JOHN CRAIGIE + TK & THE HOLY KNOW-NOTHINGS – PAGAN CHURCH

Artiest info
Website
facebook
Label: Zabriskie Point Records

In september 2020 maakte ik hier kennis met de nu 44-jarige Amerikaanse folkzanger, songschrijver en producer John Craigie naar aanleiding van de release van zijn zevende soloplaat “Asterisk The Universe”. Dat was de opvolger van zijn twee jaar eerder uitgebrachte album “Scarecrow” waarvoor hij in toenmalige recensies bedacht werd met lovende vergelijkingen tussen hem en zijn muzikale voorbeelden John Prine, Bob Dylan, James Taylor en Jack Johnson. Na “Asterisk The Universe” kwam er in april 2022 nog een volgende plaat van deze muzikant met een universitair diploma als wiskundige uit Portland, Oregon op de markt onder de titel “Mermaid Salt”.

De frekwentie van het uitbrengen van nieuwe albums ligt bij John Craigie blijkbaar op twee jaar want we hebben net zijn negende soloplaat “Pagan Church” op onze redactietafel ontvangen voor het schrijven van een recensie. Elf nieuwe zelfgeschreven nummers werden hiervoor opgenomen in de ‘Our Lady Of Perpetual Heat Recording Studio & Spa’ in St. Paul, Oregon. Zijn vaste begeleidingsband ‘TK & The Holy Know-Nothings’ zorgde voor de bijhorende instrumentatie. Die formatie bestaat uit Taylor Kingman op gitaren, multi-instrumentalisten Jay Cobb Anderson op pedal steel, gitaren, piano en Hammondorgel, Lewi Longmire op basgitaar, piano en trompet en Sydney Nash op diverse blaasinstrumenten en Tyler Thompson als albumproducer en ook op drums.

Afgetrapt wordt er op “Pagan Church” met de bluesy track “Damn My Love” die u op de tweede audiovideo kunt beluisteren. Daarna brengt hij het op werk van J.J. Cale lijkende nummer “California Sober” en het door honky tonk-pianospel en Hammondorgel ingeleide “Walking Guilty”. Dan volgt een eerste ballad “Where It’s From” die John Craigie en zijn band live spelen op de eerste video bij deze recensie. Bij het nummer “Viking Sex” weten we niet echt wat we ons daarbij moeten voorstellen.

Het schrijven van catchy liedjes is blijkbaar één van de vele eigenschappen van John Craigie zoals we verder op dit album kunnen horen in het reggaegetinte “Good To You”, het lekker ‘Southern Rock’-ende “While I’m Down” waarop de klanken van een Hammondorgel alweer prominent aanwezig zijn en het van een ‘Walk On The Wild Side’-riff van Lou Reed voorziene liedje “Sandra”. Met het nummer “Grand Junction” keert John Craigie nog even terug naar zijn liefde voor de bluesmuziek en het afsluiten van deze plaat doet hij op prachtige wijze met de dromerige albumtiteltrack “Pagan Church”, een lo-fi geïnstrumenteerde ballad met heel knap werk van Jay Cobb Anderson op pedal steel.

(valsam)

 

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: JOHN CRAIGIE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.