COYOTE MOTEL – THE RIVER: A SONGWRITER’S STORIES OF THE SOUTH

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
label: Dolly Sez Woof Records

COYOTE MOTEL staat per definitie voor frontman TED DROZDOWSKI, die met de band psychedelische rootsmuziek met een grote verscheidenheid aan geluiden en stijlen verkent en combineert met songs die zich richten op het hart en het hoofd…

Ted Drozdowski is een bekende gitarist, songwriter, journalist, muziekhistoricus en de hoofdredacteur van het tijdschrift Premier Guitar. Hij woont samen met zijn vrouw Laurie en hondje Dolly in Nashville (TN). Misschien kennen sommigen deze muzikant van zijn band (Ted Drozdowki’s) SCISSORMEN. Zijn muziek wordt omschreven als: “cosmic roots”: muziek vol met elegante en gewaagde gitaar, brede klanken en slimme en volwassen teksten…

Als instrumentalist is Drozdowski vooral bekend vanwege zijn slide-gitaarspel, dat agressief, wild, ruimtelijk of diep traditioneel kan zijn. Op de akoestische 6-track ep ‘Learn to Love the Moon’ (2019), die hij opnam met bassist Sean Zywick, drummer Kyra Curenton en zangeressen Luella Melissa Mathes (Luella & the Sun / & Crackerboots) & Gina Sicilia, bevestigt hij deze veelzijdigheid. In hetzelfde jaar nam Drozdowski in Nashville met zijn vriend/oude bassist en co-producer Sean Zywick en drummer Kyra Curenton ook ‘Coyote Motel’ op. Op de helft van de nummers van het album speelt Pete Pulkrabek op drums en op enkele nummers is de geweldige Luella Melissa Mathes te horen.

“’THE RIVER: A SONGWRITER’S STORIES of the SOUTH’ is the soundtrack to COYOTE MOTEL’s debut film and is the latest chapter in the band’s cosmic roots music...”

‘THE RIVER: A SONGWRITER’S STORIES of the SOUTH’ (2024), bedacht en geschreven door Coyote Motel-bandleider Ted Drozdowski en geregisseerd door Richie Owens van Parlor Films, is de soundtrack van de visionaire debuutfilm van COYOTE MOTEL en het nieuwste hoofdstuk in hun reis doorheen de kosmische rootsmuziek. De door crowdfunding gefinancierde film, die het gezamenlijke werk is van méér dan 15 indie-artiesten uit Nashville, waaronder de lichtkunstenaars van Darling Lucifer Productions en de luchtfotografen van Suspended Gravity Circus, werd onlangs tijdens het Cincinnati's Queen City Film Festival bekroond met “Best Original Feature Soundtrack” en “Best Experimental Feature”. De film en soundtrack verkennen wat er leeft en van het leven gebleven is naast de rivieren Cumberland, Mississippi en Tallahatchie. De film weeft zo een prachtig creatief web van verhalen, psychedelische lichtkunst, luchtdans en culturele geschiedenis. Daarom is de film “anders” dan alles wat je ooit gezien hebt. Het is een muziek- en performancefilm, maar ook culturele geschiedenis, memoires en een psychedelische ervaring.

"Mijn hele leven is een repetitie geweest voor The River", aldus Drozdowski (op zijn website), "Ik heb tientallen jaren besteed aan het verkennen van de obscure hoeken waar de grote Amerikaanse muziek vandaan komt. Ik stond altijd al achter wat Son House en Muddy Waters verbond, het etherische van Pink Floyd, de vrijheid van Sonny Sharrock en John Coltrane en het mythische gevoel van tijd en plaats in de nummers van The Band en Creedence Clearwater Revival. Dat heb ik allemaal verweven in zowel Coyote Motel, dat ik in 2018 heb opgericht, als in deze film...".

‘The River: A Songwriter's Stories of the South’ was oorspronkelijk geschreven als een toneelvoorstelling, maar Covid arriveerde en de mogelijkheid om het als een film te herschikken kristalliseerde zich uit. Beginnend bij Nashville's Cumberland en zuidwaarts slingerend langs de Mississippi en Tallahatchie, laat ‘The River’ de kijkers kennismaken met arbeiders die de muilezels drijven (mule skinners), mijnwerkers (Drozdowski's immigrantengrootouders), gokkers op rivierboten, vrijheidsstrijders en de overleden muzikale giganten van de Noord Mississippi-blues. Het onderzoekt ook de almachtige, tijdloze magie van de rivieren zelf en de steden en landelijke buitenposten langs hun eindeloze wateren. Coyote Motel verzorgt de muziek met Drozdowski op zang, gitaar en diddley strijkstok (bow), Sean Zywick op basgitaar, Kyra Lachelle Curenton op drums, Luella op zang, gitaar en percussie en Laurie Hoffma op theremin en glockenspiel.

In “Tupelo”, een verhaal van overstromingen waarmee de film en de soundtrack begint, is een archaïsche banjostemming op gitaar de springplank voor een werveling van melodie en ritme die de kracht van de toorn van de natuur vastlegt. "Keep Me In Your Mind" is een forse rocker over het leven in het dijkkamp, met Drozdowski en Luella die zang uitwisselen. "Long Distance Runner", met zijn echo's van Pink Floyd en Philip Glass, is een reis van de Mississippi naar de demi-monde. En in de eerste single, "The River Runs Forever", spint Luella's kenmerkende stem op engelachtige wijze de saga van Ernest Willis, die tientallen jaren onder de Memphis/Arkansas-brug woonde en zijn brood verdiende aan de rivier.

Onderweg voegen projecties van Darling Lucifer, die doen denken aan de legendarische Filmore-lichtshows van de jaren '60 en de luchtvluchten van Suspended Gravity, transcendente tonen van schoonheid, gratie en verrassing toe - totdat de film en soundtrack culmineren in de titelsong, die zijn wereld van geesten, helden en schurken tot rust brengt in een stijgend, melodisch crescendo van gitaar, ambient bas, theremin en Luella's stem, resonerend als een roep van buitenaf.

"Het maken van The River: A Songwriter's Stories of the South was een geweldige creatieve ervaring, vol leren en uitdagingen die ik me niet had voorgesteld", vervolgt  Drozdowski. "Ik ben echt dankbaar voor al onze uiterst getalenteerde medewerkers, en vooral voor onze regisseur, Richie Owens, die zoveel inzicht en toewijding heeft gebracht om de film tot leven te brengen zoals ik hem voor ogen had. Zijn werk en de uitvoeringen van Coyote Motel, Darling Lucifer en Suspended Gravity maken net zo goed deel uit van het hart en de ziel van The River als de mensen en plaatsen in zijn verhalen…".

Eric Schuurmans

 

‘THE RIVER: A SONGWRITER’S STORIES OF THE SOUTH’: tracklist: 01. Tupelo – 02. Black Lung Fever - 03. Keep Me in Your Mind – 04. The River Runs Forever – 05. Long Distance Runner – 06. Trouble – 07. Homegoing – 08. Still Among the Living – 09. Down in Chulahoma – 10. The River – 11. Tupelo – Radio Edit – 12. The River – Radio Edit | Composed by: Ted Drozdowski, w/ or as [noted] | Produced by: Ted Drozdowski | Credits: Ted Drozdowski: vocs, guitars / Sean Zywick: bass / Kyra Curenton: drums / Luella Melissa Mathes: vocs, guitars, percussion / Laurie Hoffma: theremin, glockenspiel

Discography (TED DROZDOWSKI ‘s) COYOTE MOTEL* / SCISSORMEN**: The River: A Songwriter’s Stories of the South* [2024] | Still Among the Living (Live) [2020] | Learn to Love the Moon* (ep,6#) [2019] | Coyote Motel [2019] | Love & Life** [2015] | Big Shoes: Walking & Talking the Blues** (cd/dvd) [2012] | Bootleg Live @ Blues Rules 2010, Crissier, Switzerland [2010] | Luck in a Hurry** [2008] | When the Devil Calls (acoustic album) [2007] | Jinx Breakers (ep,5#) [2006] |