JERRY BYRD – BYRD’S THE WORD

Artiest info
Website
 
 

De lap steelgitaar van de Amerikaanse countrymuzikant Jerry Byrd is op heel wat opnamen te horen van bekende country- en rockabillysterren. Hij werd op 9 maart 1920 als Gerald Lester Byrd geboren in Lima, een stadje in de Amerikaanse staat Ohio in een gezin van vijf kinderen. Hij speelde al op lokale podia toen hij twaalf jaar was geworden en in de bars speelde hij vanaf zijn 15elevensjaar. Sinds 1944 werd hij een permanent bandlid van de begeleidingsgroep die bij de beroemde ‘Grand Ole Opry’ radioshow uit Nashville, Tennessee allerlei artiesten begeleidde waaronder Dolly Parton, Hank Williams, Red Foley en Patsy Kline. Van 1949 tot 1955 was hij de bandleider van de formatie ‘The String Dusters’ die optrad als begeleidingsgroep voor diverse hillbilly- en country- en westernartiesten. Jerry Byrd speelde in de beginperiode van zijn carrière mee in de studio bij de opname van de Hank Williams-klassiekers “I’m So Lonesome I Could Cry”, “Lovesick Blues” en “A Mansion On The Hill”.

In 1972 verhuisde hij naar Honolulu in de staat Hawaï waar hij het bespelen van de Hawaïaanse steelgitaar opnieuw introduceerde door er les in te geven aan de jonge lokale muzikanten. Daar trad hij bijna wekelijks op in het ‘Royal Hawaiian Hotel’ met zijn vaste trio muzikanten tot aan zijn overlijden aan de ziekte van Parkinson op 85-jarige leeftijd in 2005. Jerry Byrd werd als allereerste lid in 1978 opgenomen in de ‘Steel Guitar Hall Of Fame’ en zijn unieke ‘Rickenbacker Lap Steel Guitar’ wordt tentoongesteld in de ‘Country Music Hall Of Fame And Museum’ in Nashville, Tennessee. In de halve eeuwperiode van 1953 tot 2003 bracht hij in totaal 17 soloalbums uit en vier compilatieplaten.

Daar komt nu een extra album bij dat onder de titel “Byrd’s The Word” uitgegeven wordt door het retrolabel ‘Atomicat Records’ met 32 nummers die op één op andere manier gelinkt zijn aan Jerry Byrd, ofwel eigen nummers ofwel songs van andere artiesten waar hij heeft op meegespeeld. Dat zijn nummers van o.a. Red Foley, Hank Williams, Hawkshaw Hawkins, Porter Wagoner en Marty Robbins die allemaal op de markt kwamen in de periode van 1947 tot 1962. Twee nummers voegen we aan deze recensie toe in de vorm van audiovideo’s met de door Jerry Byrd zelf uitgebrachte singles “Kohalo March” uit 1952 en “Byrd’s Boogie” uit 1949.

(valsam)