interview met
Ousmane Ag Mossa (TAMIKREST)

Vanaf het moment dat hun debuut "Adagh" uitkwam in 2010 werden deze erfgenamen van Tinariwen beschouwd als de speerpunten van de nieuwe generatie Touaregs. Het versmelten van woestijnblues en westerse rock deed Tinariwen reeds in de jaren 1980, maar deze jongeren voegen er andere invloeden en een jeugdig enthousiasme aan toe om de traditie te blijven vernieuwen. Ze komen uit Kidal, in het noord-oosten van Mali, de mannen van Tamikrest, en sinds 2006 hebben ze een unieke sound gedistilleerd, waarbij "Kidal", de nieuwe plaat die begin dit jaar verscheen, het orgelpunt zet. Bovendien is de groep ook erg begaan met de politiek in Mali. Over de oorlog, die momenteel het noorden van het land teistert, zal de frontman Ousmane Ag Mossa bijvoorbeeld nooit spreken in termen van winnaars en verliezers. Enkel de verschrikkelijke verscheuring, die hierdoor veroorzaakt wordt in de gemeenschap, komt ter sprake. De afwezigheid, het verraad, de pijn, de opstand, de hoop,... Tamikrest verwerkt al die pijnscheuten tot muziek en zet ze om in poëzie.

lees hier het interview 

ROOTSTIME UNPLUGGED

 

interview met
WOODY PINES

Het is algemeen bekend dat de straten van Nashville doordrongen zijn van rasmuziek. Woody Pines is de belichaming van deze authentieke Amerikaanse sound, en zal deze vol bravoure overbrengen naar Ospel. Woody Pines blijft zijn roots trouw en brengt een geluid dat ons terugbrengt naar de eerste helft van de 20e eeuw. Met behulp van een veelal akoestisch instrumentarium brengt Woody Pines heerlijke country blues, jugband, hokum, en hillbilly muziek. En daar spat de authenticiteit vanaf, muziek die het verdient om in de huidige tijdsgeest met een glimlach beluisterd te worden. In het verleden werd zijn muziek 'viper jazz' en 'hillbilly boogie' genoemd, maar je moet het zien om het te geloven: de band werkt zich in het zweet, Woody is een verhalenverteller, die zijn roots niet vergeet, maar er zeker niet in blijft steken. De zanger en gitarist oogt vermoeid, zijn hemd is nat van het zweet, maar hij is gelukkig, want hij heeft er dan ook net een energiek optreden opzitten op Moulin Blues.

lees hier het interview 

interview met
NICK SCHNEBELEN

Het was geen verrassing dat Nick Schnebelen een carrière in de muziek najoeg. Hij en zijn broers en zussen groeiden namelijk op onder de vleugels van de Kansas city blues scene. Met twee ouders die full-time muzikant waren, was een gitaar altijd binnen handbereik. Dit legde de jonge Nick Schnebelen geen windeieren; al op jonge leeftijd verdiepte hij zich in de blues en legde zich toe op een muzikale carrière van formaat. Voorgaande jaren stond Nick Schnebelen al eens op festivals in Nederland (Moulin Blues) en Belgie (Duvel Blues) om er twee te noemen, en dit steeds met de familieband Trampled Under Foot waarvan ook zijn zus Danielle Nicole Schnebelen deel uit maakte. Tegenwoordig leeft Nick de droom en tourt hij solo met zijn twee partners in crime de wereld over. Vijf jaar geleden interviewde we Trampled Under Foot, en ondertussen is de band 'no more', maar apart breken Danielle Schnebelen en haar broer Nick Schnebelen nu wel degelijk die potten: Danielle stond vorig jaar op Moulin Blues met een nieuw solo album onder de arm en dit jaar is het de beurt aan Nick, met "Live in Kansas City", en plannen voor een gloednieuw album met eigen nummers. Tijd dus voor een terug- en vooruitblik.

lees hier het interview

interview met
JAKE LABOTZ

Hij speelde in films aan de zijde van kaskrakeracteurs Steve Buscemi en Sylvester Stalone. Echter is dit niet de primaire roeping van Jake La Botz. Deze man heeft als specialisme het maken van roots en blues muziek. Op zijn vijftiende besloot hij te rond te gaan trekken, de wijde wereld in. Hij vond verschillende jobs in diverse steden, toch bleek zijn talent zich vooral op muzikaal gebied te bevinden. Jake La Botz is namelijk uitgegroeid tot een singer-songwriter van formaat. Zijn unieke stemgeluid levert metterdaad het bewijs van een robuust leven; this man has been places. Tesamen met zijn akoestische gitaar speelt La Botz diepgaande blues waarin de liefhebber een schrijnende tragiek herkent. Enerzijds vertelt hij het verhaal van pure lonesome blues, anderzijds grijpt hij terug naar de muzikale sfeer van grootheden zoals Hank Williams, Johnny Cash of Bob Dylan. In Ospel kregen we de kans de veelzijdige Amerikaan te spreken. Blijkt dat zingen en acteren niet zijn enige passies zijn. En wat heeft hij toch met tattooshops?

lees hier het interview

interview met
MR. SIPP

Een van die “nieuwe” namen van Moulin Blues 2015 én opnieuw op de affiche dit jaar!, was Mr. Sipp “The Mississippi Blues Child”, het alter ego van gospel gitarist Castro Coleman. Castro Coleman, geboren in 1976 als zoon van Johnell en Vera Coleman, is afkomstig uit een klein stadje McComb, in de staat Mississippi, zo’n 130 kilometer ten Zuiden van de hoofdstad Jackson. McComb blijkt een vruchtbare blues bodem te zijn, want ook artiesten als Bo Diddley, King Solomon Hill en Omar Kent Dykes komen hier vandaan. Sipp begon gitaar te spelen, toen hij zes was. Door hard werken is Sipp wat hij nu is. Een singer-songwriter, componist, multi-instrumentalist en vooral een geweldig muzikant en performer. Mr. Sipp was winnaar van de 2014 Vicksburg Blues Society IBC, was een 2014 Gibson Best Guitarist Award Winner en winnaar van de 2014 Jus' Blues Music Foundation Bobby Rush Entertainer's Award. Hoe zou het na twee jaar met "The Mississippi Blues Child" zijn? En, wat kan hij ons kan vertellen over zijn nieuwe album ‘KNOCK A HOLE IN IT’? ...

lees hier het interview 

interview met
DOYLE BRAMHALL II

Het nog steeds grootste en nog steeds gezelligste blues festival in Nederland, dat in 1986 met amper zeven bands voor het éérst met blues en roots artiesten de wei is opgegaan, stond er dit jaar op vrijdag 5 & zaterdag 6 mei ook weer. Één van de namen op de Moulin Blues 2017 affiche die inruk maakte was Doyle Bramhall II, zoon van drummer Doyle Bramhall (1949-2011). Het bewijs van zijn gitaarkwaliteiten laat hij al jaren zien en horen: zowel solo en, met de “grote” muziekgoden der aarden. Eric Clapton, met wie hij meer dan 10 jaar intensief samenwerkte, noemt hem “één van de meest waanzinnige gitaristen” waar hij ooit mee samenwerkte. Bramhall bleef eigen albums uitbrengen (‘Jellycream’ [1999] en ‘Welcome’ [2001]) en werkte al samen met o.a T-Bone Burnett, Elton John, Derek Trucks, Susan Tedeschi, Sheryl Crow, Gary Clark, Jr., Gregg Allman, Dr. John, Allen Toussaint, Billy Preston, Erykah Badu, Questlove en Meshell Ndegeocello. Nu, voor het eerst in 15 jaar, is er ‘Rich Man’, het vierde studio album, met zijn eigen band. ‘Rich Man’ is een album vol blues, rock en ballades (met exotische inslag) en ondersteund door briljant gitaarwerk. De muzikale kwaliteiten die Doyle Braham II ten gehore brengt, variëren van funky tot rootsrock tot prachtige blues en blues ballads. Tijdens zijn Europese tour deed hij in Nederland o.a. Ospel aan. Wij waren er tijdens Moulin Blues 2017 bij om aan deze intrigerende muzikant enkele vragen te stellen…

lees hier het interview

interview met
SOUTHERN AVENUE

Southern Avenue is een straat in Memphis die loopt van het meest oostelijke deel van de stad naar het gedeelte met de naam 'Soulsville'. En dit Soulsville is nu net de geboorteplek van het befaamde Stax Records - en dit is niet puur toevallig zo. Southern Avenue is namelijk ook de naam van een jonge en zeer talentvolle band uit Memphis. Ze brengen een soort blues dat we hier op ons continent nog niet al te veel zien: een mix van blues, r&b, soul en gospel. Deze mix wordt gebracht met enorm veel dynamiek en energie! De band is ontstaan rondom de zusjes Tierinii (vocals) en Tikyra Jackson (drums) die beide opgroeiden binnen de traditie van gospel. De jonge deerne Tierinni is een vrolijke spring in't veld en doet terug denken aan de beginjaren van een jonge tante Tina met dan wel op de voorgrond een moderne uitgave van de hedendaagse blues. Verder zijn er nog de geweldige Israelische gitarist Ori Naftaly, Daniel McKee (bas) en Jermey Powell op keyboards. Samen komen ze uit Memphis de stad van soul en blues, waar ze niets dan positieve recensies mogen ontvangen en waar ze ook door ‘Stax’ werden gecontacteerd voor het uitbrengen van hun debuutalbum dat onlangs is uitgekomen.

Bekijk hier het interview

interview met
THE SANTINI-JENSEN PROJECT

Sommige artiesten zijn voorbestemd met elkaar te werken, gewoonweg omdat hun muzikale visie en vaardigheden elkaar perfect liggen, én zelfs verbeteren. Dit is zeker het geval bij het Santini-Jensen Project. Artiesten Jeff Jensen en Brandon Santini maken namelijk met z’n tweeën muziek die tot in je botten voelbaar is. Het klinkt bij voorbaat al als een recept tot succes; een muzikale tovenaar met mondharmonica en een ongeëvenaarde gitarist die samengaan. Voeg hier vervolgens nog bassist Bill Ruffino, achtergrondgitarist Timo Arthur en drummer David Green aan toe en een supergroep is geboren. De band levert ijzersterke Memphis-blues, geïnspireerd op de muziek van grootheden als Abert King, Howlin’ Wolf en James Cotton. In 2011 kruistten hun wegen elkaar voor ’t eerst, iets dat leidde tot drie memorabele albums. In 2017 bundelen ze hun krachten wederom, om shows af te leveren waar zowel energie als kwaliteit vanaf spat. Getuige hun optreden tijdens Moulin Blues. Deze gelouterde bluesmusici leveren door hun schat aan ervaring en vaardigheden een garantie voor succes en met hun swingende mondharmonicasolo’s, scheurende gitaarriffs en betoverende zang, was dit tijdelijk en exclusieve project een lust voor oor en oog.

Bekijk hier het interview

interview met
GRUNTING PIGS

Knorrende varkens zijn er in de buurt van het Moulin Blues-terrein te over. Het geluid van déze ‘Grunting Pigs’ onderscheidt zich echter duidelijk met het geluid van het Ospelse vee. Deze akoestische blues met opzwepende mondharmonica vond zijn oorsprong namelijk niet in het Nederlandse platteland, maar dat van Hongarije. Mátyás Pribojszki en Ferenc Szász, zo luiden de namen van de twee drijvende krachten achter dit bluesgezelschap. Enerzijds is er Szász, een virtuoos die zijn akoestische gitaar liefdevol bespeelt met enerverende vingeracrobatiek. Anderzijds Pribojszki: de man die op zijn veertiende begon met het spelen van mondharmonica, inspiratie hiervoor kreeg hij van artiesten zoals Sonny Boy Williamson en Larry Adler. Het mag daarom geen toeval heten dat zijn uitgebreide goosebump-solo’s nog altijd sterke gelijkkenissen vertonen met deze grootheden. Voeg deze twee kunstenaars samen en het Grunting Pigs-gezelschap laat je horen waarom deze combinatie zo succesvol is. Rauwe countryblues afgewisseld met pittige rootsblues maken dat dit deze twee reeds menig podium betoverd hebben. Dit blues-duo bewijst zodoende dat echte blues geen nationaliteit kent. Boedapest, Chicago of Ospel; ongeacht waar ze staan is de muziek van uitstekende kwaliteit.

Bekijk hier het interview

interview met
THORBJØRN RISAGER

Thorbjorn Risager & The Black Tornado. Een naam die bij kenners van het betere blues- en soulgenre al een tijdje een belletje doet rinkelen. Sinds ze in 2014 een contract tekenden bij Ruf Records zijn de Denen niet alleen in Scandinavië een bekende naam, maar ook de rest van Europa gaat gestaag voor de bijl. De stevige liveshows zijn zeker en vast een van de troeven van de band, maar ook het zangtalent van frontman Thorbjorn Risager is een factor waar rekening mee moet gehouden worden. De band is momenteel op tournee door Europa, en deed ook het podium van Moulin Blues op vrijdag op gepaste wijze daveren. Enkele uren daarvoor hadden we een gezellige babbel in de hotellobby. Het was een hartelijk weerzien, want al van 2014 geleden dat ik de man nog eens voor de microfoon had gehad. Veel te lang geleden...

lees hier het interview

interview met
BLUES CARAVAN 2017


Ruf Records' Blues Caravan is een reizend gezelschap bestaande uit, jaarlijks afwisselende artiesten, dat hun melodieuze troubadoursbestaan prachtig naar de blues vertaalt. Ook dit jaar heeft de formatie weer artiesten van niveau aan weten te trekken. Onder andere Big Daddy Wilson, Si Crouston en Vanessa Collier vormen Blues Caravan 2017. Deze artiesten gelden reeds als vaste krachten binnen de rock & roll, blues- en soulscene. In deze unieke samenwerking vertolken zij de welbekende klassiekers én nummers van eigen makelij. Ook verschenen van Big Daddy Wilson, Si Crouston en Vanessa Collier de laatste maanden hun nieuwste cd, dus reden genoeg om deze mensen even voor de camera te brengen om hun wat vraagjes te stellen. Zelfs ook voor een 'Rootstime Unplugged' waren deze lieve mensen dadelijk te vinden. Bekijk alvast het interview.

lees hier het interview

ON TOUR MET JP SOARS & THE RED HOTS
= HOE ZIT DAT NU ECHT MET DIE SEX,
DRUGS & ROCK 'N ROLL?

Een week rondrijden met JP Soars & The Red Hots leek me best tof en gezellig, ook al had ik geen enkel idee hoe het er echt aan toe gaat 'on the road'. Zou ik ten onder gaan aan een massale dosis sex, drugs & rock 'n roll, of mij steendood vervelen?

Dat lees je hier!

interview met
JOHN PRIMER

Op zijn achttiende volgde John Primer het pad van zijn mentors en verhuist in 1963 naar Chicago waar hij met The Maintainers zijn eerste band vormde. Later werd hij frontman van de soul and R&B groep The Brotherhood. Het succes zorgde ervoor dat hij in 1974 John Watkins mocht vervangen in de huisband van de wereldberoemde Theresa’s Lounge in Chicago. De zeven daaropvolgende jaren speelde John zo samen met monumenten van de Chicago Blues scene als Sammy Lawhorn, Junior Wells, Buddy Guy en Lonnie Brooks. Dit bleek een keerpunt te zijn in John’s carrière, want wat later overtuigde bassist Willie Dixon hem toe te treden tot zijn The Chicago All Stars wat hem tot alle uithoeken in de wereld bracht. Maar niet alleen Dixon erkende zijn talenten, zo ook niemand minder dan "Hoochie Coochie Man" Muddy Waters himself. Waters rekruteerde John niet alleen als gitarist, maar ook als bandleider en als openingsact. Muddy werd een vaderfiguur en John bleef met hem spelen tot zijn dood in 1983. Na de dood van Waters treedt hij toe tot Magic Slim & The Teardrops waar hij 13 jaar deel van uitmaakt en ervoor zorgt dat ze jaarlijks worden verkozen tot beste bluesband in de wereld en tot op de dag van vandaag worden gezien als uitvinders van de 'Chicago lump' Blues sound. Backstage in Geel spraken we met John Primer af, waar hij wat gespannen en met de nodige voorzichtigheid, op onze vragen afwachtte...

lees hier het interview

interview met
SUGARAY RAYFORD

Het gebeurt niet vaak dat er vijf artiesten van dit blues-kaliber samen komen om een all star-formatie te vormen. The Blues Giants doen wat dat betreft hun naam eer aan. Bovendien schrijven The Blues Giants speciaal voor dit optreden exclusief materiaal dat ze alleen live ten gehore zullen brengen. De zanger van de band, Sugaray Rayford, is met zijn imposante figuur en stem letterlijk en figuurlijk een bluesgigant. Op het Moulin Blues Festival 2014 was hij niet voor niets de headliner. In 2015 bracht hij het album Southside uit dat lovend werd onthaald door Blues Blast Magazine. Het stevige gitaarwerk van de band wordt verzorgd door Mike Zito en Albert Castiglia. Mike Zito is naast zijn solocarrière waarin hij al meerdere Blues Music Awards won ook bekend als bandleider van Royal Southern Brotherhood. Albert Castiglia schopte het op zijn beurt al tot de Blues Caravan van Ruf Records (dé showcase van het grootste bluestalent) en bracht op dat label het geroemde album Solid Ground uit. Het cement van The Blues Giants is de ritmesectie bestaande uit drummer Jimi Bott en bassist Willie J. Campbell, die furore maakte met de legendarische bluesband The Fabulous Thunderbirds. Op donderdag 17 november was Sugaray Rayford in de MOD in Hasselt, waar we juist voor zijn optreden hem even konden spreken over deze tijdelijke gelegenheidsgroep die hij met recht en rede the Blues Giants noemt.

Bekijk hier het interview

interview met
REVEREND SHAWN AMOS

The Reverend Shawn Amos uit L.A. is een entertainer die in staat is elke venue om te toveren in een 60’s Chicago blues club. Met zijn evangelie van energieke performances predikt hij een upbeat, soulvolle vorm van de blues die zelfs de meest ongelovige zielen zal bekeren: niet alleen bluesfans, maar ook liefhebbers van soul en gospel. Hij produceerde zelf grootheden als Quincy Jones, John Lee Hooker, Johnny “Guitar” Watson en Solomon Burke en werkt al sinds zijn vroege jeugd in de muziekwereld. In 2009 verzorgde Amos de achtergrondzang van zijn grote vriend Solomon Burke, op diens album ‘Like A Fire’. Eigenlijk bracht hij al drie albums uit in eigen beheer, maar toch ziet Amos ‘The Reverend Shawn Amos Loves You’ als zijn debuutalbum. Dit album verscheen begin dit jaar en op dit album keert hij terug naar zijn roots: Blues, boogie en soul. Op het album zijn gastbijdragen te horen van The Blind Boys of Alabama, Missy Andersen en saxofoniste Mindy Abair. Vorige maand was hij op tour in Nederland en in Heerlen hadden we het genoegen met The Reverend een interview te doen.

lees hier het interview

interview met
DALE WATSON

De in Alabama geboren en in Texas opgegroeide Dale Watson is al sinds zijn debuutalbum ‘Cheatin’ Heart Attack’ (1995) een outsider in de country-scene. Met zijn mix van honkytonk, western swing en rockabilly zet hij zich af tegen de mainstreamcountry – Watson is ‘too country now for country, just like Johnny Cash’ zoals hij zingt in zijn nummer ‘Nashville Rash’. Als moderne outlaw doet Watson gewoon waar hij zelf zin in heeft – zo completeerde hij in 2014 ‘The Truckin’ Trilogy’, drie albums met alleen maar songs over het truckersleven. Zijn laatste album, 'Call Me Insane' werd opgenomen in Austin Texas met gerenommeerde producer Lloyd Maines (Robert Earl Keen, Jerry Jeff Walker, etc). Dale Watson is een van die ‘hardest working men in showbiz’ met een legendarische status. Hij is meer dan 300 dagen per jaar op pad met zijn gitaar. Sinds vorig jaar kent Heerlen een nieuw roots-en americana-festival: de ‘Southern Roots Night’. Het is het kleine broertje van bluesfestival ‘Southern Bluesnight’, maar dan gericht op roots, americana en singersongwritermuziek en vindt jaarlijks in april plaats in het Cultuurhuis Heerlen. Nu volgt er ook een club-editie van deze avond en zo was Rootstime aanwezig in de Nieuwe Nor in Heerlen waar die avond twee optredens waren van Amerikaanse acts met Dale Watson, uit Texas met een mix van country, rockabilly en western swing, en The Reverend Shawn Amos, uit Los Angeles. Hij predikt blues, boogie en soul. Vooraf aan hun optreden hadden we een leuke babbel met beide heren, hier alvast kan je ons gesprek met onze vriendelijke Dale Watson lezen.

lees hier het interview

interview met
LANCE CANALES

De songs van Lance Canales zijn in de workingclass traditie van Woody Guthrie maar qua muziek heeft het misschien meer van doen met de rauwe blues dan met folk en gospel. Zijn karakteristieke stem bepaalt de stemming en klinkt gruizig en aards. Zijn laatste werk Blessing & The Curse is een uiterst spannend en gejaagd album dat je na een luisterbeurt hongerig naar meer achterlaat. Dat hij omarmd werd door Jimmy LaFave en dat zijn nieuwe album uitkomt op zijn label is niet verwonderlijk. Hoewel Lance zijn stem totaal anders is dan die van Jimmy, zijn ze muzikaal wel uit hetzelfde hout gesneden. Canales trok op Woody Guthrie Folkfest absoluut LaFave’s aandacht met zijn bijzondere versie van Woody Guthrie’s Deportee, dat hij opnam om te helpen geld in te zamelen voor een gedenksteen voor de Mexicaanse immigranten, waaraan het lied is opgedragen. In 2008 debuteert Canales met ‘These Hands’, wat het begin is van zijn carrière, die hij na jaren solo, o.w.v. de sound, als trio verder zette. In 2009 stond Canales in Noord Ierland op het Belfast Blues Festival geprogrammeerd als The Lance Canales Trio, waar hij, begeleid door een staande bas en Cajun, op het podium staat. Met zijn huidige band Lance Canales & the Flood, die (vanaf 2009 en die qua samenstelling soms wat wijzigde) een vervolg is van het oorspronkelijke trio, brengt hij een mix van bluesy, rootsy, folk rock met “Native Americana” als ondertoon.

lees hier het interview

interview met
DIRT RIVER RADIO

Dirt River Radio is een Australische band die in 2008 in de omgeving van Melbourne ontstond, toen Danger Alexander en Heath Brady, twee zangers / gitaristen en songwriters elkaar ontmoeten en besloten om samen iets te gaan doen. Cam Adams (keys), Anthony Casey (bas) en Mike Saunders (drums) vervoegden het duo. Het vijftal dat luistert naar de naam Dirt River Radio werd een muzikaal feit. Op dit ogenblik bestaat de band nog uit het oprichtende duo en Ross Hetherington (drums), Mark Down Prices (bas) en de backing zangeressen Sarah Fagan & Kellie Fernando-Bird. Voor het interview kwam bijna heel de band aandraven, op uitzondering van de zanger Danger Alexander, hij was nog te moe en had wat extra rust nodig. Aan de tafel zaten naast en tegenover me: Heath Brady, Matt Bray en Anthony Casey. Het was vooral Brady die de antwoorden gaf, de anderen lieten zich hier en daar ook wel even horen. Zangeressen Sarah Fagan & Kellie Fernando-Bird, die op het album te horen zijn, tourden niet mee.

lees hier het interview

interview met
SARI SCHORR

Sari Schorr, een NY-se geoefende operazangeres, tourde jaren in EU en in de US met blues legende Joe Louis Walker en Popa Chubby. Ze is recent geïntroduceerd in de NY Blues Hall of Fame. Sari’s nieuwe band The Engine Room bestaat uit de Britse gitariste Innes Sibun (Robert Plant), bassist Kevin Jefferies (Roger Taylor / Jeff Beck, Mike Oldfield, Steve Harley), toetsenman Anders Olinder (Glenn Hughes, PP Arnold, Peter Gabriel sessions) en drummer Kevin O'Rourke. Sari loopt marathons, is dierenrechten activiste en aspirant veganiste. Ze woont momenteel in Brooklyn, New York met haar man en drie geredde pit bulls. In 2015 tijdens de IBC zag producer Mike Vernon in Memphis Sari Schorr aan het werk. Hij vergat zijn ‘Keeping the Blues Alive Award’ even, die hij voor zijn werk in de blues scene uitgereikt kreeg en maakte een afspraak met Sari, om met haar te gaan werken aan een album. Sari stond dit jaar met haar band op (Ge)Varenwinkelfestival in Herselt. We maakten tijd voor een babbel!

lees hier het interview 

interview met
LISA MILLS

Singer-songwriter Lisa Mills, met roots in Mississippi, zou je een blueszangeres kunnen noemen. Maar je kan ook probleemloos een gospel of R&B etiket op haar kleven. Dit jaar stond ze in Herselt tijdens de 19de editie van het (Ge)Varenwinkel Blues & Roots Festival op het podium in de roots tent. Lisa Mills, is voor ons géén onbekende, want we kwamen haar als gastzangeres al tegen op een album van “The Big Town Playboys” (“Roll The Dice”). Lisa Mills’ laatste album “I’m Changing” dateert uit 2014. Er is, zo vertrouwde Lisa ons in het interview toe, een nieuw album (“Mama’s Juke Book”) op komst. Lisa is één van die dames, waar we al langer graag eens een babbel mee zouden willen doen. Wij keken hier in het zonnige Herselt vertrouw vol naar uit…

lees hier het interview

interview met
TORONZO CANNON

Toronzo Cannon groeide op in blues mekka Chicago. Meestal was hij te vinden in Theresa’s Lounge, een bluesclub avant la lettre waar bluesopa’s Chicago op de kaart zetten met zinderende sessies. Als kind luisterde Toronzo naar de rauwe soulvolle sound van like Junior Wells, Buddy Guy and Muddy Waters. Geïnspireerd door de drie Kings (Freddie, B.B. & Albert), pakte hij zelf als tiener een gitaar en begon te zingen. Hij ontwikkelde zijn eigen geluid en in de jaren 70 kwamen daar de invloeden van soul, gospel en R&B en een beetje Jimi Hendrix bij. Na optredens als sideman bij Wayne Baker Brooks en Joanne Connors vormde hij zijn eigen Cannonball Express en er volgde een grote carrière wereldwijd en optredens met o.a. Otis Rush, Buddy Guy, Lonnie Brooks, Sugar Blue, Shemekia Copeland, Lurrie Bell en Honeyboy Edwards. De vaste gast op het Chicago Blues Festival bracht op Alligator Records z'n derde cd 'The Chicago Way' uit. Na een korte kennismaking, begonnen we in Wespelaar, met een warm en welkom gevoel aan dit gesprek met een Chicagobluesman, die nog steeds een full-time job als bus chauffeur heeft.

lees hier het interview

interview met
MIKE WHEELER

Begeleiders die de behoefte voelen om zelf eens vooraan te staan, je ziet ze meer dan je lief is. Want niet zelden blijkt dan waarom ze altijd ‘maar’ begeleider waren: geen stem, geen songs, geen visie. Er is natuurlijk niets mis mee om een goed sideman (of –woman) te zijn, integendeel. Maar die ene stap voorwaarts, is vaak die ene stap te veel. Niet zo met Mike Wheeler (°Chicago, 1961) De man kent al drie volle decennia zijn overigens gewaardeerde plaats als gitarist en tweede stem. Zijn loopbaan leest als een ’Who’s who?’ van de Chicago blues. Hij heeft het allemaal: het gitaarspel uiteraard, wat we al lang wisten, maar ook de stem, de (eigen) songs en de vista, zowel als de grinta. Het is echter alleen maar billijk hier ook zijn band bij te betrekken. Bassist Larry Williams meer dan een trouwe luitenant en een showbeest met een overweldigende slappin’ techniek, maar hij brengt ook songmateriaal aan. Drummer Cleo Cole en toetsenman/stichtend lid Brian James maken het kwartet vol, maar niet als bandleden, wel als vrienden en creatieve krachten. Williams en Cole zaten samen met Wheeler in Big James & The Chicago Playboys. Samen vormen ze de Mike Wheeler Band waarvan de som van het geheel groter dan dat van de individuele delen. Wheeler begon met een eigen band in 2001, samen met Brian James. In 2004 was er al een cd, ‘Mike Wheeler Band’, een cd die, blijkens de tijdens deze toer gebrachte songs, een stuk meer funky is dan het debuut voor Delmark Records, ‘Self Made Man’ (2012), waar de Chicago blues de dienst uitmaakt, gemaakt volgens de regels van de kunst. Maar de tijden veranderen en die bluesvorm klinkt anno nu luider en enigszins gestroomlijnder dan voorheen, hetgeen we nu ook horen op zijn recenste en derde studio album 'Turn Up!!'. Reden genoeg om Mike Wheeler wat vragen te stellen tijdens Swing Wespelaar, waar hij op vrijdag de headliner was.
lees hier het interview

interview met
NORA JEAN BRUSO

De Amerikaanse Nora Jean Bruso beschikt over een soulvolle krachtige bluesstem en liet deze dan ook horen tijdens Swing Wespelaar, als het ware onder de kerktoren waar haar spreekwoordelijke klok keer op keer ging luiden, en waar ze onder begeleiding van de Italiaanse Luca Giordano Band een pittige set wist neer te zetten. De dame zag er op het podium niet alleen bombastisch uit ook haar stem was van een bombastisch kaliber. Nora Jean Bruso is afkomstig uit Mississippi en werd geboren in een muzikaal gezin waar blues en gospel hand in hand gingen. Vooraf hadden we een kort gesprek met deze bluesdiva die met haar machtige stem de traditie van Koko Taylor en Howlin Wolf in ere houdt. En dat we hier te maken hebben met een échte ‘bluesmama’ bleek niet alleen uit het gesprek maar ook de Unplugged sessie die ze speciaal met veel plezier voor Rootstime wou doen.

bekijk hier het interview

 

interview met
WALTER TROUT

21 jaar geleden was Walter Trout voor het eerst bij ons te gast in Blues Peer, konden we niet vermoeden dat hij in de tussentijd tot een volgende passage letterlijk de dood in de ogen zou kijken. Zeer zwaar leverfalen en een daarop volgende transplantatie hielden deze meestergitarist jarenlang van de podia weg en dus zijn we dubbelblij dat hij er dit jaar toch opnieuw bij is. En hoe! Hij is niet alleen terug, hij is zelfs beter dan ooit, zoals we konden vaststellen bij beluistering van zijn recente liveplaat, die vorig jaar werd opgenomen in de Amsterdamse Carré en zijn optreden op zondag in Peer. De man, die we lang geleden leerden kennen, toen hij op weg ging met wat overbleef van Canned Heat en wat later, toen hij vijf jaar lang één van de Bluesbreakers van John Mayall werd, is in de loop van de dertig voorbije jaren uitgegroeid tot een fantastische gitarist, die vandaag het podium opstapt zonder een setlist aangemaakt te hebben. Zulke mensen noemen we “meesters” in hun vak. Walter Trout heeft heel hard geleefd en heeft bijna het leven gelaten, maar de muzikant, die hij altijd al was, is sterker dan ooit teruggekomen. Op die nieuwe plaat draagt één van de tracks de titel “I’m Back” en dat zegt het allemaal: Walter Trout is terug en nog zo geen klein beetje! We kunnen met z’n allen opnieuw genieten van zijn geweldige techniek, maar vooral van zijn enorme muzikaliteit en zijn herwonnen levenslust! Walter Trout is nog altijd een graag geziene gast in Peer. Het was backstage daarom even wachten, want we waren niet alleen, die met Trout een afspraak hadden. Trout zag er goed uit, wat vermagerd en de spontane manier waarop hij ons persoonlijk verwelkomende, zei veel... 

lees hier het interview

interview met
LUCINDA WILLIAMS

In 2015, de voorbije editie van Blues Peer, waren het Melissa Etheridge en Emmylou Harris, waarmee de organisatie wat naast de blues trail reed. Dit jaar is het de Amerikaanse rock, folk, blues en country singer–songwriter Lucinda Williams. Aldus het programmaboekje van Blues Peer: “Haar Southern grawl is legendarisch, net als haar vermogen om zich te omringen met de absolute top onder de podium- en studiomuzikanten, haar verregaande kritische instelling tegenover haar eigen werk, haar streven naar perfectie en dus ook haar eerder lage productie. Lucinda durft een plaat al eens drie keer opnieuw op te nemen, vooraleer ze tevreden is over het resultaat, zodat de teller van eigen platen vandaag op niet meer dan een bakkersdozijn in 37 jaar staat. Het mag duidelijk zijn, dat Lucinda kwaliteit belangrijker vindt dan kwantiteit en dat is nu precies waar het ons in Peer om te doen is”. Wat moeten we aan deze mooie woorden nog verder aan toevoegen? Vooraf op het interview hadden we even een leuke babbel, en vertelde wij haar dat we begin het jaar ook in de AB in Brussel waren en dat Rootstime nog een review van het geweldige optreden dat ze daar samen met BUICK6 deed schreef. Het was toen de dag van haar verjaardag. Die show zal je misschien wel bijgebleven zijn, vroegen we haar. Echter over dit optreden, of BUICK6, kon ze zich niet zo goed meer herinneren. Maar natuurlijk hadden we ook andere vragen in petto.

lees hier het interview

 

 

 

CD's TE WINNEN

DAN STEVENS – RUNNIN’ THE BACKROADS

10 CD's TE WINNEN

In 2012 maakten we bij ‘Rootstime’ kennis met de Amerikaanse singer-songwriter Dan Stevens uit Saint Petersburg, Florida via zijn tweede album “My Life Of Adventure” dat toen volgde op zijn debuutalbum “Rearview Mirrors” uit 2010. Deze country- en Americana-liedjes zingende artiest bracht vorig jaar ook nog een derde plaat op de markt die “Angels In The Sand” als titel kreeg en ook op een lovende recensie op deze pagina’s kon rekenen. Amper één jaartje later is er alweer een nieuwe plaat van Dan Stevens verschenen: “Runnin’ The Backroads” is een album met dertien nieuwe liedjes van deze vaak met betekenisvolle teksten werkende muzikant. Dan Stevens heeft een heel arsenaal aan gastmuzikanten in de studio uitgenodigd om deze songs samen met hem op te nemen. Enkele namen van zulke instrumentalisten zijn die van fiddler Jason Thomas, pedal steelgitarist Wally Murphy, banjo-expert Josh Ellis en accordeonist Joel Guzman.

Lees meer

 

THE NICKEL SLOTS – FIVE MILES GON

10 CD's TE WINNEN

‘The Nickel Slots’ is een in 2008 opgerichte Amerikaanse rootsrockgroep uit Sacramento, Californië die uit vier leden is samengesteld met zanger en songschrijver Tony Brusca, Paul Zinn (basgitaar) en de broers Steve Amaral (leadgitaar) en Christopher B. Amaral (drums). Dat de bandleden fervente fans zijn van ‘Tom Petty And The Heartbreakers’ moge blijken uit de drie songs “Anything That’s Rock’n’Roll” (uit 1977), “Southern Accents” (uit 1985) en “You Got Lucky” (uit 1982) die ze uit Tom Petty’s repertoire selecteerden en die ‘The Nickel Slots’ dit jaar als singles hebben uitgebracht. Wij hebben hier hun album “Five Miles Gone” toegestuurd gekregen, hun tweede studioalbum dat oorspronkelijk al in 2011 in de Verenigde Staten werd uitgebracht en daar in 2014 ook al een opvolger heeft opgeleverd in de vorm van de cd “Let It Ride” die wij hier echter nog niet voor een recensie mochten ontvangen. De release van hun titelloze debuutalbum dateert zelfs al terug naar 2009..

Lees meer

 

THE DISPARROWS – WASTING TIME

10 CD's TE WINNEN

Met hun mix van blues, Americana en sporadisch stevige rocksongs zijn de vijf bandleden van de Amerikaanse rock’n’rollgroep ‘The Disparrows’ uit Los Angeles ondertussen met de cd “Wasting Time” al aan hun derde studioalbum toegekomen. Ze debuteerden in 2012 met het zichzelf verklarende “Album #1” en brachten in 2015 de opvolger “Making Others Rich” op de markt. De in 2010 opgerichte formatie ‘The Disparrows’ zijn zanger-gitarist Daniel Weber, bassist Stephen Tecci, drummer Jaydon Bean, gitarist Julian Tamarin en toetsenist Grant Loosvelt. De stevige vocale uithalen van frontman Daniel Weber en de soms striemende gitaarklanken zorgen op de meeste tracks van dit album voor explosieve hard rock-klanken, echter zonder de aandacht voor een goede melodie bij de nummers uit het oog te verliezen.

Lees meer

 

THE TURNPIKES – BAND FROM THE NORTH COUNTRY

10 CD's TE WINNEN

‘The Turnpikes’ is een in 2000 opgericht Zweeds kwintet uit Karlskrona, een 35.000 inwoners tellende stadje in Blekinge County, een gebied in het zuidoosten van Zweden en grenzend aan de Baltische Zee. De vijf musicerende groepsleden uit dit stadje zijn zanger-gitarist, mondharmonica- en mandolinespeler Tommy Axelsson, zanger-gitarist en banjospeler Hans Eklundh, zangeres Jennie Fredriksen (die nu pas bij de groep kwam), bassist Anders Lindqvist en drummer Pelle Nilsson. Wellicht hebben ze hun groepsnaam ontleend aan de song “Girl From The North Country” die folktroubadour Bob Dylan in 1963 opname voor zijn album “The Freewheelin’ Bob Dylan”. Later in 1969 nam hij het liedje opnieuw op in een duet met Johnny Cash en hij plaatste die versie als eerste song op zijn 9e studioalbum “Nashville Skyline”.

Lees meer

 

THE WHISKEY CHARMERS – THE VALLEY

10 CD's TE WINNEN

De wortels voor de muziek die de formatie ‘The Whiskey Charmers’ uit Detroit brengt, liggen in de wereld van country en Americana. Hun titelloze debuutplaat kwam in maart 2015 op de markt en introduceerde de twee kernleden van de groep: leadzangeres en songschrijfster Carrie Shephard en gitarist en harmony vocalist Lawrence Daversa. Voor hun tweede album “The Valley” deed het duo voor de opname van enkele tracks in de studio een beroep op extra instrumentalisten: Brian Ferriby speelt op drums bij alle songs, Daniel Andrews op basgitaar bij vijf nummers en David Roof op orgel bij het nummer “Songbird” en op bas bij de song “Fireproof”, terwijl een zekere ‘Wolf’ op bas speelt bij de resterende vier tracks.

Lees meer

 

DALE BOYLE - GASOLINE (EP)

10 CD's TE WINNEN

Ten huize van ondergetekende is het altijd een beetje feest, als er wat nieuws komt binnengewaaid over Dale Boyle. Dat komt, omdat we hier vinden dat Dale geweldig mooie songs kan schrijven, een heel fijne nieuw voor covers heeft en een stem waar je alleen maar kunt van houden. Hoever zijn plantenproductie intussen reikt, weet ik niet precies, maar even in de platenkast neuzen, levert toch wel een paar resultaten op: “In My Rearview Mirror” uit 2004, “Small Town Van Gogh” uit 2007 -met die formidabele Springsteencover, ‘My Hometown”, “Throwback” uit 2012, met heerlijke covers van Petty’s “I Won’t Back Down”, Stephen Foster’s “Hard Times” en Big Joe Williams’ “Baby Please Don’t Go” en -vooral -z’n eigen “When You Wake”.

Lees meer

 

ROCKIN’ JOHNNY BURGIN – NEOPRENE FEDORA

10 CD's TE WINNEN

“Rockin’”Johnny Burgin groeide op in Starkville, MS en Greenville, SC. Zijn vader, die een acteur en folk muzikant was, leerde hem gitaar spelen. Burgin studeerde even aan de universiteit van Chicago, want hij wou schrijver worden, maar hij belandde er in de blues scene. Hij leerde er van de “masters” en tourde met Pinetop Perkins en Howlin’ Wolf’s drummer Sam Lay. Alles kwam in een stroomversnelling wanneer Burgin met zijn Rockin Johnny Band (en gast zanger Jimmy Burns) op de Blue Mondays optraden in de Smoke Daddy in Chicago’s Wicker Park en Delmark Records hem een contract aanbood. “Rockin’” Johnny treedt ook solo op en als duo met harmonica speler Aki Kumar. Burgin trad al meerdere keren op tijdens het Chicago blues festival en tourde ook al in Europa.

Lees meer

 

ARLAN FEILES - STRANGER

10 CD's TE WINNEN

Multi-instrumentalist Arlan Feiles, ooit een avontuurlijke muzikant die met een busje rondtrok en van daaruit zijn platen verkocht, heeft opnieuw een prachtalbum uitgebracht, waarin hij poëzie en maatschappelijk engagement met elkaar verweeft. Op ‘Stranger’, zijn vierde album, brengt hij elf lyrische songs samen, die allen getuigen van een diepe bewogenheid en empathie voor de verdrukten. Zijn politiek activisme komt o.m. naar voren in het aanklampende ‘Workers United’. Ook in de ‘hidden’ track ‘Ballad Of A New Lone Ranger’, dat op een vorig album stond, vind je eenzelfde bekommernis terug om het onzekere lot van de mensheid. Zijn expressief vertolkte songs grijpen je aan omwille van de tristesse en de erin verweven melancholie, zoals in het troostende ‘Valentine’ of in het zielsmooie en mededogende ‘Mexico’ waarin je op de achtergrond wat Mariachi echo’s hoort, evenals een bluesy harmonica.

Lees meer

 

BILL BOOTH – SOME DISTANT SHORE

10 CD's TE WINNEN

Wat bezielt een muzikant uit de zeer landelijke en meestal in warm zonlicht badende Amerikaanse staat Maine om zich in de jaren ’80 na een Europese tournee definitief in het hoge, vaak kille noorden in Oslo, de hoofdstad van Noorwegen te gaan vestigen. Toch is dat wat singer-songwriter Bill Booth heeft gedaan en blijkbaar heeft hij er nog geen moment spijt van gehad. Vanuit Noorwegen werkte hij naarstig verder aan een muzikale carrière door er als soloartiest op te treden en door mee te spelen op albums van enkele Scandinavische artiesten. Zelf bracht hij sinds 1992 vijf albums uit, die lokaal op behoorlijk wat succes konden rekenen met “New Land” als laatst verschenen plaat in 2010.

Lees meer

 

ANI DI FRANCO – BINARY

10 CD's TE WINNEN

We hebben hier in de voorbije jaren al heel wat platen van de Amerikaanse zangeres, songschrijfster en mulit-instrumentaliste Ani DiFranco zien passeren. Het album “Binary” is de meest recente release van deze nu 46-jarige muzikante, die om haar feministische uitspraken gekend is en sinds het begin van haar carrière toch al zo’n 20-tal albums heeft uitgebracht. De aan “Binary” voorafgaande albums die we ook voor ‘Rootstime’ hebben gerecenseerd, waren “Which Side Are You On?” uit 2012 en “Allergic to Water” uit 2014. Haar muziek wordt meestal onder de gemeenschappelijke noemer ‘folk rock’ ondergebracht, maar Ani DiFranco heeft altijd al elementen uit de punk-, hip hop-, jazz- en funkmuziek in haar songs proberen te verwerken. Het leverde haar al te vaak uiteenlopende kritieken op in de gespecialiseerde vakpers.

Lees meer

 

DOUG MACLEOD – BREAK THE CHAIN

10 CD's TE WINNEN

Doug MacLeod (1946, NY) is een geroutineerd, op Delta-leest geschoeide zanger, gitarist en (zij –inclusief ondergetekende- die hem ooit live zagen, kunnen dit bevestigen) een geweldig entertainer, die je niet rap vergeet. D ML is een geïnspireerde verteller die op het podium, met zijn gitaar op zijn knie, karakters tot leven kan brengen. Hij is een singer-songwriter van de oude Amerikaanse traditie, die rondreist en zingt over de ervaringen uit zijn eigen omgeving en leven. D ML is bekend voor zijn geweldige teksten en zijn kunstig gitaarspel, dat uniek en gedreven is. Hij is een meester op akoestische gitaar en zijn bottleneck slidetechniek is intrigerend en meeslepend

Lees meer

 

BOBBO BYRNES – MOTEL AMERICANA

10 CD's TE WINNEN

De foto aan de binnenzijde van het cd-hoesje van de plaat “Motel Americana” van Bobbo Byrnes is heel eenvoudig, maar toch ontzettend intrigerend. Helemaal alleen zittend en voor zich uitstarend aan de bar van een soort fastfood restaurant met een veel te hard gebakken ‘croque monsieur’ voor zich en duidelijk peinzend en wat gedeprimeerd lijkt Bobby Byrnes zijn leven te overdenken. Misschien liggen zijn bevindingen dan ook wel aan de basis van de twaalf alt.country en Americana-liedjes die deze in het zuiden van Califonië wonende leadzanger van de formatie ‘The Fallen Stars’ op zijn soloalbum heeft samengebracht. Hij is sowieso een uitstekende zanger, songschrijver en multi-instrumentalist: hij speelt op dit album op akoestische en elektrische gitaren, basgitaar, mandoline, dobro, pedal steel, accordeon, piano, orgel en drums..

Lees meer

 

BAI KAMARA JR.
THE MYSTICAL SURVIVORS AND SOME RARE EARTHLINGS

10 CD's TE WINNEN

Bai Kamara Jr. werd een halve eeuw geleden geboren in Bo Town (Sierra Leone) Zijn ouders hadden een overheidsfunctie en zijn moeder werd ambassadrice in Brussel. Bai was vijftien toen hij in Engeland aankwam. Het constante contact met de hogere politieke en diplomatieke kringen hebben zijn politieke en sociale vista aangescherpt, uitdrukkelijk ook in zijn artistieke persona. In Engeland studeerde hij maar legde hij ook al het fundament voor zijn muzikale loopbaan. In 1990 vestigde hij zich in Brussel. Daar besloot hij fulltime in de muziek te gaan, altijd een gewaagde en moeilijke keuze. Hij ontwikkelde zich gaandeweg tot singer-songwriter, songschrijver en producer voor anderen en werkte op diverse manieren met een aantal muzikanten samen, van wie Youssou N’Dour, Habib Koité, Cassandra Wilson, Vanessa Paradis en Dani Klein (Vaya Con Dios) lange niet de enige, maar misschien wel de bekendste zijn.

24 06 Fête de la Musique Etterbeek - quartet
25 06 Genk On Stage Main Stage - 9 piece band
04 07 Parkconcert De Haan - quartet
07 07 Festival d'Eté Liège - quintet
12 08 Aarschot Summerconcert - sextet
14 08 Parkconcert Waregem - quartet
15 08 Parkconcert Torhout - quartet
16 08 Parkconcert Deinze - quartet
07 09 Capitainerie Namur - solo
15 09 Fêtes de Wallonie Namur - solo
23 09 Fêtes de Wallonie Andenne - quartet
28 09 Rideau Rouge - quartet

Lees meer

 

KAURNA CRONIN – EUPHORIA, DELIRIUM & LONELINESS

10 CD's TE WINNEN

Folkrocker en singer-songwriter Kaurna Cronin heeft zijn roots in Adelaide, Australië waar hij in zijn thuisland in 2015 nog de eretitel van ‘Artist Of The Year’ heeft gekregen van de lokale ‘Folk Alliance Australia’ en waar hij met de regelmaat van een klok optredens verzorgt, samen met zijn vaste bandleden, zijnde gitarist Tom Kneebone, bassist Kiah Gossner en drummer Kyrie Anderson. Ondanks zijn nog altijd heel jonge leeftijd van 24 jaar is Kaurna Cronin toch al aan zijn vierde studioalbum toegekomen met de plaat “Euphoria, Delirium & Loneliness”. Daarop staan tien songs waarin de artiest deze drie sterk uiteenlopende emoties en gemoedstoestanden probeert te beschrijven en te bezingen. De poëtische songteksten die hij bij deze songs componeert zijn vaak erg mooi en ontroerend.

Lees meer

 

LIGHTNIN’ CHARLIE - COVENANT

10 CD's TE WINNEN

Het is wellicht een beetje moeilijk te bevatten voor ons, West-Europese luisteraars en liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziekjes van allerlei slag, dat er aan de andere kant van de Grote Plas, een hele scene bestaat van artiesten, wier muziek in blues, rock n roll, country en gospel gedrenkt is -in onze ogen de meest wereldse combinatie, die je kunt bedenken- en die in hun teksten onbeschroomd de lof zingen van de Heer, die alles bestiert, die geeft en neemt en die overal en altijd aanwezig is. Een van de toonaangevende artiesten van die scene, die erin slaagt te leven van het uitzingen van zijn geloof, is Charles Dolinger, alias Lightnin’ Charlie. Hij zingt, speelt gitaar, piano, orgel, bas, vibrafoon en percussie en maakte al fijne platen als “A New Leaf” en “Trust in God” en was ook de auteur van een zeer lezenswaardig boekje, getiteld “The Trials and Tribulations of a Travelin’ Troubadour”.

Lees meer

 

MIKE ANDERSEN - DEVIL IS BACK

10 CD's TE WINNEN

De meeste bluesliefhebbers onder ons zullen deze Deense gitarist en songwriter al enige tijd hebben leren kennen, vermits hij toch al ruim vijftien jaar en zes platen meedraait en dus behoeft de man, zo denk ik toch, niet echt veel voorstelling meer. Voor zijn nieuwe plaat haalde Mike productiehulp van buitenaf en werd Mads Michelsen aangetrokken, een kerel met al bijna veertig jaar muzikantschap op de teller en die, althans in Denemarken, gewoon een iconische status bijeen gespeeld heeft. De soul-blues klank van Andersen is al meteen heel herkenbaar in opener “When You’re High It Don’t Count”: roffelende percussie, gevolgd door een funky en huppelende gitaarlijn, aldra aangevuld met een stomende blaaspartij Het is duidelijk dat we in de States zitten en niet in Denemarken. Die blazers luisteren naar de niet geheel onbekende naam van “The Muscle Shoals Horns” en, hoewel ze slechts op twee van de elf nummers meespelen, lijkt het keer op keer alsof hun geest uitgestrooid is over de hele plaat.

Lees meer

 

CLARENCE BUCARO – TABLEAU

10 CD's TE WINNEN

Net één jaartje na de release van zijn laatste album “Pendulum” verschijnt er alweer een nieuwe plaat van Clarence Bucaro, een singer-songwriter die ik persoonlijk al van nabij volg sinds zijn prachtige debuutplaat “Sweet Corn” uit 2002 aan het begin van zijn succesrijke 15-jarige muzikale carrière. Dezer dagen woont hij in Brooklyn, New York waar de tien songs van zijn tiende officiële plaat “Tableau” ook werden gecomponeerd en nadien samen met producer Tom Schick in de opnamestudio ‘The Loft’ in Chicago, Illinois werden opgenomen. Het hoeft na al die jaren natuurlijk niet meer te verbazen dat het kwaliteitsniveau van de nummers op “Tableau” alweer zeer hoog ligt en dat ze opnieuw uiterst professioneel klinken. Als u houdt van de songs die artiesten als Jason Isbell, Jackson Browne of Ryan Adams brengen, dan mag u dit nieuwe, voornamelijk akoestische album van Clarence Bucaro blindelings aan uw collectie toevoegen.

Lees meer

 

DAN MONTGOMERY - GONE

10 CD's TE WINNEN

We hadden het in deze kolommen al eerder over deze bijzondere gast, die in vroeger tijden zowel roadie als sidekick was van de hier ten huize zeer hoog ingeschatte Ben Vaughn. Op zijn nieuwe plaat doet hij uit de doeken dat zijn huwelijk gestrand is en laat hij ons meeproeven van de pijn, die zoiets veroorzaakt: je mag de uiteindelijke breuk, die er wellicht al een hele tijd zat aan te komen, dan wel als een soort bevrijding of verlossing ervaren, tegelijk kun je er niet onderuit dat een scheiding ook je eigen mislukking betekent. Immers: mensen, die elkaar ooit heel graag gezien hebben, moeten op een bepaald moment vaststellen, dat ‘het’ niet meer werkt en dat uit elkaar gaan dus de enige oplossing is, toch ervaren ze dat allebei hoe dan ook als een falen binnen het eigen functioneren. Dat soort dingen doet Dan dus uit de doeken en hij doet dat op een nogal rauwe, verschroeiend harde manier: de dingen worden niet verbloemd, de eigen tekortkomingen worden niet onder de mat geveegd, maar tegelijk worden de tien nummers wel geschreven vanuit het standpunt van de ik-persoon, die (voor de zoveelste keer) moet vaststellen dat het alweer niet geworden is wat hij ervan verwacht had.

Lees meer

 

JONT & THE INFINITE POSSIBILITY – AN OLD INNOCENCE

10 CD's TE WINNEN

‘Love Melts All Blockages And Transforms All Life’ is de betekenisvolle boodschap die de singer-songwriter Jont Openheart uit Halifax, Nova Scotia, Canada ons wil meegeven op zijn nieuwste plaat “An Old Innocence”, een album dat officieel gepresenteerd wordt door ‘Jont & The Infinite Possibility’. Het is al de achtste plaat van deze band die naast Jont Openheart ook Allan Evans, Deacon Day en Jon MacIsaac tot zijn leden telt. Er werd drie jaar gewerkt aan de twaalf tracks die een plaatsje hebben gekregen op deze cd, die pas na ‘crowdfunding’ tot stand kon komen en die met de bereidwillige medewerking van vele muzikanten in de studio in Montreal werd opgenomen. Met voornamelijk vrolijk klinkende melodietjes, intieme ballads en positief geïnspireerde songteksten is dit een heel leuke plaat geworden waar men hier en daar met de liedjes mee kan zingen.

Lees meer

 

PAUL DOUGHERTY – SPANKIN’ HANKIN’

10 CD's TE WINNEN

Rock- en bluesartiest Paul Dougherty werd geboren in Houston, Texas en groeide op in Nashville, Tennessee, maar al die van muzikaliteit overlopende Amerikaanse oorden konden hem er toch niet van weerhouden om naar Europa te verhuizen om daar vanaf 1989 vanuit Berlijn en daarna vanuit de Duitse stad München zijn muzikale carrière uit te bouwen. Naast het feit dat hij een goede gitarist is kan hij ook terugblikken op een mooie loopbaan als zanger en songschrijver van rock, blues en Americana-liedjes. Het destijds ook op deze ‘Rootstime’-pagina’s gerecenseerde “River Pearl” uit 2014 en “Keep It In Your Pocket” uit 2016 met covers van bluessongs van o.a. Muddy Waters en Howlin’ Wolf waren zijn laatstverschenen albums. Daar voegt hij nu een coveralbum aan toe met “Spankin’ Hankin’” waarvoor er veertien songs uit het rijke songboek van Hank Williams werden geplukt.

Lees meer