THE JAKE LEG JUG BAND – HELLO CENTRAL

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Green Bullet Records

De definitie van een ‘jug band’ is dat het over de muziek van een groep gaat rond een ‘jug’-speler, waarbij een ‘jug’ een fles of meestal een wat grotere glazen kruik is. De andere instrumenten die verder in zo’n groep bespeeld worden zijn een mix van conventionele akoestische instrumenten en zelfgemaakte instrumenten zoals wasborden, lepels, castagnetten, zilverpapier op een kam of mondharpen. Een jug band speelt meestal traditionele muziek in een mengeling van blues, ragtime en jazz. Dergelijke ‘jug bands’ ontstonden voor het eerst in de jaren ’20 en ’30 van vorige eeuw in het landelijke zuiden van Amerika in de streek rond Louisville, Kentucky en Memphis, Tennessee.

Intussen is dit muziekgenre ook verspreid geraakt over de hele wereld en wij hebben nu met het trio ‘The Jake Leg Jug Band’ zo’n groep aangetroffen die zijn thuisbasis heeft in Stoke-On-Trent in de Engelse regio van de West Midlands in het graafschap Staffordshire. De drie bandleden zijn Duncan Wilcox op contrabas, Warren James op banjo en akoestische gitaar en Liam Ward op zingende zaag, mondharmonica, kazoo en de ‘jug’-kruik. Alle drie zingen ze de liedjes om beurten of samen in close harmony op hun nieuwste album “Hello Central”.

Voor de opname van de twaalf nostalgisch klinkende nummers kregen ze in de studio wat hulp van gastmuzikanten Andy Henderson op trompet, Richard Leach op trombone en Alex Clarke op saxofoon en klarinet. Het gaat daarbij vaak over coverversies van stokoude traditionals zoals de op de twee bijgaande audiovideo’s te horen countrybluessong “Midnight Special” uit 1923 en de traditionele negro-spiritual gospelsong “Joshua Fit The Battle Of Jericho” uit de 19e eeuw.

Het album “Hello Central” begint met het bluesnummer “St. Louis Blues” uit 1914 dat door zowat alle grote namen uit de jazz- en blueswereld zoals o.a. Cab Calloway, Benny Goodman, Bessie Smith en Count Basie werd gezongen. Ook het van ‘Louis Armstrong And His All Stars’ gekende “Someday You’ll Be Sorry” uit 1947 kreeg net als de van John Lee Hooker gekende gospeltraditional “Moses Smote The Water” een prominente plaats op dit nieuwe album van ‘The Jake Leg Jug Band’.

In 1935 schreef en zong Lead Belly zijn liedje “Ella Speed” dat we ook hier aangeboden krijgen door deze ‘jug band’ die eveneens een eigen versie brengt van de ontzettend vak gecoverde Amerikaanse blues- en jazz-standard “St. James Infirmary”. Afgesloten wordt hier door het trio met de in het verleden eveneens door velen gebrachte gospelsong “Gloryland”. In zijn genre is dit “Hello Central”-album van ‘The Jake Leg Jug Band’ gewoonweg onontbeerlijk. Op hun website laten de drie heren ook weten dat we in mei 2024 alweer een nieuwe plaat van hun zullen mogen verwachten, een album dat de titel “Some Glad Morning” zal krijgen.

(valsam)


10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: THE JAKE LEG JUG BAND
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.