THE CHUCK BERRY SOUND - VARIOUS ARTISTS

Artiest info
Website
facebook
 

Het retroplatenlabel ‘Atomicat Records’ is gespecialiseerd in het uitbrengen van stokoude liedjes uit de jaren ’50 en ’60 van vorige eeuw. Ze proberen dat steeds weer rond een specifiek thema op te zetten. Zo’n thema kan een bepaald muziekgenre zijn of een bekende songschrijver of performer die vaak liedjes opnam in het rockabilly- of rock’n’roll-genre.

De verzamelplaat waarover we het hier gaan hebben heeft de sound van rock’n’roll-pionier, zanger en gitarist Chuck Berry als centrale thema. Ze bevat dertig nummers van evenveel verschillende vertolkers waarbij Chuck Berry zelf maar zeven van die songs heeft geschreven en de overige 23 covers in de van hem gekende stijl worden gebracht of door zijn specifieke sound werden beïnvloed. De oorspronkelijke releasedata van al deze songs variëren van 1955 tot 1963 en de klanken van de elektrische gitaar zijn in elk nummer prominent aanwezig, maar ook piano- en saxofoon-geluiden bepalen het ritme van deze rock’n’roll-tracks.

Charles Edward Anderson Berry werd op 18 oktober 1926 in St. Louis, Missouri geboren. Op 90-jarige leeftijd overleed hij op 18 maart 2017 nabij Wentzville, ook in de Amerikaanse staat Missouri. Hij werd in St. Louis in een mausoleum begraven, samen met zijn beroemde Gibson-ES 335-gitaar en met een bloemenkrans naast zijn kist in de vorm van een gitaar die geschonken werd door ‘The Rolling Stones’ die in 1964 zijn in 1958 geschreven song “Carol” in de hitlijsten hadden gezongen.

Chuck Berry’s bijnaam in de muziekwereld was ‘Father Of Rock And Roll’ omdat hij meestal swingend dansbare ‘back-beat’ bevattende rock’n’roll-nummers maakte van originele rhythm & blues-songs. Muziekfans kennen zeker zijn allergrootste hits “Maybelline”, “Roll Over Beethoven”, “Rock And Roll Music” en “Johnny B. Goode” waarin sublieme gitaarsolo’s te horen waren en die later heel vaak door andere muzikanten werden gecoverd.

Twee van deze bekende hitsongs hebben we hier op de audiovideo’s toegevoegd. Eerst hoort u “Roll Over Beethoven” in de versie van Margaret Lewis uit 1961 en daarna mag u meeswingen op de tonen van “Rock And Roll Music” in de coverversie van Jimmy Breedlove uit 1958. Wat misschien minder geweten is bij muziekliefhebbers is dat Chuck Berry ook de componist was van Buddy Holly’s hitsong “Brown Eyed Handsome Man” die op deze cd gebracht wordt door Scotty McKay. Ook het door Chuck Berry zelf tot hit gezongen nummer “Forty Days” is geen volslagen onbekende song voor ons. Dat ijzersterke rocknummer wordt op deze plaat gezongen door Wes Reynolds.

Hetgeen ook hier weer het geval is zoals bij de meeste ‘Atomicat Records’-verzamelalbums is dat de meeste vertolkers van deze nummers totale onbekenden zijn bij het grote publiek. Maar dat neemt niet weg dat we ons best wel kunnen amuseren bij het luisteren naar deze dertig retro-dansliedjes op deze verzamelplaat, tracks die de onvermoeibare samensteller Dee Jay Mark Armstrong wist op te duiken uit zijn duistere tot de nok gevulde kelders vol rock’n’roll-tracks uit vervlogen tijden.

(valsam)