HI-STRUNG R&B VOL.01 – ROCK HOUSE

Artiest info
Website
facebook
 

Lang voordat de markt overspoeld werd met goedkope copycat-releases van lage kwaliteit, stond ROCKSTAR Records samen met ACE Records en Bear Family Records bekend om hun heruitgaven van hoge kwaliteit en hun “Killer-No-Filler”-ideologie. RR slaagde waar grote labels faalden, door de muziekfans te voorzien van zowel uitgegeven als niet-uitgegeven muziek van klassieke R'n'R-artiesten. Atomatic en Koko Mojo Records zijn zelfstandige divisies van het bvba Rockstar Records Limited. Het Rockstar Records label werd opgericht in 1979 en is gevestigd in de UK in het Spindrift Records House in Clacton-on-Sea in het graafschap Essex. De zetel van KM Records is gevestigd in de tweede grootste stad van Ierland, Cork.

Het doel van Koko Mojo Records is heel simpel: onder de noemer Blues / R&B dansbare muziek uit de jaren 1950 uitbrengen. Hun cd-compilaties zijn samengesteld door ervaren dj's en hun belangrijkste doel is om je te laten dansen “From Argentina via Los Angeles to Ireland, from Blues to Hillbilly and Rockabilly...”.

De huis DJ, die heelwat cd’s voor KM compileerde is Victor Mac, beter bekend als “Little” Victor, The Beale Street Blues Bopper en ook DJ “Mojo” Man. Voor de serie ‘HI STRUNG R&B’ nam Dee Jay Mark Armstrong deze taak opzich. Hij verzamelde voor ‘VOL. 01 ROCK HOUSE’ 28 opwinde r&b rockers met een vleugje doo wop met de nadruk op jive-dansen. De opwindende r&b dance-fest-geluiden zijn afkomstig uit de jaren 1950 tot 1963. “Cut a rug kids and go crazy” (creëer een dansplek en laat je gaan) is hier de boodschap.

HI-STRUNG R&B VOL.01 – ROCK HOUSE

Om je aan het dansen te krijgen koos Mark Armstrong voor heel wat onbekende vaak zwarte artiesten. Jimmy Breedlove opent met het gekende, “Whole Lot-ta Shakin’ Goin’ On”. Het is een nummer dat  Dave “Curly' Williams” schreef samen met Sonny David. Jimmy was een r&b-zanger. Zijn veelzijdigheid maakte hem tot een leadzanger bij Atlantic Recordings. Daarnaast was hij ook de frontman van zijn groep, The Cues. Van The Wanderers, een 4-koppige mannelijke zanggroep uit de Oostkust, begonnen hun carrière in 1952 als The Barons. De oorspronkelijke groepsleden waren Ray Pollard (lead), Frank Joyner (tenor), Robert Yarbrough (bariton) en Sheppard "Shep" Grant (bas). In 1957 begon de groep - nu gewoon The Wanderers genoemd - singles uit te brengen op het Onyx-label. In 1953 verscheen bij Savoy, “Heh Mae Ethel”. De Amerikaanse jazztenorsaxofonist en klarinettist Brother Woodman -verwar hem niet met zijn vader, trombonist William Woodman, Sr.- was getrouwd met blueszangeres Candy Rivers. Hij bracht, samen met Al Smith & The Savoys, bij Combo in 1955, “Lovin’ Man” uit. Uit Texas kwam Bobby Day. Deze zanger en songwriter was vooral bekend van zijn #2-hit uit 1958, "Rockin' Robin". Hij schreef "Little Bitty Pretty One", later een hit voor Clyde McPhatter en de Jackson 5 en ook "Over and Over", later gecoverd door The Dave Clark Five. Hier koos onze DJ voor “The Bluebird, The Buzzard and the Oriole”. Chuck Berry rockt hier lekker op los met zijn “Let It Rock”. Een van de dames op de tracklist is Little Esther. Deze Texaanse nam samen met Mel Walker en het orkest van Johnny Otis, “Cupid’s Boogie” op. Erg knap is de samenzang van de Castaleers, geleid door Richard Jones. Hun “My Hi-Fi Baby” klinkt erg zoet. Met Chuck Higgins en zijn “The Duck Walk” eindigt het 1ste volume van de HI-Strung R&B reeks. Charles Williams Higgins (1924-1999) was een saxofonist. Hij versmolt latin en blues elementen met rhythm 'n' blues. Hij was bekend van de hit "Pachuko Hop". Frank Zappa vermeldde Chuck Higgins als referentie in zijn invloedenlijst bij zijn album "Freak Out!" (1966).

‘HI-STRUNG R&B VOL.01 – ROCK HOUSE’ is een compilatiealbum met 28 originele nummers uit de jaren vijftig/zestig, die staan voor typische soms stevige, rauwe r&b. KM-Records archiveert opnieuw een deel van de muziekgeschiedenis, die aan de basis ligt van wat nu wereldwijd vele muzikanten motiveert om te spelen en die vele muziekliefhebbers boeit…”

Eric Schuurmans