MORNINGBIRD – ECHOES IN THE MEADOW

Artiest info
Website
facebook
 

Vier jaar geleden debuteerde de Amerikaanse formatie ‘Morningbird’ uit Minnesota nog als een duo met Rob Wheeler en Jill Burkes. Rob zong, speelde op leadgitaar, mandoline en mondharmonica en Jill zong ook terwijl ze afwisselend op akoetische gitaar en viool speelde. Begin 2023 besloot het duo om een trio te worden door de toevoeging van Josh Palmi die op contrabas speelde en voor een derde zangstem zorgde. Pas toen ze met hun drieën waren hadden ze de sound en de muziekstijl gevonden waarmee ze een carrière wilden uitbouwen en ook een eerste plaat wilden opnemen. Dat album is er nu gekomen in de vorm van de elf liedjes tellende cd “Echoes In The Meadow” die wij van ons PR-contact Krista uit Minneapolis hebben toegestuurd gekregen.

‘Morningbird’ anno 2024 opteerde op dit album voor op snaarinstrumenten gespeelde traditionele folk en folkrock die nauw aanleunt bij wat algemeen ‘Americana’ wordt genoemd. Acht van de elf songs op “Echoes In The Meadow” werden geschreven tijdens een drie weken durende tournee die het trio in de herfst van 2023 doorheen het westen van Amerika heeft gedaan. Terug aangekomen in Minnesota trokken ze meteen de opnamestudio in waar alle nummers in een mum van tijd werden ingeblikt zodat deze eerste plaat klaar was om uiteindelijk op 10 mei 2024 in de wijde wereld gestuurd te worden.

Voor die plaatopname vroegen ze wat extra bijstand voor backing vocals en percussie van twee muzikanten, zijnde de broers Ryan en Jesse Dermody uit Duluth, Minnesota die samen optreden onder de naam ‘The Brothers Burn Mountain’. Ryan Dermody werd door ‘Morningbird’ ook gekozen als de producer van “Echoes In The Meadow”. Met acht eigen composities blijven er dus drie coverversies over om de tracklijst van dit album te vervolledigen. Dat zijn de van Blind Willie Johnson gekende gospel- en bluestraditional “Keep Your Lamps Trimmed And Burning”, de op viool gespeelde instrumentale Ierse volksdans-traditional “Swallowtail Jig” en de stokoude folkballad “Dig A Hole In The Meadow (Darlin Cory)” die wij enkele decennia geleden voor het eerst leerden kennen in de versie van de in 2017 overleden Robert Fisher, de frontman van zijn groep ‘Willard Grant Conspiracy’.

Het eerste eigen nummer van dit trio op de plaat is het uptempo folknummer “Birds And Bees” dat ze op de hier toegevoegde video live brengen. De leadzang bij deze songs wordt afwisselend door de drie bandleden verzorgd. Jill Burkes is zo de zangeres van de nummers “Birds And Bees”, “Nights Of July”, “Cold Hart” en “The Wind”. Anderzijds worden de liedjes “Reefer”, “Thunder” en “Dig A Hole In The Meadow” in duetvorm gepresenteerd en is Rob Wheeler de leadzanger bij het nummer “Time For A Change”. Daarna wordt deze plaat waardig afgesloten met een laid-back gebrachte akoestische ‘reprise’-versie van het eerder al gehoorde nummer “Thunder”.

(valsam)