ANDY LAVERNE - SPOT ON

Artiest info
Website
facebook
Label : SteepleChase
Distr. : Xango
 

Pianist AndyLaVerne (New York, 1947) studeerde klassieke piano aan de Juilliard School of Music, het Berklee College of Music en het New England Conservatory. Als jazzmuzikant werd hij opgeleid door Bill Evans. Van 1973 tot 1975 toerde hij met de bigband van Woody Herman. Daarna speelde hij met John Abercrombie en Miroslav Vitous, van 1977 tot 1980 speelde hij in de band van Stan Getz. Sinds de jaren ’80 concentreert hij zich vooral op les geven, hij publiceerde meerdere boeken en schreef diverse artikelen. Hij nam ongeveer 40 albums op als solist en orkestleider.

Gedurende de laatste vier albums die hij maakte voor SteepleChase te beginnen met Genesis uit 2016, besloot hij te werken met een vaste ritme sectie bestaande uit Mike Richmond op contrabas en Jason Tiemann op drums. Dat heeft ervoor gezorgd dat er een perfecte chemie bestaat tussen het trio. Op tenorsaxofoon horen we Ben Solomon die zijn carrière begon in de band van trompettist Wallace Roney. Bij het samenstellen van het programma voor dit album besloot Andy om eer te bewijzen aan twee overleden piano iconen, namelijk McCoy Tyner en Chick Corea. Het album begint met “Tune for Tyner”, een fraaie compositie waarin onmiddellijk duidelijk wordt hoe goed deze muzikanten op elkaar ingespeeld zijn. Het is een soepel draaiende machine met gloedvol spel van Ben Solomon, het wordt tijd dat die wat meer aan de boom schudt opdat veel meer mensen kunnen genieten van zijn spel. De titel verwijst naar het Blue Note album Time for Tyner uit 1968.

Leider/pianist Andy laat hier ook duidelijk horen wat een begenadigde klavierleeuw hij is. “Wistful Thinking” speelt zich af in rustiger vaarwater met sfeervolle klanken. Zo rijgt het ene na het andere fraaie nummer zich aaneen op dit bijzonder geslaagde album. “Prelude for Chick” was oorspronkelijk bedoeld als een intro voor “Corean” maar is uiteindelijk een geslaagde zelfstandige compositie geworden. “Corean” sluit het album af, het is min of meer gebaseerd op Tones for Joan’s Bones een van de favoriete nummers van Chick Corea voor Andy. Het speel plezier spat er vanaf, een van de fijnste composities op dit top album.

Jan van Leersum.