NOLEN SELLWOOD – CADENCE TO THE FLAME

Artiest info
Website
facebook
Label: New Folk Records

Muzikaal talent zit echt overal in deze wereld. De kunst ligt in het ontdekken van al die jonge veelbelovende artiesten die allemaal zeer ambitieus beginnen en hopen om snel internationaal door te breken. Dat lot is echter niet voor zovelen weggelegd en de meeste jonge wolven haken al snel weer af na het verwerken van zo’n teleurstelling. Toch blijven ook wij bij ‘Rootstime’ zelfs na 18 jaar lang recensies over platen te hebben geschreven nog altijd verbaasd opkijken als er weer zo’n nieuw talent uit het niets komt opduiken.

Die gedachte kwam nu weer naar boven toen we de cd “Cadence To The Flame” van de erg jonge singer-songwriter Nolen Sellwood uit Minneapolis, Minnesota voor het eerst in de stereo-installatie stopten en zo de elf liedjes van deze Amerikaanse ‘ster-in-wording’ mochten beluisteren en ontdekken. Nolen Sellwood is een jonge artiest met een oude ziel die erg mooie liedjes kan schrijven en zingen. Hij deed dat vorig jaar voor het eerst op een ons totaal onbekende debuutplaat “Otherwise” die hem wel heel wat optredens kon bezorgen in Minneapolis en hem aanmoedigde om dit tweede album “Cadence To The Flame” met producers Steven Lehto en John Wright op te gaan nemen in de ‘Villa’-studio in Savage, Minnesota.

Nolen Sellwood is zo jong dat hij nog steeds studeert aan de universiteit van Minnesota waar hij in trompettist Sam Hovda en percussionist Owen Reinert Nash ook twee muzikale bloedbroeders heeft gevonden om samen mee op te treden en deze platen te maken. Zelf speelt hij op gitaar terwijl John Wright op basgitaar speelt en Steven Lehto op gitaar voor extra instrumentatie zorgt. In enkele nummers horen we ook een saxofoon die bespeeld wordt door John Reinert Nash, Owen’s broer.

Nolen zegt dat hij voor het creëren van zijn muziek geïnspireerd wordt door de Britse folkmuzikanten John Martyn en Nick Drake, de twee singer-songwriters en gitaristen die jammer genoeg beiden zijn overleden, respectievelijk in 2009 en 1974. Die adoratie voor deze twee folklegendes verklaart misschien voor een deel waarom we eerder Nolen Sellwood die oude ziel hebben toegedicht. Maar ook zijn liedjes bevatten sporen van het werk van John Martyn en Nick Drake. Luister ter staving van deze bewering maar eens naar de twee songs die Nolen Sellwood live brengt op de hier bijgevoegde video’s: “Humid Rain” en “Lavender”.

Andere mooie verhalende folksongs die we uit dit knappe album zouden willen selecteren zijn opener “State Of Being”, het mooi geïnstrumenteerde “Forthcome”, het amper 1 minuut durende geheel instrumentale “Delicata” en de ballads “Masque” met Sam Hovda knap op trompet en “Like A Sailor”. Wij durven er alvast heel wat op verwedden dat we in de volgende jaren nog veel moois van deze jonge folktroubadour uit Minnesota te horen zullen krijgen.

(valsam)