GRACE CUMMINGS – RAMONA

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: ATO Records / PIAS

De eerlijkheid gebiedt me om hier toe te geven dat ik tot op heden nog niet gehoord had van de Australische zangeres en songschrijfster Grace Cummings uit Melbourne, Victoria. En dat is toch wel een beetje jammer want zij blijkt in het verleden ook al twee platen uitgebracht te hebben met debuutalbum “Refuge Cove” in 2019 en “Storm Queen” in 2022. Voor de opname van haar derde plaat “Ramona” die we hier wel onder de loep mogen nemen trok Grace Cummings naar Los Angeles om er in de ‘Fivestar Studios’ aan het album te werken met studio-eigenaar en producer Jonathan Wilson, een man die recent ook verantwoordelijk was voor de opname van prachtige albums van Angel Olsen, Father John Misty en Margo Price.

Dat is natuurlijk niet meteen een garantie op succes voor andere artiesten maar mag toch als een veelbelovende referentie gezien worden. Wees maar gerust: het derde album “Ramona” van Grace Cummings is een schitterende plaat geworden met elf uitstekende nieuwe songs van de hand van deze Australische sirene met een stem als een klok. Jonathan Wilson speelt als multi-instrumentalist mee op al deze liedjes op akoestische en elektrische gitaren, basgitaar, pedal steelgitaar, banjo, orgel en drums, terwijl Grace Cummings zelf de akoestische gitaar en een piano bespeelt. Daarnaast droegen er nog een hele reeks andere instrumentalisten op blazers en strijkers hun steentje bij aan de uitzonderlijke orchestrale en soms wat bombastische kwaliteit van dit album.

U zult misschien wel denken ‘laat eens wat horen uit deze plaat’. Welnu, klik op de twee onderstaande YouTube-video’s en u zult meteen kunnen genieten van de albumtiteltrack “Ramona” en van de mooie song “On And On” die als single werd uitgebracht. Daarmee hebben we echter maar twee van de elf liedjes gekregen, maar u moet zeker ook op zoek gaan naar de overige negen songs op deze topplaat. Onze favoriete nummers uit die lijst zijn de wat theatrale albumopener “Something Going ‘Round”, het ronduit geweldige “I’m Getting Married To The War”, de intieme pianoballad “Love And The Canyon”, het door blazers en strijkers gedomineerde soulnummer “Everybody’s Somebody” en de dieppersoonlijke slotsong “Help Is On It’s Way”. Maar ook “Common Man”, “Without You” en “A Precious Thing” zijn absoluut niet te versmaden op het hart mikkende songs.

We kunnen in de nummers op “Ramona” de indrukwekkende sound van iemand als Father John Misty en Angel Olsen wel terughoren. Wellicht is dat te danken aan de inbreng van hun gezamenlijke producer Jonathan Wilson. Deze plaat van de over een geweldige powerstem beschikkende Grace Cummings mag daarom wat ons betreft ook meteen in het selecte rijtje van ‘album van het jaar’-kandidaten worden opgenomen.

(valsam)