TEXAS & SPOONER OLDHAM – THE MUSCLE SHOALS SESSIONS

Artiest info
Website
facebook
Label: Parce Que / PIAS

De Schotse rockformatie ‘Texas’ uit Glasgow werd al in 1986 opgericht door voormalig ‘Altered Images’-gitarist Johnny McElhone met zangeres Sharleen Spiteri en gitarist Ally McErlaine. Hun groepsnaam ontleenden ze aan de Wim Wenders-film ‘Paris, Texas’ die in 1984 in de zalen kwam en ook over een geweldige soundtrack van Ry Cooder beschikte. ‘Texas’ debuteerde in 1989 op plaat met hun succesvol album ‘Southside”. McElhone en Spiteri zijn de songschrijvers van de vele hits die de band sindsdien al heeft mogen optekenen. Met tien studioalbums in hun discografie werden ze een niet te versmaden mijlpaal in de geschiedenis van de rockmuziek.

Sharleen Spiteri ging in de voorbije decennia enkele keren soloplaten maken met “Melody” in 2008 en “The Movie Songbook” in 2010 en nu komt ze eigenlijk opnieuw met een soort soloalbum, weliswaar met de grootste hits van ‘Texas’ in een zeer sober geïnstrumenteerde uitvoering. Enkel de 80-jarige legendarische organist en songschrijver Spooner Oldham uit Alabama begeleidt Spiteri op zijn ‘Wurlitzer’-piano tijdens het zingen van al die prachtsongs op het album “The Muscle Shoals Sessions”.

Spooner Oldham is misschien minder gekend maar hij is werkelijk een legende in de muziekwereld. Hij speelde op toetsen mee op de songs “Mustang Sally” van Wilson Pickett, “I Never Loved A Man (The Way I Love You)” van Aretha Franklin en “When A Man Loves A Woman” van Percy Sledge. Daarnaast componeerde hij eveneens klassiekers als “Cry Like A Baby” van ‘The Box Tops’ en “Do Right Woman” van Aretha Franklin. Hij speelde als sessiemuzikant ook mee op platen van o.a. Neil Young, Bob Dylan, Jackson Browne en ‘The Everly Brothers’.

In feite gaat het op dit album om twaalf ‘gedownsizede’ versies van ‘Texas’-hits als “Halo” (zie live versie op de 2e video in bijlage) , “Mr. Haze”, “Summer Son”, “Say What You Want” (zie 1e video), “The Conversation”, “In Demand”, “Black Eyed Boy”, “I Don’t Want A Lover” en “In Our Lifetime”. Die verzameling wordt hier mooi aangevuld met coverversies van de ‘Charles And Eddie’-klassieker “Would I Lie To You” en de vaak gecoverde classic “Save The Last Dance” van ‘The Drifters’.

Het album “The Muscle Shoals Sessions” werd opgenomen in de wereldberoemde ‘Fame Recording Studios’ in Muscle Shoals, Alabama. In die prachtige studio werd in het verleden muziekgeschiedenis geschreven met plaatopnamen van o.a. Wilson Pickett, Aretha Franklin, Etta James, Alicia Keys, Arthur Alexander, Betty Lavette, Paul Anka, ‘The Osmonds’, ‘Band Of Horses’, Jason Isbell en nog veel meer andere artiesten.

Naast Sharleen Spiteri en Spooner Oldham waren er nog een paar andere muzikanten aanwezig bij de opname: Eddie Campbell en Joe Armon Jones op keyboards, David Hood op basgitaar, Gamaliel Rendle Traynor en Venetia Jolland op viool, altviool en cello en Cindy Walker en Marie Lewey als backing vocalisten. Deze intimistische en sobere interpretaties van de ‘Texas’-hits met enkel stem en piano geven een geheel nieuw cachet aan deze tijdloze klassiekers en daarom zal de aanschaf van het “The Muscle Shoals Sessions”-album een welgekomen aanwinst betekenen voor de vele ‘Texas’-fans. Een echte aanrader dus!

(valsam)