KAÏA KATER – STRANGE MEDICINE

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Free Dirt Records
Distr.: Sonic RendezVous

De 30 jaar jonge Kaïa Kater is een folk- en jazz-zangeres en songschrijfster, geboren in Montréal, de grootste stad van de provincie Quebec in Canada. De invloeden die uit haar muzikale werk blijken komen uit de Quebec-regio, de Carraïben en de Oost-Amerikaanse regio Appalachia hetgeen ook de diversiteit van haar roots illustreert.

Als dochter van een Canadese moeder en een naar Canada geïmmigreerde vader afkomstig uit de Caraïbische eilandengroep Grenada had ze een donkere huidskleur en dat confronteerde haar vaak met racisme in de Amerikaane staat West Virginia toen ze daar een opleiding volgde in het bespelen van de banjo. Daar maakte ze echter ook kennis met de folkmuziek. Het deed haar besluiten om zelf muziek in deze stijl te gaan maken en ze wou in haar eigen werk ook wat elementen uit de jazzmuziek verwerken.

Haar platendebuut vond plaat in 2012 toen ze als 17-jarige haar eerste EP “Old Soul” mocht uitbrengen die in 2014 een volwaardige opvolger kreeg met haar officiële debuutalbum “Sorrow Bound”. In 2016 volgde het album “Nine Pin” en twee jaar later was er alweer een nieuwe plaat die “Grenades” als titel kreeg en waarin ze verhaalt over haar afkomst. Zelf speelt Kaïa Kater op gitaar, piano en banjo en dat doet ze nu ook op de tien liedjes die ze heeft geschreven voor haar nieuwe album “Strange Medicine”. Ook hier horen we in de songs haar sociale engagement waarbij ze in de teksten opkomt voor de onderdrukten in de samenleving en strijdt tegen egoïsme, uitbuiting, angst en hebzucht.

Dat ze ook fans uit het muziekmilieu heeft wordt op dit album bewezen door de gastoptredens van zangeres Aiofe O’Donovan van de stringband ‘Crooked Still’ die meezingt op de albumopeningstrack “The Witch” (zie 2e video) en van de Canadese singer-songwriter en activiste Allison Russell die in het verleden deel uitmaakte van o.a. “Po’Girl”, “Birds Of Chicago” en “Our Native Daughters’ en hier vocaal bijdraagt aan het nummer “In Montreal”. Nog opvallender en meer prestigieus is de op de eerste video te horen song “Fédon” waarop de 81-jarige Amerikaanse bluesmuzikant Taj Mahal is komen meezingen.

De tien nummers op “Strange Medicine” duren in totaal amper 37 minuten maar na afloop lijkt die tijd als een flits gepasseerd te zijn door de laid back muziek en het zachte zingen van Kaïa Kater op al deze songs. Ze heeft veel aandacht besteed aan de liedjesteksten zoals blijkt uit het aan deze cd toegevoegde tekstboekje. Onze favoriete tracks zijn naast de songs op de video’s ook de nummers “Mechanics Of The Mind’, “The Internet” en de door akoestische gitaar begeleide afsluiter “Tigers”. Ondanks de sobere orkestratie hebben er in totaal toch een tiental instrumentalisten bijgedragen aan de opname van deze plaat in de ‘Studio Mixart’ in Montréal waar Kaïa Kater en Joe Grass samen tekenden voor de rol van albumproducer. In oktober 2024 komt deze artieste voor vier concerten naar België en Nederland, een mooie gelegenheid om kennis met haar te gaan maken.

(valsam)