THE HOLIDAY INN LABEL 100 SERIES ANTHOLOGY - SLAP-BACK - VARIOUS ARTISTS

Artiest info
Website
facebook
 

In 1961 werd in Memphis, Tennessee een nieuw platenlabel opgericht dat de naam ‘The Holiday Inn 100 Series’ kreeg, zo genoemd naar de initiatiefnemers, zijnde de gelijknamige motel- en hotelketen waarvan het eerste hotel in 1952 in Memphis werd geopend. Een al snel opduikend probleem hierbij was dat de radiostations hun uitgegeven platen niet wilden draaien omdat ze dachten dat ze op die manier gratis promotie zouden uitzenden voor de ‘Holiday Inn’-hotels.

Op het label werden in een periode van nauwelijks twee jaar maar zestien singles opgenomen en uitgebracht. Het begon allemaal in 1961 toen Doyle Wayne Foster met zijn groep ‘The Roller Coasters’ in Nashville belandde om er met de hulp van Neal Matthews van ‘The Jordanaires’ zijn eerste instrumentale single “Rim Shot” bij het nieuwe label op te nemen. De plaat kwam in april 1961 als eerste single van het ‘Holiday Inn 100 Series’-label op de markt. In 1963 kwam er al een einde aan het bestaan van het label toen eigenaar Charles Kemmons Wilson zijn muziekbusiness verkocht aan Sam Phillips die in 1952 zijn eigen label en opnamestudio ‘Sun Records’ had opgericht, de bakermat van grote artiesten als Elvis Presley, Roy Orbison, Johnny Cash, Carl Perkins en B.B. King.

Het retrolabel ‘Rockstar Records’ heeft nu een verzamelalbum uitgebracht met 33 opnamen van ‘The Holiday Inn 100 Series’ met telkens de twee kanten van elke opgenomen single en twee van de jingles die door de radiostations werden gebruikt om een plaat uit hun stal aan te kondigen. De artiesten die destijds al deze nummers hebben opgenomen zijn ‘The Roller Coasters’, ‘Jimmy Foster’, Frank Starr, Buck Griffin, Star Daniel, Stony Martin, Charlie Feathers, Joe Fuller en de ‘Table Toppers’ die hun plaat “Talk To Me Baby” (de 33e track) opnamen voor het ‘Klondike’-label uit Memphis dat door het ‘Holiday Inn’-management werd opgekocht in 1961.

Op de audiovideo’s hebben we de songs “Strangers In Paradise” van Jimmy Foster uit 1961 en “Spanish Twist” van ‘The Roller Coasters’ uit 1962 aan dit verhaal toegevoegd. In 1969 werd ‘The Holiday Inn 2200 Series’ opnieuw gelanceerd onder deze lichtjes aangepaste naam maar ook dat was geen lang leven beschoren want in 1970 zorgden muzikale meningsverschillen met producer Stanley Kesler (ex-‘Sun Records’) opnieuw voor het vroegtijdige einde van dit tweede leven voor het label.

(valsam)