WAXAHATCHEE – TIGERS BLOOD

Artiest info
Website - bandcamp
facebook

Label: Epitaph / ANTI-

De 35-jarige Amerikaanse zangeres en songschrijfster Katie Crutchfield uit Kansas City, Missouri brengt haar muziek al soloartieste naar de buitenwereld onder de wat moeilijk uitspreekbare artiestennaam ‘Waxahatchee’, een naam die verwijst naar een baai in de buurt van het huis waar ze als kind opgroeide in de zuidelijke Amerikaanse staat Alabama. Dat indie muziekproject werd door haar opgericht in 2010 toen haar vorige groep ‘P.S. Eliot’ waarin ze optrad met haar tweelingszus Allison aan zijn einde kwam. Naast haar solocarrière maakt Katie Crutchfield samen met Jess Williamson ook nog deel uit van het countrypopduo ‘Plains’ waarmee in oktober 2022 de uitstekende plaat “I Walked With You A Ways” als debuutalbum werd uitgebracht.

‘Waxahatchee’ debuteerde als soloartieste in 2012 met het album “American Weekend”. Daarna volgden nog vier andere platen met “Cerulean Salt” in 2013, “Ivy Tripp” in 2015, “Out In The Storm” in 2017 en “Saint Cloud” in 2020, een album waarop ze haar afkicken van een alcoholverslaving bezingt. Haar zesde plaat “Tigers Blood” die we hier onder de loep nemen werd opgenomen in de ‘Sonic Ranch Recording Studios’ in Tornillo, Texas met Brad Cook als producer die ook als bassist meespeelt op de nummers. Brad Cook werkte eerder ook al mee aan de opname van albums van o.a. ‘Bon Iver’, ‘The War On Drugs’ en ‘Hiss Golden Messenger’. De andere muzikanten die meewerkten aan deze plaatopname zijn MJ Lenderman op elektrische gitaren, Phil Cook op dobro, orgel en piano en Spencer Tweedy op drums en percussie.

De eerste single die uit het twaalf nummers tellende album “Tigers Blood” werd getrokken is de mooie countryballad “Right Back To It” die Katie Crutchfield opnam met de 25-jarige alt.country singer-songwriter MJ (Mark Jacob) Lenderman uit Asheville als harmony vocalist en die u op de eerste video kunt beluisteren. De rocksong “Bored” met zijn repetitieve refrein hebben we gereserveerd voor de tweede video. U kunt uit deze twee nummers misschien zelf wel analyseren dat Katie Crutchfield een fan is van de vocale stijl van Lucinda Williams en de melodieën van Tom Petty.

“Tigers Blood” is een album waarin Katie Crutchfield op introspectieve wijze vooral haar storende onhebbelijkheden en haar grillige karakter van zich af wil schrijven. De plaat begint met de Americana-song “3 Sisters” gevolgd door de zacht rockende tracks “Evil Spawn” en “Ice Cold” net als de wat verderop volgende rocker “Crowbar”. Het Dylaneske “Burns Out At Midnight” is eerder een knappe mix van folk met country en voor de melancholische liedjes “Lone Star Lake”, “Crimes Of The Heart”, “The Wolves” en de albumafsluitende titeltrack “Tigers Blood” grijpt ze terug naar een verhalende ballad-stijl. De akoestisch gebrachte song “365” biedt haar de gelegenheid om één jaar (365 dagen) na het afkicken van haar alcoholverslaving terug te blikken op een veel aangenamere periode in haar leven.

Uit haar privéleven kunnen we ter afsluiting van deze recensie ook nog een interessant weetje meegeven want Katie Crutchfield is sinds 2017 de partner van de geweldige singer-songwriter Kevin Morby waarmee ze samenwoont in Overland Park, Kansas. In enkele nummers op “Tiger Blood” zingt ze op een vergelijkbare wijze als haar levensgezel en samen met hem nam ze in het verleden een coverversie op van het nummer “After Hours” van ‘The Velvet Underground’ en ook van “Farewell Transmission” als eerbetoon aan de in 2013 op 40-jarige leeftijd overleden muzikant Jason Molina (‘Songs: Ohia’ en ‘Magnolia Electric. Co.’). Katie Crutchfield oftewel ‘Waxahatchee’ komt in juli voor twee optredens naar Nederland en België. U heeft dus twee unieke kansen om deze toekomstige ster aan het Americana-firmament live te gaan beluisteren en bewonderen.

(valsam)