BEAUX GRIS GRIS & THE APOCALYPSE - HOT NOSTALGIA RADIO

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
label: Grow Vision Music & Records

De uit Californië afkomstige roots-rock band Beaux Gris Gris & The Apocalypse (BGG&TA) is in opkomst in het Verenigd Koninkrijk en Europa vanwege hun bejubelde genre overstijgende muziek en epische live shows. Beaux Gris Gris breiden hun eclectische aard opnieuw uit met dit 14 tracks tellende album, dat een eerbetoon is aan klassieke songwriting en het doorkruisen van de genres die hun ontwikkeling als artiesten hebben geïnspireerd. Van de openingsakkoorden van "Oh Yeah!", een indrukwekkend stukje autobiografische rock 'n roll  tot de aangrijpende uithalen van "Mama Cray", wat tevens ook een autobiografisch verhaal is in New Orleans-stijl met accordeon en een meezingrefrein, is dit album een bewijs van de toewijding van de band aan muzikale uitmuntendheid en innovatie. En als even verder de band aanzet met hun verzengende rocksingle "Satisfy Your Queen" dan is het feestje volledig op gang. Met een klassieke rock ‘n roll onderbouwing, bluesy riffs en een krachtig refrein, zorgt het nummer voor een hevige ophef vanaf het begin en laat het niet meer los tot de laatste noot. Drie songs die als een perfecte introductie tot het unieke geluid van de band dienen, al zal de gothic getinte bluesy single "Satisfy Your Queen" allicht voorbestemd zijn om een fanfavoriet te worden.

Zoals het hoort is het album misschien moeilijk in een hokje te plaatsen, maar zoals de titel al suggereert, is het nooit weg van gemakkelijk toegankelijk. Frontvrouw en songschrijfster Greta Valenti legt uit: "We hebben meer dan 4 jaar de tijd gehad om dit album te schrijven. Het vorige album is opgenomen in 2019, vóór de pandemie, en toen hebben we er twee jaar op moeten zitten. Ik had meer dan 100 songideeën klaarliggen, maar ik wilde echt dat dit album klassieke, eenvoudige songwriting zou vertegenwoordigen die een snaar raakt in je ziel. Elk nummer zou op de een of andere manier een banger moeten zijn, en deze nummers zijn echt een evolutie van wie ik ben en wie wij zijn als band. Aan de oppervlakte zijn ze niet gecompliceerd, maar ik hoop dat deze nummers je een gevoel geven en worden toegevoegd aan de soundtrack van je leven - naadloos passend bij de nummers die je al kent en waar je van houdt". Greta voegt eraan toe: "Dus ook al gaan de nummers van rock naar blues naar soul naar americana-country naar singer-songwriter, het zijn in wezen nog steeds popliedjes van 3 tot 4 minuten. Onze fans zijn niet genregebonden en wij ook niet. Ze houden gewoon van goede liedjes en willen een leuke tijd hebben".

"Hot Nostalgia Radio"  is dan ook een viering van muzikale diversiteit, geïnspireerd door een groot aantal genres, waaronder rock, blues, soul, americana en singer-songwriter tradities, weven BGG&TA een tapijt van geluid dat even boeiend als onvoorspelbaar is. De krachtige zang van leadzangeres Greta Valenti zweeft boven gruizige rock 'n roll riffs en melodieën die de ziel beroeren, terwijl het virtuoos sprankelend gitaarwerk van Robin Davey lagen van complexiteit en diepte toevoegt aan elk nummer. De combinatie van deze twee duwt de band verder in hun bestaande genre-overschrijdende aanpak, een eclecticisme dat ook rock 'n roll met een punkattitude bevat. Al getuigt dit nieuwe album ook van de vaardigheid van de band op het gebied van songwriting en diepgaande teksten. Nummers als "I Told My Baby" en de soulvolle ballade "All I Could Do Was Cry" gaan in op thema's als liefde, verlies en verlossing met een rauwe eerlijkheid die zowel verfrissend als herkenbaar is. Ondertussen laten nummers als het funky en soulvolle "Middle Of The Night" en de opbeurende radiovriendelijk ballad "The Runaway" horen dat de band in staat is om aanstekelijke melodieën te maken die blijven hangen lang nadat de muziek is vervaagd. Het nummer "Sad When I'm Dancing", is een aangrijpende meditatie over de complexiteit van menselijke emoties. Tegen een achtergrond van glinsterende gitaren en spookachtige harmonieën, straalt Valenti's stem een gevoel van kwetsbaarheid en verlangen uit dat onmogelijk te negeren is. Het is een nummer dat spreekt tot de universele ervaring van het vinden van troost in muziek, zelfs in de donkerste tijden. De verhalende verhalen leiden Greta uiteindelijk terug naar haar roots in Louisiana. Top!

Als BGG&TA nu de geest van rock gebruikt in de mid-tempo stampende "Don't Let Go" of hun Louisiana roots omarmen in het verhalende "Penny Paid Rockstar", de band bewijst keer op keer dat geweldige muziek geen grenzen kent. Uiteindelijk is "Hot Nostalgia Radio" meer dan alleen een album, het is een reis door het verleden, heden en de toekomst van rock-'n-roll. Met hun aanstekelijke energie, oprechte teksten en genreoverstijgende sound is het een bewijs van de kracht van muziek om ons allemaal te inspireren, te verheffen en te verenigen. Bassist Stephen Mildwater en drummer Tom Rasulo zorgen voor de perfecte ritmische basis, waarbij Chris Cunningham de bas speelt in het emotionele "Marie". Sam Robertson dubbelt ook op verschillende keyboards en accordeon om de band een extra laag sonische pracht te geven. Met hun nieuwste album "Hot Nostalgia Radio" nodigt dit ensemble de luisteraars dan ook uit voor een reis door sonische landschappen die conventies tarten en naar de ziel lonken. Zet alvast het volume harder, en laat de muziek over je heen spoelen en ga op een onvergetelijk avontuur met Beaux Gris Gris & The Apocalypse.