MATTHEWS SOUTHERN COMFORT – THE WOODSTOCK ALBUM

Artiest info
Website
facebook
Label: Must Have Records
Distr.: CRS

Van 15 tot en met 18 augustus 1969 vond het legendarisch geworden muziekfestival van Woodstock plaats op het normaliter door duizenden koeien begraasde 240 hectare grote weiland van melkveehouder Max Yasqur in het piepkleine plaatsje Bethel in de Amerikaanse staat New York. De festivalnaam ‘Woodstock’ refereerde echter naar het gelijknamige centrum van de toen heersende hippiecultuur dat een kleine 70 kilometer verwijderd lag van de plaats waar het festival heeft plaatsgevonden.

Bijna 54 jaar geleden traden er voor meer dan 400.000 door alcohol en drugs geïntoxiceerde mensen grote artiesten op die een halve eeuw later nog altijd in het geheugen zitten van iedereen die de betere muziek genegen is gebleven. Een korte bloemlezing uit de affiche van optredende muzikale vedetten brengt ons bij groepen als ‘The Band’, ‘Blood, Sweat & Tears’, ‘Creedence Clearwater Revival’, ‘Crosby, Stills & Nash’, ‘Grateful Dead’, ‘Jefferson Airplane’, ‘Ten Years After’ en ‘The Who’ naast soloartiesten als Joe Cocker, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Joan Baez, Melanie, Arlo Guthrie, Tim Hardin en Ravi Shankar.

Het festival diende later als belangrijke inspiratiebron voor jonge beginnende artiesten en zal altijd van de status als ‘legendarisch’ kunnen blijven genieten. Zo ook voor de Brits-Nederlandse superformatie ‘Matthews Southern Comfort’ rond de nu 76-jarige ex-‘Fairport Convention’-zanger en songschrijver Iain Matthews die als leadzanger fungeert, aangevuld met multi-instrumentalist BJ Baartmans, zanger-gitarist Eric Devries en pianist-accordeonist Bart De Win. Zij hebben zich voor hun nieuwste plaat “The Woodstock Album: 15 Songs Of Peace, Love And Understanding” toegelegd op het coveren van een vijtiental nummers van artiesten die deze songs destijds op het Woodstock-podium hebben gebracht (zie tracklijst onderaan deze recensie).

Op de bijgevoegde audiovideo kunt u één song van dit album beluisteren, met name “With A Little Help From My Friends”, geschreven in 1967 door John Lennon en Paul McCartney voor het ‘Beatles’-album “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” maar op het ‘Woodstock Festival’ op indrukwekkende wijze gezongen door Joe Cocker. Het is ook de openingstrack van deze zeer mooie tribute-cd van ‘Matthews Southern Comfort’ waarvan u de trailer op de eerste video kunt bekijken en beluisteren. Het album werd in de periode van 22 juni tot 8 augustus 2022 opgenomen in de ‘Studio Wild Verband’ in Boxmeer met studio-eigenaar BJ Baartmans en frontman-leadzanger Iain Matthews als producers. Het kwartet heeft behoorlijk gepersonaliseerde versies van al deze alom gekende liedjes opgenomen waardoor deze plaat zeker zijn bestaansrecht heeft verworven. Voor jongere muziekfans biedt dit album trouwens een unieke mogelijkheid om aangenaam kennis te maken met enkele artiesten en liedjes die een belangrijk deel uitmaken van de muziekgeschiedenis.

(valsam)

 

 

TRACKLIJST:
01 With A Little Help From My Friends (Joe Cocker)
02 Bad Moon Rising (Creedence Clearwater Revival)
03 Purple Haze (Jimi Hendrix)
04 4 + 20 (Crosby, Stills & Nash)
05 This Wheel’s On Fire (The Band)
06 Goin’ Up The Country (Canned Heat)
07 High Time (The Grateful Dead)
08 l-Feel-Like-l’m-Fixin’-To-Die Rag (Country Joe & The Fish)
09 Get Together (Ritchie Havens)
10 Evil Ways (Santana)
11 If I Were A Carpenter (Tim Hardin)
12 Everyday People (Sly & The Family Stone)
13 Spinning Wheel (Blood, Sweat & Tears)
14 Darlin’ Be Home Soon (John Sabastian)
15 My Generation (The Who)