RONNI BOYSEN PRESENTS BLACK PEARLS VOL.8: DOWN IN THE BASEMENT

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
 

Lang voordat de markt overspoeld werd met goedkope copycat-releases van lage kwaliteit, stond ROCKSTAR Records samen met ACE Records en Bear Family Records bekend om hun heruitgaven van hoge kwaliteit en hun “Killer-No-Filler”-ideologie. RR slaagde waar grote labels faalden, door de muziekfans te voorzien van zowel uitgegeven als niet-uitgegeven muziek van klassieke R'n'R-artiesten. Atomatic en Koko Mojo Records zijn zelfstandige divisies van het bvba Rockstar Records Limited. Het Rockstar Records label werd opgericht in 1979 en is gevestigd in de UK in het Spindrift Records House in Clacton-on-Sea in het graafschap Essex. De zetel van KM Records is gevestigd in de tweede grootste stad van Ierland, Cork.

Het doel van Koko Mojo Records is heel simpel: onder de noemer Blues/R&B dansbare muziek uit de jaren 1950 uitbrengen. Hun cd-compilaties zijn samengesteld door ervaren dj's en hun belangrijkste doel is om je te laten dansen “From Argentina via Los Angeles to Ireland, from Blues to Hillbilly and Rockabilly...”.

De huis DJ, die heelwat cd’s voor KM compileerde is Victor Mac, beter bekend als “Little” Victor, The Beale Street Blues Bopper en ook DJ “Mojo” Man. Mac is een Italiaans-Amerikaanse blues en roots zanger, gitarist en mondharmonicaspeler. Daarnaast is hij ook vinyl verzamelaar, musicoloog, entertainer, dj, songwriter en producent. Hij is vooral bekend door zijn samenwerking met Louisiana Red op de albums ‘Back to the Black Bayou’ (2009) en ‘Memphis Mojo’ (2011).

Voor de KMCD-serie BLACK PEARLS is de Deense blues gitarist / meervoudig award winnaar, Ronni Boysen de vervanger van de DJ “Mojo” Man. Ronni Boysen stopte als artiest in 2022, vond een job en kon méér tijd steken in zijn familie en zijn hobbie: het verzamelen van originele 45 en 78 toeren singles. Boysen trad op in 23 landen en werkte samen met internationale artiesten als Lazy Lester, James Harman, Diunna Green leaf, Bob Corritore, Lurrie Bell, Gary Primich, R.J. Micho, Barrelhouse Chuck, Big Creek Slim en anderen. Boysen was ook één van de oprichters van The Kokomo Kings en werkte 13 jaar samen met Mud Morganfield

BLACK PEARLS VOL.8: DOWN IN THE BASEMENT

Voor VOL.8 ‘DOWN IN THE BASEMENT’ van de reeks BLACK PEARLS ging Ronni Boysen opnieuw op zoek naar R&B-singles rond het thema “Rhythm Rockin’ Boogie”. Hij belandde zo voor de opener bij BUNKER HILL en zijn hakkelend nummer, “You Can’t Make Me Doubt My Baby”. Lorraine “Cookie” Jackson was een R&B zangeres uit de Amerikaanse West Coast die in de sixties naam maakte. Hier doet Lorraine met The Zeke Strong Band “Do You Still Love Me”, een Cliff Chambers nummer uit 1963 waarin ze haar liefde in vraag stelt.  Het is niet de enige love song, want Little Jimmy Ray zingt “You Need to Fall in Love”. Jimmy Ray (1941-1965) was een Amerikaanse R&B-zanger. Hij begon zijn carrière in 1959 als Little Jimmy Ray en nam dit nummer op voor het Gallant-label. Het was geen succes en in 1961 was hij berooid en woonde hij op een dak, hoewel hij nog steeds optrad in clubs. In 1961 tekende hij bij Caprice, dat in 1962 zijn bekendste hitsingle “If You Gotta Make a Fool of Somebody” uitbracht. Hij nam ook de originele versie op van “Got My Mind Set on You”, dat later een nummer één hit werd voor George Harrison. Ray stierf in februari 1965 aan een overdosis drugs. Zoals steeds blijft KOKO MOJO ook nu trouw aan hun “killer no filler” ideologie en komt ze “aandraven” met bekende én soms wat minder bekende/obscure artiesten c.q. nummers. Ik noem hier willekeurig Johnny Torrence, een doo wop-zanger uit Los Angeles (CA) die lid was lid van The Jewels. Hij nam in 1962 “Your Lover Man” op voor Imperial. Othea George kwam uit Detroit (MI). Zij zong met The Technics en The Twillighers. Haar “Whats the Matter with Me” van ene  M. Hanks is een uitgelezen R&B-dansnummer. King Coleman aka Carlton Coleman was een entertainer uit Florida en de vader van Tony Coleman, de blues drummer, zanger en producer. Hij brengt hier “Down in the Basement”, een origineel nummer uit 1962. Willie Wright & His Sparkles (Jesse Anderson, Sammy Jr Faggitt & William C. Gathright) wachten in “Your Letter” op de postman en Prince Conley houdt het op “I’m Going Home” voor gezien. Ken jezelf dacht Billy Ray, een blues zanger en gitarist uit LA, op “Playboy”,  The Clovers (ft. Buddy Bailey) geloven op “One More Time” in een extra rondje en Jimmy Lewis tenslotte, schreewt het uit op “Feelin in Mah Bones”. Jacobus Eddie “Jimmy” Lewis mag je niet verwarren met Jimmy "Baby Face" Lewis, die tussen 1947 en 1955 opnam, of jazzbassist Jimmy Lewis. In zijn jeugd reisde “onze” Jimmy Lewis (1939-2004) veel. Toen hij nog jong was, vestigde hij zich in Los Angeles. In de jaren 1960 werkte hij samen met Ray Charles om een duet op te nemen, "If It Wasn't For Bad Luck". Lewis' relatie met Charles was zeer succesvol en in 1969 was hij co-componist en arrangeur voor Charles' Grammy Award-genomineerde "Doing His Thing". Lewis nam dit nummer in 1963 op voor 4-Jay.

 ‘BLACK PEARLS VOL.8: DOWN IN THE BASEMENT’ is een compilatiealbum met 28 originele nummers uit de jaren vijftig/zestig, die staan voor typische soms stevige, rauwe r&b. KM-Records archiveert opnieuw een deel van de muziekgeschiedenis, die aan de basis ligt van wat nu wereldwijd vele muzikanten motiveert om te spelen en die vele muziekliefhebbers boeit…”

Eric Schuurmans