TINA SCHLIESKE – THE GOOD LIFE

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Shifting Paradigm Records

De naam van zangeres Tina Schlieske uit Minneapolis, Minnesota is al enkele jaren bekend bij onze redactie. Meer dan 25 jaar geleden was er een Amerikaanse punkgroep die ‘Tina And The B-Sides’ noemde. De band werd geformeerd rond leadzangeres en songschrijfster Tina Schlieske uit Santa Barbara, Californië. In haar songteksten nam Tina geen blad voor de mond en ging ze dikwijls geweldig tekeer tegen alles wat haar onrechtvaardig leek te zijn, vooral in de Amerikaanse politiek en de in de VS heersende genderongelijkheid.

In 2020 was zij één van de artiesten uit Minneapolis die een song opnamen voor de cd “#MeTooMpls”, een muzikaal project dat werd opgericht om de voornamelijk zwarte slachtoffers van seksueel misbruik en discriminatie in Minneapolis een teken van medeleven te geven via songs die gebracht werden door diverse vrouwelijke artiesten. Die nummers werden allemaal gecomponeerd rond het thema van discriminatie omwille van seksuele geaardheid, misbruik en intimidatie zoals dit in 2019 aanleiding heeft gegeven tot de oprichting van de ‘#MeToo’-beweging in de Verenigde Staten en nadien ook wereldwijd.

Ook op de EP “Pussygrabber” die in 2022 werd uitgebracht onder de groepsnaam ‘Genital Panic’ bleek uit de zes liedjes op dat minialbum nogmaals het sociale en feministische engagement van Tina Schlieske door in elk nummer een stevige sneer te geven naar de voormalige Amerikaanse president Donald Trump die in zijn vroegere functies zoveel vrouwonvriendelijke uitspraken heeft gedaan, waaronder de gelekte ‘grab them by the pussy’-zin in 2005.

Op haar nieuwste plaat “The Good Life” gaat de nu 52-jarige Tina Schlieske een volledig andere toer op. Ze covert hier acht liedjes uit de muziekgeschiedenis in een jazzy stijl. De begeleidingsband op dit album bestaat uit bassist Cody McKinney, pianist Bryan Nichols, organist Kevin Gastonguay, drummer Pete Hennig en de blazers Brandon Wozniak op saxofoon en Jake Baldwin op trompet. De songs werden opgenomen in de ‘Studio Bredsound’ in St. Louis Park, Minnesota en in de ‘Future Condos Studio’ in Minneapolis.

Dat de voormalige punkster ook haar weg kan vinden in de wereld van de jazzmuziek bewijst Tina Schlieske hier in alle songs. Twee nummers uit het album kunt u in een live-uitvoering horen op de bijgaande video’s: eerst “Them There Eyes”, een song van Billie Holiday uit 1950 en daarna “Witchcraft”, een nummer dat Frank Sinatra voor het eerst zong in 1957. De albumtiteltrack “The Good Life” zong Tony Bennett al in 1963 en de versie die Nina Simone bracht van de jazzklassieker “My Baby Just Cares For Me” zit in het geheugen van iedere muziekliefhebber geprent, net als het door Ella Fitzgerald gezongen “You Go To My Head” of het door Ella samen met Duke Ellington gebrachte nummer “Do Nothing Till You Hear From Me” uit 1944.

Het liedje waarmee deze plaat wordt afgesloten is “Lilac Wine” dat in 1953 werd gezongen door Eartha Kitt maar daarna eveneens nog veelvuldig werd gecoverd door o.a. Nina Simone, Elkie Brooks, Katie Melua en dat misschien wel het meest gekend is in de beklijvende versie van Jeff Buckley op zijn legendarische album “Grace” uit 1994. Tina Schlieske heeft al deze prachtige jazzklassiekers op een zeer mooie en waardige wijze met veel respect voor de originele songs geïnterpreteerd. Ze heeft ze in een modern jazzkleedje gestoken op deze uitstekende plaat en dat is een zeer grote verdienste van deze allround-zangeres uit Minneapolis.

(valsam)