MCKINLEY JAMES @ OSPEL - 03/05/24

Vernoemd naar McKinley Morganfield, beter bekend als Muddy Waters, is het niet vreemd dat McKinley James muzikant geworden is. Helemaal niet als je ook nog eens zoon bent van Jason Smay, de drummer van JD McPherson. Je kunt dus wel zeggen dat de rootsmuziek McKinley met de paplepel ingegoten is. Dat verklaart misschien waarom hij, ondanks zijn jonge leeftijd, al als een ware ​bluesveteraan klinkt. Zijn stijl kan het best omschreven wor­den als een mix van Stax en Motown soul met de blues van Magic Sam en Otis Rush. Samen met z’n vader achter drums Speelde hij op vrijdag op het Moulin Bluesfest. In Ospel.

McKinley James groeide op in Rochester, New York, en verhuisde later met zijn familie naar Nashville. Op zijn zevende begon McKinley met spelen op de Hammond. Een paar jaar later maakte hij de overstap naar gitaar. Al snel volgde optredens in verschillende blues- en jazzclubs rondom Rochester. Inmiddels is hij pas 22 jaar oud, maar stond hij wereldwijd al op verschillende podia en festivals. Zo is hij o.a. op tour geweest met The Mavericks, JD McPherson, Nick Waterhouse en Old 97's. In 2021 bracht McKinley zijn meest recente EP 'Still Standing By' uit. Op de EP, welke werd geproduceerd door Dan Auerbach van The Black Keys, hoor je een mix van Motown soul en op blues gebaseerd gitaarspel. In 2022 kwam zijn livealbum 'LIVE!' uit, waarop McKinley laat horen wat hij allemaal in huis heeft!

En dit is niet alles want McKinley James kondigt met veel plezier zijn debuutalbum "Working Class Blues" aan dat op 7 juni a.s. zal verschijnen. Luister alvast naar de eerste single/video "She Moved On". Om deze songs zo echt mogelijk vast te leggen, brachten McKinley en Jason drie dagen door in de thuisstudio die ze in de schuur van hun familie hadden gebouwd, om een reeks liveoptredens op te nemen met analoge apparatuur en minimale microfoons. Jason bespeelde een vintage Ludwig drumstel uit 1970. McKinley bespeelde een vintage Stratocaster uit '54 via een Peavey Pacer zonder koptelefoon of studiofoefjes.

Dit is geen ingekaderde versie van de blues. Het is een eclectische mix van Amerikaanse muziek met nummers die samen met Auerbach, Pat McLaughlin en Dylan Altman zijn geschreven. McKinley zingt over universele strubbelingen - liefdesverdriet, frustratie, liefde, verliefdheid - met de stem van een volwassen twintiger die al sinds zijn jeugd op het podium staat. Net als zijn schepper staat "Working Class Blues" ergens buiten de tijd, vermengt het hedendaagse met het klassieke en veegt het de grenzen tussen genre en generatie uit. Het is iets fris, ontstaan uit iets bekends. En voor McKinley James is het nog maar het begin. Reden genoeg voor Rootstime om McKinley James samen met zijn vader even voor een leuke babbel voor de camera te halen.

Foto © Guy Cuypers