YES ! TRIO - SPRING SINGS

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label : Jazz & People
Distr. : PIAS Integra

Vier jaar na het succes van “Groove du Jour”, gekozen als beste album van het jaar 2019 door de Franse Academie du Jazz, is het Yes ! Trio terug. Drummer Ali Jackson, telg van de grote Afro-Amerikaanse jazz familie, contra bassist Omer Avital hippie met Jemenitische en Marokkaanse roots en Aaron Goldberg pianist uit Boston met een graad van Harvard, verenigd door dertig jaar liefde van swing om de jazz te blijven omarmen met dezelfde tevredenheid en trouw die hen uniek maakt, van Ahmad Jamal tot Motown tot Jemen Blues.

Dat deze op het oog zo verschillende types al dertig jaar bij elkaar zijn is het bewijs dat ze muzikaal toch volkomen overeenkomen. Zoals Max Roach, een van Jackson’s mentors het uitdrukt jazz is “a very democratic musical form”. Ali Jackson werd al op 12-jarige leeftijd ontdekt door Wynton Marsalis zelf als een toekomstige topdrummer, getraind door zijn vader Oliver Jackson, Max Roach en Elvin Jones, hij was de spil van het Jazz at Lincoln Center Orchestra, het vlaggenschip van Wynton. Omer Avital, een idealist met hippie gevoelens viel voor bebop en vertrok naar de V.S., maar keerde vaak terug naar zijn geboortegrond om de tradities van de Maghreb en het Nabije Oosten in zich op te nemen, hij leerde de oud spelen en was mede oprichter van de groep Yemen Blues. Aaron Goldberg geboren in een intellectuele joodse familie, koos voor de jazz ondanks briljante studies aan de universiteit van Harvard. Deze drie zozeer verschillende karakters kwamen tot elkaar door Smalls, een club die voor een hele generatie van jazzmusici een waar creatief tehuis vormde.

“Spring Sings” is een perfect bewijs, het is inmiddels hun derde album, het verenigd de hoogtepunten van drie muzikanten in perfecte osmose die samen ademen, luisteren en elkaar aanvullen, optreden met de subtiliteit op deze manier met elkaar te converseren, dat vormt in wezen het hart van de jazz. We vinden hier allerlei invloeden terug, de nauwgezetheid van Ahmad Jamal’s vormgeving naast de snelle denkwijze van Chick Corea, het ritme van Art Blakey, alles te horen op deze superieure cd. Het “Yes ! Trio” is op vele manieren uniek in de wereld van de jazz ondanks het feit dat het wemelt van de piano-bas-drums trio’s die streven naar de bevestiging van hun originaliteit, drie unieke muzikanten die samen zorgen voor een uniek geluid, aldus de begeleidende tekst in het cd boekje. Die teksten zijn natuurlijk altijd positief en himmelhoch jauchzend, maar ik moet toegeven dat ze hier niet ver van de waarheid zitten. Op twee na zijn bijna alle composities geschreven door de trio leden, Ali Jackson neemt daar het merendeel voor zijn rekening met 6 composities, Omer Avital schreef er twee en dan zijn er twee klassiekers “The Best is yet to come” van Coleman & Leigh en “How deep is the ocean” van Irving Berlin.

Het openings- en titelnummer “Spring Sings” zet gelijk de sfeer van dit album neer, sprankelende, open en intrigerende klanken, een helder baspatroon gevolgd door fraai gestreken spel, shuffelende beats op de drums en kristalheldere piano akkoorden, kortom een feest voor het oor. In “2K Blues”, evenals het eerste nummer van Ali Jackson vliegt het tempo naar recordhoogte, afgewisseld met fraaie bassolo’s . Een bassolo vormt ook het intro voor “Sheikh Ali” van Omer Avital, alweer een fantastische compositie die zo uit de verzameling Golden Standards is gestapt. “Sanción” van Jackson is van een overrompelende schoonheid, langzaam, bedachtzaam en tsja hoe noem je zo’n gevoel dat deze muziek bij je oproept, in ieder geval het perfecte middel tegen alle ellende die tegenwoordig over ons uitgestort wordt. En zo gaat het verder met dit briljante album, luister zelf, ik stop met mijn superlatieven, in ieder geval een van de beste jazzcd’s van de laatste tijd, kortom een absolute aanrader!

Jan van Leersum.