CHARLEY CROCKETT – $10 COWBOY

Artiest info
Website
facebook
Label: Son Of Davy / Thirty Tigers

Als verre afstammeling van de roemruchtige en mythische Amerikaanse volksheld, soldaat en politicus Davy Crockett liggen de verwachtingen van de muziekliefhebbers altijd een ietsje hoger bij het horen van de naam van Charley Crockett. Dat is een 40-jarige countryzanger en songschrijver die geboren werd in San Benito, het Texaanse stadje in het zuiden van Texas nabij de grens met Mexico waar ook countrylegende Freddy Fender het levenslicht zag. Momenteel brengt hij zijn dagen door in Austin, Texas waar dit muziekgenre als dagelijkse kost wordt geserveerd.

Charley Crockett brengt zelf op regelmatige basis nieuwe cd’s uit die bij ‘Rootstime’ steeds op een lovende recensie kunnen rekenen. Zo hadden we in 2020 het album “The Valley” en een jaartje later volgde de plaat “Welcome To Hard Times”. Het in de herfst van 2022 uitgebrachte “The Man From Waco” wist echter aan onze aandacht te ontsnappen, maar dat zullen we nu proberen goed te maken door een recensie te schrijven over zijn splinternieuwe album “$10 Cowboy” waarop Charley Crockett twaalf nieuwe nummers verzamelde die meestal in klassieke countrystijl worden gepresenteerd maar toch ook wel wat kenmerken van country & western, soul, R&B, blues en Americana bevatten.

Deze artiest debuteerde op plaat in 2015 en hij werd vorig jaar op de ‘Americana Music Honors & Awards’ drie keer genomineerd voor de categorieën ‘Artist Of The Year’, ‘Album Of The Year’ en ‘Song Of The Year’. We kunnen dat goed begrijpen als we deze nieuwe plaat laten afspelen want er staan ook nu weer enkele ijzersterke nummers in het genre op, zoals de twee songs die we op de video’s hebben toegevoegd: titeltrack “$10 Cowboy” dat hij live bracht tijdens de ‘Jimmy Kimmel Live!’-televisieshow en het nummer “Hard Luck & Circumstances”, één van de mooiste tracks op deze plaat waar we backing vocalisten Lauren Cervantes en Angela Miller het beste van zichzelf horen geven.

Charley Crockett schreef de meeste songs op dit album samen met zijn vertrouwde producer Billy Horton en voor het inspelen van de nummers in de studio in Austin, Texas was er een prominente rol weggelegd voor zijn vaste begeleidingsband ‘The Blue Drifters’ bestaande uit Nathan Fleming op steelgitaar, Dave LeRoy Biller op elektrische en akoestische gitaar en verantwoordelijk voor de strijkersarrangementen, Kullen Fox op orgel, T. Jarrod Bonta op piano, Kevin Smith op basgitaar en Mario Valdez en Jason Lee Moeller op drums.

In de songs “America”, “Gettin’ Tired Again” en “Solitary Road” horen we duidelijke soul- en R&B-invloeden in de countrysound en de soms vrij monotoon klinkende typische countrystem van Charley Crockett excelleert daarna in het door viool en cello gekleurde liedje “Good At Losing” en in de nummers “Diamond In The Rough” en “Ain’t Done Losing Yet” over de verslaafdheid aan gokspelletjes als kortstondige afleiding voor de minder leuke dingen des levens. Als we dan ook nog even onze favoriete song “City Of Roses” uit dit album mogen vermelden en u vertellen dat de plaat wordt afgesloten met de enige gecoverde song “Midnight Cowboy” van Country Willie Edwards uit diens gelijknamige album van 2021 denken we u hierbij voldoende geïnformeerd te hebben en uw interesse te hebben opgewekt voor de aanschaf van deze plaat.

Aan zijn gevoel voor melodieën en poëtische songteksten is nog geen spatje slijtage te bemerken, dit ondanks het gegevens dat “$10 Cowboy” al zijn dertiende plaat is sinds zijn debuutalbum “A Stolen Jewel” uit 2015. Voor die periode leerde hij de harde kant van het muzikantenbestaan kennen door in de straten van New York City, Los Angeles en New Orleans als ‘busker’ op te treden. Die moeilijke doch zeer leerzame tijd gebruikt hij sindsdien om zinvolle liedjesteksten te schrijven bij zijn songs waaruit blijkt dat hij zijn artistieke succes nooit vanzelfsprekend zal gaan vinden. In de wereld van de countrymuziek zal deze Charley Crockett steeds meer en meer een vaste waarde gaan worden, zowel in Amerika als op de internationale scène en daar kunnen we alleen maar blij om zijn.

(valsam)