121 YEARS OF THE FORD CAR - VARIOUS ARTISTS

Artiest info
Website
facebook
 

We hebben het hier in het verleden al een aantal keren verteld dat het retroplatenlabel ‘Atomicat Records’ haast onuitputtelijk is als het aankomt op het bedenken van allerlei thema’s voor hun verzamelplaten met stokoude liedjes uit de jaren ’50 en ’60 van vorige eeuw. Voor het hier geëvalueerde album opteerden ze voor het vieren van het 121-jarige bestaan van de Ford-auto’s.

Ze doen dit aan de hand van dertig liedjes die ofwel ‘Ford’ of types van ‘Ford’-wagens in hun titel hebben of handelen over de rij-ervaringen in zo’n legendarische wagen die ontworpen werd door oprichter Henry Ford of zijn opvolgers die hun designs mochten uitwerken voor de op 16 juni 1903 door Henry Ford gestichte ‘The Ford Motor Company’ in Dearborn, Michigan.

De eerste wagen in de lange reeks die in de ‘Ford’-fabrieken van de band rolde was het ‘Model-A’ waarvan het frame later de basis werd van de zeer populaire omgebouwde ‘Hot Rods’-serie met o.a. ‘Model-Ts’, ‘Model-As en ‘Model-Bs’. Het produceren van de ‘Ford’-auto’s liep niet altijd over een leien dakje, o.a. door een economische recessie, prijskwesties, assemblageproblemen of tegenvallende ontwerpen. Toch werden er over de hele wereld ‘Ford’-fabrieken gebouwd waar voornamelijk auto’s voor de lokale markten werden geproduceerd. ‘Ford’ heeft in de loop der jaren o.a. Volvo, Land Rover, Jaguar en Aston Martin opgekocht maar beschikt momenteel enkel nog over eigen ‘Ford’- en ‘Lincoln’-modellen. Op hun hoogtepunt werkten er meer dan 200.000 mensen voor ‘The Ford Motor Company’.

Terug naar de muziek op deze verzamelplaat en even enkele titels opsommen waarin specifieke ‘Ford’-modellen voorkwamen: “Jaguar And Thunderbird” van Chuck Berry, “T-Model Boogie” van Rosco Gordon en “Model A-Ford Blues” van ‘Lefty Nicks And His Southern Drifters’ uit 1961 dat u op de eerste audiovideo kunt beluisteren of het op de tweede video te horen nummer “Thunderbird Baby” van ‘The Paramounts’ uit 1959. Anderzijds waren er in de jaren ’50 en ’60 ook meerdere groepen die zich vernoemd hebben naar één of ander ‘Ford’-model zoals ‘The Fairlanes’, ‘The Thunderbirds’, ‘’The Lincolns’ of ‘The Edsels’.

De geschiedenis van één van de gekendste automodellen loopt op deze als eerbetoon bedoelde verzamelaar perfect parallel met de geschiedenis van muziekgenres als R&B, Rock’n’Roll, Hillbilly, Doo-Wop en Surf. Deze plaat is alweer een schot in de roos voor ‘Atomicat Records’ en de samensteller Dee Jay Mark Armstrong die al deze liedjes kon selecteren uit het torenhoge aanbod.

(valsam)