GAVIN MARWICK & PHIL ALEXANDER - QUARTERDAYS: MARTINMAS

Artiest info
Website - bandcamp
 
label: Journeyman Records / Birnam

Eigenlijk is deze uitgebreide EP het vierde deel van een vierluik, waarvan in de loop van 2023 bij het ingaan van elk nieuw trimester een deel vrijgegeven werd. Eerst was er “Candlemas”, een duoplaat met citerspeler Aaron Jones, gevolgd door “Whitsun”, waarop harpiste Wendy Stewart mee schitterde en later door “Lammas”, waarop Ruth Morris en haar nyckelharpa mee de dienst uitmaakte. Op dit vierde deel krijgt de viool van Marwick het gezelschap van de piano en accordeon van Phil Alexander, een kerel die specialiseert in Yiddische en aanverwante muziek en waarmee Gavin al samenspeelde in het “Firelight Trio”, in het “Yiddish Song Project” en in de “Journeymen Big Band”. Een heel fraai en ambitieus project als dit, kun je maar beter in handen geven van mensen met enig talen ten alvast op dat punt is er ook met dit vierde deel niks mis.

De zes composities zijn ook nu weer van de hand van Marwick, die stilaan een meer dan waardige plaats aan het veroveren is in de Canon van hedendaagse componisten van de Schotse folkmuziek. Helemaal eigen aan zijn aanpak, is de blik die hij open houdt naar andere culturen en op deze EP is die blik helemaal Oostwaarts gericht. De titel van de EP verwijst naar Sint-Maarten-van-Tours, de uit Hongarije afkomstige bisschop die zijn mantel deelde met een arme bedelaar en die tot op vandaag ook bij ons gevierd wordt als patroonheilige van nogal wat parochies.

11 november is de dag waarop we hem herdenken en die datum ligt niet toevallig in de periode waarin we ook de doden herdenken én waarin we dieren slachten om ze in te maken en aldus de winter door te kunnen komen. Ook daarin kun je, zonder al te veel fantasie, merken dat (over)leven en dood deel uitmaken van dezelfde seizoenencyclus.

Bij Marwick krijgt dit gegeven vorm in een mix van traditioneel Schots klinkende melodieën en Oost-Europese arrangementen/ De titels van de melodieën, die, zoals gebruikelijk is bij Schotten, vaak met vier of vijf tot één suite aaneen gebreid worden, liegen er niet om:”The Lantern Hora”, “The Nights Are Long and Dark””November Jig”….liegen er niet om: de dagen worden korten en de nachten kouder, maar naast de daarbij horende tristesse, is er ruim plaats voor hoop en vooruitkijken: er wordt wijn gemaakt door “The Vintners”, het varken wordt geslacht (“Every Hog”) en we zullen de winter wel doorkomen.

Muzikaal is dit een heerlijk, klein maar fijn plaatje, waarop je kan horen welke de mogelijkheden van Marwick zijn, als violist én als componist. Kompaan Alexander staat volledig ten dienste van de melodie en vult op sobere wijze aan waar dat nodig is. Zo krijg je een waardig slot van een muzikale jaarcyclus, geschreven in onze moderne tijd, maar met inzicht in en respect voor het niet eens zo recente verleden. Dat is waar het bij traditionele folkmuziek om draait en dus kan ik deze EP alleen maar van harte aanbevelen !

(Dani Heyvaert)