WEST OF EDEN – WHITECHAPEL

Artiest info
Website
facebook
Label: West Of Music
Info: Hemifran

‘West Of Eden’ is een Zweedse folkrockgroep die is samengesteld uit violist Lars Broman, multi-instrumentalisten op vooral snaarinstrumenten Martin Deubler Holmlund en Henning Sernhede, drummer-percussionist Ola Karlevo en de twee centrale leadvocalisten en songschrijvers zangeres-accordeoniste Jenny Schaub en haar echtgenoot Martin Schaub op akoestische gitaar, mandoline en piano.

Het zestal draait al meer dan dertig jaar mee in de folkscène, vooral in Zweden maar ook in meerdere andere Europese landen en zelfs op andere continenten. Het verzamelalbum “No Time Like The Past” dat in 2017 verscheen ter gelegenheid van hun 20-jarig bestaan geeft op twee cd’s een mooi overzicht van hun beste werk in die periode. Op hun platen variëren ze van het brengen van stokoude Keltische folktraditionals tot zelfgecomponeerde nummers in folkstijl maar soms ook gekruid met invloeden uit de huidige pop- en rockmuziek.

Dat is nu zeker ook weer het geval op hun meest recente album “Whitechapel” waarvoor ‘West Of Eden’ samen met acht gastmuzikanten op banjo, viool en blaasinstrumenten twaalf nieuwe liedjes heeft opgenomen en samengebracht op hun wellicht meest hedendaags klinkende plaat uit een lange muzikale carrière die tot op heden al twaalf albums heeft opgeleverd.

Het heel speciale stemgeluid van Jenny Schaub bepaalt samen met de knappe arrangementen en orkestratie rond de songs ook nu weer de typerende sound van ‘West Of Eden’. Hun voorliefde voor de traditionele Britse en Ierse folkmuziek straalt hernieuwd af van liedjes als titeltrack “Whitechapel Blues” en de ballad “Nothing”, de twee songs die u op bijgaande audiovideo’s kunt beluisteren.

“Whitechapel” is het album dat volgt op de in 2022 op de platenmarkt verschenen plaat “Next Stop Christmas” met traditionele en nieuw gecomponeerde kerstliedjes in folkstijl. Whitechapel is de naam van een armoedig district in het Londense ‘East End’-gebied waar tussen april 1888 en februari 1891 minstens elf vrouwen uit het prostitutiemilieu werden vermoord door seriemoordenaar ‘Jack The Ripper’ die later nooit werd geïdentificeerd. Rond deze intrigerende thematiek schreef ‘West Of Eden’ de nummers voor deze nieuwe plaat.

Als knapste songs uit dit album kozen we naast de twee op video gebrachte nummers ook voor de tracks “Catch Me When You Can, Mr. Lusk”, het swingende “Harry The Hawker”, het door Martin Schaub gezongen “Mudlarking” en de in folktroubadourstijl gebrachte verhalen in de door Jenny Schaub vertelde ballads “The Awful Execution Of Charles Christopher Robinson” en “Sweet Violets”. Als albumafsluiter koos ‘West Of Eden’ voor een positief en optimistisch verhaal in de knappe folksong “We Will Never Be Afraid Again”. “Whitechapel” is hun zoveelste topplaat en zou deze Zweedse folkformatie voor optredens toch ook eens naar diverse podia in de Benelux moeten kunnen leiden.

(valsam)
“That the Swedish traditional folk and rock songs playing sextet ‘West Of Eden’ is a great band can be proven by their over 30 years presence in the world of folk music. And yet, their latest album ‘Whitechapel’ could perhaps still be classified as their best record in their long career. Telling intriguing stories around the ‘Jack The Ripper’-murders on at least 11 women from 1888 until 1891 in that Whitechapel district in Londons’ East End may be regarded as extraordinary historical information to the newest generations.“ – www.rootstime.be