JOHN PRIMER & BOB CORRITORE – CRAWLIN’ KINGSNAKE

Artiest info
Website
facebook

Photo: Eric Kriesant

John Primer en Bob Corritore nog voorstellen is misschien overbodig. John Primer heeft zo’n enorme staat van dienst dat hij eigenlijk geen nadere introductie behoeft, onlangs werd hij zelfs opgenomen in de Blues Hall of Fame, won vele prijzen en werd genomineerd voor een Grammy. Corritore is ook actief in het Europese festivalcircuit, heeft in 2023 vijf veelgeprezen albums uitgebracht, was het onderwerp van talloze artikelen en ontving talloze nominaties. Maar dat is allemaal ondergeschikt aan wat er in de studio gebeurt en de plaat die vandaag 29 maart 2024 verschijnt is een krachtig straight-ahead album met pure Chicago blues, gemaakt door twee artiesten die hun hele leven hebben gewijd aan de puurheid van de blues. "Crawlin' Kingsnake" is het 4de samenwerkingsalbum van John Primer en Bob Corritore, waarbij beide legendarische artiesten op de top van hun kunnen zijn.

De blues wegen van John Primer en Bob Corritore liepen lang parallel en een samenwerking moest er eens van komen. In 1970, toen John nog in de Theresa’s Club in Chicago speelde, was de jonge Corritore al een trouwe luisteraar. Hun samenwerking als Chicago muzikanten werd pas in 2012 een feit, en een jaar later deden Primer en Corritore met hun album "Knockin’ Around These Blues" (2013) ons in een Chicago van ver in de vorige eeuw wanen. Vier jaar later verscheen van deze veteranen het album "Ain’t Nothing You Can Do!" (2017), en drie jaar later verscheen "The Gypsy Woman Told Me" (2020). En dat nu vier jaar later eindelijk een vervolg komt, is dan ook meer dan gerechtvaardigd. Op de 12 songs van dit nieuwe album krijgen deze heren o.a. steun van Bob Stroger op bas, Jimi Primetime Smith op tweede gitaar, Anthony Geraci op de piano, en Wes Starr op drums.  De productie was in handen van Corritore zelf, Clarke Rigsby, en John Wroble. Het helpt je uiteraard, als je kan rekenen op enkele prima muzikanten, maar het zijn zoals we ook van hun vorige platen weten,  Corritore met zijn krachtige mondharmonica licks, en Primer die met zijn gepassioneerde aanpak ons het 'old school'-gevoel weet te geven, samen steeds de uitblinkers die onze aandacht opeisen. Het is dan ook moeilijk om een favoriete nummer te kiezen omdat ze allemaal uitmuntend zijn, songs die trouwens werden opgenomen gedurende vier sessies tussen 2021 en 2013 bij Clarke Rigsby's Tempest Recording Studio in Arizona. En als we dan echt moeten kiezen voor drie toppers onder deze vintage nummers gaan we voor "Chains And Things" van BB King, "Stuff You Gotta Watch" van Muddy Waters en het door John Lee Hooker geschreven titelnummer.

John Primer verzorgt de leadzang en levert twee van zijn verdoken solo's op het openingsnummer "Take A Message", en we krijgen hierbij ook mooi pianospel van Geraci. Daarna volgt de titeltrack, een John Lee Hooker cover, met Geraci opnieuw achter de piano en Primer die een paar hele mooie gitaarlicks laat horen in de typische McKinley Morganfield stijl. Het diep bluesharmonicaspel van Corritore is in dit nummer ook heel sterk. Primer is nu ver in de jaren '70, maar zijn stem draagt nog steeds veel kracht, wat we te horen krijgen in de up-tempo shuffle, "Down In The Bottom", die hij zo lang speelde met Magic Slim's Teardrops, en dit voordat John ons zijn eigen "Hiding Place" voorschotelt, waarop Corritore een verbluffende vertolking doet, dit is werkelijk een grootmeester op harmonica.  Een korte uitstap naar Memphis, met B.B. King's "Chain And Things" laat zien dat John perfect in staat is om de losse stijl van zijn meester te volgen, terwijl hij ook dezelfde krachtige vocalen gebruikt. Op een levendige jump-swing in Louis Jordan-stijl wordt "Stuff You Gotta Watch" gevolgd met het meer aardse "Rosalee Blues", twee songs die opgedragen zijn aan Muddy Waters. Primer schakelt op dit laatste nummer over op slide, en geeft de leiding aan Corritore, terwijl Geraci hier schittert met zijn pianospel. Na een funky versie van wijlen Jimmy Rogers' "You're The One" is "Bow Down On Your Knees" niets meer dan een unplugged aangepaste versie van Muddy's "You Gonna Take Sick And Die One Of These Days", waarna Magic Slim's gebruikelijke marchin' shuffle terugkeert met "This Little Voice", die John Primer tot op de dag van vandaag in zijn live repertoire verwerkt, en dit vooraleer hij opnieuw een eerbetoon aan hem brengt met een cover van zijn "Gravel Road" waaraan Corritore zijn ongebreidelde touch toevoegt. Onze vrienden sluiten af met een versie van Waters' beroemde "Feel Like Going Home", waarin elke solist zich met smaak uitdrukt, terwijl Primer zichzelf bevestigt als een echte vocalist. John Primer en Bob Corritore bevestigen met dit nieuwe album hun status en laten horen dat hun eerste ontmoeting géén toeval was! "Crawlin' Kingsnake" is misschien wel het logische vervolg op de drie eerdere releases, maar voor zowel de Chicago Blues als de rootsliefhebber is dit alvast een aanrader en dus alle reden om dit album aan te schaffen.