LEDFOOT - OUTSIDERS

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
label: TBC Records

‘Outsiders ‘ is a record about just that… the losers, outcasts, wannabes….small people with big dreams… I grew up listening to gunfighter and murder ballads….this is record for all the hopeless their stories and the dreams that keep going….like me. ‘ - Ledfoot

Sommige muzikanten slagen er gewoon niet in om groot te worden, ondanks hun onmiskenbare talent. De Amerikaanse zanger / singer-songwriter / gitarist Ledfoot bij de burgerlijke stand bekend als Tim Scott McConnell is één van hen. Na zes soloalbums onder zijn artiestennaam gaat Ledfoot iets anders doen. In plaats van puur, bluesy singer - songwritermateriaal nodigde de man een paar bevriende muzikanten uit in de studio en zo werd zijn nieuwe album "Outsiders" een echt bandalbum. Hoewel zijn zeer bijzondere gothic bluesstijl nog steeds duidelijk te horen is, draagt ​​de toevoeging van een band bij aan nieuwe geluiden op het album, variërend in stijl van Americana tot country tot rock.

Zo’n dertig jaar geleden vestigde McConnell zich in Noorwegen en nam in 2006 de artiestennaam Ledfoot aan. En die periode voor en na is gevuld met heel wat noemenswaardige feiten. De man werd in 1958 geboren in een trailerpark in Florida. Op zijn vijftiende begon hij te spelen in clubs en cafés die gefrequenteerd werden door de net iets minder gefortuneerde medemens. Twee jaar later verhuisde hij naar New York, waar hij in al de bekende undergroundclubs speelde. CBGB’s, Max’ Kansas City en de Mud Club zijn maar een paar van de plekken waar hij optrad. In 1979 vervoegde hij The Rockats, een band waarmee hij een deal versierde bij Island Records. De vijf daaropvolgende jaren tourden ze doorheen de VS. Nog eens vijf jaar later startte hij samen met Smutty Smiff The Havalinas. Drummer van dienst was Charlie ‘Chalo’ Quintana, ooit lid van Social Distortion. De man beroerde ook de vellen bij niemand minder dan Bob Dylan. Elektra kwam als winnaar uit een gevecht in regel voor het mogen tekenen van The Havalinas. Het verschijnen van hun debuut ging gepaard met een indrukwekkende tournee waarin onder meer geopend werd voor Chris Isaak en Tina Turner. Het zou echter bij deze ene plaat blijven, aangezien Tim Scott in 1993 besloot om naar Noorwegen te verhuizen. In het Hoge Noorden tekent hij bij Warner Music. McConnell brengt "Deceivers And Believers" uit in 1994. Dit album bezorgt hem heel wat airplay in zijn nieuwe thuisland en bij uitbreiding in heel Europa. Twee jaar later neemt hij nog een plaat op voor Waterfall Records én neem Bruce Springsteen "High Hopes" op voor de "Blood Brothers"-EP, een nummer dat McConnell schreef.

Vele jaren later had hij voor het album "White Crow" (2019) welgeteld zeven jaar nodig, want toen verscheen zijn derde album "Gothic Blues" (2011). In 2020 verscheen van Ledfoot nog het meer melodische singer-songwriter duo-album "A Death Divine" dat hij samen met TNT’s Ronni Le Tekro opnam. Het album "Black Valley" (2021) was dus meer de ware opvolger van zijn vierde album "White Crow" dat in 2019 een Spellemansprisen (een soort van Noorse Grammy) won in de categorie ‘Best Blues Album’! Op zijn vorige album "Coffin Nails" nodigt Ledfoot ons uit naar een muzikaal landschap dat in het verlengde van zijn vorig albums ligt. De kenmerkende sound is er natuurlijk nog steeds, maar "Coffin Nails" neemt een stap opzij van het typische gothic blues geluid van Ledfoot's vroegere albums met een sterkere singer-songwriter attitude en met teksten en een geluid dat dichter bij de murder ballad traditie staat, met briljante teksten die de donkere kant van de geest verkennen. Vorig jaar verscheen "Limited Edition Lava Lamp" (2023) van zijn duoproject met Ronni Le Tekro, maar in de stilistische voetsporen van zijn vorige albums "White Crow", "Black Valley" en "Coffin Nails", blijft hij zijn muzikale kosmos verkennen onder de titel "Outsiders" en presenteert hij 9 songs die tekstueel diep en briljant vooral gewijd zijn aan de duistere aspecten van het menselijk bestaan. Deze teksten gaan zoals de man zelf zegt over: "verliezers, verschoppelingen, wannabees, simpele mensen met grote dromen" ....eigenlijk zoals altijd. "Dit is een plaat voor alle hopelozen, hun verhalen en de dromen die hen op de been houden". Alleen nu klinkt het allemaal voller en groter. Muzikaal zeer Amerikaans, goede Americana-klank tussen blues en country. Absoluut eerlijk en nuchter. Tekst en muziek gaan hand in hand.

De negen nummers, die doen denken aan werken van Johnny Cash, Gram Parsons, Bruce Springsteen en zelfs Mink DeVille, werden in slechts vier dagen opgenomen, gemixt en geëngineerd door Kjartan Hesthagen in Studio Nyhagen en gemasterd door Winter Lazerus in Mohlenpris Studio, en getuigt van echt muzikantschap. Je voelt de live vibe van deze vier uitstekende muzikanten. Ledfoot werd vergezeld door Markus Klyve op toetsen (Ronni LeTekro), bassist Bjorn Holm (Vidar Busk, Paal Flaata, Ronnie Jacobsen, Kid Andersen, Knut Reiersrud) en Tobby Johansen op drums (Dan Reed, Age Sten Nilsen, Vamp, TNT). "Outsiders" is een verzameling liedjes over mensen aan de rand, mensen die misschien verdwalen en aan het kortste eind trekken in het leven, maar niet bereid zijn hun nederlaag zonder slag of stoot te accepteren. Wederom onderscheidt Ledfoot zich als een uitstekende songwriter, een unieke verhalenverteller met de nodige integriteit en autoriteit in zijn optreden. En deze wijze woorden zijn meteen van toepassing in het openend en levendige "Thunder and Rain" dat als tweede single verscheen. De luchtige muzikale omlijsting maakt deze song waarin hij opkomt voor de mensen die door hun moeilijke jeugd nooit een echte kans hebben gekregen zo mooi, maar anderzijds zijn het meer brutaler "I Do Believe" of donkerder "Dead Is Dead" van die onmiskenbare Ledfoot-composities waarmee hij ons steeds weet te verrassen. Maar Ledfoot kan ook zijn emotionele kant laten zien. Bijvoorbeeld in het gereserveerde "Destiny", de verwarmende ballad "Old Brown Bar" of het prettig folky nummer "Better Side". Maar steeds weet hij met zijn knorrende stem, zijn verhalen met veel overtuiging te brengen en met de muziek de juiste sfeer te creëren.