PARALLELS – EXODUS

Artiest info
 
facebook
Info: Hemifran

In de twaalf nummers op hun progressieve rockalbum “Exodus” vertelt de pas in 2023 opgerichte Zweedse formatie ‘Parallels’ een fictief verhaal over een jong koppel dat geconfronteerd wordt met de oorlog. Onder de dreiging ‘als je je niet onderwerpt, dan bieden ze je een zwaard aan’ beslissen ze om het land te verlaten, deels omdat de vrouw zwanger is van hun eerste kindje.

Die vlucht uit hun thuisland is een zeer gevaarlijke reis waarbij ze te maken krijgen met kruisvuur, sluipschutters en met mensen die hen maar al te graag willen verraden. De man moet dan ook verder alleen over zee vluchten naar een veilige haven. Maar zal hij dat doen, wat zal er met haar gebeuren en zullen ze nog ooit terug verenigd worden?

Dit niet zo optimistische verhaal wordt in een kleine zeventig minuten verteld in twaalf melodieuze nummers op progressieve rockmuziek die gespeeld wordt door het Zweedse trio Ulrik Arturén (leadzang en basgitaar), Anders Börjesson (vocals en gitaar) en songschrijver Torbjörn Carlsson (keyboards). Het drietal werd voor de opname van deze plaat in de studio aangevuld met enkele gastmuzikanten: Maria Kirilov als leadzangeres op de rockballad “You’ve Got To Run” en de single “How Can This Even Be?” (zie audiovideo) en harmony vocalisten Lotta Arturén en Maria Skoglund op de tracks “Fields Of Despair” en ”Not Alone Pt. 1”.

Verder zijn er ook bijdragen van de instrumentalisten Stina Wernersson op fluit bij twee nummers, Michael Bielinski op basgitaar op het nummer “Say Hello (Solid Ground)” en de drummers Jonas Jönsson en Mauritz Petersson die voor het nodige slagwerk zorgen op de nummers die dat vereisen want de drie vaste bandleden van ‘Parallel’ hebben van drummen geen kaas gegeten. Doorheen de nummers op het debuutalbum “Exodus” kan een geoefende muziekkenner vrijwel onmiddellijk de invloeden van progressieve rockbands als ‘Yes’ en ‘Genesis’ herkennen in hun sound. De plaat lijkt ons dan ook in eerste instantie voorbestemd te zijn voor de fans van die twee progrockgroepen.

(valsam)
“The last year established Swedish progressive rocktrio ‘Parallels’ debutes with their record ‘Exodus’ in which they are telling a fictive story about a young couple that is expecting a first child and that is being confronted with a war situation. In the twelve tracks we learn about their experiences during their difficult escape from their home country. If you like the progrock sound of bands like ‘Yes’ or ‘Genesis’, then this record is something of interest for you.“ – www.rootstime.be