POKEY LAFARGE - RHUMBA COUNTRY

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
label: New West Records
distr.: V 2

Pokey LaFarge is een van de meest getalenteerde Amerikaanse rootsmuzikanten van deze tijd. Hij staat bekend om zijn moderne versies van traditionele genres zoals folk, blues, country, soul en swing. Op 10 mei verschijnt zijn nieuwste album "Rhumba Country", deze plaat volgt op het succesvolle "In the Blossom of Their Shade" uit 2021. We volgen de carrière van Pokey LaFarge hier al vele jaren. Hij werd geboren als Andrew Heissler in Bloomington, Indiana, koos zijn voornaam als artiest naar zijn bijnaam uit zijn kindertijd (hij was altijd aan het dollen) en leende zijn achternaam van folkzanger Peter LaFarge (The Ballad Of Ira Hayes). In 2013 bij het verschijnen van zijn zelf getiteld album schreven we "Pokey LaFarge en zijn band brengen frisheid en energie in het Amerikaanse rootsgenre, met aanstekelijke originele songs die met gemak vroege jazz, ragtime, old-time muziek, country blues en western swing laten herleven".

En dat doet hij nog steeds - ondanks vele wendingen. In 2009 richtte hij de groep 'Pokey LaFarge & the South City Three' op met de zeer belangrijke sidemen Ryan Koenig, waarmee hij de eerste trede van de carrièreladder beklom en werd gepromoot door Jack White en Ketch Secor (Old Crow Medicine Show). Hij werd een populaire live-act in de VS en Nederland werd zijn toevluchtsoord in Europa. De kroniekschrijver toert zo vaak mogelijk door Nederland en schreef om zijn liefde aan onze noorderburen te betuigen het nummer "Rotterdam". Nadat zijn sympathieke podiumpartner Ryan Koenig ernstig gewond raakte bij een auto-ongeluk, raakte ook Pokey ontspoord. Hij was toen waarschijnlijk dicht bij de afgrond en vond zijn weg uit de levenscrisis in 2019/2020 door een beslissende, persoonlijke wending naar het christelijk geloof. Zijn album "Rock Bottom Rhapsody" uit 2020 bevatte zowel nummers die voor als na zijn 'verlossing' waren geschreven en de opvolger "In The Blossom Of Their Shade" uit 2021 was een lichtvoetige, optimistische getuigenis van zijn hervonden moed om het leven tegemoet te treden. En het zou nog beter worden: in de herfst van 2022 volgde nog een positief keerpunt: Pokey trouwde met zijn vriendin en tijdelijke podiumpartner Addie Hamilton. Vorig jaar ging hij ook met haar op tournee en de nieuwe energie was duidelijk merkbaar.

En nu "Rumba Country". Twee uitspraken van Pokey kenmerken dit album. Over zijn hervonden levens- en speelvreugde zegt hij: "Er was een tijd dat ik verdriet verheerlijkte omdat ik uit het oog verloor wie ik ben, maar nu begrijp ik dat het creëren en uitdrukken van vreugde mijn geschenk is, en geschenken zijn bedoeld om te delen". En hij heeft eindelijk zijn artistieke kompas opnieuw gedefinieerd en wil niet in een hokje gestopt worden. Hij heeft de afgelopen jaren te veel goede muziek ontdekt om zich tot iets te willen beperken: "Hoe meer je luistert naar muziek van over de hele wereld, hoe meer je je realiseert dat iedereen zijn eigen vorm van countrymuziek heeft", zegt hij. "Daarom heb ik het album Rhumba Country genoemd: Het steekt de draak met de zinloosheid om alles in een paar genres te stoppen: Wat is folkmuziek? Wat is country of soul? Ik heb me altijd verzet tegen al die grenzen en vond het veel opwindender om mijn eigen genre te creëren". En dus doorbreekt hij met plezier alle genregrenzen op zijn nieuwe album. Het beste voorbeeld is de single "Sister Andre". Het wijze nummer over hoe het nooit te laat is om lief te hebben en geliefd te worden zit vol soul. Het album wordt ook gekenmerkt door veel mambo- en rumbaritmes, zoals op "One You, One Me", "For The Night" of "Made To Be Loved". Daarentegen is "So Long Chicago" zijn weinig nonchalante, leukste rockpopstukje en is"It's Not Over", een optimistische rock'n'roll ballade.

Pokey LaFarge zijn voornaamste missie is nog steeds de vreugde van de vroege, traditionele Amerikaanse muziek over de hele wereld te verspreiden. De afgelopen jaren veroverde LaFarge de oren, harten en zielen van muziekliefhebbers over de hele wereld met zijn hoogst aantrekkelijke muziek. Het is nooit wat voor LaFarge geweest om zich tot één genre te beperken. Deze songwriter reist al jaren de wereld rond, en zijn songs zijn een verzameling van wat hij op z’n vele omzwervingen tegenkomt. Mambo, tropicala, rocksteady, jaren 50 rock ‘n’ roll, een streep bluegrass en een dosis swing duiken complexloos de blender in. Het enige wat voor hem telt is echtheid. Alles wat hij maakt komt recht uit het hart, van de doorleefde, intelligente teksten tot de onweerstaanbare groove in de muziek. En dit horen we allemaal op zijn nieuwste album, waarop Pokey, die nu een nieuw thuis heeft gevonden in Mid-Coast Maine, gewoon toont in topvorm te zijn. Pokey is echt serieus over het delen van zijn vreugde en zal bijna non-stop door de VS en Europa toeren tot het einde van het jaar. De concerttour eindigt - hoe kan het ook anders - in zijn geliefde Nederland op 8 december in Paradiso in Amsterdam. Daarvoor is hij hier in België te zien op 29 november in, De Waranda, Turnhout en 30 november in de Botanique in Brussel. Warmhartige duizendpoot Pokey LaFarge is een artiest die alle vergelijkingen allang heeft getrotseerd. Met zijn album en zijn concerten benadrukt hij zijn uitzonderlijke status.

29 Nov 2024  Turnhout (b) De Waranda

30 Nov 2024  Brussel (B) Botanique

06 Dec 2024  Hengelo (NL) Metropool

07 Dec 2024  Breda (NL) Mezz