THE WESTERN SWING AUTHORITY – 12 TO 6 CENTRAL

Artiest info
Website
facebook
Label: Curve Music

‘The Western Swing Authority’ is een Canadese ‘Western Swing’ en folkmuziek spelende formatie uit Waterloo, Ontario. Wie de Amerikaanse groep ‘Asleep At The Wheel’ uit Austin, Texas kent zal de sound van dit septet ongetwijfeld in eenzelfde genre kunnen thuisbrengen. ‘TWSA’ is een verzameling van ervaren Canadese sessiemuzikanten die zich hebben aangesloten bij de oprichters van de groep zijnde fiddler Shane Guse en zijn vrouw Stacey Lee Guse die de leadzang voor haar rekening neemt. De andere bandleden zijn Ed Ringwald op steelgitaar, Dan Howlett op viool, Paul Chapman op gitaar, Matthew Lima op contrabas en Jimmy Boudreau op drums.

‘The Western Swing Authority’ is intussen al zo’n vijftien jaartjes actief in het Canadese muzikale landschap met de release van meerdere albums en vooral met heel veel optredens waarbij ze voor gezellige feestjes zorgen met hun heel dansbare muziek. Het door de 64-jarige Canadese singer-songwriter en gitarist Colin Linden geproducete nieuwe album “12 To 6 Central” dat recent op de markt kwam bevat twaalf nummers in dit specifieke genre. Vijf van deze songs werden door het echtpaar Shane en Stacey Lee Guse samen gecomponeerd waaronder de lekker swingende openingstrack “New Favourite Whiskey Song” en de twee nummers die u op de onderstaande video’s kunt beluisteren: eerste de grappige uptempo-single “Happy Chickens” en de ‘lyrics video’ van de walsende ballad “Spring”. Ook fiddler Dan Howlett mocht met het geheel instrumentale “I’m Dreaming” als bandlid ook één nummer bijdragen aan deze plaat.

De overige liedjes zochten ze o.a. in het grote repertoire van de ‘Western Swing’-geschiedenis. Zo was de originele versie van de tearjerker-countryballad “The Heartache” al in 1994 terug te vinden op de CD “Pickin’ Up The Dust” van steelgitaarspeler Al Brisco. De catchy song ”Full Moon Full Of Love” stond dan weer op de in 1989 uitgekomen plaat “Absolute Torch And Twang” van k.d. lang en het nummer “Milk Cow Blues” werd reeds in 1934 geschreven en gezongen door Kokomo Arnold.

In 1971 schreven Beatle Paul McCartney en zijn vrouw Linda het folkrocknummer “Heart Of The Country” voor hun toenmalige duo-album “RAM” en ‘The Western Swing Authority’ hebben er op deze plaat een knappe coverversie in hun eigen countrystijl van opgenomen. Ook gecoverd werd het swingende liedje “Who Walks In When I Walk Out” dat al in 1953 op plaat werd gezet door Ella Fitzgerald en Louis Armstrong voor haar album “Ella & Friends”. De bluesklassieker “Let’s Have A Natural Ball” van Albert King kwam voor het eerst in 1960 op plaat uit en sluit hier het album “12 To 6 Central” waardig af. Het luisteren naar deze plaat lijkt wel op het bijwonen van een live-optreden van ‘The Western Swing Authority’. Alle bandleden kregen op dit album bij één of ander nummer elk wel even hun ‘moment de gloire’ wat de verbondenheid tussen de zeven sinds lang samenspelende groepsleden illustreert.

(valsam)