HYMN FOR HER - BLOODIER THAN BLOOD

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
 

Hymn For Her timmert al een zestien aan de weg en heeft in die jaren meerdere muzikale wegen bewandeld. Sinds het drietal live kiest voor traditioneel klinkende Amerikaanse rootsmuziek met een hoofdrol voor geweldige vocalen en wonderschone harmonieën gaat het de band voor de wind (zie hun Livingroom concert van 16 juni 2022 in Bed ’n Blues). Daar valt niets op af te dingen. Om echt het verschil te horen, luister dan ook maar eens naar hun voorganger “Pop-N-Downers”, hun release uit 2018 die in Europa werd uitgebracht door het Duitse retrolabel ‘Rhythm Bomb Records’, waarop toen nog als duo ze op bijzondere wijze hun opgepepte up, down-home, roots rock vertolkten. Nu is de instrumentatie meestal iets meer sober maar fraai, de zang is keer op keer wonderschoon. Maar "Bloodier Than Blood", opgenomen in hun eigen "Bambi Airstream Studios" in Swampville, Florida, is nu het officiële debuut van Hymn For Her als familieband. Lucy & Wayne begonnen als duo en voedden hun dochter Diver onderweg op in hun vintage Bambi Airstream-trailer. Al op jonge leeftijd begon Diver met haar ouders op het podium een ​​liedje of twee te zingen. "Bloodier Than Blood" is dan ook een verwijzing naar de diepe familiebanden en verbondenheid met elkaar, beginnend vanaf de baarmoeder tot nu. Gezien hun aankomende concerten verdienden de gouden keeltjes van Hymn For Her daarom echt alle aandacht, ook al komt dit album pas eind deze maand op de markt. Het album met de titel die de lading derhalve dekt, blijft in vele songs de instrumentatie beperkt tot banjo, piano en prachtig rootsy gitaarwerk en moeten we het vooral doen met de stemmen van dit trio. Dat is zeker geen straf. Lucy, Wayne en Diver zijn immers niet alleen voorzien van prachtige stemmen, maar het zijn ook stemmen die prachtig bij elkaar kleuren en die elkaar weten te versterken in betoverend mooie harmonieën.

Dus volop vocaal genieten op "Bloodier Than Blood", maar ook in muzikaal opzicht steekt het album knap in elkaar. Het geldt voor het prachtige gitaarwerk, maar ook wanneer de arrangementen wat voller klinken slagen ze er in om een prachtig geluid neer te zetten. De instrumentatie van Lucy & Wayne is ook dit keer prachtig, maar treedt veel minder op de voorgrond. Het is een wijs besluit, want Diver maakt naast haar pianospel een onuitwisbare indruk met een stem vol kracht, subtiliteit en emotie. "Bloodier Than Blood" opent opvallend ingetogen met "Been Drinkin". Het tempo ligt laag, de instrumentatie is loom, wat prachtig past bij de van melancholie overlopende zang van Wayne. Door het lage tempo moet je, zeker bij eerste beluistering, wel wat moeite doen om bij de les te blijven. De trage en donkere popsongs van Lucy dringen zich zeker niet onmiddellijk op, maar wanneer de euro eenmaal valt, valt die ook hard. Zo gaat het daarop volgende nummer "Unsee" over het terugvinden van spirituele kracht op je eigen manier. Ondanks het feit dat de band voor sommige van hun 14 zelf geschreven songs op dit nieuwe album heeft gekozen voor de hulp van buurman Bud Snyder, bekend om zijn werk met onder andere de Allman Brothers, Jeff Buckley en Govt Mule, en die bijdroeg aan het mixen van verschillende tracks, straalt "Bloodier Than Blood" een unieke mix van Southern 70's creativiteit uit. Mike Fahey, die werkte met artiesten als Dolly Parton, Stray Cats, Chris Stapleton & Jack White van Starbird Sound, Tennessee, versterkte het sonische landschap van het album nog meer en zorgde voor een Nashville sfeertje.

Deze plaat bevat wel iets meer invloeden uit de eigenzinnige pop, en dit is een moedig besluit, want waar Wayne met een paar stevige stampers makkelijk de wereld zou kunnen veroveren, als de meer radiovriendelijke songs "Dead to the World", "Guns, Porn & Jesus" en "Blue Cowboy Boots" of zelfs het nummer "Skook",  -wat een waargebeurd verhaal is over een paar plaatselijke bewoners in Pennsylvania die voor hun toen als familie waren-, liggen de lome en soms wat donkere klanken voor menigeen waarschijnlijk wat zwaar op de maag. Persoonlijk heb ik echter een steeds groter zwak voor deze meer ingetogen songs van Hymn For Her  en het zijn deze songs die domineren op "Bloodier Than Blood".  Luister maar eens naar het mysterieuze "Deer Isle", het mooi met banjo ingekleurde "Elders" waarbij ze onze ouderen onder de aandacht willen brengen daar deze leeftijdsgroep te gemakkelijk wordt vergeten. Vaak zijn het de vervagende herinneringen het enige wat overblijft van je vrienden en familie. Lucy werd eens wakker en de teksten stroomden uit haar onderbewustzijn voor het nummer "Electric Love". Ze schreef de muziek die ochtend op ukelele. Diver zong de melodie, Wayne voegde gitaar en drums toe, en werd die avond in één take opgenomen. En zo gaat "Stolen Heartbeat" over een kind van een vriend dat werd vermist en nooit gevonden is. Deze song is dan ook een boodschap van hoop voor alle kleine verloren zielen en hun gebroken geliefden. Zeker bij beluistering met de koptelefoon is goed te horen hoe subtiel de instrumentatie is, let maar eens op de prachtige gitaarlijnen en de mooie pianoklanken. Het is de perfecte ondergrond voor de weer hemeltergend mooie vocalen van Lucy en Diver, die vooral veel emotie en doorleving laten horen. Het is goed voor heel veel kippenvel.

"Bloodier Than Blood" is ook nog eens een plaat vol ingehouden spanning. Je verwacht dat de ingehouden en zich langzaam voortslepende klanken ieder moment tot uitbarsting komen, maar dat gebeurt uiteindelijk niet. Persoonlijk vind ik deze plaat niet alleen een waardig opvolger maar bovendien een stap vooruit. Ervaar de muziek, de familie en de liefde die Hymn For Her is.