SEAN TAYLOR BAND – LIVE (@ THE HOPBARN, SOUTHWELL, 2022)

Artiest info
Website
facebook
 

 

“His name is not overly distinctive, but musically he certainly is…”

Sean Taylor is voor Rootstime géén onbekende. In een Rootstime recensie uit 2015 vond ik van een collega de volgende treffende quote over de Britse singer/songwriter, multi-instrumentalist Sean Taylor: “Zijn naam is niet overdreven onderscheidend, maar muzikaal is hij dat wel degelijk…”.  Sean Taylor woont al een groot deel van zijn leven in Kilburn, in het noordwesten van Londen, maar heeft Ierse roots. Hij debuteerde in 2006 met ‘Corrugations’, ‘Angels’ (2007) betekende zowat zijn doorbraak en bijna 15 jaar later was ‘The Beat Goes On’ al zijn elfde studio album. Taylor speelt meer dan 100 optredens per jaar en toerde al over de hele wereld. Hij opende o.a. voor Robert Cray, John Fogerty, John Mayall, Neville Brothers, Tony Joe White, Band Of Horses, Richard Thompson en Eric Bibb.

De muziek van Sean Taylor ademt ongewild de sfeer van de Britse troubadours uit vervlogen tijden en doet afwisselend denken aan de muziek van Nick Drake, Tim Buckley en nog het meest aan die van John Martyn (1948-2009), die ook al Eric Clapton, Phil Collins, David Gilmour en Ringo Starr beïnvloedde. Wat Taylor echter doet is méér dan enkel “reproduceren” van eerdere folkzangers, die in de seventies van de vorige eeuw naam maakten. Taylor neemt je als een poëet mee op een verwonderende reis doorheen verschillende genres en stijlen. American Blues Scene omschreef hem -terecht- als “een van UK’s meest invloedrijke muzikanten van zijn generatie…”.     

Taylor’s eerste opnames gebeurden in zijn thuishaven Londen, daarna in Dublin -de thuisbasis van zijn grootouders- en nog later in Austin (TX): (‘Love Against Death’, 2012 & ‘Chase the Night’, 2013) met producer Mark Hallman (Carole King, Ani Difranco, Eliza Gilkyson, Slaid Cleaves). De titeltrack van zijn zevende album, ‘The Only Good Addiction Is Love’ (2015) is een uitspraak is van de toenmalige president van Uruguay, José “Pepe” Mujica (2010-2015), waarin Taylor in de titelsong de vraag stelt: "I asked Leonard Cohen what should I do, I’m still waiting for an answer and he’s singing the blues…".

Waar Sean Taylor op zijn vorige albums ons meenam naar zijn geboortestad of liet inspireren door zowel schilderkunst als literatuur, bood zijn laatste studio album ‘The Beat Goes On’ (2022) licht na de pandemische duisternis. Het behandelde thema's als liefde, schoonheid, hoop en natuur en plaatste ze tegenover verdriet, verlies, angst en pijn. Het album werd opgenomen in Londen én in Austin (en ook nu weer) met producer Mark Hallman.

Als opvolger verscheen recent de registratie van een “ongepland” live optreden in Southwell (Nottinghamshire) met -voor de éérste keer- de Sean Taylor Band. Op ‘Live @ The Hopbarn, Southwell, 2022’ speelde Sean samen met multi-instrumentalist Mike Seal op contrabas & de Thompson Twins-percussioniste, Paulina Szczepaniak. Ik schreef “ongepland”, want buiten medeweten van Sean -een van zijn geluidstechnici had op de “record”-knop gedrukt- werd het hele concert in Southwell opgenomen.

“Een bekende keert terug, met gekende songs in een nieuw formaat…”

Tien van de twaalf nummers zijn geschreven door Sean en twee zijn unieke covers. De afsluiter is de Woodstock- Richie Havens-klassieker, “Freedom” en de andere cover is een psychedelische versie van de gekende muzikale voetbal-singalong “You'll Never Walk Alone”. De tweede cover komt uit de tweede akte van “Carousel”, een musical van Rodgers & Hammerstein uit 1945. In die akte zingt Nettie Fowler, de nicht van de hoofdpersoon Julie Jordan, "You'll Never Walk Alone" om Julie te troosten. Nadat het een hit werd van een lokale band, werd de Gerry & The Pacemakers’ versie van het nummer populair in het Anfield stadion bij de Liverpool FC-fans. Liverpool nam “You'll Never Walk Alone" op als officieel motto in zijn wapen.

Sean's soulvolle zang staat centraal, maar hoe groot, subtiel en juist afgewogen is de bijdrage van Mike Seal die bijna gedoseerd op contrabas aan de songs diepte toevoegt én van Paulina Szczepaniak, die precies de juiste mystiek en sfeer rond en doorheen de songs weet te creëren. De playlist is, wat een beetje te verwachten was, “herkenbaar” met veel songs uit zijn recente albums, met name vier uit ‘The Path to Blue’ (2019) en twee uit het eerder genoemde, ‘The Beat Goes On’. Vele van de nummers zijn ook terug te vinden op het andere live album uit 2020, ‘Live! in Londen’.

Sean opent met het slepende “Number 49”, het openingsnummer van het ‘The Path Is Blue’ 2019-album. Het is "a song about misbebehaveving". De bas en de funky percussie voegen het vereiste sinistere randje toe, waarbij Sean op mondharmonica spaarzaam afwerkt. “This Is England” is Sean’s kritiek (als fervent politiek, vredes- en rechtvaardigheidsactivist) op het teveel aan gentrificatie, sociale media en de onverklaarbare behoefte om afstand te nemen van onze vrienden en nationale buren, in zijn land. Sean's centrale boodschappen van “het leven gaat door, ge moet sterk zijn en blijven vechten” worden benadrukt in “Life Goes On” en zijn te vinden op het baanbrekende ‘Flood and Burn’ album. Zijn liefde voor Austin (TX) is verwoord in “Texas Boogie”. Bij deze gelegenheid is het "Southwell Boogie”. Het rockt nog wat meer door Paulina's stekelige percussie en de heerlijk jazzy baslijn van Mike. Het bluesy “Hold On” met een refrein dat relevant is in de wereld van vandaag,is gekend van  het ‘Live! in London’ album en het intieme, wat mysterieuze “Perfect Candlelight” van zijn ‘Walk With Me’ album uit 2011.De “You’ll Never Walk Alone”-update werd een smeulende Pentangle-achtige fusie van jazz en traditionele folk. De eerste cover gaat twee nummers uit meest recente studioalbum ‘The Beat Goes On’ vooraf. Het titelnummer verwoordt Sean's positieve ode aan de kracht van muziek om te overleven, te genezen en te vermaken. De band swingt op het ritme van Paulina’s bijna metronomische timing en Mike's contrabas in deze met jazz doordrenkte compositie. We blijven met “The Heart of the Ocean” nog even bij het album voor een prachtige versie van het nummer. Paulina's atmosferische percussie is hier levendiger en directer dan de rol die Mark Hallman in het origineel speelde. Ze verandert het beeld van een zachte zee kabbelend, in een visioen van een turbulente, kokende oceaan. Ook op “So Fine” verbaast Paulina al vanaf de intro met haar intrigerende en  bedwelmende percussie, waarbij de conga’s het voodoo gevoel versterken. Schitterend! Het is nu al zeven jaar geleden, dat vuur de Grenfell Tower in Londen verwoestte en 72 mensen doodde. Sean draagt “Grenfell” op aan de families en vrienden van degenen die zijn omgekomen, terwijl gerechtigheid namens hen nog moet geschieden. Het is de ultieme veeg naar degenen die bouwvoorschriften en eerdere lessen negeerden en gegevens vervalsten om hun zakken te vullen. Het is een nummer dat Sean ooit zou en moest schrijven. “Freedom”, waarmee de Sean Taylor Band afsluit, is een uitzonderlijke versie van het Woodstock-hoogtepunt. Sean’s zang benadert die van Richie en het publiek klapt op de juiste momenten mee. Aan het einde van het nummer bedankt Sean nog oprecht (verdiend!) Mike en Paulina.

“Forming his Sean Taylor Band with two more innovative and talented musicians, is what makes 'Live @ the Hopbarn, Southwell, 2022' so special and unique…” (ESC, Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: SEAN TAYLOR BAND
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

‘LIVE @ THE HOPBARN, SOUTHWELL, 2022’: tracklist (album #): 01. Number 49 (9) – 02. This Is England (9) – 03. Life Goes On (8) – 04. Texas Boogie (‘Live! In London’) – 05. Hold On (9) – 06. Perfect Candlelight (4) – 07. You’ll Never Walk Alone [Rodgers & Hammerstein] – 08. The Beat Goes On (11) – 09. The Heart of the Ocean (11) – 10. So Fine (6) – 11. Grenfell (9) – 12. Freedom [Richie Havens] | Produced by: Sean Taylor | Music/Lyrics: Sean Taylor, or as [noted: 7,12] | Credits: Sean Taylor: vocs, guitar, harmonica & feat. Mike Seal: double bass & Paulina Szczepaniak: percussion

Discography SEAN TAYLOR (BAND*): Live (@ The Hopbarn, Southwell, 2022)* [2023] | 11-The Beat Goes On [2022] | 10-Lockdown [2021] | Live! in London [2020] | 9-The Path into Blue [2019] | 8-Flood & Burn [2017] | 7-The Only Good Addiction is Love [2015] | 6-Chase the Night [2013] | 5-Love Against Death [2012] | 4-Walk with Me [2011] | 3-Calcutta Grove [2009] | 2-Angels [2007] | 1-Corrugations [2006] |