OLIVIER LE GOAS - SUNLAND

Artiest info
Website
facebook
Label : Double Moon Rec./ Challenge Rec.
Distr. : New Art Int.

De Franse slagwerker Olivier Le Goas begon op 13-jarige leeftijd met drummen, in 1987 studeerde hij af aan de Ecole de Batterie Dante Agostini in Parijs. Hij speelde met muzikanten als OIivier Ker Ourio, Jean-Michel Pilc, Kenny Wheeler, Avishai Cohen (tpt) en diverse anderen. Hier is hij te horen met Kristjan Randalu (piano) en Lukas Traxel (contrabas). De pianist uit Letland behoort tot de absolute wereldtop, datzelfde kan gezegd worden over de Zwitserse bassist Traxel, beiden zijn ook succesvolle componisten.

Dit project zou al diverse jaren geleden worden opgenomen maar de pandemie gooide helaas roet in het eten, uiteindelijk vonden de opnamen plaats in 2023 in Bauer studio’s in Ludwigsburg. Olivier Le Goas memoreert in het cd boekje dat de wijze van componeren uiteen valt in drie groepen, in de eerste gaat het om verschillende metrische issues, dan is er een groep composities die op de een of andere manier zijn geïnspireerd op folk songs en tenslotte een groep die elk een eigen compositorische grondslag hebben. Het zij zo, ik beoordeel de muziek als eindresultaat en niet zozeer hoe die tot stand is gekomen. Maar het resultaat is alleszins de moeite waard, een fantastisch album met uitermate intrigerende muziek.

Het album opent met “Good to be back”, een uniek muziekstuk dat werd geïnspireerd door Antonio Vivaldi’s concert voor twee violen in A mineur, RV 522. Het resultaat is een indringende compositie waarin de invloed van Vivaldi duidelijk is te horen in het complexe pianospel van Randalu. In het nummer “E.Song” is de invloed van Keith Jarrett te horen, maar ook het werk van het spraakmakende trio The Bad Plus. Alle invloeden en ook de technische details worden duidelijk beschreven in het cd boekje, ik zal ze hier niet nader noemen, luisteren en genieten lijkt me de juiste manier, want ondanks het complexe karakter van de nummers is het inderdaad een genot om dit album te beluisteren. Een aanrader zonder meer en een superieur trio met als hoogtepunt het titelnummer “Sunland” met fluisterend pianospel dat garant staat voor kippenvel !

Jan van Leersum