LOVERMAN – LOVESONGS

Artiest info
Website
facebook
Label: PIAS Recordings

“Lovesongs” is de debuutplaat als soloartiest van de 28-jarige Belgische singer-songwriter James De Graef uit het Brusselse die ‘Loverman’ als artiestennaam heeft gekozen. Met zoveel ‘love’ in de naam en de albumtitel kan het op deze plaat moeilijk anders dan over de wereldwijd veel bezongen liefde gaan in de elf zelfgeschreven liedjes die hij voor deze plaat heeft opgenomen. James De Graef is naast het opstarten van zijn solocarrière voordien ook nog actief geweest in twee andere groepen, met name bij het experimentele popduo ‘Partners’ met zijn artistieke vriendin Femke Fredrix (aka Daisy Ray) en in de artrockgroep ‘Shht’ als bassist en leadzanger.

Zijn diepklinkende baritonstem is het belangrijkste kenmerk van ‘Loverman’, een stem die soms lijkt op Daan, Nick Drake of Bill Callahan (‘Smog’) en even daarna ook weer op Leonard Cohen of Nick Cave en Stuart Staples, de zanger van ‘Tindersticks’. Luistert u ter staving van deze bewering maar eens naar de single “Into The Night” die we hieronder op video hebben toegevoegd of naar de Cohen-schatplichtige song “Differences Aside” op de tweede video.

Hij begint op het album “Lovesongs” echter heel minimalistisch en sober met de verhalende ballad “Another Place” en voor de intimistische nummers “Who’s Going To Love You” en “Candyman” haalde hij voor de begeleiding uitsluitend zijn akoestische gitaar boven, weliswaar aangevuld met zacht gezongen backing vocals door Daisy Ray. Qua instrumentatie wordt er op deze plaat nergens groot of bombastisch gegaan en zijn de nummers “Tinderly”, “Limbo (We‘ll Meet Again)” en “Would (Right In Front Of Your Eyes)” als de enige ietwat uptempo gebrachte songs te vermelden.

Bij het horen van “Nothing Ties” zal iedere muziekliefhebber ongetwijfeld terugdenken aan het werk en de sound van Leonard Cohen. De song “Call Me Your Loverman” is dan weer een heel persoonlijk nummer dat als een publieke liefdesverklaring aan Daisy Ray mag worden beschouwd. Gedurende drie kwartier is het heel aangenaam luisteren naar ‘Loverman’ en zijn liefdesliedjes op debuutplaat “Lovesongs”. Dit is alvast veelbelovend voor de toekomstige muzikale carrière van alter-ego James De Graef.

(valsam)