RONNI BOYSON PRESENTS BLACK PEARLS VOL.3: VOODOO MOON – V.A.

Artiest info
Website
facebook
 

Lang voordat de markt overspoeld werd met goedkope copycat-releases van lage kwaliteit, stond ROCKSTAR Records samen met ACE Records en Bear Family Records bekend om hun heruitgaven van hoge kwaliteit en hun “Killer-No-Filler”-ideologie. RR slaagde waar grote labels faalden, door de muziekfans te voorzien van zowel uitgegeven als niet-uitgegeven muziek van klassieke R'n'R-artiesten. Atomatic en Koko Mojo Records zijn zelfstandige divisies van het bvba Rockstar Records Limited. Het Rockstar Records label werd opgericht in 1979 en is gevestigd in de UK in het Spindrift Records House in Clacton-on-Sea in het graafschap Essex. De zetel van KM Records is gevestigd in de tweede grootste stad van Ierland, Cork.

Het doel van Koko Mojo Records is heel simpel: onder de noemer Blues/R&B dansbare muziek uit de jaren 1950 uitbrengen. Hun cd-compilaties zijn samengesteld door ervaren dj's en hun belangrijkste doel is om je te laten dansen “From Argentina via Los Angeles to Ireland, from Blues to Hillbilly and Rockabilly...”. Er dient hierbij opgemerkt te worden, dat er een verschil is tussen de originele, traditionele r&b (een term die uit de jaren voor WOII stamt en die staat voor stevige, rauwe muziek, die zich meer richt op jazz, gospel en blues) en de hedendaagse, moderne r&b (een muziekgenre dat er wel wat van wegheeft en dat een combinatie is van soul, funk en hiphop). Moderne r&b werd populair na het discotijdperk van de jaren tachtig.

De huis DJ, die heelwat cd’s voor KM compileerde is Victor Mac, beter bekend als “Little” Victor, The Beale Street Blues Bopper en ook DJ “Mojo” Man. Mac is een Italiaans-Amerikaanse blues en roots zanger, gitarist en mondharmonicaspeler. Daarnaast ook vinyl verzamelaar, musicoloog, entertainer, dj, songwriter en producent. Hij is vooral bekend door zijn samenwerking met Louisiana Red op de albums ‘Back to the Black Bayou’ (2009) en ‘Memphis Mojo’ (2011).

Voor de serie BLACK PEARLS, vervangt de Deense blues gitarist Ronni Boysen DJ “Mojo” Man. Ronni Boysen stopte als artiest in 2022. Hij vond een job en kon méér tijd steken in zijn familie en zijn hobbie: het verzamelen van originele 45 en 78 toeren singles. Boysen trad op in 23 landen en werkte samen met internationale artiesten als Lazy Lester, James Harman, Diunna Green leaf, Bob Corritore, Lurrie Bell, Gary Primich, R.J. Micho, Barrelhouse Chuck, Big Creek Slim en anderen. Boysen was één van de oprichters van The Kokomo Kings en werkte 13 jaar samen met Mud Morganfield.

BONNI BOYENS PRESENTS BLACK PEARLS VOL.3: ”VOODOO MOON”

Voor Volume 3 van Black Pearls ging Ronni Boysen op zoek naar R&B-singles rond het thema “Voodoo Moon”. Hij belandde zo voor de opener bij Rollee McGill (1934-2000), zanger, saxofonist en frontman van His Rhythm Rockers. Rollee is in Kingstree, North Carolina geboren en woonde in Philapdelphia. Zijn nummer “There Goes that Train” was in 1955 een hitje. Het nummer dat Bonni van hem koos, “I’ll Forgive You baby” - dat ook uit zijn ‘Rhythm’ Rockin’ Blues’ album uit 1999 komt-werd door velen over het hoofd gezien. De Ze-Majestics was een band uit de Chicago West Side, die bestond uit Eddie Dunn (lead), Jeronne “Jerry” Johnson, Ralph O’Neill & Emmett Garner Jr. In 1959 brachten ze “Garlens Mambo” uit met Freddie Roulette op lap steel gitaar. Later veranderden ze hun naam in The Trends. Een apart, ergens voorspelbaar, verhaal is dit van The Drivers. Het was een zanggroep uit Cincinnati, Ohio. De leden waren Charlie Harris, Leroy Harmshaw, Carl Rogers, Leroy Smith & Willie Price. Ze werkten allen als truck chauffeur bij dezelfde firma. Ze brachten drie singles uit bij Deluxe Records. “Dangerous Lips” is er een van. Ook John Lee Hooker staat hier met “Baby Lee” op de track list. Hooker bracht in de visie van Boysen dus ook een voodoo single uit. Het nummer is het eerste nummer van een maxi single uit 1996. Hooker doet het nummer samen met een andere blues man, Robert Gray. De tweede track “Cuttin’ Out” nam hij op met Canned Heat en “No Substitute” solo. Het Jeans/Kledingbedrijf "Lee" gebruikte de titelsong voor een tv-commercial. Op de hoes staat een frame uit de commercial en het herkenbare logo van “Lee". Nat King Cole nam als eerste “Nature Boy” op. Boysen koos voor deze compilatie de versie van The Shields, een super groep met Frankie Ervin (lead), Jesse Belvin (1ste tenor), Mel Williams (2de tenor), Johnny “Guitar” Watson (bariton) & Tommy “Buster” Williams (bas). Het nummer, geschreven door Eden Ahbez, verwijst naar een band uit de fourties, Nature Boys. Het waren proto-hippies waarvan Ahbez deel uitmaakte. Tijd voor enkele dames! Bij The Chanters zingt ene Ethel Brown op “Hot Mamma” en Big Bertha zet alles op alles op “Little Daddy”. Big Bertha aka Bertha Anderson was afkomstig uit New Orleans. Van Annisteel Allen is “Take a Chance On Me”. Het nummer drijft op een aanstekelig exotisch mambo tempo. De afsluiter en titel song, Voodoo Moonis een nummer van René Hall (1912-1988). Hall was een gitarist uit Lousiana. Hij was zes decennia actief in de muziek business en werkte samen met o.a. Richie Valens, Sam Cooke, Ike & Tina, Marvin Gay, Bobby Womack en nog vele anderen.”Voodoo Moon”, deel drie uit de Black Pearls serie is een gevarieerd album met interessante verrassingen!

BONNI BOYSEN PRESENTS BLACK PEARLS Vol. 3 “VOODOO MOON” is een compilatiealbum met 28 originele nummers uit de jaren vijftig/zestig, dat staat voor typische soms stevige, rauwe r&b. De albums archiveren een deel van de muziekgeschiedenis die aan de basis ligt van wat nu wereldwijd vele muzikanten aanvuurt om te spelen en die vele muziekliefhebbers boeit…” (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans