SHINYRIBS – TRANSIT DAMAGE

Artiest info
Website - bandcamp
facebook

Label: Hardcharger Records / Blue Élan Records

‘Shinyribs’ is het alter-ego van de charismatische Amerikaanse muzikant Kevin Russell uit Austin, Texas. Het is eveneens de naam van zijn negenkoppige ‘Southern Soul’- en ‘swamp-funk’-formatie waarmee hij een mix van Texas blues, New Orleans R&B, funk en door blazers gedomineerde Memphis soulmuziek speelt op zijn platen. De meest recente release van ‘Shinyribs’ heet “Transit Damage”, een elf tracks tellende plaat waarvoor Kevin Russell niemand minder dan de legendarische Steve Berlin als producer kon binnenrijven.

Deze 68-jarige saxofonist en toetsenist uit Portland, Oregon kennen we als voormalig lid van o.a. ‘The Blasters’, maar vooral als permanent bandlid van de Tex-Mex-rockgroep ‘Los Lobos’. Hij producete in het verleden albums van o.a. John Lee Hooker, ‘The Paladins’, Dave Alvin, Rickie Lee Jones, ‘The Replacements’, Sheryl Crow, Raul Malo en ‘Los Super Seven’. Qua referenties kan dat toch wel zwaar doortellen om ‘Shinyribs’ een serieus duwtje in de rug te geven bij de ontwikkeling van hun muzikale carrière.

Terug naar deze plaat “Transit Damage” waarvoor de vroeger bij de populaire groep ‘The Gourds’ uit Austin spelende Kevin Russell negen van de elf songs heeft gecomponeerd en twee nummers selecteerde voor het brengen van een coverversie. Dat zijn de liedjes “Pink Turns To Blue” van de Amerikaanse punkrockgroep ‘Hüsker Dü’ uit hun dubbelalbum “Zen Arcade” van 1984 en “Little Drops Of Summer”, een ‘Beach Boys’-achtige song van de Austin, Texas-band ‘Li’l Cap’n Travis’ uit hun titelloze album van 2000.

In 2017 en 2018 werd ‘Shinyribs’ nog uitgeroepen tot beste band uit Austin bij de ‘Austin Chronicle’s Austin Music Awards’. De groep debuteerde op plaat in 2010 met het album “Well After Awhile” waarna nog zes platen volgden en het album “Late Night TV Gold” uit 2021 voorafging aan deze “Transit Damage”. We hebben enkel audiovideo’s gevonden op ‘YouTube’ van nummers uit dit nieuwe album maar we wilden ze u toch niet onthouden. Dus u kunt op de bijgaande video’s luisteren naar de als ballad gepresenteerde titeltrack “Transit Damage” en het soulvolle funky nummer “Dark Cloud”.

De muzikanten die dit album met Kevin Russell in de ‘The Finishing School’-studio in Austin, Texas hebben opgenomen zijn bassist Mason Hankamer, keyboardsspeler Dan Creamer, drummer Fred Mandujano en Marty Muse op pedal steelgitaar. Producer Steve Berlin speelt op vier tracks mee op keyboards en de backing vocals worden gezongen door de ‘Shiny Soul Sisters’, zijnde Alice Spencer en Courtney Santana. Verder zorgen de vier leden van de ‘Tijuana Trainwreck Horns’ voor de soulvolle blazersmomenten op enkele nummers.

Als we nog enkele liedjes zouden willen vernoemen als beste tracks dan kiezen we voor de als eerste single uitgebrachte openingstrack “Simply Belong To You”, soulsong “Reconsider It”, het Tex-Mex-achtige “La Folie De L’Humanité”, de ‘Shinyribs’-versie van “Little Drops Of Summer” en de albumafsluitende soulballad “Kind”. Kevin Russell is een excentrieke kerel die met zijn band unieke en zeer gevarieerde muziek weet te brengen, zowel tijdens live-optredens als bij zijn plaatopnamen. Wij zijn door dit album “Transit Damage” net als producer Steve Berlin alvast helemaal overtuigd van het potentieel en de muzikale kwaliteiten van ‘Shinyribs’ en hun frontman Kevin Russell die ons bijwijlen heeft doen denken aan het werk van artiesten als Dr. John, Leon Russell of ‘Captain Beefheart’.

(valsam)