JERRY LEGER - LIVE FB - 31.03.20

THE SHOW MUST GO ON-LINE!


Speciaal voor de Nederlandse en Belgische fans en muziekliefhebber kan je dit live concert HIER bekijken.

Klik hier voor een digitaal voorproefje

SPECIALE PREMIERE VAN BETH HART
'LIVE IN PARIS’


ARTE geeft een tijdelijke stream vrij van het concert
dat ze op 1 maart gaf in de L'Olympia, Parijs
Schakel HIER vrijdag 27 maart om 20:00 uur in

 

Op vrijdag 27 maart zal er een nog niet eerder vertoont concert van Beth Hart in première gaan. De Franse cultuurzender Arte zal Beth Hart's verbluffende optreden, dat ze op 1 maart gaf in de Olympia te Parijs, voor een korte periode beschikbaar maken voor alle thuiszittende fans. De video zal zowel op het Youtube kanaal als op de Facebook pagina van Arte om 8 uur s'avonds in première gaan. De show begint als Beth van achterin de zaal binnenkomt en 'Tell You You Belong To Me' zingt. Al zingend loopt ze door de menigte, omhelst haar fans en dan ...
Het concert werd opgenomen in de prachtige Olympia in Parijs, een zaal die in 1888 werd opgericht door Joseph Oller en Charles Zidler, de mede-oprichters van de wereldberoemde Moulin Rouge. Beth Hart voegt zich bij een lange lijst van iconische artiesten die het podium sierden. Van Edith Piaf, Jacques Brel en Billie Holiday tot Nina Simone, The Beatles, Miles Davis, Tina Turner, Led Zeppelin en meer. De Grammy-genomineerde Beth Hart bracht in 2019 haar laatste album ‘War In My Mind’ uit welke in onze Rootstime TOP 50 vorig jaar de eerste plaats behaalde. Sluit je dus aan bij de Beth Hart-fans van over de hele wereld en laat je vrijdagavond vanuit je luie stoel betoveren met dit fantastische concert van Beth Hart.

NIEUWE SINGLE ROOSBEEF: RODEO

Roosbeef is terug. Terug uit Kentucky en met een plaat die ons wachten rijkelijk beloont. Met ‘Lucky’ — het vierde studioalbum van Roosbeef — is terugkomen voor Roos Rebergen ook thuiskomen. Het hiaat sinds de vorige plaat is niet onbewogen geweest. Ze heeft haar muzikale bron opgezocht en twee jaar tussen de bluegrass geleefd. Ze vond daar meer dan muziek. Ze zag natuur zo groot als de wereld en mensen die alleen zijn en elkaar nodig hebben. Achter de Appalachen leerde ze het Amerikaanse lied beter begrijpen, en hoorde verhalen die nu op ‘Lucky’ een weerklank vinden. Intussen belandde Roos terug in Antwerpen. Ze raapte haar band terug bijeen, met als nieuwe aanwinst Pascal Deweze (Sukilove, Metal Molly), maar nog altijd met Tim van Oosten (Het Zesde Metaal) op drums en Tom Pintens (Zita Swoon, Het Zesde Metaal) op gitaar en keys. Met deze solide motor ging ze aan de slag om met elf nummers op elf manieren haar verhaal te vertellen. Met het ongelofelijke vakmanschap van de band is het resultaat niet mals. ‘Lucky’ snijdt diagonaal door de ziel en heeft vele facetten. Roosbeef staat sinds 2005 garant voor Nederlandstalige, humoristische pop, dwarse melodieën en spannende live-shows. 'Lucky' kwam uit op 17 januari 2020, ontdek HIER de nieuwe videoclip (komt ook uit op 27/03/2020) van de opzwepende single: Rodeo.

Nieuw album
FERNANDO NERIS

Fernando Neris is een Spaanse bluesartiest, die sinds 2000 in België woont. Na diverse bands te hebben geleid, zowel in Malaga als in Leuven, besloot hij in 2009 solo te gaan met een - toen - nieuw acoustisch project. Met dobro, lapsteel en ukulele laat hij de muziek van voor de Tweede Wereldoorlog (jaren 20 en 30) herleven. Blind Lemon Jefferson, Robert Johnson, Blind Willie Johnson of Skip James, je hoort ze allemaal terug in zijn slide- en fingerpicking gitaarspel. Fernando Neris verzamelde via crowdfunding een budget om een nieuw soloproject ‘The Tiny Crowd’ te kunnen verwezenlijken. Vijftien nummers werden eind vorig jaar in Luik opgenomen en aanvang dit jaar uitgebracht. Hij koos hiervoor vier traditionals, vijf klassiekers en vulde ze aan met zes eigen composities.

Nieuw album
MATTHEWS SOUTHERN COMFORT

'Matthews Southern Comfort’ is eigenlijk de naam van Iain Matthews’ eerste soloalbum, destijds geholpen door leden van Fairport Convention. Dit project zou daarna uitgroeien tot band. Hoewel steeds wisselend van samenstelling weet Iain zich steeds met topmusici te omringen, waarbij de hand van de meester onmiskenbaar blijft. In februari 2020 komt de band met een nieuw album genaamd ‘The New Mine.’ (zie recensie). Het vele touren in de afgelopen twee jaar heeft een sterke samenhang en strakheid in de band gecreëerd die terug te horen is op dit nieuwe album. Op donderdag 26 maart komt de band het resultaat live laten horen in Venlo! Gevraagd naar de inhoud en stijl, zegt Matthews alleen dat het album nog meer diversiteit heeft dan zijn voorganger “Like A Radio” uit 2018. Het album bevat 10 nieuwe composities en 2 covers, waaronder een adembenemende versie van Joni Mitchells’s 90’s klassieker “Ethiopia.” Het componeren binnen de band lijkt een geheel nieuwe verfijning en dimensie te hebben bereikt. Het epische door Matthew’s en multi-instrumentalist BJ Baartmans geschreven “A Secret Is Gone” is een duidelijk bewijs. Matthews Southern Comfort brengt alvast op vrijdag 28 februari 2020 'Feed It' uit, hun gloednieuwe single en video. 'Feed It' is afkomstig van het komende album 'The New Mine' dat op vrijdag 27 maart 2020 in heel Europa zal verschijnen. 'The New Mine' zal beschikbaar zijn op CD en ook om te downloaden /streamen. 'Feed It' bevestigt Matthews Southern Comfort's beheersing van het mengen van Britse folk-rock en Americana. Deze pakkende single combineert instrumentale virtuositeit met vloeiende polyfone zangharmonie - het resultaat is een frisse, actuele sound.

How blue can you get ?
ABC OF THE BLUES

'ABC of the Blues' is een geweldige box met 52 cd’s van grote blueslegendes tot minder bekende bluesartiesten. Deze bluesbox bevat meer dan 100 bluesartiesten en meer dan 1.000 tracks in diverse stijlen blues. Van Deltablues tot Chicagoblues. De muziek varieert van akoestische gitaar met zang, elektrisch versterkte bands en orkesten en soms alleen met piano en zang van o.a. Bessie Smith, Sippie Wallace, Big Mama Thornton, Muddy waters, Howlin Wolf, Bukka White, Sonny Boy Williamson 1&2, Little Walter en vele andere. Bands uit de jaren ’60 en ‘70 zoals: Led Zeppelin, Rolling Stones en o.a. Fleetwood Mac hebben goed geluisterd naar een aantal van deze bluesartiesten. Ook de bluesbands van tegenwoordig spelen nog songs van deze artiesten. Er zit ook nog een booklet met alle bluesartiesten en hun verdienste bij. ABC of the Blues is een fantastische box vol met blues voor een aantrekkelijke prijs.En er zit ook nog een Puck Harmonica van Hohner en een booklet over de Marineband harmonica van Hohner in de doos. EEN MUST HAVE.

interview met 
DUKE ROBILLARD
& Niko Riippa & Juho Kinaret

De Amerikaanse gitarist, zanger en songwriter Michael John 'Duke' Robillard werd geboren op 4 oktober 1948 in Woonsocket, Rhode Island. Reeds op de middelbare school richt hij zijn eerste band op en vanaf het begin is hij gefascineerd door de manier waarop jazz, swing en de blues met elkaar verbonden zijn. In 1967 richt hij Roomful Of Blues op, deze band was strak en sterk genoeg om als band te fungeren tijdens live optredens en in de studio voor twee van zijn helden, namelijk Big Joe Turner en Eddie 'Cleanhead' Vinson. Na tien jaar verlaat Duke Roomful Of Blues en wordt gitarist van de eerste versie van de Legendary Blues Band, die voornamelijk bestaat uit de toenmalige muzikanten van de Muddy Waters Band. Daarna richt hij zijn eigen band Duke Robillard & The Pleasure Kings op en in 1990 vervangt hij Jimmie Vaughan bij The Fabulous Thunderbirds. Tijdens deze Europese tournee laat hij zich begeleiden door de Finse Wentus Blues Band met wie hij vorig jaar het album "Too Much Mustard!" opnam. De kans is erg groot dat u als afficionado van de blues beide actoren al aan het werk zag en hoorde. Want zowel Duke Robillard als Wentus Blues Band waren en zijn belangrijke spelers op het bluesforum. Dat u ze samen zag, kan ook, maar die kans is dan weer klein. Het was voor Rootstime dus zaak om dit niet te missen en de heren Duke Robillard & Niko Riippa & Juho Kinaret even voor de camera te halen voordat ze in de MOD in Hasselt een spetterend optreden gaven.
zie hier het interview 

interview met 
THE TESKEY BROTHERS

De Australische Teskey Brothers zijn in korte tijd en met slechts twee platen op zak een hit geworden in onze lage landen. De soul- en bluesband speelde al op een paar festivals, keerde ongeveer een jaar geleden terug naar de AB in Brussel en komt nu voor uitverkochte concerten in Amsterdam en Antwerpen terug. Wat is hier aan de hand? Het antwoord op die vraag is simpel. De gebroeders Teskey en band, inclusief twee blazers, appelleren aan nostalgische muziekgevoelens en het verlangen naar de scherpe soul en rhythm and blues van Otis Redding en anderen uit, vooral de vroege jaren zestig. Josh Teskey is een fenomeen: zijn stem is rauw en rasperig en de gelijkenis met soullegende Redding is opzienbarend. De band speelt krachtig om de gepijnigde liedteksten heen, en vooral het spel op de elektrische gitaar van Sam Teskey is een genot om te horen. Het zeer goed ontvangen "Half Mile Harvest" (2017) wordt opgevolgd door 'Run Home Slow' (2019), albums waarbij alle leden hebben bijgedragen aan het schrijven van de muziek en teksten en zo hun collectieve stem laten horen. Als je het debuutalbum "Half Mile Harvest" voor het eerst hoort, zou je zweren dat het Otis Redding, Sam Cooke of Wilson Pickett is. Maar nee, dit is geen zwarte soul uit de sixties, maar soul uit 2017 van vier blanke Australiërs. De band, met de broers Josh Teskey (zanger-gitarist) en Sam Teskey (leadgitarist) aan het hoofd, speelt al tien jaar samen en dat is te horen: het is een geoliede machine die niet alleen de ene na de andere dampende soulgroove neerlegt, maar ook moeiteloos uitstapjes maakt naar blues en southern rock. De titel van het album "Run Home Slow" sluit precies aan op het gevoel dat deze plaat uitdraagt. Je gaat automatisch een standje trager huiswaarts bij het horen van de rustgevende, sfeervolle klanken van de plaat. The Teskey Brothers zijn al jaren een bijzonder fenomeen en de Australiërs bevestigen die status met "Run Home Slow". De raspende, in whisky gedrenkte stem van Josh tart alle verwachtingen en laat menig volle zaal vol verbazing achter. Na een rits uitverkochte shows in Australië, veroverden ze LA, New York, Londen, Brussel en kan Antwerpen niet achterblijven. Op vrijdag 31 januari gaf The Teskey Brothers een uitverkocht concert in de Trix in Borgerhout, tijd voor Rootstime om met deze heren van Down Under even voor hun optreden kennis te maken en hun te feliciteren met hun tweede plaats op onze Top 50 Jaarlijst 2019.
zie hier het interview 

interview met 
SLIM CESSNA & MIRCO GASPARRIN

Om te kunnen schetsen wie de muzikant Slim Cessna is, moeten we naar Denver, CO, trekken en teruggaan naar 1992, wanneer hij met zijn band Slim Cessna’s Auto Club begon. De muziek van deze experimentele rockband -in a nutshell- “documents a dark and weird goth-country punk America, bridging the gap between Hank Williams and the Misfits…”. Je moet hen m.a.w. zien als “een donkere en angstwekkende Gotische countrypunkband, die de kloof tussen countryzanger Hank Williams sr. en de Misfits (een in 1977, door Glenn Danzig in Lodi, New Jersey, opgerichte horror en hardcore punkband) overbrugt…”. Cessna herken je als frontman en als de zanger met een gouden tand en grote cowboyhoed, een volle baard en bril met lelijk hoorn montuur. De constante in de SCAC is Slim Cessna, voorheen, samen met David Eugene Edwards en Jeffery-Paul van 16 Horsepower, lid van The Denver Gentlemen. Slim Cessna is tevens de producer van ‘A Wolf & A Lamb’ (2018), het eerste album van de Luikse band Everyone is Guilty, dat ze in Lakewood, Colorado opnamen. Deze vijf muzikale Walen (Mirco Gasparrini, Charles Perrin, Jerome Mardaga, Pierre Mulder & Eric François) speelden nog op Roots & Roses 2019 in Lessines in de provincie Henegouwen. Slim Cessna komt naar België om hun tweede album te producen en gedurende die periode gaat hij hier optreden met Mirco (gitaar), Jerome (gitaar) en Pierre (drums). Op 24 januari staan ze -een initiatief van "De Noene" (Den Huibbe) en "Rootstown" (Kurt De Bont)- in Den Hemel in Zichem geprogrammeerd. Deze unieke line-up, die je misschien nooit meer samen op een podium zal krijgen, was voor Rootstime de reden om er op uit te trekken voor een live verslag en interview.
zie hier het interview 

interview met 
SAM BAKER

Sam Baker groeide op in Itasca , Texas, een dorpje net buiten Dallas. Zijn moeder speelde orgel in de kerk en zijn vader luisterde naar blueslegendes als Lightnin’ Hopkins, Brownie McGee en Sonny Terry. Een van de eerste platen die Sam hoorde als kind en enorm aansprak was er een van Johnny Cash, "Ride This Train", met name de verhalende manier van zingen, dat is waar het bij Sam Baker om gaat. Zijn rasperige bijna gesproken stijl van zingen is karakteristiek, daardoor komen zijn teksten dubbel zo hard aan. De poëtische, zorgvuldige verwoorde observeringen over schoonheid, complexiteit en tragedies hebben grote raakvlakken met Texaanse collega’s als Townes Van Zandt, Guy Clark en John Prine. In de zomer van 2017 verscheen het album "Land Of Doubt", een album vol spanning en suspense waarmee hij muzikaal ook weer een iets ander pad inslaat en de elektrische gitaar ter hand neemt. Eind vorig jaar verscheen ook "Horses & Stars" (zie recensie), een album met bijzondere live opnames van Sam Baker. Opgenomen op 20 juni 2018 in het Imagine Event Center in Buffalo, New York horen we puur, live en zonder opsmuk met slechts Sam Baker op zang, mondharmonica en elektrische gitaar met hier en daar een footstomp op een houten plank. Er passeren 12 songs afkomstig uit zijn gehele oeuvre met songs van "Mercy", "Pretty World", "Cotton" & "Land Of Doubt". Het blijft fascinerend hoe Sam met hele simpele middelen en een paar akkoorden en natuurlijk zijn teksten je toch weer tot op het bot kan raken, hetgeen we ook konden ervaren in het Cultuurhuis De Zeepziederij in Bree waar hij op 23 januari met Radoslav Lorkovic aan de piano, een exclusief en intiem concert ten beste gaf. Even voor dit geweldige optreden hadden we met deze warme verteller en songsmid een hartelijk gesprek.
zie hier het interview 

interview met 
STEVEN DE BRUYN

‘Never believe in a standing ovation.’ Het levensadvies van Toots Thielemans bleef jaren nazinderen bij Steven De bruyn. Dat je het publiek elke avond opnieuw voor je moet winnen, ondanks alle accolades. Zelfs al speelde je zeven jaar bij El Fish, één van België's beste rootsbands ooit. Of vijftien jaar bij The Rhythm Junks, één van de meest gewaagde groepen van de Lage Landen. Zelfs al heb je je eigen model bij een legendarisch harmonicamerk, want idd. Hohner bedankte hem door hem in 2014 het gezicht van hun nieuwe Hohner Rocket Progressive-harmonica te maken. Die eeuwigheid van twijfel heeft het sterkste, meest gelaagde album uit de carrière van De bruyn opgeleverd, een vaak filmisch, soms poëtisch, en boven alles een muzikale vertelling over de man die De bruyn is wanneer hij ’s ochtends in de spiegel kijkt. The Eternal Perhaps is een staande ovatie voor een onvatbaar instrument en verschijnt op 10 januari (Zie recensie). Het aftasten van de grenzen van de harmonica is voor Steven de normaalste zaak van de wereld. Zijn stijl is heel herkenbaar. Zijn muziek hopt tussen blues, jazz en wereldmuziek. Hij bezit een groot arsenaal mondharmonica’s en via allerlei effecten en loops creëert hij een heel eigen sound. Geen wonder dat hij al het podium mocht delen met de grote Toots Thielemans, Zap Mama, Raymond van het Groenewoud, Brussels Philharmonic... Steven De bruyn releast niet alleen zijn nieuwe album maar gaat ook op tournee. Live wordt hij tijdens een 30 tal concerten begeleid door Jasper Hautekiet, begenadigd muzikant en compagnon de route. Zeker niet te missen, en wij van Rootstime kunnen het weten, want we waren bij de première van zijn Eternal Perhaps tour in Heusden-Zolder aanwezig, waar we zeer aangenaam verrast werden door zijn nieuwe project dat eerder mikt op het hart dan op de benen. Mocht je nog op zoek zijn naar een ik-kom-uit-mijn-zetel-mogelijkheid mag je zeker één van deze concerten niet missen! Eerder de dag deden we met deze atypische harmonicavirtuoos, een zeer aangenaam interview dat je als liefhebber van muziekminnend België zeker moet bekijken.
zie hier het interview 

R.I.P. Little Jimmy
08.11.44 - 05.01.20
The Original Belgian Blues Tiger

Met spijt en ongeloof melden we het plotse overlijden van de 75-jarige bluesveteraan Little Jimmy. Jimmy (echte naam: Marc Claeys) was een icoon van de vaderlandse rock & roll en een bluesman pur sang. In 2019 vierde de Gentse zanger-gitarist zijn 75ste verjaardag, stond hij zestig jaar op de planken en bracht hij, onder impuls van Tiny Legs Tim, het goed onthaalde comeback-album ‘Blues Rebel’ uit (zie recensie). Little Jimmy stond destijds ook mee aan de wieg van de Belpop. Tiny Legs Tim omschreef Little Jimmy als "Jimmy was één van de weinige blanke bluesmannen die qua sound en sfeer dicht in de buurt kwam van de oerblues van R.L. Burnside en John Lee Hooker". Eind mei 2019 sprak Rootstime met Little Jimmy dat je hier met een kort carrièreoverzicht kunt bekijken.
zie hier het interview 

EERSTE NAMEN
BLUES PEER

DE ZOMER START VROEG IN OLT

OLT Rivierenhof start een pak vroeger deze zomer, want DJ Shadow opent op zondag 14 juni het nieuwe festivalseizoen. We verwelkomen dit jaar ook enkele internationale klasbakken. Op 21 juni brengt de 70-jarige singer-songwriter en gitaargoeroe Richard Thompson een intiem soloconcert. Jazzlegende Herbie Hancock viert dit jaar zijn 80e verjaardag en speelt een exclusieve set op 5 augustus. Groundation is de absolute Amerikaanse vaandeldrager van rootsregggae, de negenkoppige band brengt jazzy blazers, krachtige solo’s en soulvolle vocals naar ons magische OLT op 16 juli. John Prine moest noodgedwongen zijn show in De Roma aflassen, op 26 augustus speelt de legendarische Grammy-winnaar na 15 jaar eindelijk op Belgische bodem. West-Vlaanderen boven deze keer, met Het Zesde Metaal en Brihang. Damien Jurado, songsmid uit Seattle, laat zijn indie-pareltjes op ons los op dezelfde avond als Het Zesde Metaal (15 juli). Brihang brengt wervelwind en bijzondere rapper Typhoon mee op 13 augustus. Deze zomer wordt er eveneens heel wat afgelachen. Hans Teeuwen staat op 22 en 23 augustus in OLT met zijn gloednieuwe show Nou Lekker Dan. Ook Vlaamse topcomedian Bart Cannaerts doet er nog een extra show bij op 2 juli, aangezien zijn eerste voorstelling op 5 juli razendsnel uitverkocht was. Muziek voor groot en klein en tevens vaste waarde in de zomer: Kapitein Winokio, Mevrouw De Poes en de matrozen brengen heerlijke zomerliedjes op 27 juni!

interview met 
DOUG MACLEOD

Doug MacLeod heeft het leven overleefd en de muziek beleefd in de beste traditie van de oude meesters van de blues. Geboren in the Big Apple en in zijn eerste puberjaren verhuisd naar St. Louis waar hij voor het eerst kennis maakte met de blues. Na zijn leven bij de Marine in de jaren 60 waar hij akoestische country blues speelde in de lokale koffiehuizen in Virginia en Maryland, werd hij opnieuw student. Hij mocht op school de bluesgitaar onder handen nemen voor de musical ‘Grease’ en ondertussen vond hij ook nog de tijd om concertjes te spelen samen met Mary MacGregor. In 1978 ging hij back to the roots om blues te spelen in de regio van L.A. Zijn reputatie als talentvolle gitaarspeler verspreidde zich snel gezien hij de gelegenheid kreeg om op te treden met grote namen als Pee Wee Crayton, Lowell Fulson, Big Mama Thornton, Eddie "Cleanhead" Vinson en Big Joe Turner. Hij praat, zingt en speelt op onvergelijkbare wijze de blues - met een mengeling van humor en pijn. Aan alles is te merken dat Doug MacLeod met de groten uit de blueswereld heeft gespeeld. Bluesgiganten Albert King, Eva Cassidy, Joe Louis Walker en Albert Collins hebben zijn werk geadopteerd: dat zegt genoeg over het niveau van deze bluesman. Doug MacLeod toert deze maand in Europa en houdt voor optredens in Nederland op meerdere plaatsen halt. Wij spraken met hem af in ’t Magisch Theatertje in Maastricht, waar de “The Fall Euro Tour” startte en, waar hij voor de show tijd had voor een interview.
zie hier het interview
 

interview met 
GEERT VERDICKT (BUURMAN)

Vijf platen ver in zijn carrière is Geert Verdickt, zanger en songschrijver van Buurman, eindelijk toe aan zijn breakup-plaat. Geen lachertje, maar zoals alle grote songschrijvers weet hij er naast vlijmscherpe observaties van het romantische falen, een boodschap van hoop en licht uit te laten opstijgen. "Einzelgänger" is de toepasselijke titel van zijn eerste soloalbum, en dan wil je weten waarom hij even afstand neemt van zijn groep en kan je ontdekken welke mooie liedjes dat oplevert, songs van hartzeer en hoop. Verdickt stript op dit nieuwe album, werkelijk alles, tot enkel de essentie overblijft. Wij hadden de kans een paar vragen te stellen aan deze woordenkunstenaar.
lees hier het interview
 

interview met 
GRAYSON CAPPS

Grayson Capps is een echte dichter van de straat. Zijn nummers worden bevolkt door hoeren, zwervers, vagebonden en alcoholisten. De rootsrock-, blues- en countryzanger groeide op in Alabama, waar zijn vader vrienden om het kampvuur verzamelde om verhalen te vertellen en muziek te maken en te luisteren. Zodoende werd Capps muzikaal gevormd door artiesten als Hank Williams en Woodie Guthrie. Met zijn rauwe stem zingt Grayson idealistische en droefgeestige teksten en zijn rauwe, rock ’n roll en country wordt bij vlagen getemperd door mooie gospel harmonieën en soulinvloeden met daarbij een mengsel van muziekstijlen. Grayson Capps laat zich niet meer leiden door de druk van deadlines. Voor "Scarlet Roses" (2017), zijn eerste soloalbum na een stilte van zes jaar, heeft hij zich op z’n dooie gemak teruggetrokken in zijn ‘schrijvershutje’ in de achtertuin. Daar liet hij de songs tot zich komen als in een droom om ze vervolgens compleet relaxed te gaan opnemen. Een van de meest rockende singer-songwriters heeft inderdaad de ontspanning gevonden. Het album is een warm pleidooi voor de totale onthaasting en losheid. Grayson Capps heeft idd. het roer omgegooid. Hij weigert nog langer zich onder druk te laten zetten. Dat betekent niet dat hij zijn voet van het gaspedaal afhoudt. Integendeel "Scarlet Roses" rockt als vanouds. Deze plaat is dan ook een intrigerend en meeslepend album geworden, waarmee hij bewijst dat hij een van Amerika's meest getalenteerde maar ondergewaardeerde artiesten is. Het is alsof ieder nummer leeft, wat de singer-songwriter zelf heeft beleefd. Zijn weigering om het bioritme van de muziekindustrie nog langer te volgen, heeft hem niet minder rock gemaakt. Het zit hem meer in de benadering van zijn werk als liedjesschrijver en uitvoerend artiest. ‘Laat de liedjes maar naar mij komen, in plaats van andersom,’ luidt zijn nieuwe credo. Hij vergelijkt het proces met dagdromen, alles laten gebeuren, om dat later uit te werken in songs. Je moet het wel kunnen natuurlijk. Dit en nog veel meer wist onze troubadour ons te vertellen in een interview dat we juist voor zijn optreden konden doen in Utecht tijdens het Ramblin' Roots festival, waar hij voor een overvolle zaal een top concert gaf: diep emotioneel en intens klonk het zeker en het zal weinig aanwezigen onberoerd hebben gelaten.
zie hier het interview
 

interview met 
SWAY WILD
(Dave McGraw & Mandy Fer)

Sway Wild is het nieuwe muzikale project van Dave McGraw & Mandy Fer. Na jaren onder hun eigen individuele namen aan de weg te hebben getimmerd is hun muziek behoorlijk geëvolueerd en werd het tijd voor een echte naam voor de band. Dave McGraw, die in een vorig leven vooral wildlife bioloog was & Mandy Fer, die ruime tijd in Spanje muziek en cultuur studeerde, zijn al sinds 2010 een Amerikaans folkrock singer-songwriters duo uit Evergreen State Washington. Voorheen hebben ze solo als singer-songwriter een eigen muzikaal leven gesleten. Als ze samen op het podium staan, zingt Dave McGraw en speelt hij akoestische gitaar & djembé. Mandy Fer zingt ook en speelt akoestische & elektrische gitaar. McGraw’s troostende, fluweelachtige bariton stem, gecombineerd met Fer’s hoge en subtiel krachtige vocale aanpak, polijsten de nummers die ze samen hebben gegenereerd. Tijdens het Ramblin' Roots festival in Utrecht bewees hun nieuwe projekt Sway Wild werkelijk dat hun concert enorm expressief is om naar te kijken. Een echte 'must see' voor elke liefhebber van folk, americana en singer-songwriters. Dave McGraw & Mandy Fer zijn dan ook de afgelopen jaren uitgegroeid tot een echte publiekslieveling. Ook sinds hun begin zijn we bij Rootstime.be grote fan! Vijf jaar geleden tijdens het Countryfestival in Sint- Truiden hadden we ons laatste interview met dit steeds plezierige duo, dit naar aanleiding van hun toen pas verschenen "Maritime" album, tijd dus om nu het trio in Utrecht na hun wervelend concert even voor de camera te halen, want inderdaad op 5 jaar kan wel veel gebeuren.

zie hier het interview 

interview met 
BONNIE BISHOP

Countryrockzangeres Bonnie Bishop werd geboren in Cincinnati, Ohio. Ze komt uit een muzikaal gezin: haar vader was bluespianist en haar moeder speelde cello. Een deel van haar jeugd bracht ze door in Houston, Texas. Bishop werd voor het eerst vermeld als co-auteur van twee liedjes die door Bonnie Raitt werden opgenomen: "Not Cause I Wanted To" uit 2012 waar ze een ‘Grammy Award’ voor mocht ontvangen en "Undone" uit 2013. Datzelfde jaar werd haar nummer "The Best Songs Come From Broken Hearts" opgenomen voor de soundtrack van de populaire televisieshow ‘Nashville’. Dit alles leverde Bishop helaas nog steeds niet het inkomen op waarvan ze fatsoenlijk kon rondkomen en ze dacht er al over de brui aan haar grote muzikale droom te geven.Maar begin deze maand oktober verscheen daar nieuwe album "The Walk". Op dit door Steve Jordan geproducete album staan zeven nummers die ze samen met collega-songschrijvers Gabe Dixon (3), Emery Dobyns (2) en Rebecca Lynn Howard (2) heeft gecomponeerd. Producer Steve Jordan is niet de eerste de beste, want hij stond eerder in die hoedanigheid ook al in de studio voor platen van o.a. Buddy Guy, Robert Cray en John Mayer. Op dit album blijft Bonnie de meer soul/blues georiënteerde richting van haar vorige plaat volgen, en laat countrysoul op zijn allerbest horen, al geeft de ontspannen sfeer in de songs op deze plaat ook voldoende ruimte voor alle instrumenten. We keken er al naar uit om haar show tijdens Ramblin' Roots 2019 in Utrecht te kunnen zien, en na dit prachtige optreden was onze Texaanse schone bereid wat tijd voor ons vrij te maken en wist ze meteen bij aanvang van het interview ook te vertellen waarom België haar zo nauw aan het hart ligt.

zie hier het interview 

interview met 
VICTOR WAINWRIGHT

Victor Wainwright is ‘GRAMMY NOMINEE 2019’ en 6 time MUSIC AWARD WINNER, 4 time BMA Piano Award Winner and BB KING Entertainer of the Year Award Winner and Band of the Year Award Winner! Een palmares om u tegen te zeggen. In Canada en Amerika verkoopt hij elke zaal uit. Sinds 2017 is Victor Wainwright de frontman van The Train. Hij werkte met co-producer Dave Gross aan het titelloos debuutalbum 'Victor Wainwright And The Train' dat hij vorig jaar samen met gitarist Pat Harrington, bassist Terrence Grayson en percussionist Billy Dean uitbracht voor Ruf Records. Het album bevat twaalf originele nummers die door Victor Wainwright werden geschreven. Rond het viertal schaarde zich tevens een groepje gastmuzikanten, waaronder de gitaristen Monster Mike Welch, Jeff Jensen en multi-instrumentalist Dave Gross zelf. Een duo hoornblazers geeft nog meer swing en drive aan de vaart van de symbolische hogesnelheid locomotief, die herinnert aan de vele hopeloze waaghalzen die er in het verleden ooit opsprongen, meestal met gitaarkoffer in de hand. Victor Wainwright is werkelijk at the top of his game! Live speelt Victor Wainwright & The Train een mix van diverse stijlen. Je kan deze boogie woogie-pianist met stem-als-een-klok gerust de jongere versie van Dr. John noemen. Van rhythm ‘n blues, soul over gospel naar boogie woogie je kon het allemaal beleven in GC De Wildeman in Herent, waar we een uurtje voordien een tof gesprek hadden met Victor en zijn band.

zie hier het interview 

interview met 
JOHN WATTS (FISCHER-Z)


Fischer-Z is een Engelse band die al werd opgericht in 1977. Als ‘brainy, quirky, energetic and hook-laden art punks’ pasten ze goed tussen generatie/genre-genoten als XTC, Talking Heads, Wire and Mission Of Burma. Spil van de band was en is nog altijd de componist / zanger John Watts. Ten tijde van de opkomst van new wave- en post-punk-groepen verschijnt in 1979 het debuut-album "Word Salad" met o.a. de hit-single “The Worker”. Een jaar later verschijnt "Going Deaf For A Living" met o.a. de live-klassiekers "Limbo" en "So Long" en in 1981 is er de release van hun bekendste album "Red Skies Over Paradise" met songs als "In England", "Berlin" en "Marliese". Dat jaar staan ze ook op het Pinkpop-podium. Een jaar eerder zijn ze al present op Torhout/Werchter. Fischer-Z vindt het nog steeds een uitdaging om hun live-publiek te trakteren op bevlogen en artistiek verantwoorde vertolkingen van de favoriete tracks uit hun inmiddels immense catalogus, maar de band is ook nog steeds hun eigen geschiedenis aan het herschrijven door nieuwe muziek te componeren. Op 13 september verscheen zijn album "Swimming In Thunderstorms, en bevat enkel nieuwe songs; ‘it’s an album of now in song and spirit, with beefy, dreamy and poppy rock guitars, celestial atmospherics and arty and imaginative touches’. Dat Fischer-Z leeft als nooit tevoren zullen deze mannen nu bewijzen met hun tour die op 16 oktober in Heist-op-den-Berg van start gaat en de band naast België ook naar Nederland en vooral naar tal van plaatsen in Duitsland zal brengen. Reden genoeg voor Rootstime om deze vriendelijke liedjessmid ook wat vragen te stellen, en dit even voordat hij in Heist-op-den-Berg een maanden op voorhand uitverkocht concert zal geven .

zie hier het interview 

interview met 
WIGBERT

In 1991 scoorde Wigbert Van Lierde een nummer één-hit met ‘Ebbenhouten Blues’. Het is en blijft tot op de dag van vandaag een schitterend visitekaartje voor de gitarist. Het was even opvallend als terecht dat zijn rootsmuziek een breed publiek vond. Het langverwachte – en uitstekende – nieuwe album Wij Twee pakt uit met tien nieuwe songs, maar ook met vier liveopnames van nummers uit die debuutplaat. Een moedige keuze om vergeten pareltjes als Tennis een tweede leven te geven. Wigbert is terug van nooit helemaal weggeweest.

zie hier het interview 

interview met 
MAURO & KLOOT PER W

Voor mij is dit gesprek – hou je vast – zo’n beetje als Lennon & McCartney interviewen. Per W & Pawlowski zijn eveneens twee vrijgevochten creatieve geesten met een behoorlijke staat van dienst. Mauro (48 j.) heeft Poolse en Italiaanse roots. Een interessante mix, zo blijkt. Hij speelde bij duizenden groepen waarvan de bekendste Evil Superstars en dEUS zijn. De Evil Superstars maakten heerlijke songs als ‘Satan is in my ass’, ‘B.A.B.Y.’ (met grappige zinnen als ‘Skip your dinner, and come down if you wanna have smart sex with a winner’) plus het onverwoestbare ‘Sad sad planet’. Kloot (64 j.), zanger / multi-instrumentalist / graficus / illustrator, mag je zonder meer de D.I.Y. (Do It Yourself) godfather noemen. Ook hij maakte deel uit van duizend bands. Om er enkele te citeren: The Misters, The Employees, De Lama’s en – jawel – De Kreuners. Hij gaat de geschiedenis in als de man die zijn muziek via cassettes aan de man bracht. Leeftijdsgenoot Jan Hautekiet geeft zonder blozen toe dat hij opkijkt naar Per W. De cd van Per W en Pawlowski heet ‘Insider outsider’, telt 21 tracks en wordt uitgegeven door het Engelse Jesusfactory Records. Een buitenlandse platenmaatschappij gezegend door christus, dat kan tellen. De uitermate lovende recensies komen zowel van het instituut Humo, het toonaangevende Nederlandse muziekblad Oor, Het Nieuwsblad als van nog een pak anderen. Een LP bestaat uit twee zijden, vandaar een dubbelinterview. Waan jezelf in Liverpool, nog voor de Brexit. Die stad asemt The Beatles.

zie hier het interview 

 

interview met 
WHITNEY SHAY

Wij nemen het u niet kwalijk als u Whitney Shay nog niet kende. Dit fenomeen is een jonge zangeres uit San Diego, Californië. Zo’n negen jaar geleden maakte ze de sprong van de theatervoorstelling naar een blues-, jazz- en swingband. Op haar nieuwste release ‘A Woman Rules the World’ (2018) wil ze ook (op vier van de tien tracks) naast haar talent en charisma, ook voor het eerst haar songwriting demonstreren. Het was zes jaar wachten op haar nieuwe album totdat Shay met een slimme mix van originele nummers en covers van klassiekers van o.a. Little Richard en Dinah Washington naar buiten kwam. Whitney Shay won in de afgelopen twee jaar tijdens de San Diego Music Awards, twee keer op rij de titel 'Best Blues Artist'. Met de release van ‘A Woman Rules the World’ doet ze deze nominaties alle eer aan en bewijst ze dat dit nog lang niet het einde is. De roodharige dame brengt heerlijke 50’s r&b met een belangrijke rol voor de blazerssectie. De populaire saxofonist Sax Gordon speelde mee op haar laatste album en vergezelt haar als special guest tijdens haar eerste Europese tour, echter in Wespelaar waren het Sylvain Téjérizo op tenor sax en Alex Bertein op bariton sax, naast Fabrice Bessouat (drums), Nico Duportal (gitaar), Olivier Contrelle (keyboards), en Max Genouel (bas). En neem gerust van ons aan dit was shaken van de eerste tot de laatste noot! Deze dame tekende ondertussen een contract bij Ruf records, en er zal dan ook snel een nieuw album op de markt komen. En dit is nog niet alles want bij de nieuwe Bluescaravan is Whitney als enige lady ook van de partij, en zo hebben we weer iets om naar uit te kijken als ze volgend jaar weer onze contreien komt bezoeken.

zie hier het interview 

interview met 
SHEMEKIA COPELAND

Shemekia Copeland, is een Amerikaanse blueszangeres, die met haar stijl de traditie van zangeressen als Koko Taylor en Etta James voortzet. Ze is geboren in Harlem en is de dochter van de Amerikaanse bluesgitarist Johnny "Clyde" Copeland. Ze ging als tiener reeds met haar vader mee op tournee en bracht als negentienjarige in 1998 haar eerste album ‘Turn the Heat Up!’ uit. Het titelnummer, geschreven door John Hahn (die nog altijd voor haar schrijft) en Jimmy Vivino, werd genomineerd voor een W.C. Handy Blues Award als “Best Bluessong of the Year”. Ondertussen is deze zangeres uitgegroeid tot de absolute top en zijn we sinds haar debuut ‘Turn the Heat Up!’ ook ruim 20 jaar verder en is Shemekia aan een prachtige carrière bezig. De met uitmuntende blues- en soulstem gezegende vocaliste treedt op de grootste festivals ter wereld op en haar trofeeënkast is al lang veel te klein voor de awards die ze won de voorbije jaren. Met haar recente album ‘America’s Child' (2018) heeft ze gekozen voor een bredere sound die ook country, R&B en americana bevat. Dit jaar heeft ze voor dit album en als artieste 5 nominaties voor de Blues Music Awards in de wacht gesleept. Na het overlijden van Koko Taylor is er maar één dame die recht heeft op de titel van ‘Queen of the Blues’ en dat is zonder twijfel Shemekia Copeland.

zie hier het interview 

interview met 
TINSLEY ELLIS

Geboren in Atlanta, GA en opgegroeid in het Zuiden van Florida, ontdekte Tinsley Ellis de Blues via de invasie van de Britse blues bands als The Yardbirds, The Animals, Cream en The Rolling Stones en korter bij huis, door The Allman Brothers. Na het bijwonen van een optreden van BB King (waar hij de gebroken snaar van BB’s “Lucille” kreeg) wist Ellis dat hij zelf ook een blues muzikant wou worden. Ook tijdens de optredens van Howlin’ Wolf, Muddy Waters en andere blues artiesten zat Ellis op de eerste rij en praatte hij na hun show met hen. En ja, hij heeft nog altijd de snaar van BB! Ondertussen deelde Ellis al het podium met o.a. Stevie Ray Vaughan, Otis Rush, Willie Dixon, The Allman Brothers, Leon Russell, Son Seals, Koko Taylor, Albert Collins, Buddy Guy, the Tedeschi Trucks Band & Gov’t Mule. 2018 was voor Tinsley Ellis een topjaar. Hij keerde terug bij Alligator Records, het label dat hem in de jaren 90 op de wereldkaart had gezet. Zijn Alligator’s comebackalbum ‘Winning Hand’ is genomineerd bij de Blues Music Awards als ‘Blues rock album of the year’ en Tinsley zelf staat in de categorie ‘Blues rock artist of the year’ tussen het rijtje van Billy Gibson, Eric Gales en Kenny Wayne Shepherd. Om maar te zeggen dat Tinsley Ellis bij de absolute top van gitaarslingers behoord. De 62 jarige, en nog steeds in Atlanta residerende, artiest is al meer dan 40 jaar professioneel actief, heeft 19 albums op de teller staan en haspelt nog steeds minstens 150 optredens per jaar af. De organisatie van Swing Wespelaar waren dan ook trots dat ze hem na meer dan 20 jaar eindelijk nog eens in België kunnen presenteren.

zie hier het interview 

 

CORONA-UPDATE I MUVRINI:
het concert wordt verplaatst van zaterdag 28.03.2020 naar zaterdag 03.10.2020
.

CORONA-UPDATE RANDY HANSEN:
het concert wordt verplaatst van dinsdag 05.05.2020 naar dinsdag 27.10.2020
.

CORONA-UPDATE JOE SATRIANI:
het concert wordt verplaatst van woensdag 20.05.2020 naar maandag 29.04.2021
.

CORONA-UPDATE TORGEIR WALDEMAR:
het concert wordt verplaatst van woensdag 29.04.2020 naar woensdag 05.05.2021
.

CD's TE WINNEN

RALPH DE JONG – THE WHOLE WORLD INSIDE VOL.1

10 CD's TE WINNEN

Ook in deze moeilijke dagen zijn er nog zekerheden. Op muzikaal gebied is dit o.a. onze Noorderbuur, het fenomeen Ralph de Jongh. Niet 1 maar liefst 4 cd’s (of te wel 43 tracks of 5u, 11 minuten), maakten vorig jaar deel uit van ‘Roadtrippin’ (4ology), één van de vier 2019-releases van wijsgeer, kustschilder, schrijver en muziek fenomeen Ralph de Jong, die in 1975 in Nispe, een dorp binnen de gemeente Roosendaal in Noord-Brabant, in het huis van zijn grootvader die ook schilder was, aan zijn reis begon. De Jongh vormde in 1992 samen met pianist/componist Harmen Fraanje zijn eerste band The Blue Band. Daarna volgde The Three Nobody's en de The Furious Freaking Dales. Hij werd in 2004 ontdekt door Harry Muskee (Cuby and the Blizzards) met wie hij van 2006 tot 2008 tourde en het voorprogramma deed. In 2010 ontstond Ralph de Jongh & Crazy en won hij als beste zanger de Dutch Blues Award, waardoor hij in 2011 (en 2015) Nederland mocht vertegenwoordigen op de IBC in Memphis. Ralph de Jongh brengt zijn muziek in eigen beheer uit. De houten klompen die hij als percussie-instrument gebruikt worden gezien als zijn handelsmerk.

Lees meer

 

MARCUS GAD – RHYTHM OF SERENITYC

10 CD's TE WINNEN

Het valt me nu eigenlijk op dat het alweer een vrij lange tijd geleden is dat ik hier nog eens een pure reggaeplaat hebben mogen recenseren. Maar daar komt nu gelukkig weer verandering in dankzij het nieuwe album “Rhythm Of Serenity” van de uit Nouméa, de hoofdstad van het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië afkomstige reggaeartiest Marcus Gad. Nadat hij gedurende vier jaar doorheen de vijf continenten gereisd had, bracht hij in 2015 en 2016 telkens een plaat uit in ep-vorm: “Soul Talk” in 2015 en “Purify” in 2016. In 2017 volgde dan een eerste full-cd die de titel “Chanting” kreeg, in Parijs werd opgenomen met zijn begeleidingsband ‘Tribe’ en waarmee hij een succesvolle tournee doorheen Europa en vooral Frankrijk heeft mogen maken. Daarna bracht hij ook in 2019 nog een derde ep op de markt die “Enter A Space” heette.

Lees meer

 

ANDY FLEET – THE SLEEPLESS KIND

10 CD's TE WINNEN

Andy Fleet is een Engelse pianist en singer-songwriter uit Londen die zich heeft toegelegd op het brengen van blues-, jazz- en rockmuziek waarin elementen uit de klassieke muziek werden verwerkt. Hij debuteerde in 2009 op plaat met de release van het album “The Night Falls Fast”. In 2013 volgde een tweede plaat die “Takin’ Aim” als titel kreeg. Voor de opname van zijn nieuwste en derde album “The Sleepless Kind” werd een begeleidingsband gevormd met de Amerikaanse trompettist Andre Canniere, bassist Zane Maertens en drummer Joe Evans. Verder waren er ook nog instrumentale bijdragen van Pete Kershaw op elektrische gitaar, Chez Taylor op saxofoon en fluit en Sarah Doe die hier en daar voor backing vocals zorgt.

Lees meer

 

ALLEN FINNEY – IN A BLUE FRAME

10 CD's TE WINNEN

Allen Finney is een Amerikaanse muzikant die naar Zweden is uitgeweken, helemaal tegengesteld aan de veel vaker voorkomende armada van Europeanen die de Verenigde Staten als het beloofde land voor ogen hebben. Vanuit Zweden heeft hij in de voorbije twee decennia al een aantal platen de wereld ingestuurd met daarop liedjes die de folk-, rock-, country- en bluesmuziekstijl als basis hebben. Daar komt nu een nieuwe plaat bij die eind februari op de markt werd losgelaten en de opvolger is van het album “Salt Breeze With Kites” van eind 2018. Titel van het in Stockholm opgenomen elf songs tellende werk is “In A Blue Frame”. Zowel muziek als songteksten werden allemaal door Allen Finney zelf geschreven en voor de opname werd hij in de studio bijgestaan door een hele reeks Zweedse instrumentalisten. Voor het vocale werk deed hij een beroep op Jana Persson en Britta Bergström als vrouwelijke backing vocalisten en twee Zweedse dames mochten elk voor één nummer de lead vocals voor hun rekening nemen: Felicia Nielsen zong samen met hem het countrywalsje “My Old Shoes” en Hanna Francis was leadzangeres naast Allen Finney bij de countrysong “Take The Change”..

Lees meer

 

CHARLIE SUTTON – PRIMITIVE SONGS FOR MODERN TIMES

10 CD's TE WINNEN

In Boise, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Idaho, woont country- en folkzanger en songschrijver Charlie Sutton. Hij maakte daar deel uit van de swampbluesgroep ‘Curtis/Sutton & The Scavengers’ en was de frontman van zijn eigen formatie ‘Charlie And The Changelings’. Als muzikant is hij bedreven in het spelen op gitaren, banjo, basgitaar, mondharmonica en zelfs op kazoo zoals blijkt uit zijn nieuwste album “Primitive Songs For Modern Times”. In de zestien zelf gecomponeerde tracks op deze plaat laat hij al die instrumenten aan bod komen terwijl ook enkele collega-instrumentalisten hun bijdrage afleveren: zo speelt Sam Alkire op contrabas, Adam Straubinger op viool en Jason Beek op drums. Er zijn ook korte gastoptredens van Alan Ames op lap steelgitaar bij de folkballad “The Old Wharf Rat”, van Drew Myers op basgitaar bij de song “Windy” en van Travis Ward op piano bij vier nummers, terwijl Alison Ward over het wasbord strijkt bij nog vier andere songs.

Lees meer

 

JUNE STAR – THE LATE SPRING

10 CD's TE WINNEN

‘June Star’ is een Amerikaanse rootsrockgroep uit Baltimore, Maryland aan de Amerikaanse oostkust. De oprichter, bandleider, multi-instrumentalist en zanger-songschrijver is Andrew Grimm die de andere groepsleden Katie Feild (akoestische gitaar en zang), Ryan Finnerin (basgitaar), Kurt Celtknieks (drums) en Dave Hadley (pedal steel) rond zich heeft verzameld om zijn liedjes op plaat op te nemen en live ten gehore te spelen. Deze formatie ontstond op initiatief van Andrew Grimm in 1998 en er werden niet minder dan zestien albums uitgebracht in de volgende 22 jaar. “The Late Spring” is daarvan de meest recente release die we hier graag voor u even onder de loep willen nemen. Er werden tien nieuwe songs voor deze plaat opgenomen en het gehanteerde muziekgenre door ‘June Star’ kan het best als alt.country worden gedefinieerd..

Lees meer

 

LISA MILLS – THE TRIANGLE

10 CD's TE WINNEN

Singer-songwriter Lisa Mills is voor ons al lang geen onbekende meer. We kwamen haar voor het eerst, naast andere gasten/zangers als Chad Strentz, Robert Plant en Steve Weston al tegen op ‘Roll The Dice’, een album van The Big Town Playboys uit 2004. In 2014 met het recenseren van haar album ‘I’m Changing’ en in 2016 “live”, in Herselt, waar we haar toen interviewden. Deze blues, roots, R&B en gospel diva is afkomstig uit Hattiesburg, een plaats in de Amerikaanse staat Mississippi, maar momenteel woonachtig in Mobile, Alabama (Lisa: “thank you Hurricane Katrina”). Voor dat Lisa solo ging en opnam tourde ze als zangeres met Big Brother & the Holding Company. BB&tHC is een Amerikaanse rockband die bekend werd als back-up band van Janis Joplin (1943-1970). De band werd in 1965 in San Francisco door gitarist Peter Albin en zanger Sam Andrew opgericht.

Lees meer

 

FAVORITE HIPPIES – NORTHERN SKIES

10 CD's TE WINNEN

Het is intussen alweer zeven jaar geleden dat ik hier voor ‘Rootstime’ een recensie schreef over het debuutalbum “Sidekick Stories” van de in 2010 opgerichte Zweedse alt.countryformatie ‘Favorite Hippies’. In 2015 bracht de formatie rond singer-songwriter Örjan Mäki dan een tweede full-cd op de markt die “Love Is Hard” als titel kreeg. Hij zit trouwens ook in de Scandinavische begeleidingsgroep van de Amerikaanse singer-songwriter Chip Taylor bij diens optredens in het Hoge Noorden. De derde plaat van deze sterk op ‘Neil Young & Crazy Horse’ lijkende band komt er nu aan. “Northern Skies” telt negen nummers die allemaal door Örjan Mäki werden geschreven. Naast het zangwerk speelt hij zelf gitaar en pedal steelgitaar bij deze songs, terwijl zijn neef Johan Mäki voor additioneel gitaarwerk en backing vocals zorgt, Morgan Korsmoe op basgitaar speelt en Zacharias Ahlvik achter het drumstel plaatsneemt.

Lees meer

 

GA-20 – LONELY SOUL

10 CD's TE WINNEN

In Boston, Massachusetts, richtten twee vrienden in het najaar van 2017 een bluesband op. Van beiden, Pat Faherty (zang, gitaar) en Matthew Stubbs (gitaar), speelde Stubbs in een recent verleden in de band van harmonica blues master Charlie Musselwhite en met zijn eigen Psych-Rock-groep The Antiguas. In het begin speelden beiden met wisselende muzikanten. Aanvankelijk met verschillende drummers en verschillende andere muzikanten, waaronder harmonicaspeler Matt Prozialeck en drummer Chris Anzelone (Roomful of Blues). Begin 2018 kozen ze voor de naam GA-20 en werd de band een trio, bestaande uit twee gitaren en drums. "GA-20" verwijst naar de bijna ikonische versterker die door Gibson tussen 1950 en 1961 geproduceerd werd. Stubbs & Faherty delen een enorme liefde voor traditionele blues, r&b en r‘n’r uit de late jaren ‘50 en vroege jaren ‘60. Zij kunnen geen genoeg krijgen van legendarische artiesten als Lazy Lester, J.B. Lenoir, Earl Hooker, Buddy Guy, Otis Rush en Junior Wells. Ongeveer een jaar na hun oprichting sloten ze een deal af met Karma Chief Records. GA-20 wordt beschreven als een trio dat uitgeklede Chicago blues uit de jaren '50/'60-stijl speelt met veel vervorming en zonder bas.

Lees meer

 

SUFFERIN’ MOSES – KING OF ALL THE SAD THINGS

10 CD's TE WINNEN

Als artiest kies je soms een bijzondere naam. Zachary “Zach” Quillen koos voor “Sufferin’ Moses”, een lijdend iemand, die op zijn nieuwe album, al de slechte dingen met zich meedraagt. Quillen verblijft al enige tijd in Charleston, South Carolina en speelt soulvolle, funky bluesrock. Zijn band zag in 2008 in Zuidoost Ohio, waar de oprichters elkaar ontmoetten tijdens het studeren, het licht. Bijzonder is dat alle drie ofwel klassieke muziek of opera studeerden of speelden. In 2012 trokken ze naar de stranden en moeraslanden van het laagland van Charleston, SC. Naast Zach Quillen (zang, gitaar) maken ook Arnold Gottlieb (bas) en Sean Harshaw (drums) deel uit van de kern.

Lees meer

 

MATTHEWS SOUTHERN COMFORT – THE NEW MINE

10 CD's TE WINNEN

De Engelse muzikant en songschrijver Iain Matthews heeft in zijn lange muzikale carrière platen uitgebracht onder verschillende namen: Iain Matthews, Ian Matthews, en Ian McDonald, wat ook de naam is op zijn paspoort. De nu bijna 74-jarige artiest was eerst gedurende 2 jaar zanger bij de folkformatie ‘Fairport Convention’ naast zangeressen Judy Dyble en Sandy Denny. Hij vormde daarna ook enkele eigen bands met ‘Matthews Southern Comfort’, ‘Plainsong’ (met Richard Thompson), ‘Hi-Fi’, ‘No Grey Faith’ en ‘More Than A Song’. Dat daar een heel lange serie albums uit voortgesproten is staat buiten kijf en dat daar grote en minder grote successen bij waren is niet meer dan normaal. Met zijn heropgerichte groep ‘Matthews Southern Comfort’ die momenteel enkel uit Nederlandse topmuzikanten bestaat brengt Iain Matthews tegen eind maart 2020 een nieuwe plaat op de markt die “The New Mine” als titel heeft gekregen. Het is de opvolger van het album “Like A Radio” uit 2018 dat hier indertijd op een lovende recensie van ‘Rootstime’-collega Dani Heyvaert mocht rekenen.

Lees meer

 

FERNANDO NERIS – THE TINY CROWD

10 CD's TE WINNEN

Al jaren is de Luikenaar, singer-songwriter en multi-instrumentalist (met Spaanse roots) Fernando Neris bezig met Spirituals, Delta Blues, Traditionals en Folksongs. Voor wie zich de BBC 2019 nog herinneren, weten dat Fernando Neris nog deel uitmaakte van een van de Waalse kandidaten, Lucifer Mo’ Blues. Dit akoestisch roots trio uit de regio Luik, met een dame (Lucie Dehli: zang, viool) en twee heren (Fernando Neris: gitaar en Maurice Chefneux: gitaar), sloot muzikaal een pact met het diepe zuiden, ergens aan de brakke bayous en in de uitgestrekte katoenvelden. Dat ze toen in Diepenbeek hun set akoestisch deden, zegt veel over hun persoonlijke, technische en muzikale kwaliteiten én hun complementariteit als trio, zowel instrumentaal als vocaal. Verder is Neris nog solo, met band (Juju Jinx) en andere muzikanten druk bezig. Fernando Neris verzamelde via crowdfunding een budget om een nieuw soloproject ‘The Tiny Crowd’ te kunnen verwezenlijken.

Lees meer

 

JOHN LEWIS & HIS ROCK’N’ROLL TRIO – WHERE WOULD ROCK’N’ROLL BE?

10 CD's TE WINNEN

Gejodel, rootsy rockabilly en aan Johnny Cash schatplichtige Americana- en rock’n’roll-deuntjes, dat is wat u allemaal mag verwachten van de dertien liedjes die ‘John Lewis & His Rock’n’Roll Trio’ hebben opgenomen voor hun nieuwe plaat “Where Would Rock’n’Roll Be?” die dezer dagen internationaal zal worden gereleased. John Lewis speelde eerder de rol van frontman bij ‘The Rimshots’ en ‘Johnny Bach’. Hij is afkomstig uit Penarth, een 22.000 inwoners tellende stadje uit het graafschap Vale Of Glamorgan in Wales. Hoe de rockabilly-sound van mensen als Carl Perkins, Merle Travis, Wanda Jackson en Johnny Cash er in geslaagd is om deze man in Wales te infecteren kunnen we u niet vertellen, maar dat die microbe heel diep zit bij deze zanger-gitarist-organist staat buiten kijf.

Lees meer

 

MISS TESS – THE MOON IS AN ASHTRAY

10 CD's TE WINNEN

Miss Tess (Reitz) groeide op in Baltimore, Maryland maar ze trok later via Boston naar Brooklyn om uiteindelijk terecht te komen in het Mekka van de countrymuziek in Nashville, Tennessee waar ze zich met volle overgave op een succesvolle carrière heeft gestort als zangeres van rootsy Americana- en country-liedjes die met een sausje van ‘old-time’ klinkende muziek worden overgoten. Haar vaste muzikale partner bij live optredens en plaatopnamen is multi-instrumentalist Thomas Bryan Eaton, bijgestaan door een uitgebreide wisselende ritmesectie van bassisten en drummers. Op “The Moon Is An Ashtray”, de nieuwste plaat van Miss Tess brengt ze twaalf nieuwe nummers die ze zelf schreef, soms met de hulp van co-componisten. De erg mooie albumopener “The Truth Is” is echter een gecoverde song die geschreven werd door Dave Godowsky, een 40-jarige singer-songwriter uit Cambridge, Massachusetts.

Lees meer

 

BEN REEL – THE NASHVILLE CALLING

10 CD's TE WINNEN

De Ierse singer-songwriter, muzikant en producer Ben Reel uit Silverbridge, South Armagh lijkt ons zowat de meest niet-erkende topartiest van de voorbije twee decennia te zijn. Sinds zijn debuutplaat “This Is The Movie” uit 1999 heeft hij de ene prachtplaat na de andere uitgebracht. Meer of minder valt er eigenlijk helemaal niet te concluderen over de albums “Lost In A Haze” uit 2001, “Sweet Victory” uit 2004, “New Horizon” uit 2007, “Time To Get Real” uit 2009, “Darkness & The Light” uit 2013, “7th” uit 2015 en “Land Of Escape” uit 2018. Na tien jaar actief te zijn geweest bracht hij zijn beste nummers uit die periode 1999-2009 ook nog eens samen op het prachtige compilatiealbum “10”. Dat we ons dan ook zeer verheugen om te vernemen dat er een volledig nieuwe plaat van Ben Reel zit aan te komen zal niemand hoeven te verbazen. “The Nashville Calling” is de titel van het elf schitterende songs bevattende negende album dat zoals de titel al laat vermoeden in Nashville, Tennessee werd opgenomen. De producers van deze op amper drie dagen tijd zo goed als volledig live opgenomen plaat zijn de levende Nashville-legendes Will Kimbrough en Tommy Womack.

Lees meer

 

MISSY SIPPY ALL STARS - VOL. 1 (various artists)

10 CD's TE WINNEN

Als je het over Gent de hoofdstad van Oost-Vlaanderen hebt, de tweede grootste stad van Vlaanderen en België, dan kunnen het Van Eyck-jaar, de lage-emissiezone, cultuur en erfgoed items zijn om je in te verdiepen voor je de stad wil gaan bezoeken en persoonlijk beleven. “Gent, te veel voor één nacht”, zeker als het om Cultuur gaat. Naast Kunst in de meest brede zin, maakt muziek hier zeker een deel vanuit. Als je het over de muziek scene van Gent hebt en, zoals wij graag, over de Blues en Roots scene, dan moet je al enkele jaren om niet onnodig af te gaan, ontegensprekelijk de Missy Sippy Blues & Roots Club op #16 aan Klein Turkije vermelden. Op 6 maart 2015, bijna 5 jaar geleden, knalde Missy Sippy van start met een feest van jewelste om daarna de voet niet meer van het gaspedaal te halen. De maandelijkse blues jams, local heroes concerten, clubconcerten met internationale kleppers, lindyhopavonden, burleske shows en een heus festival tijdens de Gentse Feesten, zorgen voor een constante stroom aan kwaliteitsvolle avonden en de noodzakelijke frisse wind die blues- en rootsmuziek uit de vergeethoek haalt en opnieuw sexy maakt bij jonge generaties. Sindsdien is Missy Sippy de plaats bij uitstek waar muzikanten met een hart voor blues en roots elkaar ontmoeten, samen jammen, bandjes vormen en een persoonlijke én artistieke ontwikkeling doormaken.

Lees meer

 

BLACK HAMMER VOODOO – HIGH ON DESTRUCTION

10 CD's TE WINNEN

“Nederland is een nieuwe blues sensatie rijker”, dat zijn de woorden van Marcel Haerlens in Jazzism en, Gruppo Sportivo legende Hans Vandenburg voegt hieraan toe: “schroeiend, scheurend, broeierig, pompend, smerig, zuigend, stampend, hard, rauw, overrompelend, indrukwekkend, snijdend, onbehoorlijk, dreigend, gierend, gillend, brullend, beukend, verstikkend, dreunend, pompend en gemeen…”. Ja, we kennen het enthousiasme en chauvinisme van onze Noorderburen én, ja we weten dat ze er wel eens over durven gaan. Maar om te beginnen (het gaat hier over het debuutalbum ‘Dance Like a Windmill’ uit 2018 van BLACK HAMMER VOODOO), is dit overweldigend en kan dit (ok, afgezien van de herhalingen) m.i. niet nog “méér” zijn. Dit spitten we voor alle Rootstimers graag even wat dieper uit… Black Hammer Voodoo: een bluesrock band met een psychedelische toets/ eigen nummers en bijzondere versies van blues traditionals/ uit Amsterdam/ de huidige line-up bestaat uit: Michiel van Leeuwen (bas, zang), Roy van Oost (gitaar, fluit, bvs) & Francesco Libero (drums).

Lees meer

 

SARI SCHORR – LIVE IN EUROPE

10 CD's TE WINNEN

Sari Schorr is een Britse geoefende operazangeres. Ze tourde jaren in EU en in de US met blueslegende Joe Louis Walker en Popa Chubby. Als nominaties kan ze prat gaan op: NY Blues Hall of Fame, genomineerd als “Best Vocalist” - European Blues Awards 2017 & 2016 en “Best Blues Rock Performance Award” - WRC 2016. Sari loopt marathons, is dierenrechten activiste, aspirant veganiste en houdt van Haïti en India. Ze woont momenteel nog in Brooklyn, NY, met haar man en drie “geredde” pit bulls. Haar invloeden, zegt ze zelf, zijn er veel en heel uiteenlopend: “Son House, Howlin’ Wolf, Muddy Waters, Lead Belly, Bessie Smith, Etta James, Ella Fitzgerald, Freddie King, Robert Johnson, B.B. King, Peter Green, Robert Plant, Martha Velez en Bob Dylan...”. De artiesten waarmee ze op het podium stond en haar altijd zullen bijblijven: Tina Turner, Elkie Brooks en Janice Joplin.

Lees meer

 

40 ACRE MULE – GOODNIGHT & GOOD LUCK

10 CD's TE WINNEN

“ It used to be called boogie-woogie. It used to be called rhythm & blues. Now, they call it rock & roll… “.. Chuck Berry’s woorden vormden in 2015 de drijfveer en de reden van oprichting van de vintage revival Roots R’n’R-band uit Dallas, TX, The 40 Acre Mule. Het vijftal maakte naam en verworven reputatie voor “het naadloos vervagen van de lijnen tussen Country, Soul en Rock & Roll”. Ze doen dit met songwriting die grenst aan het weemoedige uit de blues en de levendige old-school-herrie die klinkt in de straten! Beïnvloed door de grondleggers van R&B zoals Chuck Berry, Little Richard, Bo Diddley en Ray Charles en, geïnspireerd door recente artiesten zoals JD McPherson (staat dit jaar op de affiche van Goezot in’t Hofke 2020!), Nathaniel Rateliff en Gary Clark Jr., bouwde The 40 Acre Mule -of te wel: J. Isaiah Evans: gitaar & zang, Robert Anderson: drums, Tim Cooper: bas, Chris Evetts: bariton sax & percussie en John Pedigo: gitaar & zang- snel hun eigen unieke geluid op door het brouwen van een amalgaam van R’n’R, R&B, Soul en wat Country. Het was een geluid dat snel aanleunde bij bands als The James Hunter Six, The Reverend Horton Heat, Eleven Hundred Springs, Ken Bethea of Old 97s, Alejandro Escovedo, Rosie Flores en meer.

Lees meer

 

STEPHANIE HATFIELD – OUT THIS FELL

10 CD's TE WINNEN

De indie folk- en indie rocksound die de Amerikaanse zangeres en songschrijfster Stephanie Hatfield uit Santa Fe, New Mexico praktiseert voor haar songs en haar platen klinkt origineel en toch ook wat traditioneel. Voor de instrumentatie bij haar liedjes doet ze een beroep op haar vaste begeleidingstrio bestaande uit Stephanie’s echtgenoot en leadgitarist Bill Palmer, contrabassist Noah Baumeister en drummer Matthew Tobias, met hier en daar nog wat toevoeging van enkele gastmuzikanten. De hillbilly-muziek die ze in haar jeugdjaren via haar ouders leerde kennen zit nog altijd onderhuids vervat in enkele nummers die ze zelf van poëtische teksten en muziek voorziet en met haar krachtige doch loepzuivere stem zingt. Op haar nieuwste album “Out This Fell“ brengt Stephanie Hatfield tien songs waarvan acht helemaal zelf werden gecomponeerd. Enkel voor het nummer “River Still Runs“ kreeg ze wat bijstand van haar eega en co-producer Bill Palmer en er is ook een gecoverde song met het mooie nummer “Michigan“ van ‘The Milk Carton Kids’ uit hun album “Prologue” van 2011.

Lees meer

 

TRICKLEBOLT – STRAIGHT INTO THE BLUE

10 CD's TE WINNEN

Tricklebolt is een vijfkoppige rock band uit Salland, het groene hart van Overijssel in het oosten van Nederland, die al zo’n zes jaar bestaat en die beïnvloed is door Led Zeppelin, Uriah Heep en/of Deep Purple. Met op hun CV festivals als o.a. Zwarte Cross, BFO, Mañana Mañana, Ribs & Blues en, openen voor DeWolff, Golden Earring, King Of The World, Uriah Heep, Di-rect, Navarone en Thin Lizzy. Ze debuteerden (na eerder al 2 EP’s) in 2018 met een titelloos album. Anno 2020 zijn Tricklebolt frontman Bastian Pen: zang, ritme gitaar; Tim Kampman: lead gitaar, b-vocs; Daan Pen: bas; Roy Scholten: Hammond, keys & Lars Spijkervet (als vervanger van Ymte Koekkoek en eerder bij Automatic Sam): drums, b-vocs. Hun tweede release komt volgende maand uit en werd opgenomen in de Galloway studio te Nijmegen. Het nieuwe werk werd geproducet en gemixt door studio-wizard Sebastiaan van Bijlevelt, bekend van zijn werk met bands als Electric Company, Black Bottle Riot, Donnerwetter en Storksky. Tricklebolt brengt de plaat op vinyl en cd in eigen beheer uit en werkt voor de online distributie samen met het Duitse label Minds of Music.

Lees meer

 

THE BROS. LANDRETH – ‘87

10 CD's TE WINNEN

In 2015, tijdens de derde editie van het internationale Country Festival in Sint-Truiden, maakten we voor het eerst live kennis met The Bros. Landreth, een alternatieve country- en folkmuziekgroep uit Winnipeg, Manitoba in Wes-Canada. Het werd toen drie dagen lang een heus cultuurfestival, dat in augustus plaats vond op de unieke locatie van de abdijsite in het centrum. De broers Joey (frontman, songwriter, gitaar, zang) en Dave Landreth (bas, zang) deden er die vrijdag hun ding op de Whiskey Stage. Andere namen dat weekend waren Danny & the Champions of the World (UK), The Deslondes (US) en Danny George Wilson (UK). Over hen stond toen de volgende info op de uitgedeelde flyers: “Deze Canadese rootsrockers houden van het bluesy gejammer van elektrische gitaren, de deining van een B3 orgel en de geharmoniseerde zwijm van meerstemmigheid. Bij de eerste luisterbeurt bestempel je het al Americana, maar na dieper te graven hoor je waarom deze broers verschillen van hun collega's. Ze zijn dan ook niet opgegroeid in het Amerikaanse zuiden, maar in de geïsoleerde prairie van het Canadese Winnipeg, Manitoba. De muziek zit de broers in hun bloed. Lang voor ze zelf optraden, vielen ze als baby’s in slaap in clubs, waar hun moeder met ze naar toe trok, waar hun vader (Wally Landreth) optrad…”.

Lees meer

 

S.E. WILLIS AND THE WILLING – TOO MUCH LOVE

10 CD's TE WINNEN

In 2015 werd Steve Willis met zijn band, tijdens het uitreiken van de Blues Foundations Awards in Memphis, uitgeroepen als “Band of the Year” voor het werk dat ze leverden met Elvin Bishop. Willis speelde toen al vijftig jaar r’n’r, country en blues met muzikanten in lokale clubs in het zuidwesten van de Verenigde Staten en in de Elvin Bishop Band. Zelf met de band verder spelen, dat werd hun doel. De kern van de band bestaat uit Bobby Cochran en Ruth Davies. Drummer/zanger Bobby Cochran was al langer muzikant, begon in marching bands, drum-line en was muzikant in de Army band tijdens de Vietnam jaren. Hij werkte samen met Bobby Freeman, Carol Doda (de eerste openbare topless danseres in San Francisco), de Edwin Hawkins Singers, Cold Blood en Tom Forgerty. Bassiste Ruth Davies was actief in de Bay Area jazz scene en werkte samen met JL Hooker, Elvis Costello en Nick Lowe. Het trio wordt op hun debuutalbum bijgestaan door Nancy Wright, Danny Caron, Bob Welsh, Marina Crouse, Christoffer “Kid” Anderson en Lisa Leuschner. M.a.w. een club muzikanten met een “ruime” ervaring.

Lees meer

 

OWEN CAMPBELL – THE ROLLING THUNDER OF LOVE

10 CD's TE WINNEN

Owen Campbell, afkomstig uit Canberra, is een Australische blues singer-songwriter en (slide) gitarist. Hij haalde op YouTube ondertussen nu al meer dan meer dan 26 miljoen(!) volgers, na zijn op zijn minst merkwaardige finale, in 2012 in de zesde reeks van de Australische tv-show “Australia's Got Talent”. Hier zou hij volgens vele kijkers onrecht aangedaan zijn. Alhoewel, rekening houdend met het effect op zijn latere carrière, betekende zijn deelname aan de talenten show, zijn grote doorbraak. Als Owen negen is, krijgt hij van zijn ouders zijn éérste gitaar. Als twintiger trekt hij als busker met zijn gitaar en muziek van stad naar stad de wereld rond. Zijn muziek is beïnvloed door zijn vader en door artiesten als The Band, Van Morrison, Townes Van Zandt en Johnny Cash. Owen debuteerde in 2011 met ‘Sunshine Road’. Zijn tweede album ‘The Pelgrim’ [2013] was niet enkel een blues album, hij waagde zich ook aan rock, ballades, banjo en keelzang. Tussendoor bracht Owen Campbell nog twee EP’s uit (‘Songs for Syria’ [2014] en ‘In the Shadow of The Greats’ [2015]).Na drie goed verkochte studio-albums, 2 EP's en meer dan twaalf jaar nationale en internationale ervaring, heeft Campbell zichzelf opgewerkt tot een van de belangrijkste exportproducten van Blues/Rock in Australië. Hij trad op in vele uithoeken van de wereld en speelde zelfs op het hoogste blues festival ter wereld, het Himalayan Blues Festival in Kathmandu, Nepal.

Lees meer