JESS KLEIN – WHEN WE RISE

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Motherlode Records

 

“DEDICATED TO EVERY WOMAN TRYING, WORKING, FIGHTING, DREAMING
TO MAKE THIS WORLD A MORE JUST AND LOVING PLACE”

Voor ons is de vanuit Hillsborough, North Carolina opererende zangeres en songschrijfster Jess Klein al lang geen verrassing meer. Haar albums “City Garden” uit 2006, “Bound To Love” uit 2009 en “Behind A Veil” uit 2012, de EP “Shy Girl” uit 2013 en de plaat “Learning Faith” uit 2014 zitten nog regelmatig in de cd-speler ten huize van ondergetekende. Dat zal met zeer grote waarschijnlijkheid ook het geval zijn voor haar allernieuwste plaat “When We Rise” die volgt op het in 2019 uitgebrachte “Back To My Green” en die onlangs als elfde soloalbum van Jess Klein op de internationale platenmarkt is verschenen en dus vanaf nu ook voor alle liefhebbers van het betere muziekwerk beschikbaar is geworden.

Met Mark Addison (aka ‘Professor Feathers’) uit Austin, Texas als sinds heel lang met Jess Klein samenwerkende producer levert deze nu 50-jarige singer-songwriter met “When We Rise” alweer een schitterende nieuwe plaat af. Mark Addison speelt als multi-instrumentalist ook mee op zowat elk van de elf liedjes die deze gitaar spelende dame voor haar nieuwste album heeft gecomponeerd. Andere instrumentalisten die aan deze plaatopname hebben bijgedragen zijn Billy Masters op elektrische gitaren en Brannen Temple op drums terwijl Greg Williams op saxofoon mag meespelen bij de songs “Annie’s Place” en het wonderlijk mooie “Safe Harbour”. Voor de subtiele backing vocals bij de meeste liedjes tekenden Alice Spencer en Kelly Mickwee.

Alles begon voor Jess Klein ergens midden de jaren ’90 toen ze wat schuchter live optredens begon te verzorgen in de folkscène van Boston. Haar eerste plaat “Wishes Well Disguised” verscheen in 1998 en daarna volgde er een nieuw album met de regelmaat van een klok. De vergelijkingen in de vakpers met het werk van Lucinda Williams, Nanci Griffith, Stevie Nicks of Gillian Welch zijn volgens ons allemaal best verdedigbaar, maar we willen Jess Klein toch vooral een eigen geluid toedichten. Geloof en vertrouwen hebben in jezelf, in de medemens en in de maatschappij is volgens Jess Klein iets wat je kunt aanleren en dat illustreert ze in haar songs met heel vaak een positieve boodschap voor haar vrouwelijke fans die ze als overtuigde feministe weet te koesteren.

Voor de video’s bij deze recensie hebben we twee liedjes uit dit nieuwe album geselecteerd met eerst de uptempo rootsrockende eerste single “Never Gonna Break Me” en daarna de rocksong “Annie’s Place”. De meeste nummers die we horen op “When We Rise” werden door Jess Klein gecomponeerd in de isolatieperiode gecreëerd door de veel te lang durende corona-lockdown. Heel laid back, kwetsbaar en emotioneel wordt het in de nummers “Steal Away” en albumafsluiter “All Falls Down” maar nog meer in de zachte nostalgische ballad “In The Arms Of A Song” over de plaats waar Jess Klein zich het meest thuisvoelt. Haar frustraties over de huidige turbulente wereld waarin er zoveel fout dreigt te lopen bezingt ze in het knappe liefdesliedje “Hold Me” en in de uptempo gebrachte song “Overcome”. Maar de alles overkoepelende hoop op een betere toekomst die in elke song op “When We Rise” wordt gelegd is uiteindelijk toch wat we het liefst willen onthouden van deze schitterende nieuwe plaat van Jess Klein.

(valsam)


 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: JESS KLEIN
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.