CONCERTFOTOGRAFIE 2017

Ook het voorbije jaar hebben onze fotografen in moeilijke omstandigheden zich tussen de eerste rijen van het publiek opgesteld om van daaruit de juiste invalshoek te zoeken, het mooiste lichteffect en de krachtigste expressie om vervolgens hun artistieke concertfoto's vast te leggen. Wat zij als hun beste foto's beschouwen is hoogst persoonlijk, maar niettemin in een overzicht zeker het bekijken waard. Meer nog dan concertrecensies herinneren de bijhorende foto's aan de memorabele momenten in de concert- en muziekgeschiedenis. Aan de concertfotografen van rootstime.be werd daarom gevraagd hun tien favorieten te kiezen en deze in te zenden wat uiteraard een moeilijke opdracht impliceerde gezien hun omvangrijk materiaal.

De fotografen van Rootstime tonen hier dan ook hun beste foto's van het jaar:

YVO ZELS

JOHAN VANONCKELEN

MICHEL VERLINDEN

SONJA SCHEPERS

WALTER WOUTERS

BEKIJK HIER DE COMPLETE ROOTSTIME JAARLIJST 2017

 

MOULIN BLUES 2018 - 4 en 5 mei 2018
VOORLOPIGE LINE-UP

Nick Moss Band ft. Dennis Gruenling
Hollis Brown
Hamish Anderson
Aaron Keylock
Doghouse Sam & his Magnatones
Eric Gales
Blues Caravan 2018
ft. Mike Zito, Bernard Allison & Vanja Sky
Monster Mike Welch & Mike Ledbetter
Robert Jon & the Wreck
Corey Dennison Band
Bette Smith
Jonn "Del Toro" Richardson
Kokomo Kings ft. Harmonica Sam
Paul Benjaman Band

Moulin Blues 2018 is nu al niet te missen!

De voorverkoop voor Moulin Blues 2018 start op woensdag 17 januari. Net als vorig jaar is er een vroeg-voordeel ticketactie. 350 weekendtickets tegen gereduceerd tarief zijn beschikbaar voor de vroege vogels. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Natuurlijk zijn ook de overige tickets en weekendtickets beschikbaar vanaf 17 januari.

 

 

DOUG SAHM EN TEXAS TORNADOS FANS OPGELET !
SCHITTERENDE DOCUMENTAIRE EENMALIG TE ZIEN IN NEDERLAND

De recent gemaakte documentaire “Sir Doug and the Genuine Texas Cosmic Groove” is slechts enkele malen te zien geweest in een aantal bioscopen in Texas, en zal binnenkort (op dinsdag 6 Februari) éénmalig te zien zijn in Nederland, in de bovenzaal van De Rozenknop in Eindhoven. Doug Sahm is een icoon, en waarschijnlijk de belangrijkste en meest tot de verbeelding sprekende exponent van de veelzijdige muziekscene in Texas. Naast een imposante solo-carrière kennen we hem óók als spil van het Sir Douglas Quintet ("Mendocino") en van de Texas Tornados (samen met mede-iconen Freddy Fender en Augie Meyers). Doug Sahm overleed in 1999 na een ruim 40-jarige turbulente carrière, en zijn wilde en woeste leven is perfect gedocumenteerd in deze schitterende film, die doorspekt is met veel prachtig oud beeldmateriaal wat verloren gewaand was. Ook de tijd dat hij woonde en zeer succesvol was in Scandinavië komt uitgebreid aan bod. Een must-see film voor elke zichzelf serieus nemende muziekliefhebber! Geheel in stijl zullen er die avond in het restaurant van De Rozenknop diverse TexMex gerechten geserveerd worden. (Deze filmvoorstelling komt tot stand met veel dank aan de Eindhovense muzikant Jack Hustinx)
PLACE TO BE:
De Rozenknop - Eindhoven
di. 6 Feb. 2018 - 20.00 uur
Toegang is GRATIS - MEER INFO

 

 

interview met
TOMMY CASTRO

Tommy Castro groeide op in San José Californië. Hij begon gitaar te spelen en onder zijn vroegste helden waren Eric Clapton, Elvin Bishop en Carlos Santana. Hij ging luisteren naar de helden van zijn helden, B.B. en Freddie King, Buddy Guy en andere bluesartiesten. Hij toerde twee jaar met The Dynatones en begon in 1991 onder eigen naam op te treden. Het zou nog tot 1996 duren voor hij zijn solodebuutalbum "Exception to the Rule" zou maken, waarmee hij meteen de aandacht van de internationale blues pers mee trok. En ze zijn lovend over hem, iemand als Carlos Santana noemt hem 'the future of the blues'. In 2001 verscheen "The Essential Tommy Castro", toen nog bij Blind Pig records. Hetzelfde jaar verscheen bij 33rd Street Records het album "Guilty of Love" en twee jaar later vond hij onderdak bij Heart and Soul Records, waar het album "Gratitude" verscheen, een album waarin hij een eerbetoon bracht aan zijn leermeesters: de oude blues- en soulmaten. Op deze plaat speelde hij zeer keurige uitvoeringen van B.B. King, Muddy Waters, Howlin' Wolf e.a. In 2005 verscheen "Soul Shaker" en in 2007 was het de beurt aan die prachtige cd "Painkiller", met producer John Porter (B.B. King, Elvis Costello, Buddy Guy). Deze cd waarop tevens ook Coco Montoya, Teresa James en Angela Strehli mee doen en het album "Soul Shaker" verschenen in zijn toen welvertrouwde Blind Pig stal. Voor het album "Hard Believer" (2009) verkoos hij wederom John Porter als producer, en is opgenomen in zijn thuishaven, San Rafael, Californië, maar is wel Castro's eerste release voor het Alligator label van Bruce Iglauer. Ondertussen is Castro bij dit label reeds toe aan zijn zesde release, met het album "Stompin’ Ground" (2017). Deze plaat bevat een twaalftal onweerstaanbare nummers, voor een deel nieuwe songs en een aantal covers van songs die hem inspireerde toen hij opgroeide in San Jose, Californi . Met gastoptredens van David Hidalgo ( Los Lobos), Charlie Musselwhite en Mike Zito. Het jarenlang zeer uitgebreid tourschema heeft van Tommy Castro een van de meest succesvolle artiesten gemaakt in de blues. Tommy’s soulvolle stem, in combinatie met zijn heldere bluesrockgitaarlicks en ondersteund door klasse muzikanten staan garant voor een perfecte bluesavond. Deze maand komt Tommy Castro voor een aantal optredens naar Nederland en Duitsland, maar vooraf was hij te gast in de Spirit of 66 in Verviers waar we de alom geprezen bluesheld in het halfduister wat vragen konden stellen.

zie hier het interview 

 

interview met
GHALIA & MAMA’S BOYS

De 25 jarige Ghalia Vautier is wellicht Brussels best bewaarde blues geheim. Al buskend leerde ze de stiel en de voorbije 5 jaar perfectioneerde ze haar skills tijdens meervoudige trips naar de US. Want sinds 2013 pendelt Ghalia al naar de grote muzieksteden in de US. Daar kreeg ze de gelegenheid om met zeer getalenteerde en inspirerende muzikanten in contact te komen. Zo was ze in Chicago, Memphis, Nashville, maar vond ook haar weg naar de roots van de Mississippi blues en de bayous van Lousiana. Ondertussen is Ghalia uitgegroeid tot een gerespecteerde muzikante in de muziekscène van Clarksdale, MS, de stad die men de Ground Zero van de bluesmuziek noemt. Haar passages aldaar en in NOLA gingen niet ongemerkt voorbij, ze speelde er onder andere op het Juke Joint Festival en won er de harten van de Mama’s Boys. Johnny Mastro & Mama’s boys zijn een van de leading blues bands in New Orleans en nodigden de jonge Brusselse prompt uit voor een opnamesessie. Het album is dan ook een goed voorbeeld van een Europees-Amerikaanse blues samenwerking. Het resultaat is een album met een ongepolijste rauwe blues sound. Ghalia’s rock ‘n’roll verleden is duidelijk in haar stem terug te horen. Zij heeft een onweerstaanbare snik in haar stem en dit gekoppeld aan het zeer rauwe geluid van Johnny Mastro’s band levert een prima bluesrock album op. De twaalf nummers op "Let The Demons Out" werden bijna allemaal door Ghalia zelf geschreven en werd opgenomen in de Music Shed studio in New Orleans en Legende David Farrell mixte en masterde het album. Begin deze maand november was Ghalia samen met de Mama's Boys in België, o.a. in Mechelen, Brussel, Gouvy en Gent, om hun debuut voor het Duitse RUF records (Ina Forsman, Tasha Taylor, Erja Lyytinen) voor te stellen. Hun laatste optreden van deze mini tour was in Gent, waar ze het podium van de Missy Sippy op gepaste wijze lieten daveren. Een uur daarvoor hadden we een gezellige babbel in hun kleedkamer. Het was een hartelijk weerzien, want het was al enkele jaren geleden dat we de Mama's Boys nog eens voor de microfoon hebben gehad en samen met Ghalia brachten ze voor het eerst en voor Rootstime een schitterende akoestische versie van de titelsong "Let The Demons Out". Veel interesse is er ondertussen al van vele festivals die deze zomer Ghalia & Mama's Boys in hun line-up willen hebben, en dit beginnende met het de Hageland Blues & Roots Night waar ze in Glabbeek op za. 24 maart 2018 zullen optreden..

zie hier het interview 

interview met
JONNY LANG

Eind vorige eeuw was onze Jonny nog een hyper getalenteerde Amerikaanse tiener. Als Kid Jonny Lang & The Big Bang bracht hij in 1995 al zijn eerste cd uit: "Smokin". Hij was toen nog geen 15 (en yep, zo jong en al smoren!?) en werd meteen al een blues-wonderkind genoemd. En terecht. Smokin zegt natuurlijk alles over zijn zang en speelstijl: ronkend en rokend. Sinds toen heeft Jonny Lang tal van succesvolle studioalbums uitgebracht en maakte een muzikale ontwikkeling door waarbij hij begon in de bluesrock en inmiddels enkele jaren zijn eigen stijl heeft gevonden in een ijzersterkte mix van blues, gospel, rock en soul, waarbij zowel zijn gitaarspel als fenomenale stemgeluid de boventoon voeren. Twee jaar later gooide hij meteen hoge ogen met het album "Lie To Me" (1997) en het jaar daarna kreeg hij een Grammy voor zijn album "Wander This World" (1998). Dit is inmiddels bijna twintig jaar geleden, nog wat albums verder, en we kunnen wel stellen dat het talent van deze Amerikaanse blueszanger niet slecht is opgedroogd. Hoewel zijn stijl moeilijk te categoriseren valt, worden Lang’s nummers gekenmerkt door sterke vocale melodieën, expressieve gitaarpartijen en een brede blik op de wereld. Dit heeft hem zeker geen windeieren gelegd, want in de afgelopen jaren deelde hij het podium met legendes als The Rolling Stones, B.B. King, Aerosmith en Sting. Zijn album "Fight For My Soul" stemt alweer uit 2013, maar onlangs zag "Signs" het licht en werd #1 Blues Album in de Amerikaanse billboard charts. Dit album is geïnspireerd op oudere blues met veel rauwe gitaren. Dat Jonny Lang anno 2017 nog steeds niet weet te vervelen was in Utrecht meer dan duidelijk. En dat we met deze gitaargod van de jongste, hyper getalenteerde en felbegeerde lichting vroeg in de namiddag konden interviewen was echt de max, want voor ons behoort Jonny Lang wel degelijk tot de eredivisie van de hedendaagse rock- en bluesmuzikanten.

zie hier het interview 

interview met
BEN MILLER BAND

Het Amerikaanse kwartet Ben Miller Band maakt een even unieke als onweerstaanbare mix van North Mississippi Hill Country blues, Appalachian mountain music, bluegrass en pure country, door de band zelf Ozark stomp gedoopt. De band sleet zijn dagen in relatieve anonimiteit tot ze in 2013 het voorprogramma van ZZ Top mochten doen en met hun bescheiden zelfbouwinstrumentarium moeiteloos overeind bleven in de grote zalen. "I don't remember having stood through an opening act's show in quite sometime but I couldn't seem to leave, they were that engaging" dixit Billy Gibbons. Mede door hun toegenomen bekendheid konden ze hun laatste plaat "Any Way, Shape Or Form" (2014) - zie recensie- , dat geproducet werd door Vance Powell (Jack White, Wanda Jackson, Kings of Leon), uitbrengen bij een groot label. Op dit album creëert de Ben Miller Band uit Missouri, toen nog als trio, een volstrekt nieuw en eigen muzikaal genre. Aan de ene kant behoorlijk traditioneel, puttend uit delta blues en bluegrass, aan de andere kant zo modern als wat. Miller is een sublieme gitarist, zanger en schrijver, Scott Leeper bespeelt de eensnarige theekistbas of zijn leven ervan afhangt en Doug Dicharry speelt alles waar geluid uitkomt. Live had de band al een enorme reputatie, die hadden ze vanaf toen ook in de studio. In de tussentijd heeft de Ben Miller Band een gedaantewisseling ondergaan. Trombonist-percussionist Doug Dicharry is er niet meer bij en werd vervangen door Smilin' Bob Lewis en Rachel Ammons, twee multi-instrumentalisten die het toch al excentrieke instrumentarium van de band aanvullen met enkele extra exotische aanwinsten (elektrische cactus, dulcimer, ...). Met een zinderende liveshow die alle verwachtingen overstijgt, charismatisch vocaal samenspel en warmbloedige arrangementen, en hun authentieke instrumenten, zijn ze opgemerkte gasten overal waar ze neerstrijken, dat was ook het geval in Utrecht waar we backstage even met dit aangenaam gezelschap mochten praten.

zie hier het interview 

interview met
SHANNON MCNALLY

De Amerikaanse singer-songwriter Shannon McNally werd geboren op Long Island, New York. In haar studentenjaren begon ze op te treden in clubs en bars. Haar talent werd al gauw opgemerkt en na haar afstuderen kreeg ze een contract bij Capitol Records, voor wie ze haar debuutalbum 'Jukebox Sparrows" (1997) opnam, dat pas enkele jaren later zou worden gereleased. (In de tussentijd deed ze supports voor onder andere Ryan Adams, Stevie Nicks en John Mellencamp.) Eerder dit jaar bracht ze met "Black Irish" (zie recensie) haar achtste album uit. Haar meest ambitieuze project tot dusver, en haar curriculum in acht genomen, wil dit wel wat zeggen. Meteen is dit ook een terugkeer naar de blues-americana waarmee het allemaal begon. Dit album, is het produkt van een vruchtbare samenwerking met producer Rodney Crowell. Die had al in 2012 aangegeven haar volgende album te willen produceren van 'deze donkerogige schoonheid, die volwassen nummers schrijft, een ruige Fender Stratocaster bespeelt, en bij momenten heel erg klinkt als Jesse Mae Hemphill. Het dragen van de zorg voor haar zieke moeder, de opvoeding van haar dochter en een scheiding hebben haar genoeg inzichten geleverd voor dit laatste album "Black Irish". Het is dan ook geen verrassing dat dit album gezien wordt als McNally’s meest persoonlijke werk. Bekijk hier het gesprek dat we in Utrecht met Shannon hadden tijdens het Ramblin’ Roots Festival.

zie hier het interview 

interview met
ANDREW COMBS

De in Texas geboren en tegenwoordig in Nashville wonende Andrew Combs liet voor het eerst van zich horen in 2010. De digitaal uitgebrachte ep "Tennessee Time" zette meteen alle antennes op scherp bij liefhebbers van popmuziek met vleugjes roots, country en americana. Stel je voor dat Harry Nilsson een ontmoeting heeft met Townes Van Zandt, en Guy Clark is ook niet ver weg. Met het digitaal album "Worried Man" (2012) brak Combs door naar een groter publiek, maar het succes van het in 2015 uitgebrachte "All These Dreams", dat vol staat met prachtige countryliedjes die recht uit het hart komen was nog veel groter. Klassieke country mag dan het hoofdingrediënt zijn, maar Combs vergeet niet om er lekkere scheut hedendaagse pop aan toe te voegen. Toch geeft hij zijn songs een nostalgische feel die herinnert aan de muziek uit de jaren 70. En vorig jaar verscheen "Canyons of My Mind", een plaat die de toch al hooggespannen verwachtingen nog maar eens overtreft. Dani Heyvaert schreef in zijn recensie over dit album: "Andrew Combs is een maatschappelijk en politiek geëngageerde, pas getrouwde toekomstige vader, die zijn bezorgdheid over het land en de wereld uitzingt, maar tegelijk vrouw en kind niet vergeet, dat vinden wij fijn. Dat hij daarvoor bijzonder knappe songs als vehikel gebruikt, dat is een extra troef. De nieuwe Andrew Combs, Dames en Heren, is er eentje om van te snoepen, maar het zijn niet allemaal zoete snoepjes, die hij serveert". Rootstime was dan ook tevreden even een gesprek te kunnen doen met deze 30 jarige rijzende ster die ondertussen al twee maanden, papa geworden is van een dochter en toch duidelijk veel last had van zijn jetlag. Ramblin' Roots was dan ook zijn eerste optreden in zijn Europese tour, maar ondanks dat kon Andrew ons alvast boeien met zijn antwoorden.

zie hier het interview 

interview met
LEVI PARHAM

Oklahoma heeft al flink wat succesvolle americana artiesten voortgebracht en singer-songwriter Levi Parham is hier zeker geen uitzondering op! Parham groeide aldaar op in McAlester. De uitgebreide platen collectie van zijn vader, die hij in zijn jeugd ontdekte, bepaalde zijn carrière als muzikant, die in 2013 begon. In hetzelfde jaar debuteerde hij met het album "An Okie Opera" en in 2014 volgde, ook in eigen beheer, een EP met zes tracks, "Avalon Drive". Terwijl hij in 2015 intensief tourde in de States, ontmoet Parham singer-songwriter en producer Jimmy LaFave die dit jaar op 61-jarige leeftijd overleed, maar hem wel twee jaar geleden de deur bij Music Road Records opende. Parham nam vorig jaar in de Cedar Creek Studio’s in Austin, TX, met Jimmy LaFave als producer zijn tweede studio album "These American Blues" op. De invloeden die je hier duidelijk hoort zijn blues, folk, soul, rock en country. “These American Blues” is een album met op één nummer na (”Chemical Train”, van Wink Burcham) , dat bestaat uit originele nummers. De muzikanten, met wie hij in de studio trok waren Seth Lee Jones (gitaar), Radoslav Lorkovic (piano, orgel), David Leach (bas), Michael Byars (drums), Phil Hurley (gitaar), Tim Easton (gitaar) en zangeressen Noelle Hampton, Jaimee Harris & Emily Shirley. Op het album is duidelijk de hand van LaFave terug te horen en hieruit blijkt dat de heren samen een gouden combinatie vormden. Het album werd vorig jaar niet voor niets uitgeroepen tot album van het jaar in de Euro Americana Chart! In onze eigen Rootstime jaarlijst belandde hij op de derde plaats. Reden genoeg voor Rootstime om deze vriendelijke liedjessmid ook wat vragen te stellen.

zie hier het interview 

interview met
THE STEEPWATER BAND

The Steepwater Band is een Amerikaanse rock band, die in 1998 in Chicago door Jeff Massey (gitaar, zang), Joe Winters (drums) en Tod Bowers (bas) opgericht werd. De band ontleedde hun naam aan de naam van een vrachtschip dat Massey in een haven van Lake Michigan zag. Aanvankelijk speelde de band hun versies van originele klassieke (bij voorkeur Chicago) blues songs. Snel gaan ze eigen nummers schrijven. In 1999 brengen ze (met de hulp van singer-songwriter Michael Connelly) hun debuut EP “Goin' Back Home” uit. In 2000 vervoegt Connelly de band. In 2000 was de band voor het éérst te zien tijdens het Chicago Blues Festival. In 2001 bengt de band hun debuut studio album “Brother to the Snake” en een live studio album “Live...Half in the Bag”. Na het tekenen van een contract met Funzalo Records / Mike’s Artist Management brengen ze in 2004, met producers Sean Slade en Paul Kolderie (Radiohead, Warren Zevon, the Pixies, Uncle Tupelo) “Dharmakaya” uit. Connelly verlaat de band in oktober 2004. In 2005 treden ze al voor de vijfde keer op tijdens het Chicago Blues Festival en treden ze voor het éérst in Europa op. Dit doen ze over in 2007, wanneer ze in Barcelona op het podium staan samen met Gov’t Mule, John Mayall & the Bluesbreakers en Marc Ford (Black Crowes). Ook in 2007 brengen ze hun album “Songs From the Eighth Day” uit. In 2010 touren ze vijf weken in Europa. Dit doen ze gedeeltelijk samen met Marc Ford. In 2010 brengen ze ook “Live at the Double Door” uit. Eric Saylors vervoegt ook de band. Hun meest recente studio album heet “Shake Your Faith” (2016). Het is de opvolger van “Diamond Days” (2014). De muziek van de Steepwater Band kunnen we omschrijven als een mix van stijlen. Zo horen we de band rock, blues, pop en funk combineren tot haar eigen sound: The Steepwater Band sound. De gitaarpartijen van Jeff Massey en Saylors zijn werkelijk een lust voor het oor, of het nu de psychedelische uitstapjes zijn of de meer pop georiënteerde gitaarsolo's. Dit was ook duidelijk te horen tijdens hun optreden in Gevarenwinkel waar de gitaristen, wederom de juiste snaar wisten te raken. Vooraf konden we met deze twee heren even praten.

zie hier het interview 

interview met
CURTIS SALGADO

Curtis Salgado heeft al een hele muzikale geschiedenis achter de rug, teveel om op te noemen eigenlijk, maar wie Salgado ook maar één noot hoort zingen weet gelijk dat deze man uit het juiste hout gesneden is. Hij zingt de blues met ongelofelijk veel soul en elk optreden alsof het zijn laatste is. Het begon voor hem allemaal in de jaren 70 als bandleider van The Nighthawks. Hierna speelde hij zes jaar lang in The Robert Cray Band. Vervolgens speelde hij met onder anderen The Steve Miller Band en Santana om in 1999 solo te beginnen. Hij maakte tot dusver zes albums waarvan de laatste, "The Beautiful Lowdown" vorig jaar uitkwam. We mogen echter van geluk spreken dat Curtis Salgado er nog is, want in 2005 werd hij met leverkanker gediagnosticeerd. Gelukkig onderging Salgado een succesvolle levertransplantatie en zingt hij mogelijk nog meer vanuit zijn guts. Curtis Salgado, die als inspiratie gold voor de film The Blues Brothers (1980), liet zich door zijn ziekte niet van de wijs brengen en heeft onderhand veel erkenning gekregen voor zijn muziek. In 2010 en 2012 was hij ‘Soul Blues Male Artist of the Year’ en in 2013 won zijn album "Soul Shot" de ‘Soul Blues Album Of The Year Award’. Begrijpelijk als je dit allemaal weet dat hij één van de belangrijkste en beste blanke echte soul-en blues vocalisten van de laatste drie decennia is. Zijn stem behoort volgens mij tot de beste in dit genre, samen met die van Darell Nulish en "Sugar" Ray Norcia. Voorafgaand aan zijn optreden tijdens de 20ste editie van Gevarenwinkel hadden we een lang gesprek met Curtis Salgado. De goede man kan worden beschouwd als degene die mede verantwoordelijk was voor de opleving van de blues in de tachtiger jaren.

zie hier het interview 

interview met
ROBERT JON & THE WRECK

Robert Jon Burrison groeide op in Cerritos, CA. Zijn vader heeft zijn toekomst het sterkst bepaald, omdat hij thuis gitaar kon spelen, drummen en (heel belangrijk) naar de oude LP’s, met gospel muziek van zijn vader kon luisteren. Toen hij ouder werd, speelde hij thuis muziek in de garage en kon hij verschillende instrumenten uitproberen. Toen Burrison op de middelbare school zat, begon hij zijn eerste eigen nummers te schrijven. Op de universiteit in Glendora, ontmoet hij drummer Andrew Espantman en Wong. Als trio jammen ze regelmatig samen en ontmoeten ze Steve Maggiora. Later vervoegt de lead gitarist Kristopher Butcher. In februari van 2011 richt Robert Jon Burrison in Zuid Californië zijn band 'The Wreck' op. Zes maanden later hebben ze er al een eerste tournee opzitten en nemen ze hun debuut 'Fire Started' op, het begin van hun muzikale reis, meteen een ook een stevige bluesrock plaat met country en classic rock invloeden. Ze doen veel live ervaring op tijdens de tour door de Verenigde Staten die volgt om de cd te promoten. Na een paar kleine wisselingen in de bezetting gaan ze in 2013 met producer Warren Huart ( Aerosmith) de studio in. En komt even later de EP “Rhythm of the Road” op de markt. Gevolgd in 2014 met een volwaardig album “Glory Bound” dat “live / ter plekke” werd opgenomen zonder. Tijdens de Orange County Awards winnen ze de 'Best Live Band' award en worden ze genomineerd in de categorieën : 'Best Rock' en 'Best Blues'. Mede door een optreden op het SXSW festival komen ze ook in Europa in beeld. Veel optredens volgen en ze leven naar het motto dat ze ook op de website hebben staan: Music, Miles Whiskey. In 2016 komt het 4e album "Good Life Pie" met Warren Huart uit en laten ze opnieuw zien hoe breed Southern rock is. Sommige nummers doen denken aan The Allman Brothers (zie video), sommige aan Rival Sons. Via een ballad naar de countryrock, maar alles in een bluesy jasje. We kunnen op vrijdag tijdens het (ge)Varenwinkel festival hun optreden misschien wel zien als hoogtepunt van die avond. De organisatie probeerde het strakke uurschema te respecteren, maar door het dolenthousiaste publiek liep hun set uit. De presentator en headliner Jeff Jensen stonden klaar op het hoofdpodium, maar het publiek bleef in de rootstent staan en scanderen voor een bis van Robert Jon en zijn band. En dat kregen ze ook, en wij van Rootstime waren tevreden dat we erbij waren, en dat we even voordien even met deze muzikanten konden praten.

zie hier het interview 

interview met
JANIVA MAGNESS

Janiva Magness is afkomstig uit Detroit, Michigan, waar ze op jonge leeftijd reeds beïnvloed werd door blues, R&B en soulmuziek, die ze op de radio hoorde. Als tiener liep ze van huis weg, trok ze naar Californië en begon ze naar clubs te gaan, waar de blues microbe haar te pakken kreeg. Ze speelde met enkele muzikanten samen en er ontstonden bands. Ze werkte samen met bekende en minder bekende goden zoals Kid Ramos, Rick L.A. Holmes, Steve Mugalian… Tot ze begin jaren ‘90 Jeff Turmes ontmoette. Jeff bezorgde haar zelfgeschreven songs op cassette, want Janiva (die graag origineel materiaal brengt) schrijft zelf haast niets. In 1994 werd Turmes bassist bij Janiva's vaste band en een jaar later trouwden ze. Janiva passeerde zelfs in 2011 in Varenwinkel, nog geflankeerd door haar man. Echter is even later deze relatie stuk gelopen, en heeft ze blijkbaar die breuk ondertussen behoorlijk verteerd getuige haar laatste albums ('Stronger for It', 2012, 'Love Wins Again', 2016) en nominaties. Zo kreeg ze onlangs de Grammy voor Best Contemporary Blues Album, maar won zomaar 7 Blues Music Awards, waaronder BB King Entertainer of the Year. We kunnen dan ook best zeggen: alweer een zangeres aan wie het leven niet onopgemerkt voorbij is gegaan, maar ze is er gelukkig weer helemaal bovenop gekomen ... Magness kan grommen en grauwen en heeft steeds dat intense ruwe randje dat je kippevel kan bezorgen en in (ge)Varenwinkel bewees ze dit maar al te graag. Vooraf aan het concert van deze bluesdiva hadden we een leuke babbel in haar hotel, en vertelde ze graag over haar laatst verschenen EP, 'Blue Again'.

zie hier het interview 

interview met
KAZ HAWKINS BAND

Swing Wespelaar, noem het terecht gezien nog steeds gratis! 'Blues For The People', is toe aan zijn 30st editie. Een editie die door zijn programmatie, zeker van de blues liefhebbers én van de pers de nodige aandacht moet krijgen. Wat in 1988 bescheiden, toen met zeven bands, georganiseerd, werd is anno 2017 een begrip in de blues wereld. Voor ons Rootstime, als muziek website, is dit ook een reden om te zorgen voor de nodige verslagen en interviews met de aanwezige artiesten. Dit jaar hebben we op zaterdag afspraak gemaakt met de ‘Northern Ireland best-kept secret’ Kaz Hawkins, zoals ze vaak werd beschreven. Daar kwam gelukkig verandering in toen ze in maart van dit jaar, als vertegenwoordiger van Engeland, de winnaar van de European Blues Challenge werd. Het waren de kwaliteit van de songs, de positieve vibe van de band en de indrukwekkende stem van Kaz die de jury konden overtuigen (zie video’s). De Kaz Hawkins Band uit Noord-Ierland, werd echter al voor hun overwinning in Denemarken voor Wespelaar geboekt, wat nog maar eens de neus voor talent en kwaliteit van de organisatoren van Wespelaar bewijst. Kaz wordt vergeleken met Etta James en Janis Joplin om maar een paar te noemen. Haar debuutalbum "Get Ready", wat in augustus 2014 uitgebracht werd, dat vol originele nummers en soulvollel tracks staat, werd door zowel het publiek als door de critici uitgeroepen tot winnaar van het Blues Matters Magazine ‘Writers Poll Best Studio Album van 2015’ in de maand september van dat jaar. In dezelfde maand, accepteerde Kaz ook nog eens de prestigieuze Barry Middleton Award voor ‘Emerging Artist’ bij de British Blues Awards (de eerste ooit ontvanger van Noord-Ierland) én kreeg ze ook de ‘Pure M’ Award voor 2015 All-Ireland Best Female Act in Dublin. Dat Kaz met haar flamboyante verschijning en haar steeds gepassioneerde vertolkingen nu deze Final Tour aankondigt, komt voor de fans zeer hard aan. Voor Rootstime reden genoeg om met deze drie heren en onze favorite sweetheart even aan tafel te gaan zitten, want wat zijn de verder plannen van Kaz Hawkins na haar zegetocht in Wespelaar.

zie hier het interview 

interview met
CHRIS CAIN

De in San Francisco residerende zanger/gitarist Chris Cain is een multi-instrumentalist en singer-songwriter, die beïnvloed door B.B. en Albert King en verschillende jazz muzikanten, een mix van blues, jazz en funk speelt. Cain begon gitaar te spelen toen hij acht was. Begin jaren zeventig begon hij als professioneel muzikant te werken. Hij speelde midden jaren ’80 in meerdere clubs in Californië en kreeg een behoorlijke aanhang, waarna hij bij ‘Blue Rock’ it’ een platencontract aangeboden kreeg. Zijn debuut album "Late Night City Blues" (1987) (dat hij opnam met lead tenor saxofonist Noel Catura, bassist Ron Torbensen, saxofonist Mark Whitney en drummer Robert Higgins) kreeg vier Blues Music Award-nominaties. In 1988 kreeg de Chris Cain Band meerdere WC Handy Award nominaties (waaronder Blues Band of the Year & Guitarist of the Year). In 1990 tekende Cain een contract bij Blind Pig Records, waar hij zijn tweede studio album "Cuttin’ Loose" (1990), "Can’t Buy a Break" (1992) en "Somewhere Along the Way" (1995) uitbracht. Recent bracht Chris Cain bij Little Village Foundation het album "Chris Cain" (2017) uit. Chris Cain is een topgitarist die helaas zelden te zien was in België. Het moet van Blues Peer 1987 geleden zijn dat hij in ons land optrad. Hier gaat zeker verandering in komen, want Chris heeft zin om terug in Europa te touren en staat door move2blues in de MOD in Hasselt geprogrammeerd op 15 maart 2018. Hij beheerst werkelijk de jazzy subtiliteit van Ronnie Earl als de krachtige gitaartoon van Albert King en zijn stem doet aan BB King denken. Dus zeker niet te missen! Wij waren alvast tevreden dat Swing Wespelaar deze gitaarvirtuoos als eerste terug in de spotlights heeft gezet, voor ons ook de mogelijkheid om een openhartig gesprek met Cain te voeren

zie hier het interview 

interview met
BERNARD ALLISON

Bernard Allison is de zoon van wijlen blueslegende Luther Allison. Uiteraard weet hij hoe de blues gespeeld moet worden, dit is hem namelijk door zijn leermeester Luther met de paplepel ingegoten. Al op zijn 13e stond Bernard op het podium met zijn vader. Eén week na zijn schooldiploma kreeg hij telefoon van bluesqueen Koko Taylor om haar vaste gitarist te worden. Hij bleef 3 jaar in loondienst bij Koko en het is daar dat hij muzikaal gevormd werd. In de jaren 80 werd hij bevriend met Johnny Winter en Stevie Ray Vaughan en werd de invloed van deze bluesrockers duidelijk in zijn nieuwe sound. In 1997 overleed zijn vader en vond Bernard het zijn morele plicht om de bluesfakkel brandende te houden. Hij heeft de afgelopen jaren een stevige live-reputatie opgebouwd, wat met name te danken is aan de compositorische groei die hij heeft doorgemaakt en de variëteit die is aangebracht in zijn repertoire. Bluessongs met uitstapjes richting funk, soul en jazz die worden gedragen door Allison’s aangename stemgeluid, waarbij het fantastische gitaarwerk gelukkig nog altijd alle ruimte krijgt. In 1990 verscheen zijn debuut album "The Next Generation". Het album gaat niet onopgemerkt voorbij en in 1995 kan hij een contract tekenen bij het bekende RUF Records. Op dit label verschenen een tiental albums, waaronder de twee heel knappe albums "Keeping The Blues Alive" en "Higher Power". Het live album "Energized – Live in Europe" met bijbehorende dvd mag eveneens tot de hoogtepunten in de carrière van Bernard gerekend worden. In 2007 tekent hij dan bij Jazzhaus records. In datzelfde jaar verscheen op dat label "Chills & Thrills", in 2010 "The Otherside" en in 2011 het live album "Live At The Jazzhaus". Daarna werd het redelijk stil rond Bernard Allison. Vijf jaar na zijn laatste studio cd verscheen in 2015 het album "In The Mix". Bernard deed voor dit album ook de mixing en de productie. Voorlopig is het wachten op nieuw werk, maar Bernard heeft een zeer druk tourschema in Amerika. Wij zijn alvast fier dat deze bluesgitarist exclusief naar Wespelaar kwam, en dat wij wat vragen konden stellen.

zie hier het interview 

interview met
JIMMY BURNS

De 74-jarige Jimmy Burns werd geboren in Dublin, aan de Mississippi Delta. Hij bracht zijn eerste levensjaren door op de Hilliard Cotton Plantation, als jongste van elf kinderen. Hij leerde gitaar spelen, maar zijn muzikale opvoeding kreeg hij in het kerkkoor en hij was tegelijk gefascineerd door de bluesmuzikanten die overal te horen waren. Op 12 jarige leeftijd verhuisde hij met zijn familie naar Chicago. Al op zijn 16de nam hij met The Medaillonaires enkele doo-wop tracks op. In de jaren 60 trad hij vooral als soul en rhythm & blues artiest op in de regio van Chicago. Begin jaren 70 nam hij een break van ruim 20 jaar wegens het opvoeden van zijn zes kinderen en het runnen van een barbecue stand aan de Westside. De muziekmicrobe begon terug te kriebelen en begin jaren 90 werd hij resident in de Smokedaddy bluesclub. Het is daar dat Bob Koester van het gereputeerde Delmark Records hem opmerkte en prompt een contract aanbood. Zo kwam in 1996, als Jimmy al 53 jaar was, zijn debuut album "Leaving Here Walking" uit. Nu zijn wij ruim 20 jaar later en bracht Jimmy 6 albums uit waarvan zijn laatste album "It Ain't Right" in 2015 verscheen, en dit terwijl hij over de hele wereld tourde. Zijn delta roots, zijn door gospel gevormde stem en melodieus gitaarspel maken hem tot één van de meeste geliefde bluesveteranen uit de Windy City. En dat Jimmy Burns zijn Delta-roots combineert met R & B en soul, om een unieke eigen sound te creëren konden we ervaren op de eerste dag van Swing Wespelaar. Vooraf aan dit concert hadden we met deze charismatische performer een gezellig gesprek en speelde Jimmy zelfs voor ons nog een akoestische versie van het nummer "Rock Me Mamma".

zie hier het interview 

ROOTSTIME UNPLUGGED

 

 

DEPEDRO @ HET DEPOT - LEUVEN
di. 23.01.18 - HET DEPOT - LEUVEN

MORGAN HERITAGE @ HET DEPOT - LEUVEN
za.10.02.18 - HET DEPOT - LEUVEN

STEF KAMIL CARLENS @ HET DEPOT - LEUVEN
wo.14.02.18 - HET DEPOT - LEUVEN


STEVE FISTER Band @ SPIRIT OF 66 - VERVIERS
wo. 21.02.18 - SPIRIT OF 66 - VERVIERS

FLEDDY MELCULY @ HET DEPOT - LEUVEN
do. 22.02.18 - HET DEPOT - LEUVEN

ERJA LYYTINEN Band @ SPIRIT OF 66 - VERVIERS
ma. 26.02.18 - SPIRIT OF 66 - VERVIERS

ELLIOTT MURPHY & The Normandy All Stars @ SPIRIT OF 66 - VERVIERS
za. 03.03.18 - SPIRIT OF 66 - VERVIERS

IAN PAICE @ SPIRIT OF 66 - VERVIERS
za. 10.03.18 - SPIRIT OF 66 - VERVIERS

MICHAEL LEE FIRKINS @ SPIRIT OF 66 - VERVIERS
di. 13.03.18 - SPIRIT OF 66 - VERVIERS

THE COMO MAMAS @ HET DEPOT - LEUVEN
vr.16.03.18 - HET DEPOT - LEUVEN

JARED JAMES NICHOLS @ SPIRIT OF 66 - VERVIERS
za. 17.03.18 - SPIRIT OF 66 - VERVIERS

SAVOY BROWN @ SPIRIT OF 66 - VERVIERS
wo. 21.03.18 - SPIRIT OF 66 - VERVIERS

COLIN BLUNSTONE Band @ SPIRIT OF 66 - VERVIERS
ma. 09.04.18 - SPIRIT OF 66 - VERVIERS

JOOLS HOLLAND & HIS RHYTHM & BLUES ORCHESTRA @ HET DEPOT - LEUVEN
vr.13.04.18 - HET DEPOT - LEUVEN

MARTIN BARRE Band @ SPIRIT OF 66 - VERVIERS
ma. 16.04.18 - SPIRIT OF 66 - VERVIERS

THE BLIND BOYS OF ALABAMA @ HET DEPOT - LEUVEN
di.17.04.18 - HET DEPOT - LEUVEN

WILLE & THE BANDITS @ SPIRIT OF 66 - VERVIERS
ma. 23.04.18 - SPIRIT OF 66 - VERVIERS

FRED WESLEY & HIS NEW JB’S @ HET DEPOT - LEUVEN
wo. 25.04.18 - HET DEPOT - LEUVEN

STACIE COLLINS Band @ SPIRIT OF 66 - VERVIERS
za. 28.04.18 - SPIRIT OF 66 - VERVIERS

RANDY HANSEN @ SPIRIT OF 66 - VERVIERS
ma. 30.04.18 - SPIRIT OF 66 - VERVIERS

BLUES CARAVAN @ SPIRIT OF 66 - VERVIERS
feat. BERNARD ALLISON / MIKE ZITO / VANJA SKY
do. 03.05.18 - SPIRIT OF 66 - VERVIERS

BEVERLY JO SCOTT @ SPIRIT OF 66 - VERVIERS
za. 05.05.18 - SPIRIT OF 66 - VERVIERS

HAMILTON LOOMIS @ SPIRIT OF 66 - VERVIERS
ma. 07.05.18 - SPIRIT OF 66 - VERVIERS

LITTLE CAESAR @ SPIRIT OF 66 - VERVIERS
vr. 25.05.18 - SPIRIT OF 66 - VERVIERS

The DELTA SAINTS @ SPIRIT OF 66 - VERVIERS
di. 29.05.18 - SPIRIT OF 66 - VERVIERS

RYAN McGARVEY @ SPIRIT OF 66 - VERVIERS
di. 05.06.18 - SPIRIT OF 66 - VERVIERS

GHALIA & The MAMA'S BOYS @ SPIRIT OF 66 - VERVIERS
wo.13.06.18 - SPIRIT OF 66 - VERVIERS

CD's TE WINNEN

MATTHEWS SOUTHERN COMFORT - LIKE A RADIO

10 CD's TE WINNEN

Ik zou de waarheid geweld aandoen, als ik mezelf een kenner van het oeuvre van Ian Matthews zou noemen, al weet ik natuurlijk van zijn exploten bij Fairport Convention en Plainsong en heb ik een paar platen Van Matthews Southern Comfort in huis. Ook later kwam ik hem af en toe tegen, zelfs een paar keer live, maar echt kennen doe ik ’s mans werk niet en ik had al helemaal geen zin om op elke plaat van elke groep waar Iain ooit deel van uitgemaakt heeft te gaan uitzoeken of hij een of ander nummer mogelijkerwijs al eens eerder opnam: ik probeer me te concentreren op de nieuwe plaat.

Lees meer

 

BILLY THOMPSON – BT

10 CD's TE WINNEN

E. Billy Thompson, geboren in Fayetteville, NC, is een zanger/ gitarist die in zijn muziek meerdere stijlen (als blues, rock, funk, New Orléans en R&B) combineert. Zijn muzikale carrière begint rond zijn twintigste, met als eerste invloeden enkele lokale San Diego groepen zoals Johnnie Cook, The Fingers en The Mighty Penguins (met wie hij ‘Coat Of Many Colours’ [1994] opneemt). Thompson’s blues stijl is sterk beïnvloed door de Texaanse soul en blues muzikant Larry "Arkansas" Davis (1936-1994), met wie hij een tijd tourde. Davis’ nummer “Texas Flood” werd in 1983 een hit in de versie van Steve Ray Vaughan. Davis zei ooit tegen Thompson: “Bill, you’re writin' the blues of the future…".

Lees meer

 

THREE HOURS PAST MIDNIGHT – YOU CAN STAY BUT THE NOISE MUST GO

10 CD's TE WINNEN

Three Hours Past Midnight werd opgericht in december 2012 in Genève/Zwitzerland en werd genoemd naar een nummer van Johnny “Guitar” Watson uit 1986. Deze vierkoppige blues band bestaat uit twee jonge twintigers (drummer Baptiste Paracchini en bassist Antoine “Superflei” Gilliéron Jr.), muziek veteraan gitarist/producer Laurent Gilliéron (ex Backstroke Blues Band) & de New Yorkse zangeres Juliana Tarris. THPM bracht eind 2017 hun debuut album ‘You Can Stay But the Noise Must Go’ uit. Ook de titel is gelinkt aan Johnny “Guitar” Watson. Het is de titel van een single van Watson uit 1977: “You Can Stay But The Noise Must Go” / “Lonely Man’s Prayer”. Op het album krijgt het viertal de hulp van The Atomic Horns (het duo Alberto Oliva: trombone & Larry Lee: sax) en enkele “Special Guests” als gitarist Anson Funderburgh en Gentleman John Street (piano & orgel) , toetsenist Anthony Geraci, gitarist Monster Mike Welch op & harpist Sugar Ray Norcia .

Lees meer

 

SUGAR QUEEN & THE STRAIGHT BLUES BAND - 340 BLUES

10 CD's TE WINNEN

Wie blues- en jazzzangeres Sugar Queen, of Michele Denise, de voorbije jaren Live op een podium zag performen, verliet ongetwijfeld de zaal of festivaltent met de sensatie een memorabel en overweldigend concert te hebben bijgewoond. Even vergezelde je nog de nagalm van haar soulvolle stem, die soms aan deze van Mavis Staples herinnert. Dat zij ooit als kind gospels zong in kerkkoren, nadien rondreizend in Kentucky, Ohio, Indiana en West Virginia, heeft daar wellicht mee te maken, maar zeker ook met haar iedere keer weer ter plekke inleving in de verhaallijnen op het podium zelf. Sugar Queen weet terdege wat zij zingt. Of het nu een cover betreft of een zelfgeschreven song, iedere keer word je getroffen door haar geëmotioneerde vertolkingswijze, haar sensuele verschijning en temperamentvolle persoonlijkheid. Fans keken dus al lang uit naar een album van haar.

Lees meer

 

ROBBERT FOSSEN BAND – GET OFF ON IT!

10 CD's TE WINNEN

Robbert Fossen begon zo’n dertig jaar geleden (lees: in de late jaren ’80) zijn “blues” te zingen, maar spelen op mondharmonica en gitaar volgden snel. Fossen is sterk beïnvloed door Chicago Blues artiesten als Muddy Waters, Magic Slim, Buddy Boy en Jerry Portnoy. Fossen is een muzikale cameleon. Hij treedt o.a. op als The Robbert Fossen Blues Band, Muddy Waters Tribute Band, Fossen & Struijk Band, Memphis Soul Stew, Robbert Fossen Trio, Fossen & Toussaint Duo, Fossen & Struijk Duo, RF & Dave Warmerdam, RF & Lothar Wijnvoord en Chicago 5!. Fossen begeleidde o.a. artiesten als John Primer, Tail Dragger, Melvia “Chick” Rodgers, Willie Buck, Luther”Guitar Jr.” Johnson, Lil’ Jimmy Reed, Nick Holt, Charles Hayes, T Model Ford en Willie Kent. In 2012 in Rosmalen speelde hij met The Teardrops, de begeleidingsband van (de toen zieke) Magic Slim. In 2012 en 2016 is Fossen de winnaar (en in 2017 Semi Finalist) van de Dutch Blues Challenge. In 2014 is de Fossen & Struijk Band de beste Dutch Blues Band.

Lees meer

 

MIKE SPINE – DON’T LET IT BRING YOU DOWN

10 CD's TE WINNEN

De eerlijkheid gebiedt om te melden dat ik eerder nog nooit had gehoord van een muzikant die Mike Spine heet. Toch blijkt dit Amerikaanse heerschap al over een meer dan 20 jaar durend verleden in de muziekwereld te beschikken, deels door zijn lidmaatschap bij de punkrockgroep ‘At The Spine’ en anderzijds als frontman bij de folkrockgroep ‘The Beautiful Sunsets’, waarmee hij vaak covers brengt van songs van andere lotgenoten uit het gelijkaardige genre. Sinds 2012 staat deze uit Seattle, Washington afkomstige singer-songwriter echter ook op het podium als soloperformer, zowel in zijn thuisland Amerika als in onze Europese contreien, waar hij o.a. frequent in Italië vertoeft voor meerdere optredens naast andere artiesten als Damien Jurado en ‘Los Lobos’. Zijn nieuwste album “Don’t Let It Bring You Down” is de negende plaat van Mike Spine en bestaat uit elf tracks waarvan hij er zelf acht heeft gecomponeerd.

Lees meer

 

DELTA GENERATORS – LIVE AT THE SPIRE

10 CD's TE WINNEN

Chris Daniels veertiende album met The Kings, featuring Freddi Gowdy, heet ‘Blues With Horns – Vol. 1’. ‘Vol. 2.’ Zit ook al in de pipeline, gezien er nog voldoende “extra” materiaal beschikbaar is! In twee nieuwe songs en acht tribute songs aan alle artiesten waar “the horns” heel centraal staan. Buiten The Kings (Colin “Bones” Jones: lead gitaar, Randy Amen: drums, Kevin “Bro” Lege: bas, Darryl “Doody” Abrahamson: trompet & Jim Waddell: sax, fluit) zijn er enkele gasten: Sonny Landreth (op slide gitaar), John Magnie (Subdudes - op keys) en Clay Kirkland (Gary Morris - op harmonica) op het album te horen. Chris Daniels levert met ‘Blues With Horns Vol. 1’ opnieuw een uitstekend funky blues album af. Ondanks een hoofdrol voor The Kings en Freddi Gowdy, blijft Daniels de leider en is deze hommage aan die artiesten met “killer horn-sections” (bij wie vele muzikanten nog steeds hun inspiratie zoeken!), zeker meer dan een persoonlijke tribute. Wij kijken nu al uit naar ‘Vol. 2’!

Lees meer

 

DELTA GENERATORS – LIVE AT THE SPIRE

10 CD's TE WINNEN

Delta Generators’ is een uit uit Boston, MS, afkomstige rock band, die in 2008 door vier gelijkgezinden opgericht werd. Het viertal bestond (toen) uit Craig Rawding (zang, harmonica, gitaar), de broers Charlie (gitaar) & Rick O’Neal (bas) en Jeff Armstrong (drums). Ze debuteerden met ‘Devil In The Rhythm’ [2008]. ‘Hipshakers & Haertbreakers’ [2016] is ondertussen al hun vierde studio album en ‘Live at the Spire’ [2017] hun éérste live album. Voor Rick O’Neal was ‘Hipshakers & Heartbreakers’ een heel bijzonder album, omdat hij voor de opnames een beroerte kreeg, waardoor hij voortaan links op zijn bas moet spelen. Aan ‘Live at the Spire’ werkten Brian Templeton zang, harmonica, akoestische gitaar), Charlie O’Neal (gitaar), Rick O’Neal (bas) & Jeff Armstrong (drums) mee. Brian Templeton (The Radio Kings) vervoegde de band in 2016. Het album werd dit jaar in februari live opgenomen in het Spire Center for Performing Arts in Plymouth, MA.

Lees meer

 

GASOLINE LOLLIPOPS - SOUL MINE

10 CD's TE WINNEN

De Gasoline Lollipops toeren binnenkort in de Lage Landen ! “Wie ?” hoor ik u vragen, en dat hoeft niet te verbazen want ze zijn in deze contreien nog niet gekend. Hopelijk mag hun nieuwe album “Soul Mine” daarin verandering brengen maar vooral heb ik een vermoeden dat hun live passage binnenkort weleens het één en het ander in een versnelde beweging zou kunnen brengen. En dat zou niet minder dan terecht zijn! Waar u de groep kan meemaken kan u onderaan dit artikel vinden maar wees maar zeker dat ze songs zullen brengen van hun in december te verschijnen nieuwe, uitstekende plaat.

Lees meer
Friday, December 1 Scooters Leeuwarden, Netherlands
Saturday, December Time Out Roosendaal, Netherlands
Sunday, December 3 De Bromfiets Bonheiden, Belgium

 

BRETT PERKINS– PUT A FORK IN ME, I’M DONE

10 CD's TE WINNEN

Brett Perkins werd geboren in Los Angeles, Californië maar hij verhuisde in 2004 naar zijn Europese geliefde in de Deense hoofdstad Kopenhagen, waar hij al sinds 1997 deel was gaan uitmaken van de lokale muziekscène en waar hij sindsdien vier platen heeft opgenomen en uitgebracht. Samen met zijn uit Scandinavische muzikanten Troels Alsted (basgitaar), Rune Højmark (gitaar, banjo, mandoline) en Jakob Rønlov (drums) samengestelde formatie ‘The Pawn Shop Preachers’ brengt Brett Perkins op hun eerste groepsalbum “Put A Fork In Me, I’m Done” muziek die zich laat omschrijven als een mix van country, hillbilly, rock en Americana. Dat is dus ook de basis van de twaalf korte nummers van 2 à 3 minuten die op deze plaat werden opgenomen en waarvoor een hele rits gastmuzikanten in de studio werd uitgenodigd.

Lees meer

 

BONEFISH – ATOMS

10 CD's TE WINNEN

Het titelloze debuutalbum “Bonefish” uit 2013 en het in 2014 verschenen ep-tje “Time To Market” waren de twee tot op heden uitgebrachte platen van de Zweedse formatie ‘Bonefish’ uit Stockholm. Dat is een kwartet bestaande uit leadzanger en gitarist Bie Karlsson, bassist Anders ‘Nylle’ Thoor, gitarist Matte Norberg en drummer Rasmus Rasmusson. Nu heeft het viertal een derde plaat klaargestoomd die onder de titel “Atoms” op de markt werd losgelaten. Bie Karlsson schreef tien van de elf tracks, terwijl de song” Hey Hi Ho” door de drummer Rasmus Rasmusson werd gecomponeerd. Het nieuwe album werd door de Zweedse producer Max Lorentz opgenomen in een studio in Wales, ver weg van het thuisfront en de nodige rust en concentratie opleverend voor het creëren van een mooie nieuwe plaat. In die legendarische ‘Rockfield Studios’ namen eerder ook o.a. ‘Queen’, ‘Pixies’ en Robert Plant hun platen op.

Lees meer

 

ANGUS CROWNE AND THE FAMILY JEWELS – SHAG RUG

10 CD's TE WINNEN

Punkrockmuziek spelen doe je normaal gezien met net niet goed genoeg afgestelde gitaren en de perfectie van de gebrachte nummers is ook geen al te groot objectief. Het Amerikaanse rockabillytrio ‘Angus Crowne’ trekt zich sinds hun ontstaan geen bal aan van al deze muziekstijl typerende kenmerken, want het belangrijkste instrument dat zij gebruiken voor het brengen van hun liedjes is de ukelele die bespeeld wordt door zanger en songschrijver Angelo La Pietra. Drumster Alejandra Arellano en gitarist Andrea Balestra completeerden de formatie uit Los Angeles, Californië voor het debuutalbum “Angus Crowne And The Family Jewels” dat we in april van dit jaar aan u voorstelden op deze pagina’s. Dat was een door dynamische rockabillytracks overladen album met cynische, humoristische en maatschappijkritische songteksten die allemaal door Angelo La Pietra werden gecomponeerd.

Lees meer

 

PETER GALLWAY – FEELS LIKE RELIGION

10 CD's TE WINNEN

We vragen ons af of Peter Gallway zelf nog wel zou weten aan hoeveel platen hij zijn artistieke bijdrage al heeft afgeleverd. Het moeten er enkele tientallen geweest zijn, zowel voor zijn soloplaten als voor zijn groep ‘The’ Fifth Avenue Band’ of voor ‘Hat Check Girl’, zijn duoproject met zangeres Annie Gallup, naast zijn rol als producer van meer dan 50 albums van andere muzikanten. Zijn poëtische songteksten zijn door de jaren heen een begrip geworden in muziekland en heel wat van zijn liedjes werden intussen door andere artiesten gecoverd. Dit jaar nog verscheen het in de vakpers sterk bejubelde album “Two Sides To Every Story” van ‘Hat Check Girl’ en nu is er alweer een nieuwe soloplaat van Peter Gallway in onze cd-speler beland.

Lees meer

 

DOM PIPKIN – SMOKIN’ BOOGIE

10 CD's TE WINNEN

Dom Pipkin bewijst van achter zijn piano dat New Orléans en Londen niet ver van elkaar liggen. De charismatische frontman van The Iko’s weet humor te combineren met de vurige passie voor zijn muziek. Pipkin was in New Orléans al aanwezig op het Jazz & Heritage Festival en tijdens de internationale en prestigieuze Piano Night. Wat de Iko’s samen houdt is hun gemeenschappelijke liefde voor piano en voor door blazers gedreven funk. De band werkt tijdens hun optredens vanuit het klassieke New Orléans song book principe, maar waarbij eigen nummers steeds belangrijker worden. Niet voor niets stond Pipkin al op het podium samen met Allen Toussaint, Jon Cleary, Marcia Ball en Ellis Marsalis. Door hun stomende optredens is de band toonaangevend geworden in de Britse jazz & blues scene.

Lees meer

 

HEMIFRAN PRESENTS – WON’T BE HOME FOR CHRISTMAS

10 CD's TE WINNEN

Het donkere jaareinde komt er weer met rasse schreden aan, met sombere duisternis als je ’s morgens opstaat en net zo donker als je ’s avonds na het werk weer naar huis rijdt. Midden oktober komt het besef er stilletjes aan dat Kerstmis weer heel dichtbij zit te komen. Het Zweedse onafhankelijke platenlabel ‘Paraply Records’ uit Borås doet er nog een schepje bovenop door samen met onze muzikale vriend Peter Holmstedt van ‘Hemifran’ nu al een verzamelplaat uit te brengen onder de titel “Won’t Be Home For Christmas”. Daarop staan 18 Kerstmis-gerelateerde liedjes van evenveel verschillende artiesten, vaak internationaal actieve singer-songwriters, maar ook enkele gevestigde namen uit Scandinavië zelf zoals Mikael Persson die het door hem gecomponeerde “This December Night” brengt, Janni Littlepage met “Now That Winter’s Come”, ‘Mudfish’ met “Winter’s Come To Life” en ‘Citizen K’ (aka Klas Qvist) die zijn zelfgeschreven liedje “I Won’t Be Home For Christmas” aan dit album heeft bijgedragen.

Lees meer

 

DOGHOUSE SAM & HIS MAGNATONES - GOING PLACES

10 CD's TE WINNEN

Bij Rootstime kijken we steeds reikhalzend uit naar een nieuw album van Doghouse Sam & his Magnatones. We waren in 2012 laaiend over zijn debuutalbum “Buddha Blue” en twee jaar later niet minder enthousiast over opvolger “Knock Knock”. Nog steeds omringd door de fantastische bassist Jack o' Roonie en dito drummer Franky Gomez, brengt Doghouse Sam met “Going Places” zijn derde album op de markt. De fans mogen gerust zijn, het gedreven trio is er opnieuw in geslaagd om een plaat af te leveren die als ronduit schitterend mag worden bestempeld. De grenzen van de applausmeter werden hier ten huize meermaals opgezocht en ondanks ’s mans herkenbare sound is hij er weer in geslaagd om ons verrassend te boeien van begin tot einde. “Gedreven” schreven we hierboven, en dat voel en hoor je gewoon bij beluistering. Het speelplezier spat uit de luidsprekers maar we kunnen niet om het werk heen van Alex Hall die in de gereputeerde Hi-Style Records Studio in Chicago briljant werk leverde en aldus een traditionele sound een toch wel modern klinkende kruiding bezorgde.

Lees meer

 

SUGARAY RAYFORD – THE WORLD THAT WE LIVE IN

10 CD's TE WINNEN

De Texaanse reus (1,95m) singer-songwriter Mr. Caron “Sugaray” Rayford was er bij tijdens het Moulin Blues Festival in 2014 (waar Rootstime hem interviewde) en hij was in hetzelfde najaar de gast van move2blues in de MOD in Hasselt. Sugaray Rayford stond in september met zijn Amerikaanse band, tijdens zijn Europese tour, voor een eenmalig concert in België, in het GC De Wildeman in Herent. Anderen zullen zich SR misschien herinneren als één van de lead zangers van The Mannish Boys, waarmee hij het album ‘Double Dynamite’ [2012] opnam, dat in 2013 tijdens de Blues Music Awards uitgeroepen werd als ‘Best Traditional Blues Album’. In 2016 was SR genomineerd voor 4 Blues Music Awards.’

Lees meer

 

LIGHTNIN’ ROD & THE THUNDERBOLTS – DELTA TIME

10 CD's TE WINNEN

Singer-songwriter/gitarist Lightnin’ Rod Wilson groeide op in een stadje in het zuidoosten van de “Wolverine” State (de "veelvraat” staat) Michigan. Wilson speelde gedurende enkele jaren in meerdere lokale rock/blues bands, met wie hij in de regio tourde. In 2003 richtte hij in Toledo, OH, een blues rock trio op, met wie hij optrad in de staten Michigan en Ohio. In 2004 kwam zijn debuut ‘All American Blues’ en in 2008 ‘After The Storm’ uit. Als opvolger van ‘Guilty of the Blues’ [2015] is er nu het album ‘Delta Time’. Momenteel woont Lightnin’ Rod Wilson in Nashville, TN. Het is moeilijk om de muziek van Lightnin’ Rod in een specifiek vakje te duwen. Doorheen de onmiskenbare portie blues rock zijn er ook soul, Motown, gospel en akoestische invloeden verweven.

Lees meer

 

MARY BATTIATA & LITTLE PINK - THE HEART, REGARDLESS

10 CD's TE WINNEN

Het is al ruim tien jaar geleden, dat we in deze kolommen nog eens wat te schrijven kregen over deze dame en haar band, die een verleden hebben in wat we ooit de alt. country noemden. Met deze CD -als ik het allemaal goed begrepen heb is dit de vierde- maken band en frontvrouwe een rechttoe-rechtaan beweging richting klassieke country, zij het met een absoluut hedendaags geluid. Mij was de band onbekend en dus heb ik het recht om u te melden dat ik haast achterover viel bij het horen van de stem van Mary Battiata, als ze haar mond opentrekt op opener “Sun That I Could Count On You”: wat een geluid, wat een wendbaarheid!

Lees meer

 

JAY JESSE JOHNSON BAND – DOWN THE HARD ROAD

10 CD's TE WINNEN

Jesse Jay Johnson is een blues rock gitarist uit Ohio. Op zijn achttiende verhuist hij naar de East Coast, waar hij met lokale bands en met Arc Angel (een rock band die zijn basis had in Connecticut) optreedt. Later maakt JJJ deel uit van de hardrock band Deadringer, waar Dennis Dunaway en Neal Smith (beiden Alice Cooper Band), Joe Bouchard (Blue Oyster Cult) en zanger Charlie Huhn (Foghat, Gary Moore) ook deel van uit maakten. Op zijn eerste solo album ‘Strange Imagination’ dat opgenomen wordt in 2004, kiest Jay JJJ voor de blues/rock, resoluut voor de roots. Op de opvolger ‘I’ve Got An Axe To Grind ‘ [2007] is zanger Charlie Huhn te horen. In 2009 verschijnt JJJ’s derde album ‘Play That Damn Guitar’ bij Grooveyard Records en in 2012 tekent hij bij Mike Varney’s Shrapnel Records, waar hij ‘Run With The Wolf’ [2012] uitbrengt. JJJ’s zesde studio album kreeg de naam ‘Down the Hard Road’

Lees meer