ADRIAN SUTHERLAND – PRECIOUS DIAMONDS

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Midnight Shine Music

Het tweede album “Precious Diamonds” van de Canadese singer-songwriter Adrian Sutherland valt meteen op tussen het grote aanbod van nieuwe platen die we bij ‘Rootstime’ aangeboden krijgen voor het schrijven van een recensie. Ik heb in de laatste twee decennia al heel wat recensies geschreven maar nog nooit over een plaat van een zanger die op zijn album twee liedjes brengt in de taal van de plaats waar zijn roots liggen. In dit geval is dat in de ‘Swampy Cree’-taal, een lokaal dialect dat gesproken wordt in Attawapiskat First Nation, gelegen langs de kust van Hudson Bay en James Bay dat behoort tot het Kenora District in het noorden van de Canadese staat Ontario.

Adrian Sutherland laat u horen hoe die taal klinkt in het prachtige nummer “Notawe (Father)” dat als eerste single uit het album wordt uitgebracht en dat u op de eerste video kunt beluisteren. ‘Notawe’ betekent ‘mijn vader’ als ouder maar kan ook vertaald worden als ‘mijn schepper’ in de religieuze betekenis. Daarna doet hij dat nog eens opnieuw in de ‘Omushkegowuk Cree’-taal in het al even mooie “Kiyash (Before)”.

De overige acht nummers op “Precious Diamonds” zijn dan weer in de ons meer vertrouwde Engelse taal en ook in dat formaat klinken de liedjes van deze muzikant best wel aangenaam en mooi zoals u zelf kunt vaststellen in de twee andere video’s van de song “My Rebel Spirit” en de albumafsluiter “Precious”. “Precious Diamonds” is nog eens zo’n plaat waarbij je van begin tot einde van alle songs kunt genieten want ook het swingende liedje “Boogeyman”, de heerlijke ballad “You Are Left Behind” en het knap georkestreerde nummer “Diamonds” bekoren meteen vanaf de eerste beluistering. Maar we kunnen eigenlijk net zo goed refereren naar de drie resterende liedjes op deze plaat: “The Storm”, “Feeling Of Love” en “Let It Shine”.

We mogen hier trouwens zeker niet nalaten om te verwijzen naar de uitstekende productie van multi-instrumentalist Colin Linden die op deze plaat meespeelt op akoestische en elektrische gitaren, resonatorgitaar, 12-stringgitaar, dobro en basgitaar terwijl er ook een aantal gastmuzikanten in de ‘Pinhead Recorders’-studio in Nashville, Tennessee werden gehaald voor een instrumentale bijdrage op basgitaar, accordeon, saxofoon, orgel en drums.

Als we dit jaar de aankoop van maar één plaat zouden mogen aanbevelen, dan moet u zeker eens overwegen om “Precious Diamonds” van Adrian Sutherland aan uw collectie toe te voegen want dit album hoort absoluut thuis in ons jaarlijstje van beste platen van 2024. En als u dat zou doen, vergeet dan ook niet om op zoek te gaan naar zijn debuutplaat “When The Magic Hits” die hij middenin de coronacrisis in 2021 ook al samen opnam met de getalenteerde producer Colin Linden en een album dat in 2022 genomineerd werd voor de ‘JUNO Awards’ en voor de ‘Canadian Folk Music Awards’ in 2023.

(valsam)

 


 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: ADRIAN SUTHERLAND
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.