HUELYN DUVALL – YOU KNOCK ME OUT

Artiest info
Website
facebook
 

Er zijn niet zoveel muzikanten die op een zestig jaar durende muzikale carrière kunnen terugblikken. Met de op 18 augustus 1939 in Garner, Texas geboren Amerikaanse rockabilly- en rock’n’roll-zanger Huelyn Duvall hebben we wel zo’n artiest die zes decennia lang singles en albums heeft gemaakt en op zowat alle podia in de USA heeft gestaan, eigenlijk tot hij in mei 2019 op 79-jarige leeftijd te vroeg is overleden in de Texaanse stad Colleyville.

In de jaren ’50 scoorde Huelyn Duvall een reeks hits met songs als “Little Boy Blue” (1958), “Boom Boom Baby” (1960), “Three Months To Kill” (1958) en “Pucker Paint” (1960). In die periode trad hij vaak samen op met artiesten als Eddie Cochran, Bobby Darin, Johnny Horton en de instrumentale gitaarformatie ‘The Champs’. Toch zullen velen onder ons nog nooit van hem hebben gehoord, tenzij dat u ergens gelezen zou hebben dat Robert Plant hem als één van de belangrijkste invloeden voor zijn muziekcarrière heeft vernoemd.

Het retroplatenlabel ‘Atomicat Records’ heeft nu een soort van eerbetoon aan deze rocker uitgebracht met een bloemlezing van zijn liedjes, zowel van zijn solocarrière uit de periode van 1957 tot 1960 als van de begin deze eeuw verschenen songs die hij heeft opgenomen met de groepen ‘The Lightning Recordings Boys’ uit Berlijn, de Zweedse groep ‘Wildfire Willie And The Ramblers’ en zijn originele begeleidingsgroep ‘The Troublesome Three’.

Niet alle nummers werden ook door hem geschreven en er waren ook coverversies van liedjes die we beter van andere artiesten kennen zoals bijvoorbeeld de door hem in een swingende rockversie opgenomen traditional “Beautiful Dreamer” (zie 2e video) die Roy Orbison ooit als emotionele ballad zong of de van Elvis Presley gekende song “Let Me Be Your) Teddy Bear” die hij op deze cd in een live-versie brengt. Op de eerste video kunt u Huelyn Duvall ook nog even aan het werk horen in de rocksong “Juliet” uit 1958.

(valsam)