DOUG SCHMUDE – CAVALRY (EP)

Artiest info
Website
facebook
Label: Lost Hubcap Records
Info: Hemifran

De Amerikaanse singer-songwriter Doug Schmude is een globetrotter in eigen land. Hij werd geboren in Baton Rouge, Louisiana maar hij trok in zijn leven doorheen acht verschillende staten en beleefde zo z’n muzikale geschiedenis in Tennessee, Texas, Oklahoma, Connecticut, Colorado, Arizona en het zuiden van Californië waar hij momenteel in Irvine resideert en over een eigen opnamestudio beschikt.

Hij treedt sinds meer dan 20 jaar vaak op als soloartiest maar hij speelt ook heel wat shows met zijn band ‘Nine Volt Moon’. Dat zijn liedjes dan ook vaak gaan over wat hij allemaal beleefd heeft tijdens zijn indrukwekkende Amerikaanse rondreis spreekt voor zich. Dat was al het geval op de zes albums die hij tot nu toe op zijn conto heeft staan en ook zijn zevende plaat “Cavalry” herbergt zes van dergelijke nummers. Het gaat deze keer over een EP die eind februari 2024 in Europa zal worden gereleased. De gehanteerde muziekstijlen op deze plaat zijn een mix van folk, country, blues en rock.

Twee van de zes nummers hebben we aan deze recensie toegevoegd op video: eerst is er de dynamische openingstrack “Tumbleweed (Roll On)” en daarna kunt u op de audiovideo ook nog genieten van de mooie albumtiteltrack “Cavalry”, een rustige pianoballad. Op de EP komt de folkballad “Red Dirt Symphony’ netjes tussen deze beide liedjes in. Dan vertelt hij verder ook een verhaal over Robert LeRoy Parker, beter gekend als treinrover, bankrover en outlaw Butch Cassidy in het nummer “The Near Salvation Of Butch Cassidy”.

Doug Schmude speelt zelf bij deze zes songs op elektrische en akoestische gitaren, basgitaar, mandoline, banjo en orgel terwijl de drums beroerd worden door Brandon Allen en Jason Meekins. Gastmuzikanten die telkens op één nummer een bijdrage hebben afgeleverd zijn Doug Driesel op contrabas en George Mason op viool bij “Red Dirt Symphony” en Jason Deift op piano en Chordy Teagle en Abbby Schmude als backing vocalisten bij de song “Tumbleweed (Roll On)”.

Tot slot geven we graag ook nog de titels mee van de twee resterende songs op deze EP: eerst is er de ballad “If There Ever Was A God Above” en afgesloten wordt er met countryrocker “Helen And Monty” waarop Doug Schmude zelf op mandoline excelleert. Deze plaat werd opgenomen in ‘The Old Mill’-studio in Irvine, Californië met studio-eigenaar Doug Schmude zelf aan de knoppen als producer.

(valsam)
“Album number seven for the American singer-songwriter Doug Schmude is an EP with six songs. Like on his previous records these songs on ‘Cavalry’ are storytelling stories related to his own life experiences, brought here in different music styles like folk, country and Americana. The opening track ‘Tumbleweed (Roll On)’ has a lot of potential to become a real hit song.“ – www.rootstime.be

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: DOUG SCHMUDE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.