

10 CD's TE WINNEN

De Texaanse country- en Americanazanger en songschrijver Zach Aaron uit Cleveland dook voor het eerst op in de muziekscène in de zomer van 2014 toen zijn jammerlijk volledig over het hoofd geziene debuutplaat “Find My Soul” werd gereleased. Drie jaar later volgde een tweede album dat “Murder Of Crows” als titel kreeg. En nu nog eens drie jaartjes verder duikt het album nummer drie van deze Texaanse troubadour op. “Fill Dirt Wanted” is een plaat met twaalf nieuwe composities van Zach Aaron, allemaal liedjes die bij de muziekliefhebber ongetwijfeld herinneringen zullen oproepen aan het vroegere werk van genre-iconen als Townes Van Zandt, Steve Earle en Guy Clark, maar ook aan de songs van Woody Guthrie, de absolute ‘godfather’ van dit soort verhalende countryliedjes.

Lees meer

 

SAMANA RISING – DAYS WITHOUT YOU

10 CD's TE WINNEN

‘Samana Rising’ is de naam van een in 2016 opgerichte bluesrockformatie uit Stavanger, Noorwegen met Hanne Sivertsen als leadzangeres en songtekstenschrijfster, Leif Johan Flornes en Vegard Pettersen beiden op elektrische gitaar en de componisten van de muziek, John David Didriksen op basgitaar en Are Øverland op drums. In de voorbije jaren bracht de groep meerdere singles uit en werkten ze aan songs voor hun eerste album “Days Without You” dat nu op de platenmarkt is verschenen en waar voorafgaand aan de release een eerste single “Another Day” (zie 1e video) werd uitgebracht. Vorig jaar werd er een sabbatjaar ingelast door de groep omdat zangeres Hanne haar eerste kindje kreeg, maar daarna werd er hard gewerkt om alle nummers voor dit debuutalbum klaar te krijgen.

Lees meer

 

ROB OLIVER – HIGHS AND LOWS AND BLUES

10 CD's TE WINNEN

Rob Oliver is geboren en getogen in Hampton Roads, VA. Hij kreeg zijn eerste gitaar toen hij 16 was. Oliver ontwikkelde zich muzikaal door veel nummers van de jaren '90 na te spelen. Daarnaast zijn er ook de gebruikelijke Rock en Metal invloeden, variërend van The Beatles tot Led Zeppelin en de vroege Metallica. Oliver speelt al meer dan twintig jaar zijn eigen nummers en dit zowel op elektrische als akoestische gitaar. Een mondharmonica dat hij als kerstgeschenk van zijn moeder kreeg, verhoogde zijn interesse in bluesmuziek nog meer.

Lees meer

 

JEFF FETTERMAN – SOUTHERN SON

10 CD's TE WINNEN

Jeff Fetterman uit de Keystone State, Pennsylvania wou als tiener muzikant worden. Omdat hij thuis geen drumstel kreeg, koos Jeff voor de gitaar. Als hij dertien was, trad hij op met zijn eigen band Cypress tijdens een jamboree (bijeenkomst van scouts van over de gehele wereld) ergens in een Corydon Hotel. In de jaren tachtig was Fetterman lead gitarist bij The Gunners. De band splitte omdat alle leden hun eigen weg wilde gaan. Fetterman concentreerde zich daarna op songwriting en bracht in 1999, in het tumult van een echtscheiding en om e.e.a. aan zijn zoon duidelijk te kunnen maken, met The Jeff Fetterman Band 'Ordinary Man' uit. Hij won met het album de Tri State Award (OH, NY, PA) als “Best Bluesrock Guitarist”. In 2001 verscheen de opvolger 'The Long Hard Road'. Door het succes van enkele nummers (“Hellbound Train”, “These Arms Of Mine”), kon hij in Californië een platencontract tekenen bij Transition Music Corporation. In 2015 verscheen 'Bottle Full Of Blues' en in het najaar van 2017 '9 Miles To Nowhere'.

Lees meer

 

THE HAGGIS HORNS – STAND UP FOR LOVE

10 CD's TE WINNEN

Trompetspeler Malcolm Strachan, alt- en baritonsaxofonist Rob Mitchell, tenorsaxofonist Atholl Ransome, gitarist Ben Barker, pianist George Cooper, bassist Kenny Higgins en drummer Erroll Rollins zijn de zeven permanente leden van de Britse jazz-, funk- en afrobeatformatie ‘The Haggis Horns’ uit Leeds. Voor hun nieuwste plaat “Stand Up For Love” hebben ze soulzanger John McCallum ingehuurd als vocalist bij zeven van de negen nummers die op deze plaat te horen zijn en ook voormalig bandlid en percussionist Sam Bell mocht als gastmuzikant zijn bijdrage aan de songs komen afleveren. In de Britse funkscène zijn ‘The Haggis Horns’ als sinds hun oprichting in 1999 een gevestigde en gewaardeerde naam, wat bevestigd wordt door de vier albums die ze in die twee decennia hebben opgenomen en uitgebracht: “Hot Damn!”, “Keep On Movin’”, “What Comes To Mind” en “One Of These Days”. Deze formatie heeft in het verleden al meermaals podia gedeeld met o.a. Jamiroquai, John Legend, Amy Winehouse, Adele, Robbie Williams en bands als ‘Elbow’, ‘Morcheeba’ en ‘Duran Duran’.

Lees meer

 

GRUNTING PIGS – HAVING A PARTY

10 CD's TE WINNEN

Uit het Engels vertaald betekent Grunting Pigs, “knorrende varkens”. Het is de naam van een akoestisch Hongaars blues duo dat bestaat uit multi awards winnaar en singer-songwriter en blues harmonica fantast Mátyás Pribojszki aka “Jumping Matt” & zijn vriend/gitarist Ferenc Szász. Pribojszki is voor ons allang géén onbekende meer. Jumping Matt & his Combo stond de voorbije jaren vaak op onze festival podia (Moulin Blues, Vache de Blues, Blues Peer, (Ge)Varenwinkel, Breda Jazz). Mátyás Pribojszki is als muzikant erg geïnspireerd en gecharmeerd door de legendarische mondharmonicaspelers, maar voegt hier zijn eigen stijl en accenten aan toe. Hij speelde al samen met blues iconen als Charlie Musselwhite, Bob Margolin, Finis Tasby, Duke Robillard, Alex Schultz, Otis Grand, Carlos Del Junco, Paul Lamb (en van de nieuwe opkomende Europese generatie), Enrico Crivellaro, B.B. & The Blues Shacks, Ian Siegal, Mike Sponza, Raphael Wressnig…

Lees meer

 

CHARLIE BEDFORD – GOOD TO GO

10 CD's TE WINNEN

Een duik van zo’n 15.000 km naar helemaal Down Under brengt ons naar Charlie Bedford, een gitarist / zanger uit Melbourne, Australië. Charlie trad als 12-jarige lop in bars en clubs en werkt nu op 19-jarige leeftijd als fulltime muzikant. Hij treedt regelmatig op als soloartiest, als frontman van zijn eigen band en is ook de gitarist in zowel The Great Unknown als The New Savages. Charlie reisde in 2017, ’18 en ’19 naar Memphis om op te treden tijdens de IBC Youth Showcase als vertegenwoordiger van de Melbourne Blues Appreciation Society. Hij keerde in 2020 terug naar Memphis en trad opnieuw op in zowel Nashville als Muscle Shoals. Charlie Bedford had al de eer het podium te delen met bandleden van grote acts als B.B. King, Albert Collins, Ray Charles, Bonnie Raitt en Wilson Pickett. Begin dit jaar tekende Bedford een distributieovereenkomst met Blue Heart Records voor zijn tweede album ‘Good To Go’. De 11 originele nummers en een cover zijn een mix van “power-positieve pop en rock doordrenkt met blues en soul”.

Lees meer

 

SERIOUS CHILD – TIME IN THE TREES

10 CD's TE WINNEN

Of hij het ook in het echte leven is weten we niet maar we zouden toch wel eens willen achterhalen waarom singer-songwriter Alan Young voor de artiestennaam ‘Serious Child’ heeft gekozen om met zijn muzikale creaties naar buiten te treden. Het splinternieuwe album “Time In The Trees” is zijn tweede officiële plaat en volgt op het in 2018 uitgebrachte debuutalbum “Empty Nest”. Net als bij die eersteling werkte Alan Young voor deze plaat samen met de meespelende multi-instrumentalisten Boo Hewerdine (producer) en Chris Pepper (opnameleider en mixer). Voor de opname werden er ook nog enkele andere instrumentalisten in de studio gehaald zoals Steve Welch en John Parker op bas en contrabas, Tanya Brittain op accordeon, Gustaf Ljunggren op o.a. lap steel en orgel en de strijkers Bethany Porter op cello en John McCusker op viool en whistle.

Lees meer

 

QUINN DEVEAUX – BOOK OF SOUL

10 CD's TE WINNEN

Quinn DeVeaux (QD) was een kind van twee werelden. Geboren in Gary, Indiana (geboorteplaats van The Jackson 5!), werd hij aan de ene kant Baptist opgevoed en aan de andere kant door iemand van Jehovah's Getuigen. Zijn grootmoeder was een voormalige jazz zangeres en hij begon als zanger in het kerkkoor. Zijn muzikale carrière startte in San Francisco, waar hij zich vestigde in het Mission District en waar hij een van de oprichters werd van de lokale groep Blue Roots. Quinn richtte vervolgens Quinn DeVeaux & The Blue Beat Review op en bracht een reeks goed gewaardeerde albums uit die lofbetuigingen kregen van de SF Bay Area-muziekpers. Zijn laatste album ‘Book of Soul’ verscheen in februari en werd opgenomen op drie zonnige dagen in The Bomb Shelter in Nashville, TN en op twee bewolkte dagen in de 19th St Studios in Oakland, CA. Deveaux schreef de twaalf nummers en was zelf de producer.

Lees meer

 

JAMES HYLAND – WESTERN

10 CD's TE WINNEN

De Texaanse stad Austin heeft al sinds meerdere decennia grote namen in de muziekwereld opgeleverd en daar kunnen we nu alweer ééntje bijschrijven. Want country- en Americanamuzikant James Hyland heeft zich in deze stad gevestigd om van daaruit aan zijn muziek te werken en om er platen op te namen. Met het nieuwe album “Western” en de liedjes rond het thema van hoe de transcontinentale spoorweg het Amerikaanse Westen definitief heeft veranderd, lanceert hij zo in één keer niet minder dan negentien (19) songs. Die werden in de ‘Ear Studio’ in Austin opgenomen met de hulp van Johnny Moeller van ‘Fabulous Thunderbirds’ op elektrische gitaren, de alom geprezen Kim Deschamps op pedal steel en dobro, Warren Hood op viool en mandoline, Kevin Smith op bas en Robb Kidd op drums en percussie.

Lees meer

 

DWANE DIXON – BETTING ON A GAMBLING MAN

10 CD's TE WINNEN

De uit de Canadese metropool Montreal afkomstige Dwane Dixon vliegt er meteen stevig in bij het eerste nummer op zijn kersverse album “Betting On A Gambling Man”. Een collega-recensent noemde hem eerder al een kruising van Jeff Healey met Billy Gibbons van ‘ZZ Top’ en de betreurde Texaanse blueslegende Stevie Ray Vaughan. We kunnen dit enkel maar beamen na het beluisteren van de negen frisse bluestracks op deze plaat. Van straffe bluesgitaarklanken in songs als “A World Of Hurt”, “Ain’t No Big Thing”, “Small Town Talking Blues” en “The Awakening” naar stevig swingende bluesrocksongs zoals de op de twee video’s te beluisteren nummers “Swallow That Pill” en albumtiteltrack “Betting On A Gambling Man” is voor deze Dwane Dixon dagelijkse kost. Ook de naar rockabilly neigende tracks “Wanna Be Your Man” en “Whiskey You Don’t Lie” zullen de liefhebbers ongetwijfeld op de dansvloer weten te houden. Naast zijn dynamische gitaarspel zijn ook de zangkwaliteiten van Dwane Dixon zeer de moeite waard. Dat bewijst hij eens te meer in de als countryrocker gebrachte song “I Buried Your Bones”.

Lees meer

 

BAND OF HEYSEK – JUKE MY JOINT, feat. R.L. BOYCE

10 CD's TE WINNEN

Band of Heysek verzamelde in 2015, drie bevriende muzikanten van verschillende bands in het Tsjechische Brno. Hun eerste optreden in 2016 op het Eurotrialog Festival in Mikulov in de regio Zuid-Moravië, was zo’n succes dat ze onmiddellijk een uitnodiging kregen voor het volgende jaar. Sindsdien hebben ze concerten gegeven in clubs en festivals, vooral in Tsjechië, maar ook in Polen, Bosnië en Slowakije; waaronder in The Smokie in Ostrava en tijdens het beroemde Blues Alive (2017). Het debuutalbum ‘Shovel & Mattock’ (Indies Scope 9/2017) kreeg lovende kritieken en opende daarmee de poorten van clubs en festivals voor de band. In het voorjaar van 2019 namen ze hun tweede album ‘Im Glad I Met You’ (Indies Scope 9/2019) op in het Orlické-gebergte in een vakwerkhuis. Ook de Bosnische keyboardvirtuoos Omer Blentić, die regelmatig bij de band komt tijdens speciale concerten, tours of opnames, speelde een grote rol op dit album.

Lees meer

 

JUKE JONES – BLUFF CITY BREAKDOWN

10 CD's TE WINNEN

Juke Jones is een one-man blues band uit Memphis, Tennessee. Jones speelt gruizige, rauwe blues uit Chicago, Texas, de Delta en de Mississippi Hill Country. Zijn invloeden zijn onder meer R.L. Burnside, Junior Kimbrough, Muddy Waters, Jessie Mae Hemphill, Howlin Wolf, Son House, Stevie Ray Vaughn en Elmore James. Op zijn album ‘Bluff City Breakdown’ verzamelt hij nummers van muzikanten die hem beïnvloed hebben. Het album werd opgenomen in de Sun Studio en biedt een korrelige, rauwe mix van Delta, Chicago en Hill Country Blues. Jukes Jones zingt, speelt op gitaar, mondharmonica en doet de drumsequenties. Mixen, masteren en de cover art gebeurden ook via hem.

Lees meer

 

ISMO HAAVISTO – HARD STOMPIN’ BLUES

10 CD's TE WINNEN

Haavisto treedt alleen op als “one man band”, als Bottlenecks Duo, als trio (met Ville Vallila op bas en de “Mighty” Mikko Järvinen op drums), met band (IH Band, Honky Tonk Men, The Jinx, The Hanks…) en af en toe met andere groepen zoals The Bay City Sonics en Sherwood Tigers. Hij werkte samen met andere soloartiesten zoals Andres Roots (EE), Dave Arcari (VK), Brian Kramer (VS) en Howard Fishman (VS). Ismo’s broer Marko, is ook singer/songwriter. Ze treden soms ook samen op. De laatste erkenning voor zijn lange en succesvolle werk is de Jemma Award 2017 van Pirkanmaan Blues Lovers Ry. Ismo Haavisto bracht al tien albums uit. Hij heeft ook een set van eigen nummers voor bigband en nam in 2016 het album ‘Fire Breath’ op met Lahti Big Band. Haavisto’s "If You Don't Live, You Gonna Die" is te horen in Alex Schimpf’s nieuwste kortfilm "Ballad of a Dog”. Eerder werkte hij ook al samen met de bekende Finse regisseurs Aki Kaurismäki (“The Other Side of Hope”) en Antti Pirinen.

Lees meer

 

MR. BLUES – AIN’T NO SAINT

10 CD's TE WINNEN

Het zal beslist niet de enige en eerste zijn, deze Mr. Blues, die van zichzelf zegt “geen heilige te zijn”. Craig D. Nelson zang, gitaar), Anthony Mucci (bas) en Caleb Gundlach (drums) uit Palm Beach, FL, kennen elkaar al jaren en musiceren samen als blues trio onder de naam Mr. Blues. De naam van de band is misschien wel een hommage aan BB King, die in 1963 ook ‘Mr. Blues’ uitbracht? Hun muziek is Chicago blues waarbij ze durven te flirten met blues rock. ‘Ain’t No Saint’ is een album dat Mr. Blues vorig jaar uitbracht, met dertien songs in typische Chicago-stijl blues met bij elk nummer, een verhaal. “Het kan mijn verhaal zijn of het verhaal van iemand of ergens anders” zo verklaart hun frontman, Craig D. Nelson. “Als ik over herinneringen zing, zie ik de gezichten en plaatsen die op foto's zijn achtergelaten. Het is telkens een ander verhaal, een kleine reis, soms een beetje weemoedig of een beetje rauw…”.

Lees meer

 

STEIN STOKKE & THE ENGINE – MY OWN WAY OUT

10 CD's TE WINNEN

We zaten voor Micke & Lefty in Finland (‘Left the Fire Lead’, feat. Chef) en blijven deze week nog even wat langer in Scandinavië, maar moeten nu naar Noorwegen, waar we een afspraak hebben met Stein Stokke & the Engine. Stein Stokke (zo vermeld hun website) “houdt van muziek sinds de jaren zestig en heeft zich decennia lang gevestigd als een belangrijke bluesartiest. Stein staat bekend om zijn rauwe, krachtige maar ook soulvolle stem en heeft een persoonlijke harpstijl ontwikkeld. Hij is, voor zover bekend, de enige die een euphonium (tenor tuba) speelt in een bluesband…”. Naast frontman, singer/songwriter Stein Stokke (harmonica, euphonium bestaat de band -opgericht in december 2016- uit nog vier ervaren muzikanten, die hun sporen in de Noorse blues scene verdiend hebben. Naast Stokke (zang, harmonica, tenor tuba) bestaat de band verder uit gitarist Arve Lund, drummer Rune Bryn, bassist Rickard Johannesson en achtergrondzangeres Ǻshild Pettersen. Hun grootste invloed is, wat je bij het beluisteren kunt horen, overduidelijk rauwe Delta blues, genre Tommy Johnson en Howlin’ Wolf.

Lees meer

 

HENRY TURNER JR. & FLAVOR – NOW

10 CD's TE WINNEN

Henry Turner Jr. is een soul/blues muzikant uit Baton Rouge in Louisiana. Hij wordt genoemd voor het ontwikkelen van een gesyncopeerde muziekstijl die later Louisiana-reggae, blues, soul en funk werd genoemd. Behalve zanger, songwriter en gitarist, organiseert Turner drie Baton Rouge-festivals (o.a. Baton Rouge Soul Food Fest, Baton Rouge Mardi Gras Fest) en exploiteert hij de Henry Turner Jr.'s Listening Room op North Street. In 1983 richtte hij Hit City Records op om roots muziek uit Louisiana te promoten. De kleine, maar toch diverse selectie van het label richt zich op country, reggae, neo-soul, blues en pop. Verder exploiteert Turner ook de Henry Turner’s Listening Room en het erfgoedmuseum dat in 2014 in Baton Rouge is geopend, en ondersteunt hij lokale, regionale en nationale touracts. Henry Turner Jr. en zijn band & Flavour brachten al zeventien singles en negen cd's uit. Misschien is het geen verrassing dat “bezige bij” Henry Turner Jr. 10 jaar heeft besteed aan het maken van zijn nieuwe album. ‘Now’ is de titel van zijn nieuwe en langverwachte album. De muzikanten die hem bij de opnames ondersteunden zijn de vocalisten Char Robertson, Jenessa Nelson, Wyanda R. Paul en Molly Mine; toetsenisten Maestro, JahB & Tony Mitchell; percussionist Larry Bradford en twee John Fred en His Playboy bandleden, saxofonist/toetsenist Andrew Bernard & gitarist Lynn Ourso.

Lees meer

 

GATE CITY DIVAS – DIVA REVOLUTION

10 CD's TE WINNEN

Verenig het hart voor muziek van acht ervaren professionele, multi-instrumentale en zingende vrouwelijke muzikanten uit de regio Greensboro, North Carolina, met de visie van producer Shiela Klinefelter, dan krijg je het Gate City Divas project. De diva's zijn naast de vernoemde producer Shiela Klinefelter (gitaar, bas, zang, songwriter): Melva Houston (zang), Kristy Jackson (zang, keys, songwriter), Robin Doby Easter (zang, songwriter), Allison King-Jordan (zang, gitaar, songwriter), Julie Bean (zang, gitaar), Lauren Myers (zang, drums, gitaar, trombone) & Virginia Masius (zang, bas).

Lees meer

 

IVY FORD – CLUB 27

10 CD's TE WINNEN

Ivy Ford is een (nu 27-jarige) veelzijdige, jonge getalenteerde, artieste/multi-instrumentaliste (piano, sax, bas, drums, gitaar) uit Waukegan, Illinois, die van het zingen van blues een, kunst maakt die mensen die luisteren verbindt. Of ze dit nu doet terwijl ze een volledige band leidt of het solo een serenade is voor een klein publiek, Ivy Ford’s energie is magisch. Ivy Ford startte in 2015 haar carrière met openen voor Buddy Guy. Sindsdien speelde ze al op vele podia, debuteerde ze in 2016 met ‘Simply Solo’ (een album met enkel originele songs, dat ze zelf geproducet had), was ze in 2018 twee keer Blues Blast Music Award Nominee én, haalde ze finale tijdens de IBC 2019 in Memphis, TN. Ivy Ford behoort tot de volgende generatie blues, roots en soulmuziek. Is Ivy niet bezig met haar eigen blues ding, dan is ze bassiste van de Chicago Blues Hall of Fame Inductee, de legendarische gitarist J.B. Ritchie.

Lees meer

 

CRAIG GERDES – TOUGH AS NAILS

10 CD's TE WINNEN

Twee jaar geleden maakten we kennis met een splinternieuwe naam aan het firmament van de countrymuziek. De Amerikaanse muzikant Craig Gerdes bracht toen zijn eerste album “Smokin’ Drinkin’ & Gamblin’” op de markt en wist er meteen de aandacht van het countryminnende publiek te trekken. Heel lang hebben we dan ook niet moeten wachten op een opvolger voor dat album want we kregen deze week een nieuwe plaat van Craig Gerdes toegestuurd. “Tough As Nails” is de titel van het werkstuk dat in de ‘Native Sound Studio’ in St. Louis, Missouri werd opgenomen met David Beeman als producer. Tien songs werden er gebundeld voor deze cd met allemaal nummers die door Craig Gerdes zelf werden geschreven met uitzondering van één nummer dat een honky-tonk coverversie is van de song “If Guitars Were Guns” van de Amerikaanse singer-songwriter Roger Alan Wade uit Chattanooga, Tennessee, een track uit diens album “Southbound Train” van 2012.

Lees meer