NOUVELLE VAGUE – SHOULD I STAY OR SHOULD I GO?

Artiest info
Website
facebook
Label: Kwaidan Records / PIAS

Als muziekliefhebber met een brede interesse in allerlei genres herinner ik me nog levendig hoezeer ik onder de indruk ben gekomen van het dynamisch swingende optreden van de Franse popgroep ‘Nouvelle Vague’ (Frans voor ‘new wave’) in concertzaal ‘Het Depot’ in Leuven op 21 oktober 2009. Niets liet toen vermoeden dat deze in 2003 opgerichte band rond instrumentalisten Olivier Libaux en producer Marc Collin meer dan 15 jaar op zich zou laten wachten om nog eens een nieuwe plaat op de markt te lanceren.

De kenmerkende sound van ‘Nouvelle Vague’ bestaat uit het brengen van coverversies van grote internationale ‘new wave’- en ‘punk’-hits die in een zeer dansbaar bossa nova-ritme worden gebracht door diverse gelegenheidszangeressen die al zingend meestal zeer sensueel bewegend over het podium glijden. Dat was in Leuven alleszins het geval en dat is nu ook weer zo op het recent uitgebrachte nieuwe album “Should I Stay Or Should I Go”, een titel die verwijst naar de geweldige punkrockklassieker van ‘The Clash’ die ‘Nouvelle Vague’ in hun eigen versie ook op deze plaat brengt.

Door het overlijden van Olivier Libaux in 2021 leek het alsof we nooit meer van deze groep zouden gaan horen, maar Marc Collin vond een nieuwe ‘soulmate’ in een andere Franse multi-instrumentalist die Thibaut Barbillon heet. Samen hebben ze dertien nummers opgenomen voor deze nieuwe plaat en ook voor de zangpartijen werd opnieuw een beroep gedaan op getalenteerde vrouwenstemmen. De songs op “Should I Stay Or Should I Go” werden gezongen door Marine Quéméré, Alonya, Mélanie Pain, Phoebe Tolmer, Bijou en Élodie Frégé. De eerlijkheid gebiedt ons om hier te zeggen dat wij tot nu toe geen enkele van deze dames reeds kenden, maar de muzikale kennismaking via deze liedjes was zeer aangenaam te noemen.

Zoals steeds hebben we nu ook twee nummers uit de tracklijst geselecteerd om aan deze recensie ter oriëntatie over deze plaat op video’s mee te geven: eerst hoort en ziet u het liedje “Shout” dat origineel in 1984 een hit was voor ‘Tears For Fears’ en hier gezongen wordt door Bijou en Marine Quéméré. Daarna zingt Mélanie Pain het nummer “Only You”, de hitsong van Vince Clarke en Alison Moyet oftewel de Britse elektropopband ‘Yazoo’, een nummer uit hun in 1982 verschenen plaat “Upstairs At Eric’s”. Hieronder geven we volledigheidshalve de complete tracklijst van het album “Should I Stay Or Should I Go” nog mee, samen met de vermelding van de originele vertolkers van de dertien gebrachte songs.

(valsam)

 

 

TRACKS:
1. What I Like Most About You Is Your Girlfriend (The Special AKA)
2. People Are People (Depeche Mode)
3. You Spin Me Around (Dead Or Alive)
4. Only You (Yazoo)
5. She’s In Parties (Bauhaus)
6. The Look Of Love (ABC)
7. Shout (Tears For Fears)
8. Should I Stay Or Should I Go? (The Clash)
9. Rebel Yell (Billy Idol)
10. Breakfast (The Associates)
11. Girls On Film (Duran Duran)
12. Rapture (Blondie)
13. This Charming Man (The Smiths)