BARNYARD TEA – TRAIN (2 CD: ENGINE / MEMORIES)

Artiest info
Website
facebook
Distr.: Coast To Coast

Twaalf jaar na de oprichting van de groep ‘Barnyard Tea’ brengt dit Nederlandse folk- en bluegrasstrio rond Edin Najetovic (aka Eddy Tea op contrabas en mondharmonica), Frank de Boer (aka Franky Tea op gitaar, mandoline en wasbord) en Joost Abbel (aka Johnny Tea op banjo en gitaar) een 20 liedjes tellend dubbelalbum uit rond het thema ‘trein’. De eerste cd ‘Engine’ blikt met tien stuwende uptemposongs o.a. terug op de ronkende treinmotoren, terwijl het tweede schijfje ‘Memories’ in tien wat rustigere liedjes en ballads verhaalt over allerlei mijmerende herinneringen die o.a. gaan over het reizen met de locomotief en zijn aanhangende wagons.

De mannen van ‘Barnyard Tea’ hebben elkaar al in 2003 in de middelbare school leren kennen. Als muzikaal trio hebben ze in de voorbije jaren twee EP-tjes uitgebracht die vooral gezorgd hebben voor een 500-tal optredens in Nederland en op andere Europese podia. Tot nu toe speelde het trio voornamelijk coversongs en traditionals uit de folk- en bluegrasswereld waarin meer dan voldoende materiaal uit meerdere decennia voor hun shows voorhanden was.

Met de dubbelaar “Train” brengen ze nu voor het eerst hun eigen composities in deze muziekstijl die gedomineerd wordt door snaarinstrumenten als banjo, mandoline, akoestische gitaren en de ritmische klanken van een contrabas. Het zingen van al deze songs doet het meerstemmige trio harmonieus in samenzang. Ter illustratie van het soort liedjes die ze op “Train” hebben verzameld kozen we voor drie nummers: eerst brengen ze samen met Katja Kruit van ‘Bluegrass Bandits’ op dobro het nummer “Get On The Train” in een live-uitvoering, gevolgd door het akoestisch live gezongen “Louisiana Sky”. De derde video is een audio-opname van hun nog maar pas uitgebrachte single “Good Luck With That”.

Toch ook nog even onze persoonlijke favoriete nummers uit de twee cd’s vermelden: uit cd 1 zijn dat “Gotta Have Some Faith”, “Good Luck With That” en “Ten Thousand Ways” en van de tweede cd selecteerden wij “Long Lost Memories”, “I Didn’t Wanna Do It But I Did It Anyway” en het a capella gebrachte “In These Lands”.

Mocht u door deze recensie getriggerd worden om dit dubbelalbum zo snel mogelijk in huis te halen, dan zien we ons toch genoodzaakt om u er op te wijzen dat de cd’s pas officieel in de markt zullen verschijnen op 24 mei 2024. Nog even geduld dus, maar meteen daarna kunt u al dansend ‘buzze geven’ op de meeste van deze 20 liedjes. U kunt natuurlijk ook kiezen voor het bijwonen van een live-optreden van ‘Barnyard Tea’ bij één van de hieronderstaande gelegenheden in Nederland en België.

(valsam)