CARLA OLSON – HAVE HARMONY, WILL TRAVEL 3

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: BFD / The Orchard

De in Austin, Texas geboren zangeres, songschrijfster en platenproducer Carla Olson viert in 2024 haar 74e verjaardag maar van een welverdiend pensioentje gaan genieten staat niet op de agenda van deze in 1978 naar Los Angeles verhuisde artieste. Daar richtte ze de powerpop- en rootsrockformatie ‘The Textones’ op die tot eind jaren ’80 drie studioalbums heeft uitgebracht: “Midnight Mission” in 1984, “Cedar Creek” in 1987 en “Back In Time” in 1990. Door een ernstige ziekte van Carla Olson werd deze groep toen ontbonden, maar in 2018 was ze terug paraat om met de band het album “Old Stone Gang” op te nemen.

Als heuse polyglot spreekt ze naast Engels ook Frans, Italiaans, Japans en Zweeds. Gedurende haar lange carrière heeft ze muziek gemaakt met grote vedetten zoals Bob Dylan, Percy Sledge, Gene Clark (‘The Byrds’), Mick Taylor (‘The Rolling Stones’), Ry Cooder, Eric Clapton en John Fogerty maar ook haar solo-discografie is behoorlijk indrukwekkend te noemen. De laatste 20 jaar was Carla Olson vooral actief als muziekproducer nadat ze haar laatste soloplaat “The Ring Of Truth” in 2001 uitbracht. In 2022 was er ook nog het album “Night Comes Falling” waarvoor ze intensief had samengewerkt met Stephen McCarthy, de zanger-gitarist van de alt.countryformatie ‘The Long Ryders’.

In 2013 nam Carla Olson een coveralbum op dat de titel “Have Harmony, Will Travel” kreeg en waarop diverse gitaristen en zangers en zangeressen als gastvocalisten een bijdrage afleverden. Dat was een commercieel succes en moest dus absoluut een vervolg krijgen. Dat kwam er eerst in 2020 met “Have Harmony, Will Travel 2” vol met duetten en covers en nu wordt er gewoon verder aan het concept gewerkt met een derde plaat “Have Harmony, Will Travel 3”. Daarop verzamelde ze dertien nummers waaronder drie songs die ze live samen met de Amerikaanse singer-songwriter Gene Clark heeft opgenomen en die hier als bonustracks werden toegevoegd. Gene Clark was in 1964 één van de oprichters van de legendarische folkrockgroep ‘The Byrds’ naast Roger McGuinn en David Crosby en hij overleed op amper 46-jarige leeftijd in L.A. op 24 mei 1991. De drie live gebrachte nummers op deze plaat dateren dus al van voor die datum en werden eind mei 1987 in Nashville opgenomen.

De tien nieuwe nummers op “Have Harmony, Will Travel 3” kwamen tot stand na instrumentale bijdragen op gitaar door een zevental Amerikaanse gitaristen waaronder Todd Wolfe (Sheryl Crow) die meespeelt op het nummer “Lead Me” en Craig Ross (Lenny Kravitz) op leadgitaar bij albumopener “In Another Land”. Mondharmonicaspeler Mickey Raphael (Willie Nelson) speelt mee op het ‘country & western’-liedje “Cool Water” dat voor het eerst op plaat werd gezet door ‘The Sons Of The Pioneers’ in 1941. De meest bekende song die hier door Carla Olson zelf gecoverd werd is het nummer “Street Fighting Man” van ‘The Rolling Stones’, een single uit hun “Beggars Banquet”-album van 1968. Ook de song “I Can See For Miles” van ‘The Who’ uit 1967 kreeg op deze plaat een sterk aangepaste eigen versie door deze zangeres.

Voor enkele songs werden ook de lead vocals door gastzangers verzorgd zoals op de twee tracks die we op de audiovideo’s hebben toegevoegd: eerst zingt ex-‘Hollies’-frontman Allan Clarke mee op de song “It Makes Me Cry” en daarna is het de beurt aan de 77-jarige Harvey Shield van de a capella-groep ‘The Mighty Echoes’ bij het nummer “(Just Like) Romeo & Julie” dat oorspronkelijk in 1964 een hit was voor ‘The Reflections’, een Amerikaanse soul- en doo-wopformatie uit Detroit, Michigan. Ook de in mei 2021 overleden pop- en countryzanger B.J. Thomas nam de leadzang voor zijn rekening bij het nummer “Cool Water”. Of er nog verdere albums in deze serie zullen volgen is momenteel niet geweten.

(valsam)

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: CARLA OLSON
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.