GLORIA TURRINI @ HALEN – 03/04/24

De Italiaanse zangeres, drummer en songwriter “G” aka Gloria Turrini is een souldiva in de stijl van Big Mama Thornton, Etta James en Aretha Franklin. Samen met o.a. pianist Mecco “The Doctor” Guidi en gitarist Riccardo Ferrini maakt ze in de Italiaanse muziekscène al een tijdje naam als G and The Doctor. Hun muzikale wortels liggen in de blues maar zijn besprenkeld met andere zwarte geluiden als jazz, gospel, blues en funk van de sixties / seventies, waarmee ze trachten emotionele snaren te raken die moeilijk te bereiken zijn. G treedt op als duo, trio, kwartet en ga zo maar door.

De donkere contralto van Gloria Turrini (zang, drum, wasbord, percussie) doet de muziek uit het verleden herleven met romantische en zoete ballades, hypnotiserende grooves van funk en soul en de dynamiek van de blues. Mecco Guidi is een gewaardeerde toetsenist met brede muzikale interesses, maar zijn grote liefde is jazz. Mix de kwaliteiten van beiden en voeg hier de ervaring aan toe die ze in de loop der jaren samen hebben opgebouwd, dan begrijp je waarom er tijdens hun optredens zoveel energie vrijkomt.

In 2017 brachten ze -met de hulp van “guests” als o.a. Enrico Crivellaro (gitaar) en Marco Pandolfi (mondharmonica)- bij Brutture Moderne di Ravenna ‘Damn Blues’ uit, met 7 (van de 11) originele Turrini-nummers. Hun 4de studio album dat in 2023 verscheen kreeg de naam "Dat Nola Trip". Voor het album werkte ze samen met landgenoot/gitarist Riccardo Ferrini en muzikanten uit New Orleans: Andy J. Forest (mondharmonica), Robert Luti (gitaar), Robert Snow (contrabas) & Rosalynn Deroos (klarinet).

Gloria bevestigde tijdens het interview dat we met haar deden, dat ze nog altijd jaarlijks zowat iedere dag in New Orleans met lokale muzikanten optreedt. We waren dus erg benieuwd wat dit berekend uitstapje naar de Lage Landen, dat afsloot in de Livingroom van Rootstime in Halen, zou gaan opleveren.

 

Foto © Manon Houtackers