HEWDIE – THE LOW LANDS BY THE SEA

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Rauh Records

‘Hewdie’ is de artiestennaam die de Nederlandse singer-songwriter Peet Didderiëns uit het Nederlands-Limburgse dorpje Haelen meer dan 15 jaar geleden koos om zijn muzikale carrière uit te bouwen. Hij debuteerde in 2008 met het album “Outsider Blues” dat in 2013 een vervolg kende met de plaat “Under The Sun, Moon And Stars”. Daarna liet hij gedurende zo’n zeven jaar nog amper iets van zich horen tot in 2020 toen hij een zes akoestische folkliedjes tellende EP op de markt bracht onder de titel “Post-Modern Primitive”.

We dachten toen dat hij opnieuw vertrokken was om de muziekwereld in de Benelux te veroveren, maar ook nu moesten we alweer vier jaar wachten vooraleer we nieuw werk van ‘Hewdie’ te horen kregen. Dat gebeurt nu echter wel opnieuw met een volwaardig album dat “The Low Lands By The Sea” heet en dus naar zijn thuisland Nederland verwijst. In tegenstelling tot zijn vorige platen gaat Peet Didderiëns op dit nieuwe album steeds meer van akoestische folksongs naar een wat ruimer georkestreerde Americana-sound in zijn liedjes, aangestuurd door drie instrumentalisten die hem bij de opname hebben bijgestaan.

Dat zijn Thimo Gijezen op contrabas, accordeon en gitaar, Ronnie Goodin (aka Ron Janssen) op viool en altviool en Joost Verweij op gitaar en piano. Zelf bespeelt Peet de gitaren, de basgitaar, de melodica, het orgel en een mondharmonica. Die nieuwe Americana-sound zit op dit album vervat in de twaalf composities waarvoor hij zowel teksten als muziek heeft geschreven. Met twee van deze nummers laten we graag kennismaken op de bijgaande video’s: eerst is er de single “The Loveliest Place Of All” en daarna krijgt u ook nog de song “Mountains Of The Moon”.

Peet Didderiëns is in de voorbije jaren een fiere vader geworden en hij bouwde onlangs ook zijn eigen opnamestudio. Daarenboven ging hij voor een vaste job om van een behoorlijk inkomen voor zijn gezin verzekerd te blijven en zo de risico’s die verbonden zijn aan het muzikantenleven te beperken. Hij heeft enkele van deze wijzigingen in zijn leven in liedjesteksten verwerkt zoals in de song “Worlds Apart” en de coronapandemie inspireerde hem voor de song “Everybody Feels The Cold” ontstond. Daarnaast komen ook de grote maatschappelijke en politieke gebeurtenissen aan bod - Poetin en ook wel Trump krijgen er stevig van langs in de song “Evil” – net als zijn observaties in de dagdagelijkse wereld zoals in het nummer “People On A Train”. Het gegeven dat elke song ondersteund wordt door een leuk gearrangeerde melodie maakt van dit album misschien wel het beste tot nu toe in de carrière van ‘Hewdie’.

(valsam)