AIRBOXES - CONFLUENCE

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
label: Trad Records

Je moest de voorbije jaren al flink wat omwegen maken om niet ergens tegen Guus Herremans op te botsen: de jongeman is meer dan een beetje actief in het jonge folkwereldje en je vindt hem dan ook bij bands als Les Bottines Artistiques -met de Aalsterse Bulgaar Pavel Souvandjiev- als in Phlox -met onder anderen bassist Jelle Van Cleemputte en Triple V -met onder anderen collega-accordeonist Bert Leemans en de in deze kolommen niet onbekende gitarist Jeroen Geerinck.

Dat Guus, voor de opnames van deze plaat met Leemans dus in de intussen alombekende studio Trad van Ward Dhoore terechtkwam, hoeft dan ook niet te verbazen: dat wordt stilaan dé plek waar je moet zijn als je folkmuziek wil opnemen: er is alles voorhanden wat er moet zijn en er lopen een paar mensen rond, die op eenvoudig verzoek, je muziekjes van de nodige kleur en diepgang kunnen voorzien en zo komt het dat je, naast de diatonische accordeon van Guus en de chromatische van Bert, ook de gitaren van Jeroen “Geronimo” Geerinck en Ward Dhoore en de percussie van Ludo Stichelmeyer -die ook al in Triple X te vinden was en bij EmBRUN naast Bert speelde-, te horen zijn op deze plaat. Ons kent ons, als het ware, maar dat is nu eenmaal de sterkte van de Vlaamse folkscene: dat zijn stuk voor stuk heel goed opgeleide muzikanten, die er, misschien een beetje in de marge, toch maar mooi in geslaagd zijn een heuse folkrevival te realiseren.

Lange inleiding misschien, maar ik wil graag dat u zo’n beetje weet waaraan u zich mag verwachten bij deze tweede plaat, waarop de elf composities verdeeld werden tussen Bert en Guus en die de liefde van beide heren voor dat prachtige instrument dat de accordeon is, uitermate subtiel, gevoelig of uitbundig in de verf gezet wordt Nu eens denk je aan zuiden, dan weer aan de Balkan, maar meestal gewoon aan dat kruispuntlandje waar wij in wonen. Daar lopen mensen rond, die muziek voor alle seizoenen maken, met slechts één ding voor ogen: de luisteraar momenten van schoonheid bezorgen. Missie zeer geslaagd, ook nu weer. Bij wijze van uitleiding mag ik graag ook nog even verwijzen naar een heel fijne video in de VRT-reeks “De Twintigers”, waar je Bert, Guus, Ward en Jelle in Studio Toots een leuke set van zowat drie kwartier kunt zien spelen. Doén !

(Dani Heyvaert)