STEF KAMIL CARLENS – BE WHO YOU WANNA BE

Artiest info
Website
facebook
Label: Starman Records

Stef Kamil Carlens uit het Antwerpse is een zanger, songschrijver, multi-instrumentalist, producer, componist van muziek voor theater en film, mensenrechtenactivist en ook nog eens beeldend kunstenaar. Muziekfans kennen hem ongetwijfeld van zijn eerdere werk in de rockgroepen ‘dEUS’, ‘Moondog Jr.’ en ‘Zita Swoon’, wat allemaal is voorafgegaan aan zijn carrière als soloartiest. In de coronaperiode van 2021 en 2022 nam hij een publiekloos optreden op video op waarbij hij enkel liedjes van zijn muzikale voorbeeld Bob Dylan in zijn eigen stijl coverde. Dat 65 minuten durende live-optreden werd nadien begin 2023 op twee cd’s uitgebracht als “Stef Kamil Carlens & The Gates Of Eden Play Bob Dylan (Live 2021-2022)”.

Deze week brengt Stef Kamil Carlens zijn nieuwe soloplaat uit die acht nummers bevat en “Be Who You Wanna Be” als titel kreeg waarbij de ‘Be’ in die titel vervangen werd door de afbeelding van een ‘Bee’ oftewel een ‘bij’. Het album herbergt vijf eigen nieuwe composities aangevuld met drie zorgvuldig geselecteerde coverversies. Dat zijn de song “The Future” van Prince uit zijn soundtrackalbum ‘Batman’ van 1990, het nummer “Suspicion” dat de bonustrack was op de plaat “A Gentleman’s Agreement” van de Belgische formatie ‘Dez Mona’ uit 2012 en het Franstalige lied “C’est Comment Qu’On Freine” dat Serge Gainsbourg in 1982 samen componeerde met zanger Alain Bashung voor diens album “Play Blessures”.

De eerste single die in januari 2024 uit “Be Who You Wanna Be” werd getrokken is het op de bijgaande video gebrachte nummer “Walk On Red, Stop On Green”, hier te horen en te zien zoals Stef Kamil Carlens dat live speelde tijdens de ‘VPRO On Stage’-uitzending op televisie rond de Nederlandse countryzangeres Ilse DeLange die toen zei dat ze een grote fan was van ‘SKC’. De funky sound die hij altijd al heeft gespeeld krijgen we ook nu weer in enkele tracks op deze nieuwe plaat te horen. Hij speelt zelf op de meeste instrumenten die we op het album te horen krijgen en wordt verder door enkele Belgische toppers begeleid op bas, drums, blazers en strijkers. De knappe backing vocals worden gezongen door Nel Ponsaers en Rahmat Emonds.

Met het funky “The Future” van Prince wordt indrukwekkend afgetrapt op “Be Who You Wanna Be”. De keyboards en synthesizers worden dan bovengehaald voor Stef Kamil’s versie van de ‘Dez Mona’-song “Suspicion”. De derde track is onze favoriete song uit dit album: een schitterende liefdesballad in het nummer “Love Me Like A Prayer” met instrumentalist Alban Sarens excellerend op drie verschillende saxofonen (tenor, alt en bariton) en op zijn Hofberg-pomporgel. Bijna even mooi is het meteen daaropvolgende liedje “Take A Little Time” waarbij Stef Kamil Carlens zelf op piano, keyboards en synthesizer speelt.

Na de hier gedurende 7 minuten en 20 seconden gebrachte single “Walk On Red, Stop On Green” volgt de op een funky discoritme gebrachte coversong “C’est Comment Qu’On Freine” en zijn eigen compositie “Alone & Attracted”. Dan zijn we al aan het einde van dit album toegekomen met de song “So Much Love” waarvoor Stef Kamil Carlens zegt dat de inspiratie voor het behoorlijk psychedelische nummer kwam via de film ‘Zeitgeist - Moving Forward’ van regisseur Peter Joseph uit 2011. Deze Belgische muzikant is al sinds meerdere decennia een veelzijdige rasartiest die voor zijn totale oeuvre heel moeilijk in één of andere stijl of categorie is onder te brengen. Dat maakt het nu net zo boeiend om telkens opnieuw uit te kijken naar een volgende plaat van Stef Kamil Carlens. Maar voorlopig kunnen we ons best nog heel goed amuseren met deze “Be Who You Wanna Be”.

(valsam)