BENNY JOY – LITTLE RED BOOK

Artiest info
Website
facebook

Benny Joy is de artiestennaam van de Amerikaanse rockabilly-gitarist en zanger Benjamin Eidson, geboren op 5 november 1935 in Atlanta, Georgia en op bijna 53-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleden op 24 oktober 1988. Tijdens zijn muzikale loopbaan heeft hij amper drie liedjes op single uitgebracht en beperkte zijn succes zich voornamelijk tot de Amerikaanse staat Florida waar hij samen met zijn familie naartoe was verhuisd naar Tampa Bay. Daar leerde hij gitaar spelen en trad hij al op jonge leeftijd op in clubs van het lokale muziekcircuit.

Het was pas na zijn dood dat zijn muziek buiten Amerika bekend werd, mede dankzij de revival van de rockabillymuziek in Engeland. Zijn drie eigen singles waren “Spin The Bottle” uit 1957, “Ittie Bittie Everything” uit 1958 en “Crash The Party” uit 1959. Bekender werd hij echter als songschrijver van liedjes die door andere performers werden gezongen en uitgebracht als singles. Zo schreef hij liedjes voor o.a. Marty Robbins, Jackie Wilson, Charlie Rich, Burl Ives, Debbie Reynolds, Johnny Rivers en Carl Smith.

Het retroplatenlabel ‘Rockstar Records’ heeft nu onder de titel “Little Red Book” een compilatiealbum uitgebracht met liedjes die gezongen worden door Benny Joy of die door hem werden gecomponeerd voor andere artiesten. Voor de eerste bijgaande audiovideo hebben we “Little Red Book”, zijn eigen opname van de albumtiteltrack en de B-kant van single “Crash The Party” geselecteerd. Ook de door hem geschreven song “She Loved Everybody But Me” die in 1963 door Charlie Rich werd gezongen kunt u op de tweede video horen.

Dit verzamelalbum bestaat uit 29 liedjes met veertien nummers die Benny Joy zelf heeft ingezongen in de periode van 1957 tot 1963 en vijftien door hem gecomponeerde songs, alleen of samen met een andere componist. Die liedjes werden vooral in de beginjaren ’60 gezongen door andere artiesten waaronder naast de hierboven vermelde vertolkers ook nog Sonny Hines, Marty Evans, Ray Smith, Carl Belew en Big John Taylor een soms nog nooit eerder uitgebrachte song voor hun rekening hebben genomen. Dit compilatiealbum mag dan ook vooral als een collector’s item beschouwd worden voor de vele fans van de rockabillymuziek zoals die 60 à 70 jaar geleden werd gemaakt.

(valsam)