TYRONE COTTON – MAN LIKE ME

Artiest info
Website
facebook
label: The Record Assembly

De vroegste muzikale ervaring van TYRONE COTTON was het luisteren naar de raspende, inspirerende stem van zijn grootvader dominee Cleveland Roosevelt Williams, in zijn ouderlijk huis in Kentucky. Tyrone begon gitaar te spelen op de klanken van populaire rock en blues artiesten en haalde voor zijn debuutalbum inspiratie uit invloeden als Jerry Garcia, Jimi Hendrix, Buddy Guy en Mississippi John Hurt, die Tyrone intrigeerde met zijn "finger pickin' en zachte, piekerige stem".

Tyrone Cotton's debuutalbum, ‘MAN LIKE ME’ (2023) is het resultaat van een lange reis van bijna 30 jaar optreden in zalen en als een baken van de muziekgemeenschap van Kentucky waar hij vandaag de dag nog steeds woont. De verzameling songs die hij in het afgelopen decennium verzamelde op ‘Man Like Me’ is een warme en ontroerende weerspiegeling van Cotton's eigen ervaringen die verbinding, verlies, hoop en wederopstanding verkennen, onderbroken door een stem die angstaanjagend suggestief is en toch even warm en verleidelijk. De set van 9 nummers -geschreven op verschillende momenten in zijn leven- werd co-producet door Cotton's oude samenwerkingspartners, Josh Kaufman (The National, Bob Weir, Anais Mitchell, Josh Ritter) en Ray Rizzo.

Zijn songwriting is zeer persoonlijk en belichaamt een uitgestrekt landschap van soul, folk, blues, jazz en rock-'n-roll. "Ik werk aan nieuwe invalshoeken en benaderingen van liedjes. Ik ben geïntrigeerd door het proces om een verhaal al op zijn plaats te hebben en het in een liedje te beitelen. Naar buiten kijken, maar toch naar binnen kijken…", zegt Cotton.

Iedere track op ‘Man Like Me’ weerspiegelt waar Tyrone Cotton als songwriter en componist voor staat. Zo weerspiegelt “Across the Water” waar het album mee opent, Chicago en “Standing Rag” de ragtime swing van New Orleans. “Go Back” is een hartverscheurende ballade, “It’s Alright Not to Know” jazzy country blues, “Rosie” een upbeat Americana die zich verdiept in verlangen en het willen herbeleven van een bijzondere ervaring uit het verleden en de titeltrack erg melancholisch, donker en beklijvend terwijl de rijke zang van Cotton de openingszin omhult: "Ik begrijp dat je bang bent / En je wilt niet in de war raken / Met een man als ik / Geruchten volgen me waar ik ook ga / Je kunt maar beter op je tellen passen / Misschien leer je iets dat je niet wilt weten". Na “Turnaround Boogie” sluit het album, nadat iedere vaak fragile noot gespeeld is en elke zin gezongen is, af met “Dreams”, een prachtige ode aan kinderen en de kindertijd.

“Quite simple sometimes fragile, but a masterpiece. Tyrone Cotton’s ‘MAN LIKE ME’, one of the greatest albums ever to come out of Louisiana…”

Eric Schuurmans

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: TYRONE COTTON
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

‘MAN LIKE ME’: tracklist: 01. Across the Water – 02. Slow Drag – 03. Standing Rag – 04. Go Back – 05. It’s Alright Not to Know – 06. Rosie – 07. Man Like Me – 08. Turnaround Boogie – 09. Dreams | Composed by: Tyrone Cotton | Produced by: Josh Kaufman & Ray Rizzo | Credits: Tyrone Cotton: vocs, guitar 

Discography TYRONE COTTON: Man Like Me [2023] |